Dodaj do ulubionych

Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne

08.04.13, 10:24
Powiedzcie, gdzie kupujecie okularki dla maluszków. Słońce (na szczęście) świeci coraz mocniej i mały się denerwuje. Przyznam, że jak nie miałam dziecka to takie okularki uważałam za wymysł nadgorliwych matek, ale teraz widzę że to jednak konieczność. Nie chciałabym jednak fundować mu oprawek z bazarku, ale kupić porządne (z filtrem?), które wytrzymają jakiś czas. Synek ma 15 mies.
Obserwuj wątek
    • zuzinkas Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 08.04.13, 10:26
      w Decathlonie
    • figa33 Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 08.04.13, 11:18
      U optyka.
      Aczkolwiek sama zostałam kiedys mocno zjechana za to że roczniakowi zakładałam okulary, bo w sumie z okularami podobno oko nie rozwija się u malucha prawidłowo. Teraz zakładam tylko wtedy, kiedy naprwde istnieje możliwość oślepienia, czyli na plaży, na śniegu.
    • afro.ninja Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 08.04.13, 12:57
      orlinkowo
    • camel_3d w rossmanie 08.04.13, 13:04
      pozat tym musze cie zmartwoc.. te z bazarku i te "porzadne" z filtrem maja dokladnie taka sama jakosc.

Kiedy stez myslalem, ze sa roznice, pokoi nie zobaczylem wynikow badan..okulary za 5€ z rossmana byly nawet lepsze niz te za 140 RayBana... smile Takze polecam Ci rossmana.. sa dobre.
    • shige Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 09.04.13, 21:00
      Za ok 10 lat proponuję je kupić u optyka, a teraz polecam temat odpuścić. Soczewka oka jest prawidłowo ukształtowana dopiero w 12 roku życia, więc dziecko ma jeszcze sporo czasu na noszenie okularów słonecznych. W naszym klimacie bez wady wzroku, bez powikłań neurologicznych dziecku wystarczy czapka z daszkiem, która wyłapuje tyle samo promieni UV co popularne w sklepach okulary słoneczne... Są nawet specjalne czapki anty UV!
      U małych dzieci okulary zaburzają zdolności poznawcze i orientację w przestrzeni dlatego wielu moich małych pacjentów okularów nosić nie chce, bo w znacznym stopniu tracą orientację w przestrzeni (dotyczy to w szczególności okularów mocno zabudowanych).
      Tak małym dzieciom nie zaleca się okularów bo chodzi w tym wszystkim nie tylko o przyzwyczajenie oka do promieni słonecznych co o właściwą jego akomodację i tzw.odruch źreniczy. Poza tym niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że w momencie kiedy dziecko okulary ściąga to do rozszerzonej przez chwilę źrenicy dostaje się więcej światła i promeniowania niż wtedy kiedy chodzimy bez okularów. A małe dzieci uwielbiają okulary zakładać i ściągaćsmile
      I jeszcze jedno tak naprawdę bezpieczne są dopiero okulary z osłonkami typu side-shields, a tych gwarantuje że dziecko nosić nie będzie bo i cieplej i mniej wygodnie.Sam nosiłem z przyczyn medycznych i ciężkie to byłosmile
      • miej.cel Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 10.04.13, 10:34
        W 100% się zgadzam. Okuliści z CZD też są zdania, że małe dzieci nie powinny nosić okularów, a czapka z daszkiem pochłania 80% promieniowania, więc wystarczy. No i w goidznach szczytu słonecznego z maluchem raczej bez potrzeby nie wychodzi się na dwór.
    • esr-esr Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 10.04.13, 10:01
      kup czapkę z daszkiem, parasol, markizę - cokolwiek chroniące przed słońcem ale nie okulary. naprawdę uważasz że 1,5 roczne dziecko nie da rady bez okularów słonecznych? gwarantuję, że za 15 lat nie da rady bez okularów korekcyjnych.
    • budzik11 Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 10.04.13, 11:41
      W Pepco.

monika887 napisała:
      Nie chciałabym jednak fundować mu oprawek z bazarku, ale kupić p
      > orządne (z filtrem?),

oprawki w filtrem??
      Szkiełka z Pepco mają taki sam filtr jak każde inne okulary przeciwsłoneczne a inwestowanie w dizajnerskie oprawki dla 1,5 roczniaka jest IMO bez sensu.
      • qr-ka Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 09.06.13, 20:21
        Myślę, że można sobie kupić 1 dobre okulary z filtrem i zapłacić za nie troszkę więcej ale mieć pewność, że przynajmniej chronią nasze oczy niż zadowalać się straganami czy sklepówkami z asortymentem typu H&M. Kiedyś kupiłam okulary Porsche w sklepie Keroi w rozsądnej cenie i służą mi do dziś.
        • 25marzka25 Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 09.06.13, 21:23
          nie zgodze się że dziecko jeśli przeszkadza mu słońce to nie powinno nosić okularów przeciwsłonecznych. Moja córka 3 letnia nie wyjdzie na dwór beż okularów bo krzyczy że jej świeci.Byliśmy u okulisty i jak najbardziej zaleciła dobre okulary przeciwsłoneczne z filtrami i polaryzacja.Takie też kupiłam jej w vision expres i nie kosztowaly majątku.Model z poprzedniego sezonu 50 zł.I co ciekawe sama sie o nie upomina i naprawde w nich chodzi,mimo ze myślałam ze to tylko chwilowa fanaberia
          • anetchen2306 Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 09.06.13, 22:42
            Moja corka jest takze pod opieka kliniki okulistycznej i lekarze tez jak najbardziej polecaja okulary p/sloneczne dla maluchow. Na pytanie: czy zainwestowac w swoje czy dziecka okulary przeciwsloneczne, bez wahania odpowiadaja, ze bezwzglednie w okulary p/sloneczne dziecka. Co ciekawsze: Jakis czas temu w telewizji sniadaniowej wypowiadali sie lekarze okulisci z CZD. I twierdzili, ze okulary dla malucha sa jak najbardziej pozadane ...
            • shige Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 10.06.13, 14:56
              Skoro dziecko jest pod opieka kliniki okulistycznej to znaczy ze dziecko ma wadę wzroku. I sama wada wzroku może predystynować do obowiązkowego noszenia okularów słonecznych! Jednak sa to wyjątki.
              Ja wole wierzyć badaniom i prasie medycznej niż ekspertom wystepujacym telewizji często opłacanym po to żeby mówić, że coś jest mniej szkodliwe niż jest to w rzeczywistości...
              Poza noszeniem okularów słonecznych szkodliwe jest tez oglądanie przez dziecko filmów w 3d a o tym praktycznie sie nie pisze w prasie codziennej...
      • qr-ka Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 27.06.13, 13:41
        Ja lubię bardzo sklep Keroi. Mają duży wybór i jako nieliczni w ofercie mają okulary Porsche i Police.
    • malgosiek2 Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne? U optyka? 10.06.13, 17:19
      Tam mają przynajmniej sprawdzone, a nie tania chińszczyzna za 10 zł.
      Szkoda marnować dziecku oczy.
      Wiem, że takie sa o niebo droższe, ale moja optometrystka pokazała i wytłumaczyła dlaczego lepiej kupić dziecko prawdziwe okulary p/słoneczne
    • mikams75 Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne? U optyk 05.11.13, 14:09
      ile ty juz tych okularow nakupilas, zeby byc tak niezmiennie zadowolona? ze az na forum trzeba wykopac stary watek? Czy sa tak kiepskie, ze dziecko niszczy i musisz kupowac kolejne?

• san_vito Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 21.03.18, 08:13
      Czapka z daszkiem, ewentualnie kapelusz. Okulary przeciwsloneczne dla maluszkow sa po prostu nie zdrowe.
      • gonia0012 Re: Gdzie kupić okulary przeciwsłoneczne 21.03.18, 11:31
        to było 5 lat temu...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka