agnieszka77_11 06.12.12, 13:02 warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12995387,Na__promocji_swiatecznej__w_Tesco_zaplacisz_drozej.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
falcon_eye Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 13:28 A konkretnie co masz na myśli pisząc, że Tesco oszukuje klientów? Mam nadzieję, że nie fakt, iż jako sprzedawca na wolnym rynku, ustala cenę towaru jaką chce i kiedy chce? W kontekście tej "sensacji" sugeruję wszystkim oburzonym zapoznanie się z definicją słów "oszustwo" i "promocja" oraz podstawowymi mechanizmami sprzedaży i marketingu. To, że naiwni konsumenci dają się złapać na najprostsze sztuczki sprzedażowe, nie oznacza od razu, że można sprzedawcę nazywać oszustem. Odpowiedz Link Zgłoś
kalina886 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 13:34 Na takie "promocje" to dają sie załpać chyba tylko ludzie, którzy nie przywiązują wgi do cen (a takich jest coraz mniej). Ja zawsze przed zakupem sprawdzam ile dana rzecz może kosztować realnie. Odpowiada mi cena kupuję, a jeśli uważam cenę za zawyżoną to odchodzę i tyle. Ale nie czuję się oszukana. Mają do tego prawo i nikt mnie nie zmusza do zakupu. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 15:27 Ja uwazam to nie tyle za oszustwo co za chwyt ponizej pasa.Sztuczne zawyzanie cen jest dla mnie obrzydliwa praktyka.Teraz sie juz na to nie nabieram.Ustalanie cen 50krotnie wyzszych niz koszt produkcji tez mnie irytuje.Na ale takie sa prawa rynku. Odpowiedz Link Zgłoś
bbkk Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 15:34 Oszustwem jest wpisywanie ceny przed obniżką po której dana rzecz nigdy nie była sprzedawana. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 15:38 Oczywiście mogą ustalać sobie cenę jaką chcą, ale takie działania nie przysporzy im klientów. To takie robienie z ludzi idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 15:52 falcon_eye napisała: > W kontekście tej "sensacji" sugeruję wszystkim oburzonym zapoznanie się z defin > icją słów "oszustwo" i "promocja" no właśnie! spora część konsumentów ma już wzorcowo wyprany mózg, więc na hasło "promocja" oczekują niższej ceny... a jakby nie było "promocja" to niekoniecznie to samo, co "obniżka" Odpowiedz Link Zgłoś
anick5791 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 15:22 Regularnie kupuję w Tesco i pamiętam, że żółte etykiety (takie jak te, które zapomnieli usunąć) są na artykuły z gazetki, czyli sprzedawane w niższych niż normalnie cenach. Czyli sensowne wydaje mi się tłumaczenie sklepu, sprowadzające się de facto do tego, że wcześniejsza promocja była korzystniejsza - i nic dziwnego w przypadku zabawek często im bliżej świąt, tym drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 15:30 Ceny zabawek w Pl sa duzo wyzsze niz w Europie zachodniej i calkowicie nieadekwatne do zarobkow.Promocja czesto oznacza regularna cene w De np. Odpowiedz Link Zgłoś
camilcia Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 16:35 dopiero co była obniżka 30% na wszystkie gry, to ceny z tej obniżki, scrable nigdy nie są takie tanie w 'normalnej' cenie Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 21:23 To normalne. Przykład z ostatnich dni. Małe kucyki Pony - niespodzianki przecenione z 15 zł na 7. Pomijam juz fakt, że w naszm sklepie ich nie było w ogóle ale nigdzie nie widziałam wyższej ceny za ten produkt niż 13 zł!!! A dużo oglądam, bo córka namiętnie kupuje. To samo kucyki Filly - tu juz nie ma promocji - koszt 11,99. Dzis kupiłam nie sprawdzając ceny. W sklepie obok 7!!!!!!!!!!! Ostatnia promocja 2x2l Pepsi 5 zł - kosmos - przecież to cena chyba z Żabki. W kazdym sklepiej w jakim kupuje Pepsi 2 l nie zbliża się do granicy 5 zł. Przeważnie jest to 4,5. No ale napis PROMOCJA działa. Odpowiedz Link Zgłoś
eesti_2005 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 21:47 > Ostatnia promocja 2x2l Pepsi 5 zł - kosmos - przecież to cena chyba z Żabki. W > kazdym sklepiej w jakim kupuje Pepsi 2 l nie zbliża się do granicy 5 zł. Przewa > żnie jest to 4,5. No ale napis PROMOCJA działa. Jedno Pepsi kosztuje ok 5zł, a Ty piszesz o promocji 2x2l za 5zł, więc to naprawdę okazja. Odpowiedz Link Zgłoś
jagodasoft2 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 21:58 Kolezanka źle napisała to jest 2 x 2l za 9,99 czyli 2 l za 5zł cena kosmos Odpowiedz Link Zgłoś
monikaa13 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 07.12.12, 08:38 Tak oczywiście mój błąd 2x2l Pepsi - 9,99, sory. Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia1980 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 06.12.12, 22:06 ja w Tesco jestem średnio 3 razy w tygodniu. ceny i promocje znam bardzo dobrze i nie zgadzam się, że w Tesco ceny są zawyżane a promocje są nieuczciwe. ceny tych gier są na żółtych karteczkach co oznacza, że są to ceny promocyjne. regularne ceny tych gier to 90 i 124 zł (i były na standardowych białych kartkach) była jakaś dobra promocja i gry przez pewien okres były w cenie 50 i 70 zł ta promocja sie skończyła i była następna (teraz na zabawki jest sporo promocji) tyle, że już nie tak korzystna jak ta pierwsza. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 07.12.12, 09:50 ewcia1980 napisała: > ceny tych gier są na żółtych karteczkach co oznacza, że są to ceny > promocyjne. > regularne ceny tych gier to 90 i 124 zł (i były na standardowych bi > ałych kartkach) > była jakaś dobra promocja i gry przez pewien okres były w cenie 50 > i 70 zł > ta promocja sie skończyła i była następna (teraz na zabawki jest sporo > promocji) tyle, że już nie tak korzystna jak ta pierwsza. > Dla mnie to jedna wielka ściema z promocjami w tej sieci. Tak samo jak było z nocą zabawek u nich. Podnieśli ceny tuż przed, a później niby promocja 50%. Śmiech. Real postąpił uczciwiej i opłacało się dużo bardziej zrobić zakupy u nich przy rabacie 30%, ponieważ nie zawyżyli tak cen przed promocją i ceny zabawek były konkurencyjne (zwłaszcza przy dodatkowym rabacie gazetkowym). W Tesco klocki Lego, które przed nocą zabawek kosztowały 80zł, w noc kosztowały 150zł i niby wielka promocja. Na szczęście zakupy świąteczne zrobiłam w Realu. A takimi działaniami Tesco traci tylko klientów, bo ludzie nie lubią jak robi się z nich idiotów. Odpowiedz Link Zgłoś
emily.1 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 07.12.12, 11:34 Dla mnie marketingowcy mogąsobie takie działania nazywać jak chcą, ale moim zdaniem jest to oszukiwanie klientów. Wciskanie ludziom że mogą kupić jakąś tam zabawkę za 80 zł zamiast 120, podczas gdy ona nigdy 120 zł nie kosztowała jest oszustwem. Mnie nie obchodzi że ona powinna kosztować 120 zł a oni ją sprzedawali w promocji. Obchodzą mnie realne ceny. Noc zabawek to też w większości ściema. Lalka którą miałam upatrzoną kosztowała przed nocą zabawek 90 zł w noc zabawek 180... Dzwig wcześniej 100, a w noc zabawek 150. Porażka. Ale z drugiej strony ludzie sami dają się oszukiwać kupując wszystko jak leci z napisem "promocja" i nie sprawdzając wcześniej cen. Na dobrą sprawę idąc kupować grę nie obchodzi mnie czy pisze obok niej promocja czy nie, kupują jezeli przypasuje mi cen. I tyle. Ludzie chcą być oszukiwani to są. Odpowiedz Link Zgłoś
fiora81 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 07.12.12, 11:52 Ja na nocy zabawek kupilam kota maskotke za 50zl, wczoraj kupilam druga taka sama dla drugiego syna i cena 20zl. Normalnie w szoku bylam, poco ja glupia jechalam na te noc zakupow Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka77_11 Re: Jak Tesco oszukuje klientów 07.12.12, 13:06 Ta Noc Zabawek to była jedna wielka ściema. Może niektóre rzeczy wychodziły taniej niż normalnie, ale Real w tym względzie lepiej się zachował i ja jestem zadowolona z zakupów choinkowych dla mojego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś