Dodaj do ulubionych

Rowery Merida Daisy I Merida Dakar który

02.02.13, 21:01
Witam
Mam pytanie który z tych dwóch rowerów będzie większy [dłużej posłuży]

www.rowerzysta.pl/dzieciece/rower-dzieciecy-merida-daisy-2011.html
www.madbike.pl/pl/p/Rower-16-Merida-DAKAR-616-pink/2664
Który polecacie/macie.Czy rowery typu Dakar spodobały by się waszym córkom?
Generalnie chodzi mi o to ,żeby pojeździła 2 sezony jeszcze.[teraz ma 5 lat]
Obserwuj wątek
    • blaszany_dzwoneczek Re: Rowery Merida Daisy I Merida Dakar który 02.02.13, 21:38
      Merida daisy ma wiekszą ramę niż dakar (większa odległość siodełka od kierownicy). Moja córka ubiegłą wiosną przymierzała się do obu (jeden i drugi 16 cali) i daisy był za duży - ledwie sięgała do kierownicy, dakar był dobry. W końcu kupiliśmy 16-calowego Puky. Miała wtedy 4,5 roku. Córka wybrała niebieski, choć był też różowy. Jej by się dakar podobał. Zresztą rower to rower - jak będzie dobrze jeździł i będzie dobrze do dziecka dopasowany - to się będzie podobał smile Najlepiej żeby córka przymierzyła się do jednego i drugiego.
      • m.1.p Re: Rowery Merida Daisy I Merida Dakar który 02.02.13, 21:47
        Merida daisy -ten model mierzony i wydaje mi się,że będzie ok.Tego drugiego modelu niestety nie udało mi się nigdzie zobaczyć "na żywo" stąd moje pytanie.Zastanawia mnie też w dakarze ta rama czy nie będzie musiała jeździć pochylona troszkę.
        Czy zadowolone jesteście z dakara, czy w tym roku też spokojnie pojezdzi jeszcze na nim?pozdrawiam
        • blaszany_dzwoneczek Re: Rowery Merida Daisy I Merida Dakar który 02.02.13, 22:32
          Dakaru nie mamy, bo kupiliśmy w końcu inny rower - Puky Z6, taki:
          www.aktywnysmyk.pl/rowery-dla-dzieci-na-kolach-16/371-rower-puky-z-6-blekitny.html
          Jak mierzyliśmy meridy, to właśnie na daisy musiała być bardzo, aż nienaturalnie, pochylona żeby siegnąć do kierownicy, Na dakarze spokojnie sięgała siedząc prosto. Z tym, że miała wtedy 4,5 roku i była ( i jest ) dość drobna miała pewnie jakieś 103-104 cm, dłuższe nogi i krótszy tułów, więc ta mniejsza odległość siodełka od kierownicy była w jej przypadku ważna.
    • pe-likanek Re: Rowery Merida Daisy I Merida Dakar który 02.02.13, 23:21
      Moja córka ma Dakar, tyle, ze 20 cali. Powiem tak, jeździć jeździła dwa sezony, ale ponownie dla młodszej bym nie kopiła.
      Po pierwsze ma grubasne kola (a'la goral) i córka nie może się nim rozpędzić jak by się chciała (chyba, ze szukasz typowo w teren, bo moje pomykają po podwórku). Poza tym pedały są ustawione za nisko i na ostrych zakrętach, jeżeli pedał znajduje się na dole, to zahacza o ziemię, co może być bardzo niebezpieczne.
      Nie wiem jak w tych mniejszych, ale radze przymierzyć się i nie kupować w ciemno.
      • kinia117 Re: Rowery Merida Daisy I Merida Dakar który 03.02.13, 23:09
        tez mamy dakar ale 20'' z kolei jestem zadowolona. nie kupowalam daisy bo chcialam zeby po dwóch sezonach był dla brata. Mamy czarny z biała czerwonymi dodatkamismile malej nie przeszkdadza. Jezdzi jak wariat cale zycie na kazdym rowerze i przyznam ze nie odnotowalam niskosci pedalow. Ale... ja wlasnie ze zwyklych gorali przesiadlam sie na typowa damke i jednak dla dziewczynki jezeli brat nie musi po niej znosic wybralabym damska rame zawsze to jednak wygodniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka