maaszymka 23.02.13, 20:32 Pytanie oczywiście czy ktoś ma i jak się sprawuje. Bardzo by mi pasował do kuchni tylko nie wiem czy nie pożółknie. Inne wrażenia z użytkowania też mile widziane Znalazłam Farnake, ale inne firmy tez mogą być. Do 1000 bym sie chciała zmieścić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aneta-0011 Re: Biały zlew FRANKE 24.02.13, 20:38 Co do białego to się nie wypowiem ale ja mam czarny i gdybym miała kupować jeszcze raz to bym już go nie wybrała. Ciągle są na nim jakieś zacieki od wody, widoczny jest osadzający się kamień itp po porządnym czyszczeniu jest spokój na parę dni. Koleżanka ma taki sam zlew koloru kremowego i ten jest rewelacyjny, nic a nic na nim się nie osadza (albo poprostu tego nie widać ) Odpowiedz Link Zgłoś
misia53 Re: Biały zlew FRANKE 24.02.13, 21:06 Ja mam kremowy silgranit i szczerze nie polecam, nic nie mozesz zostawic na dluzej nawet szklanki , czy cokolwiek od razu zostaje slad , ktory nie daje sie wyszorowac ani cylitem, ani ich tym specyfikiem, ostatnio kupilam jakies kapsulki extra zrace i dopiero wyzarlo wszystkie slady. Ale jakbym miala kupowac to wypralabym jakis niejednolity z pewnoscia Odpowiedz Link Zgłoś
maaszymka Re: Biały zlew FRANKE 25.02.13, 23:40 No to mam tera problem. Myślałam, że jak nie białe to jasny beż. Mam białe meble zamówione i biały zlew bardzo by mi pasował. Beżowy blat to i zlew by mógł być. Ten franke z jakiegoś tectonite jest robiony, myślicie, że to trochę lepsze będzie? Taki : allegro.pl/listing.php/search?string=franke+tectonite&category=0 Teraz mam franke jakiś srebrny i szyści się rewelacyjnie, plam tez nie widać. On jest taki chropowaty lekko. A może z jakiejś innej firmy? Wizja ciągłego biegania ze szmatką i polerowania jakoś do mnie nie przemawia Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia7611 Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 06:23 Mam dokładnie ten co pokazałaś tylko czarny użytkuję od roku nie ma ŻADNYCH zacieków jak dla mnie jest rewelacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
women.beauty Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 11:38 Też mam franke kolor onyx (białe meble) i wygląda super a czyścić trzeba jak każdy inny bo wcześniej miałam srebny i nie widzę za dużej różnicy ale znajoma miała biały i szybko go wymieniała Odpowiedz Link Zgłoś
malenka07 Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 15:35 misia53, a jakie żrące do szorowania kupiłaś? Ja mam Franke beżowy, ogólnie jestem mega zadowolona, ale właśnie z czyszczeniem bywa ciężko... Odpowiedz Link Zgłoś
samanta25 Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 15:47 Ja mam czarny z granulkami srebrnymi i też widać niestety na nim zacieki. Wg mnie to też dużo zależy od wody, u mnie jest chlorowana i wszystko widać. Siostra ma ten sam zlew i ma wodę ozonowaną i nie ma zacieków Odpowiedz Link Zgłoś
ula_19 Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 17:46 Ja mam również beżowy i przyznam, że najlepszym środkiem jaki go wymyje jest domestos. Nie znalazłam nic lepszego, zlew po nim jest jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gosjana Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 18:36 Polecam zlew Blanco, dostępne są różne rozmiary w całej palecie kolorów, jestem z niego bardzo zadowolona, cudownie się myje, plam ani zacieków nie widać, do jego mycia używam płynu do mycia naczyń-codzienne mycie jak każdego zlewu. Śmierdzącego Domestosa w kuchni nie używam białe zlewy ceramiczne ma Ikea Odpowiedz Link Zgłoś
mada.lenka Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 18:51 Mam franke grafitowy i jest świetny. Wcześniej miałam srebrny (nie pamiętam firmy) i musiałam go ciągle szorować. Widać było na nim nawet zaschnięte kropelki wody. Ten jest rewelacyjny - nie widać śladów po wylanej kawie czy herbacie, wystarczy spłukać Odpowiedz Link Zgłoś
magma_pl Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 19:18 ja mam jakiś granitowy beżowy i za nic go nie idzie doczyścić. w instrukcji było napisane aby nie używać srodków żrących,ale w desperacji użyłam i trochę zjaśniał.jednak niektóre plamy np z herbaty nadal są. mam zamiar wymienić zlew i ten franke wydaje się być całkiem niezły.kiedyś miałam stalowy tej firmy i był ok. a jak ma się ichniejszy kolor orzech? na żywo to beż czy brąz ? na zdjęciach w necie ciężko to stwierdzić Odpowiedz Link Zgłoś
ememka0 Re: Biały zlew FRANKE 26.02.13, 23:48 Mam taki zlew tylko, że beżowy firmy Alveus sprawuje się całkiem dobrze. Ten z firmy Franke ma ładniejszy wygląd. Ma dużo większą i głebszą miskę więc w użytkowaniu będzie znacznie wygodniejszy. Jest to istotne a niekiedy nie zwraca się na to uwagi. Mam własnie na zbyciu nowy zlew beżowy firmy Franke SIRIUS (z paragonem zakupu w RTV EURO AGD), który kupiłam mamie w prezencie i ostatecznie okazało się że nie może go zamontować Nie byłoby jak założyć bateri ponieważ przeszkadza zmywarka a meble ma konkretnie pod wymiar i nic się nie da zrobić. A sklep ponieważ było to pod konkretnego klienta zamówienie czyli dla mnie powiedział że nie przyjmie mi spowrotem. Mogę go oczywiście reklamować w razie uszkodzenia itp. ale zwrotów nie przyjmują. Jeżeli byłabyś zainteresowana to mogę go oddać myślę że za rozsądne pieniądze Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maaszymka Re: Biały zlew FRANKE 27.02.13, 21:59 Dzięki dziewczyny. Czyli chyba wszystko zalezy od materiału z jakiego jest wykonany? Zamawiam ten biały Franke. Może jak czarne są ok- które chyba są trudniejsze w utrzymaniu bez zacieków- biały też da rade Odpowiedz Link Zgłoś
olciamanolcia Re: Biały zlew FRANKE 06.06.13, 13:41 Witam zamierzam kupić biały zlew FRANKE możesz mi napisać bo wnioskuję że jestes w jego posiadaniu-jak się spisuje biały zlew? chodzi mi o zacieki plamy etc pozdrawiam Justyna. bananki@op.pl Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Biały zlew FRANKE 06.06.13, 21:08 Ja w poprzednim mieszkaniu miałam Franke biały - był rewelacyjny!!! Teraz mam bezowy ale jakiejś innej firmy i jest to badziew okropny- plamy, przebarwienia, niczym doczyścić nie można. Jak będę wymieniać to tylko na Franke- zupełnie inaczej się użytkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
olciamanolcia Re: Biały zlew FRANKE 06.06.13, 21:31 Dzięki za podpowiedz tylko jeszcze mam dylemat bo są zlewy franke-oczywiscie białe- za ok 500 i za ok 1300 zł-niby te same komory, ten sam konglomerat a cena inna Wiesz coś na ten temat? iwek33 napisała: > Ja w poprzednim mieszkaniu miałam Franke biały - był rewelacyjny!!! Teraz mam b > ezowy ale jakiejś innej firmy i jest to badziew okropny- plamy, przebarwienia, > niczym doczyścić nie można. Jak będę wymieniać to tylko na Franke- zupełnie ina > czej się użytkuje. Odpowiedz Link Zgłoś
kanaviosta Re: Biały zlew FRANKE 01.02.16, 09:34 Do czyszczenia zlewu Franke z osadu i plam wystarczy zwykły kwasek cytrynowy. Gotujemy w czajniku wodę, po zagotowaniu do czajnika sypiemy torebkę kwasku (sam czajnik też się pięknie wyczyści z kamienia). Bierzemy drugą torebkę kwasku i sypiemy w miejscach, gdzie są plamy, tak aby je całkowicie zakryć. Nalewamy na plamy wodę z czajnika, ale niedużo, tak aby tylko lekko namoczyć kwasek w miejscach, gdzie został nasypany. Zostawiamy na chwilę. Potem bierzemy zmywak i szorujemy w miejscach zaplamionych. Jeśli jeszcze coś zostało, powtarzamy czynność. Potem zalewamy zlew gorącą wodą z kwaskiem- tą, która została nam w czajniku. I mamy zlew jak nowy Można też sypać do czyszczenia sodę oczyszczoną, samą albo mieszać ją z kwaskiem. Ja czasem dodaję jeszcze sól i zalewam odrobiną gorącej wody, a potem czyszczę. Bez żadnego wysiłku. Naprawdę, niepotrzebna jest żadna paskudna chemia, żaden domentos. Odpowiedz Link Zgłoś