Dodaj do ulubionych

Allegro znowu....

26.05.13, 09:00
Hej,
Wiem, że były takie wątki, ale nie mogę ich odkopać. Sytuacja taka: jest licytacja, bierze udział kilka osób, wygrywa osoba X, ale potem twierdzi, że nie może tyle zapłacić tylko mniej i to łącznie z wysyłką. Osoba ta widać, że ma taką sytuację nie po raz pierwszy. Co zrobić? Jak to formalnie rozwiązać? Przed osobą X licytowała też osoba Y, która dotarła do kwoty, która mnie satysfakcjonuje, więc na jakiej zasadzie można zaproponować osobie Y zakup i jednocześnie wykreślić całkowicie z zakupy osobę X, tak żeby za chwilę się nie okazało, że zmieniła zdanie?
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 10:18
      ja pie... ludzie to mają tupet!
      wiem że możesz w trakcie licytacji odwołać konkretną ofertę, po to nie bardzo. tą osobę możesz wciągnąć na czarną listę i na przyszłość ją zablokować
      może ktoś kto się lepiej zna na all ci pomoże w pozostałych kwestiach...
      • dagmarrka Re: Allegro znowu.... 03.06.13, 12:19
        mogę podać link o ile nie skasują
    • patatajowa Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 10:31
      jesli licytacja trwa odwołujesz oferte osoby X z podaniem ze sie rozmysliła, wpisujesz na swoja czarna liste zeby nie mogła licytowac w przyszłosci.
      osoba Y bedzie wtedy wygrywajaca co niestety nie oznacza ze cena jaka sie pojawi w aukcji bedzie dla ciebie satysfakcjonujaca-odwołanie ofert wiaze sie tez ze spadkiem ceny. nie masz gwarancji ze Y da tyle ile proponowała ani ze ktos jeszcze przebije oferte.
    • cali.staa Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 10:57
      Zasadnicze jest pytanie czy aukcja trwa czy się zakończyła?
      Jeśli trwa, odwołaj ofertę jak radzą poprzedniczki, wpisz na czarną listę.
      Jeśli się zakończyła, napisz do osoby Y z opisem sytuacji i czy nadal jest zainteresowana zakupem za kwotę jaką zaproponowała. Jeśli tak, zrób aukcję Kup Teraz za tę kwotę i podaj tej osobie link, a z tamtej aukcji wystąp o zwrot prowizji z opisem, ze Kupujący się wycofał. Dogadaj na 100% z X czy rezygnuje, bo chcesz wystawić ponownie. Skoro nie chce kupić za cenę, jaką wbiła to nie masz żadnego obowiązku sprzedawać za niższą ceną.
      Możesz zostać posądzona (przez Y) o sztuczne podbijanie aukcji przez osobę X, ale na to nie ma rady. Jest ryzyko - jest zabawa.
    • zdzisnadzis Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 10:59
      Ja widze to tak.. Skoro aukcja juz sie zakonczyla a osoba upiera sie ze tyle nie zaplaci, to wyznacz jej termin zapłaty tej kwoty za jaka wylicytowala plus wysylka do 7 dni od zakonczenia aukcji. jezeli nie wplaci , to negatyw i czarna i lista i wtedy mozesz napisac do tej drugiej osoby czy bylaby zainteresowana. Jezeli nie no to trudno, wystaw aukcje od poczatku.
    • kabutka Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 11:53
      Po 7 dniach od zakończenia aukcji wysyłasz zwycięzcy rozwiązanie umowy kupna sprzedaży jednocześnie występujesz o zwrot prowizji i dopiero wtedy możesz zaproponować tej drugiej osobie zakup z opcją wystawienia w KT w cenie, którą ona dała jako swój max - według regulaminu allegro tylko tak. Albo ponownie na aukcję z licytacją.
      • heca7 Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 13:44
        Czyli generalnie Ty masz problem sad
        Ja bym jeszcze napisała do osoby z drugiego miejsca czy nie chce chwilę zaczekać (bo być może szuka już podobnej rzeczy) na rozwiązanie konfliktu.
    • ophelia78 Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 15:31
      Ja bym zrobiła tak:
      - poinformowałąbym, że oczekuję wylicytowanej kwoty + koszty przesyłki. Ignorowałabym ew. maile negocjacyjne. Lub za każdym razem odpisywała to samo (kopiuj-wklej smile) Gdyby przelała niepełną kwotę, nie wysłałabym towaru (i kupującą o tym poinformowała)
      - gdyby nie zapłaciła, wysłałabym przypomnienie przez formularz All
      - gdyby i to nie poskutkowało, zwrociłąbym się do All o zwrot prowizji za niezrealizowaną transakcję - All wówczas wysyła mail do kupującego, w którym jest mowa m.in.o zawieszeniu konta. Może to na nią podziała.
      - gdyby nawet po czymś takim nie zapłaciła pełnej kwoty, wystawiłabym negatywa i ponownie wystawiła przedmiot.

Oczywiście należy się z liczyć ze zwrotnym negatywem, ale ja osobiście takimi "nagatywami z zemsty" się nie przejmuję i tyle.
      Na pewno nie dałabym takiemu babiszonowi satysfakcji, nawet gdyby to oznaczało, ze muszę po raz kolejny bujać się z wystawianiem przedmiotu.
      • aloen Re: Allegro znowu.... 26.05.13, 20:37
        Dzięki za odzew. Aukcja się zakończyła i to po zakończeniu wystąpiła próba targowania się. Póki co czekam aż się sytuacja rozwinie, bo kupujący się miota i sam chyba nie wie czego chce.
        • dagmarrka Re: Allegro znowu.... 03.06.13, 12:01
          ja mam inny problem....wystawione mam perfumki na liytacji. Zdjęcie jest ale na foto jest w sumie 4 szt perfum (roznych). w opisie jest zaznaczone ze dotyczy tych jednych wybranych perfum, cena od zł bo mi się znudzily. A ja dostaje setki maili czy wszystkie perfumy dotyczą aukcji??czy ja jestem nienormalna czy ludzie czytać nie umieją??
          • patatajowa Re: Allegro znowu.... 03.06.13, 12:08
            umieją tylko czasem nie wiedzą o co chodzi....
            najpierw widzą zdjecie potem czytają dopiero opis, jak cos jest nieprecyzyjne to wiekszosc dopytuje....
            jesli maili sa setki to cos widocznie jest na rzeczy z twoją aukcja wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka