Dodaj do ulubionych

Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny

20.11.12, 09:44
Witam! Potrzebuję aparat foto, małą cyfrówkę:
Potrzebne opcje:
- ma robić fajne zdjęcia wink
- nagrywanie HD
- niezniszczalny (damska torebka) - tu słyszałam wersje, że to co się psuje najszybciej to obiektyw więc w grę wchodzi opcja bez wysuwanego obiektywu, tylko wbudowany.
- mały, zręczny, prosty w obsłudze.
Do tej pory miałam Canona 450D + zmienne obiektywy do niego ale opcja pt dodatkowa torba z aparatem na spacer, hasło uważaj przy każdej próbie robienia zdjęcia wink oraz ogólna nieporęczność sprawiły iż mimo wszystko całość sprzedałam i kosztem jakości chcę przejść po prostu na opcję pt wygoda.
Preferowana wartość sprzętu max 1300 zł.
Aparat będzie wykorzystywany głównie w celu "mamo zrób mi zdjęcie" wink
Pomożecie?
dodam tylko iż po głowie chodzi mi sony DSC-tx20
Obserwuj wątek
    • ktosco Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 20.11.12, 10:03
      Witam,

Polecam lekture

www.optyczne.pl/20.1-Test-Kompakt_pod_choink%C4%99_2012_-_cz%C4%99%C5%9B%C4%87_I.html
      www.optyczne.pl/21.1-Test-Kompakt_pod_choink%C4%99_2012_-_cz%C4%99%C5%9B%C4%87_II.html

www.optyczne.pl/16.1-Test-Test_wakacyjnych_kompakt%C3%B3w_2012.html
      Wiem ze szuka Pani malego do torebki ale moze szukajac na optyczne.pl znajdzie Pani cos ciekawego.

Ja polecam nie kieszonkowy ,ale robiacy rewelacyjne fotki sony nex 5

www.sony-mea.com/product/nex-5d
      • ktosco Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 20.11.12, 10:04
        mialo byc niekieszonkowy wink
        • afroddytta Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 20.11.12, 10:17
          Też polecam nex-5 , robi rewelacyjne zdjęcia i filmy i jest bardzo zgrabny.
          • aleks2539 Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 20.11.12, 15:22
            ok. ale ja miałam fajną lustrzankę z fajnymi obiektywami. Naprawdę robiłam nią super zdjęcia. Ale teraz... tak jak pisalam. Coś za coś kosztem czegoś. Interesuje mnie tylko wersja kieszonkowa smile
            • afroddytta Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 20.11.12, 15:35
              Ale to nie jest lustrzanka i dlatego my akurat ten wybraliśmy, właśnie ze względu na wymiary dużo mniejsze niż lustrzanka. Taki jakby kompromis między wygodą a jakością smile Mam też w domu takie kieszonkowe aparaty, ale moim zdaniem robienie nimi zdjęć jest już trochę bez sensu, bo jednak jakość nie ta, teraz, a za kilka lat, a zdjęcia robię właśnie po to aby były na jak najdłużej zdatne do oglądania.
            • ka_thy Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 20.11.12, 20:58
              Aleks, obawiam się, że po lustrzance każdy aparat będzie nie taki. Zarówno jeśli chodzi o jakość zdjęć jak i czas reakcji. Przedmówcy dobrze piszą o nexie. Jeśli nie bezlusterkowiec to powinnaś szukać aparatu z dużą matrycą.
              • aleks2539 Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 21.11.12, 07:53
                wiem, zdaję sobie sprawę.Patrzylam na tego nexa. Jest dużo poza moim limitem cenowym sad
    • beakarp Re: Kompaktowy cyfrowy aparat fotograficzny 20.11.12, 11:14
      Ja od 2005 używam kieszonkowego HP. Jest niezniszczalny, ładowana bateria, mały i poręczny. Od tamtej pory pewnie już ulepszyli ten model, nie sprawdzałam, bo mój ciągle na chodziesmile
      • ta_jagoda Aparat Panasonic DMC-TZ30 21.11.12, 09:01
        polecam taki
        • aleks2539 Re: Aparat Panasonic DMC-TZ30 21.11.12, 10:13
          fajny, ciekawy smile Tylko nie wiem czemu mam w głowie opcję pt uszkodzenie obiektywu...
          Czy tak duży zoom jest ważny w aparatach? Nie wystarczy 4 krotny? Czy przy 16 krotnym zoomie zdjęcia są nadal wyraźne?
          • ktosco Re: Aparat Panasonic DMC-TZ30 21.11.12, 10:28
            Jesli to zoom optyczny to zdjecia sa ostre.zawsze jest zaznaczone w dokladnym opisie aparatu jaki jest zoom optyczny
            • zaloguj3 Re: Aparat Panasonic DMC-TZ30 21.11.12, 11:18
              Witam, kol. aleks ma rację, przy 16x zoomie mało kto "z ręki" zrobi dobrze fotkę, poza tym pojawiają się zauważalne szumy - zwłaszcza plenery. Ale sam Panasonic jest bardzo przyzwoitym wyborem.
              p.s. przesiadka z 450-ki będzie trudna smile - będzie brakowało wielu, wielu "opcji", a "idioten camera" wcale nie jest idioten wink
              p.s.2 wcześniej pojawiła się opinia o HP - do dziś pstrykam fotki HP715 A.D. chyba 2001r. - nie chwaląc pierwszy w PL w ówczesnym czasie z matrycą 3,3MPix.
              • aleks2539 Re: Aparat Panasonic DMC-TZ30 21.11.12, 12:38
                dzięki smile
                A co myślisz o tym sony dsc-tx20? Mnie przeraża bałagan mojej torebki oraz moje dzieci, a on wydaje mi się właśnie najmniej podatny na uszkodzenia.
                Co do przesiadki - ja nie ukrywam, iż na 450 leciałam często na automacie, nie bawiłam się w ustawienia iso itd. Więc może aż tak boleć nie będzie wink
                • ka_thy Re: Aparat Panasonic DMC-TZ30 21.11.12, 12:58
                  Wejdź sobie np. na dpreview albo dcresource i sprawdź recenzje interesujących Cię aparatów, ściągnij zdjęcia, pooglądaj. Na dpreview jest forum, na którym publikowanych jest sporo zdjęć. Są też opinie użytkowników.

Interesowałam się takimi aparatami z ukrytym obiektywem po wakacjach, na których córka zapiaszczyła kompakt. Jednak cena nie idzie w parze z jakością, mówiąc krótko robią one nie najlepsze zdjęcia. Dla laika może są ok ale dla kogoś przyzwyczajonego do jakości lustrzankowej mogą być nie do przyjęcia.

Poza tym argument torebki i bałaganu w nim a co za tym idzie koniecznością takiego superkompaktowego aparatu jest dla mnie śmieszny - przecież nie będziesz chować aparatu z wysuniętym obiektywem wink Zresztą każdy aparat i tak wypadałoby trzymać w etui.

I potwierdzam, że starsze aparaty były super. Ja do tej pory robię zdjęcia kompaktem 9-letnim. I mimo małej rozdzielczości matrycy i bardzo wolnego czasu reakcji zdjęcia wychodzą bardzo dobrze. Dużo lepiej niż z nowszych aparatów. Ale i tak do takich prawdziwych zdjęć używam lustra. A kolejnym aparatem będzie jakiś mały kompakt z jasnym obiektywem (zapewne LX7), ale muszę na niego uzbierać. smile
                • ktosco do aleks2539 21.11.12, 13:27
                  czytam ze Pani pracowala na lustrzance smile mam pytanie techniczne.Czy latwo bylo robic Pani lustrem zdjecia dzieci? mam niedawno lustrzanke dobry obiektyw jasnosc 2.8 ale zrobic zdjecie dziecku 1 rok w pomieszczeniu (chodzi o ostrosc) graniczy z cudem. Zreszta czesc zdjec wychodzi ostrych, wiekszosc jakis dziwnych.Jestem osoba ,ktora przed rozpoczeciem pracy z nowym sprzetem czyta instrukcje obslugi.Do posiadaczy lustrzanek ostrza Wam Wasze aparaty w szary dzien lub w pieszczeniach bez uzycia dodakowo dopietej lampy? zastanwaiam sie czy to nie problem mojego aparatu?
                  • zaloguj3 Re: do aleks2539 21.11.12, 13:42
                    Problem ostrzenia w Twoim przypadku może być związany rzeczywiście z jakąś wadą - proponowałbym przespacerować się do jakiegokolwiek punktu, sklepu foto gdzie mają taki jak Twój sprzęt i poprosić o możliwość porównania, sprawdzenia. Może obiektyw masz jasny, ale niezbyt dobrany do "odległości" - tzn będzie miał problemy przy małych odległościach, a przy większej (8-10m będzie już ok).
                    W moim aparacie DSC A35 jest podobnie... zmiana obiektywu działa.
                  • aleks2539 Re: do aleks2539 21.11.12, 13:42
                    nie miałam problemu, zdjęcia wychodziły bardzo dobre, wszystko ok. Dodatkowej lampy używaliśmy na imprezach typu wesele czyli ciemno, ruch itd.
                    • ktosco Bardzo dziekuje za informacje! 21.11.12, 14:15
                      • ka_thy Re: Bardzo dziekuje za informacje! 21.11.12, 18:48
                        A ja mam jeszcze pytanie dodatkowe - zdjęcia są nieostre bo aparat nie trafił z ostrością czy są po prostu ruszone z powodu długiego czasu naświetlania?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka