Dodaj do ulubionych

posciel dla niemowlaka

30.04.13, 23:20
jaka posciel polecacie dla niemowlaka? moj synek urodzi sie w wakacje, chcialabym kupic posciel oddychajaca w ktorej w upalne dni nie bedzie zbyt goraco
Obserwuj wątek
    • skrytapiromanka Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 00:57
      żadną.
    • pancia-jancia Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 11:39
      po co posciel? niczym nie przykrywalam dziecka urodzonego we wrzesniu przez 2 lata. poduszki tez nie miał,jak było chlodniej zakladalam cieplejszego pajaca.
      jak skończył dwa latka sam chcial się przykrywać to dostał kołderkę i podusię.
      Drugiego tez nie zamierzam przykrywać, tylko bym sie stresowała a w wakacje to juz nie wiem po co męczyć dziecko w upał.
      • madziab83 Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 12:13
        najlepsza pościel? - pieluszka tetrowa w cieplejsze dni flanelowa w chłodniejsze. Oczywiście zależy wszystko od dziecka, np. moja córka spała w body zakryta pieluszką, za to mój syn uwielbiał spać w otulaczu bawełnianym - nie wybudzał go dzięki temu efekt moro.
    • semi-dolce Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 13:57
      Żadną. Do przykrycia pielucha a jak chłodniej to cienki kocyk. Na zimniejsze noce odpowiedniej grubości śpiwór - lepiej za cienki niż za gruby.
    • agi2507 Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 15:52
      My kupiliśmy zwykłą bawełnianą. Córcia też urodziła się w wakacje i prawdę powiedziawszy przez pierwsze 2 miesiące zazwyczaj spała albo po flanelowa pieluszką albo w śpiworku bo strasznie kopała i wierciła się całą noc. Dodam tylko, że nigdy nie zauważyłam żeby marzła.
    • madziulka1982 Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 20:12
      w ikei jest taka przewiewna, nie pamietam nazwy koszt ok 60zl
      • katiko Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 20:49
        Zadna, po prostu "swaddle" dzieciaka pieluszka tetrowa, a jak chlodniejsze dni to flanelowa.
        Na zimne dni bawelnianym kocykiem. Minimum 80x80cm.
        Potem na jesien spiworki do spania. A na zima z dlugim rekawem.
        Wiekszosc lekarzy nie poleca poscieli dla niemowlakow bo moze sie zsunac na buzie i nos i uniemozliwic im oddychanie. A same nie sa jeszcze w stanie sie spod tego wyzwolic.
    • kwiatekwdoniczce Re: posciel dla niemowlaka 01.05.13, 22:38
      Nie polecam żadnej. Z mojego doświadczenia wynika, że niemowlętom jest dużo cieplej niż nam dorosłym i nie lubią zbyt ciepłego okrycia. W wakacje pielucha lub cieniutki kocyk w zupełności wystarczy. U mnie wszystkie kołderki choćby nie wiem jak cienkie poszły w kąt, moje dziecię w ogóle ich nie toleruje, śpi pod prześcieradłem - tylko wtedy się nie poci. Wielu moich znajomych ma dokładnie te same doświadczenia.
      • kisi_165 Re: posciel dla niemowlaka 05.05.13, 22:26
        A mój nie wiem czemu urodził się w październiku,straszny zmarzluch. Spał pod kocem,albo kołderką bo inaczej miał straszną czkawkę. Wszystko zależy od dziecka. Jak kupisz to co się stanie? nic..najwyżej poczeka sobie. Dlatego kup taką żeby przydała się i dla satrszego dziecka,podusie płaską najlepiej i zaopatrz się na początek w miły cienki kocyk do łóżeczka do spania.
        --
        https://lpmf.lilypie.com/i3vhp2.png
    • 8a8ka Re: posciel dla niemowlaka 02.05.13, 18:20
      też uważam że pościel niepotrzebna,
      tak jak poprzedniczki myślę, że wystarczy pieluszka lub bawełniany lekki kocyk

nawet jestem pod wrażeniem, że wszystkie mamy tak rozsądnie radzą a z drugiej strony na spacerach widuję dzieci na maksa poprzykrywane pod stertami kocyków i otulone podusiami... no ale widocznie to nie te co tu na forum piszą wink

• wisteria_lane Re: posciel dla niemowlaka 05.05.13, 10:13
        Ja mam tak zimno w domu, że śpię pod dwoma kołdrami więc się nie zgadzam, że nic nie jest potrzebne, a starsze dzieci miały tradycyjny puchowy bet-poduszkę i błogosławiłam go kiedy w trasie przy -20 C wysiadło ogrzewanie w bryni.
    • m.b.g Re: posciel dla niemowlaka 03.05.13, 10:37
      Pościel?
      Nasz jesienny syn zgodnie z zaleceniami lekarzy spał w śpiworku. Ma teraz półtora roku i dalej to praktykujemy.
      • gleana Re: posciel dla niemowlaka 03.05.13, 19:47
        Najpierw rożek a potem prawie do drugiego roku życia śpiworki. Bez poduszki oczywiście.
    • lunia_fox Re: posciel dla niemowlaka 04.05.13, 09:56
      Co masz na myśli wypełnienie czy poszewki ?
      Mój mały urodzi się w czerwcu, kupiłam razem z kołyską cieńką kołderkę i poduszkę ale pewnie nie użyję ani jednego ani drugiego. Będzie spał pod cieńkim kocykiem.
    • prosumentka kup śpiworek 06.05.13, 22:31
      Pościel dla niemowlęcia jest bez sensu, bo się zawsze odkryje. Moi znajomi mają małe dzieci i używają tylko śpiworków, a w wakacje wystarczy pajacyk.
    • podkocem prześcieradło z gumką n/t 06.05.13, 23:57

• memphis90 Re: posciel dla niemowlaka 08.05.13, 21:13
      Wcale. Latem przykrywałam pieluszką, lekkim kocykiem. Zimą kocykiem (a w nocy spały ze mną). Śpiworków nie używałam, moje dzieci lubiły się rozkopać, jak im było za ciepło. W śpiworku maluch nie może sam regulować temp. i jak jest mu za gorąco, to cały się spoci.
      • podkocem Re: posciel dla niemowlaka 08.05.13, 22:23
        Uwazam spiworki za bardzo złe rozwiązanie, kupiłam przy pierwszym dziecku ale szybko się pozbyłam i więcej nie kupię. Jeśli kark ciepły, dziecku jest ciepło.
    • jugutka Re: posciel dla niemowlaka 12.05.13, 08:43
      pościel kolo roku dopiero zaczełam stosować. na początku rożek, latem zwykle moje dziecko spało przykryte pieluszką
      • maciusiowka Re: posciel dla niemowlaka 14.05.13, 08:58
        Jeśli to maluszek to pościel niepotrzebna, w nas dopiero ok 1-1,5 roku kupowaliśmy, wcześniej mały kocyk, a jak gorąco było to tetrowa zwykła pielucha.
    • tysiamama21 Re: posciel dla niemowlaka 14.05.13, 09:35
      córka najpierw spała w beciku (cudowny wynalazek), ale to na chłodne noce. Latem w dzień do spania to bodziak i pieluszka tetrowa ewentualnie. Moje dziecko uwielbiało kłaść sobie tetrę na głowę do snu i drobić w paluszkach. Moja mama mówiła, że jak ja byłam mała to w upały spałam w cieniu totalnie na golasa - podobno byłam tym uszczęśliwiona. Jak córka wyrosła z becika, to miała cienką kołderkę w bawełnianej poszewce,w zimie na to kocyk.
    • levoonia Re: posciel dla niemowlaka 01.06.13, 22:41
      moje dzieci w wieku niemowlęcym i tak ponad pół nocy spędzają/spędzały z nami w łóżku, pod naszą kołdrą (puch z inlecie jedwabnym) więc i do ich łóżeczek wkładam pościel (syntetyczna w inlecie bawełnianym.. no bo wiadomo.. pranie). pościele i nasze i dziecięce perkalowe bo lubimy jak jest gładko a czemu dzieci mają mieć gorzej niż my wink śpiworki u nas zupełnie się nie sprawdziły - żaden nie lubił skrępowania. żaden się nigdy specjalnie w pościeli nie rozkopywał (w wieku niemowlęcym bo później to inna bajka),kołderki używamy tak jakoś od 6-ego miesiąca życia. w łóżeczku niemowlęcym zamontowany monitor oddechu.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka