Dodaj do ulubionych

Różnice w cenach zabawek

16.11.12, 16:15
Przeszłam sie ostatnio po paru sklepach stacjonarnie i przyznam że w lekkim szoku jestem. Parę dni temu kupiłam Zamek Marzeń Kucyków Filly w Auchan za 98 zł (udało mi się o złotówkę taniej niż w niedawnej super promocji Smyka, którą przegapiłam smile ) a dziś w Selgrosie widziałam go za... 170 zł !
To samo z Pałacem Kopciuszka (Lego Duplo). W Auchan kupiłam za 176 zł, a w stacjonarnym Smyku aktualna cena to 249.
Zdaję sobie sprawę że różnice są dopuszczalne, ale żeby po kilkadziesiąt zł ??
Obserwuj wątek
    • marta2202 Re: Różnice w cenach zabawek 16.11.12, 16:21
      Mnie się wydaje że cen ze smyka nie można z niczym porównywać bo tam mają ceny kosmiczne, no po za jakimiś ekstra okazjami.
      • mariannamm Re: Różnice w cenach zabawek 16.11.12, 18:21
        Ja czasem kupuje ale jak cos ma w smyku pomaranczowa metke ta na przecenie.
        Ostatnio kupilam dla corki o cos takiego allegro.pl/rysuj-z-czuczu-zabawy-kreatywne-dzieci-4-7-lat-i2773592883.html za 24 zł wiec cena spoko ale tylko wtedy kupuje najpierw cene sprawdzam podczas zakupow w necie w komorce i jak jest dobra to kupuje.
    • mamiczka_malucha Re: Różnice w cenach zabawek 16.11.12, 18:27
      Zawsze tak było niestety. Dlatego bardzo rzadko kupuję coś w sklepie stacjonarnym. Wolę na allegro i z kosztami wysyłki i tak jestem do przodu.
      • mamusia_fasolki Re: Różnice w cenach zabawek 16.11.12, 19:04
        A ja kupiłam kucyka Pinkie Pie w słynnej promocji Smyka za 99,90. W zwykłem sklepie zabawkowym widziałam go za 229zł, więc to jest szaleństwo. Wiem, że już nigdy w życiu do tego sklepu nie wejdę.
        • pelasia_0 Re: Różnice w cenach zabawek 16.11.12, 21:31
          Ja Pikie Pie kupiłam w zeszłyk roku przed świętami na akcji -50% w Auchan za 63zł. To dopiero różnica smile
    • emily.1 Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 10:44
      Ja byłam zszokowana jak zobaczyłam że lalka chou chou coś tam (taka raczkująca) w tesco jest (albo przynajmniej była kilka dni temu) za 89.90zł, a ta sama lalka w smyku kosztuje 179zł... No porażka...
      • edyta_32 Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 10:53
        U mnie smyk sąsiaduje ścianą z Empikiem i zamówienia zawsze odbieram w Empiku . Ciekawe czemu nie w Smyku ? wink czyżby obawa,że kupujący online mogą coś za dużo powiedzieć o cenach online i stacjonarnie ? wink
        • falcon_eye Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 20:52
          Tu akurat powód jest bardziej prozaiczny - sklepy stacjonarne smyk nie są logistycznie przygotowane do wydawania przesyłek zakupionych online.
        • natalek79 Smyk a Empik 17.11.12, 21:32
          Kupując na smyk.com odbierasz w Empiku, bo oni są jakby jedną spółką/grupą (nie wiem jak to nazwać), a Smyk stacjonarny to już oddzielny podmiot handlowy/gospodarczy. Dowiedziałam się tego po ostatnim zakupie na smyk.com reeboków (jak było -40%) za magiczne 60 zł i okazało się, że długośc wkładki w tym modelu różni sie o 2 cm od tego co podają w tabeli i co producent podaje na języku i opakowaniu. Oczywiście zależało mi na wymianie a nie na zwrocie, a że w smyk. com nie ma wymian zadzwoniłam zapytać czy da się wymienić w stacjonarnym. Pani mnie oświeciła, że oni są oddzielna spółką, więc nie można. Też do tej pory mnie to dziwiło, bo Smyk i Empik mam w tej samej galerii, a teraz już jestem "oświecona".
    • czarna784 Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 12:51
      Z moich własnych skromych obserwacji zauwazyłam,że SMYK to najdroższy sklep z zabawkami ,bynajmniej u mnie w mieście (Toruń)...przykład? Mówiący Elmo za chyba 167 zł a w leclerc za jedyne 99zł...szczerzeto nie wiem kto tam te zabawki kupuje jak w sklepie obok (chocby real) mozna je dostac ok 30 % taniej smile
      • corrina_f1 Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 13:06
        No właśnie ja też się zawsze zastanawiałam kto kupuje zabawki w Smyku (w sumie nie mój interes), bo, w okreśie przedświątecznym to już w zmasowanej formie, kolejki do kasy są zawsze. I naprawdę ludzie to kupują. Wiem że wiele osób po prostu sie nie liczy z kasą, ale żeby świadomie ( a może nie ?) przepłacać za każdą zabawkę średnio 70 zł ? O cenach Lego to już nie wspominam nawet...
        Ale Smyk to specyficzna bajka. Mnie zdziwiła ta różnica między Auchan a Selgrosem.
        W zeszłym roku w Selgrosie kupowałam jakiś domek Duplo Kubusia Puchatka za 80 zł z groszami (ale była wtedy promocja) podczas kiedy wszędzie kosztował ponad 120 zł. Wydawało mi się więc że tam zabawki mogą byc w dobrych cenach. Błąd.
        • roztoczanka Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 13:53
          w ubiegłym roku przed świętami w tym samym centrum handlowym helikopterek w smyku kosztował 179 a kilkanascie metrów dalej w tesco ten sam kupiliśmy za 99 mały do dzisiaj się nim bawi trafiona zabawka, po wyjściu z tesco jeszcze raz wchodziłam do smyka sprawdzić czy na pewno dobrze widziałam cenę
    • falcon_eye Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 21:02
      A mnie dziwi, czemu się dziwicie.

Przede wszystkim musicie wziąć pod uwagę, że na zabawki (podobnie jak na ubrania czy buty) typowa marża to jakieś 300%. Dlatego sklepom opłacają się nawet takie obniżki jak osławione -50% w tesco (chociaż tam to jeszcze inna bajka, bo wartość obniżki zwracają w bonach, więc do obrotu liczy się cena z metki).

W biznesie istnieje takie pojęcie jak target, czyli grupa docelowa. Na przykład taki Smyk stargetowany jest na klientów nieświadomych w segmencie dziecięcym. Typowym przykładem ich targetu jest mój teść, który chce przywieźć jakiś prezent dla wnuka i kojarzy "jakiś taki sklep z zabawkami" więc jedzie tam, idzie na dział dla chłopców i bierze to co mu wpadnie do ręki w założonej cenie. I nawet nie wpadnie na to, że w Realu obok za tą samą kwotę miałby dwie takie rzeczy, bo a) ma to gdzieś b) w Realu przecież kupuje się spożywkę. Do podobnej grupy zaliczają się weekendowi tatusiowie.
      • emily.1 Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 21:11
        Coś w tym jest, bo z tego co zauważyłam w piątek w smyku (i co podsłuchałamwink) to większość klientów to babcie i dziadkowie albo inne osoby kupujący prezenty dzieciakom. Rodziców to tam raczej nie wiele było.
      • czarna784 Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 21:51
        Tu sie zgodze,z własnego doświadczenia wiem,że wiekszość zabawek które moja córka dostała były ze Smyka (na roczek,chrzciny i inne okazje).
    • basca_basca Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 21:23
      A na merlinie promocja: Gry - superoferta do -30% i widać Mądry zamek, a cena Mądrego zamku... 90,49zł
      O co chodzi?
      • ppaattii Re: Różnice w cenach zabawek 17.11.12, 21:31
        Ja z 3 tygodnie temu oglądałam Barbie księżniczkę i piosenkarkę w Tesco za około 90 zł, a ostatnio jak byłam kosztowała 150 w tym samym sklepie. Szkoda gadać.
        • natalek79 barbie 17.11.12, 21:39
          dziś w realu widziałam je po 87,90 zł każdą.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka