Dodaj do ulubionych

Kurtka i buty w góry dla chłopaka

21.03.13, 21:39
Trochę mam stresa. Syn pojedzie po raz pierwszy na zieloną szkołę i muszę go zaopatrzyć w jakieś porządne buty i kurtkę. Jadą co prawda dopiero w czerwcu, ale w górach wiadomo pogoda zmienną jest. Mają dużo chodzić, m.in. planowane jest wyjście na Babią Górę. Z doświadczenia wiem, że najlepsze są buty za kostkę, ale z drugiej strony będzie to na razie dla mojego syna tylko jeden taki wypad w góry i nie wiem, czy opłaca się inwestować w porządne buty. Polar też mamy, ale chyba przydałaby się jakaś kurtka taka 2 lub 3w1. Już sama nie wiem, czy będą dzieci ciągać gdzieś przy niepewnej pogodzie. Jakie są Wasze doświadczenia w tym względzie?
Obserwuj wątek
    • sa-ma Re: Kurtka i buty w góry dla chłopaka 22.03.13, 10:48
      Witaj.
      Buty najlepiej za kostkę i oczywiście z dobrą podeszwą, by miały odpowiednią przyczepność do podłoża i się nie ślizgały na kamieniach czy w razie opadów deszczu. Nie muszą być oczywiście jakieś drogie, firmowe, ale zwróć uwagę, by podeszwa była z dobrej gumy i miała wyżłobienia - wtedy but się tak nie ślizga. Fajnie też by było, gdyby czubki i tył butów były bardziej zabudowane gumową podeszwą; polecam buty ze skóry; najlepiej je jeszcze zaimpregnować przed wyjazdem.
      Na pewno ciepła bluza się przyda + kurtka ocieplana, do tego jakaś cienka kurtka przeciwdeszczowa i cienka czapka...
      Wychodząc w góry, temperatura sporo się obniża, więc zawsze powinno się mieć w plecaku kurtkę przeciwdeszczową i jakąś bluzę, by potem nie marznąć.
      Podczas wędrówki może też nagle zmienić się pogoda (deszcz, silny wiatr) i wtedy ciepłe ubranie i dobre buty bardzo się przydają. Akurat na Babiej Górze takie nagłe zmiany pogody to częste zjawisko.
      • dorga1 Re: Kurtka i buty w góry dla chłopaka 22.03.13, 16:01
        A mógłby mi ktoś polecić jakieś dobre i tanie buty na tę okoliczność? Może jakaś promocja gdzieś komuś przemknęła.
        • to.loginka Decathlon... 23.03.13, 09:47
          proponuję odwiedzić. Na takie górskie wędrówki ich buty trekingowe będą odpowiednie i nie kosztują majątek. Kurtkę też możesz bez problemu tam kupić.
    • natalek79 Re: Kurtka i buty w góry dla chłopaka 22.03.13, 16:19
      z kurtek w góry fajne są softshelle - nieprzemakające, oddychające i zazwyczaj wystarczająco ciepłe. Są takie z doczepianymi polarami, a jak już oddzielnie polar jeszcze, to też warto zwrócić uwagę żeby był oddychający.
    • dorga1 Re: Kurtka i buty w góry dla chłopaka 28.03.13, 18:37
      Z butami jest większy problem niż myślałam. W TK Maxx kupiliśmy buty Regatta. Fajne, ale szerokie, nie trzymają stopy. Syn ma baaardzo szczupłe stopy i zwykle jest problem z zakupem jakichkolwiek butów dla niego. Dla porównania te z Decathlonu (a byłam im przeciwna) dobrze trzymają stopę. Jednak przymierzaliśmy tylko te najtańsze, bez membrany. I zastanawiam się czy nie będzie mu się w nich pociła stopa, no i czy mu nie przemokną. Zrobimy jeszcze jedno podejście do butów z Decathlonu, ale tych z membraną. No i będę szukała jakiś okazji w innych sklepach, bo jednak szkoda mi dużo wydawać dla 8-latka, bo stopa urośnie mu jeszcze na bank.
    • call-una Re: Kurtka i buty w góry dla chłopaka 02.04.13, 01:31
      www.zalando.pl/jack-wolfskin-all-terrain-texapore-trzewiki-trekkingowe-szary-ja443a005-102.html
      • call-una Re: Kurtka i buty w góry dla chłopaka 02.04.13, 01:34
        www.zalando.pl/regatta-mysterioso-kurtka-softshell-niebieski-r2343b014-502.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka