Dodaj do ulubionych

satyna bawełniana

07.06.13, 16:58
Czy pościel z satyny bawełnianej jest zimna w dotyku?
Nie chciałabym kupić pościeli typowo satynowej, połyskliwej, zimnej. A muszę kupić przez internet.
Obserwuj wątek
    • szmytka1 Re: satyna bawełniana 07.06.13, 17:04
      nie, satyna bawełniana w przypadku pościeli znaczyco innego niż w potocnzym znaczeniu, to nei ten śliski, połyskliwy materiał. Chodzi zdaje się o rodzaj splotu.
      • patatajowa Re: satyna bawełniana 07.06.13, 18:39
        tak, jest śliska,połyskliwa (w mniejszym lub większym stopniu) i zimna smile
        jest "chłodna" dlatego najlepiej śpi się pod nią w lecie- jeśli ktoś oczywiście toleruje ten rodzaj pościeli. o splot też chodzi- materiał jest gęsto tkany i gładki.
        na dodatek mój komplet jest jakiś wyjątkowo wytrzymały bo mam go od nastu lat- prezent slubny- i wiele się nie zniszczył. wink
    • levoonia Re: satyna bawełniana 07.06.13, 21:33
      nie polecam no chyba,że jakaś wyjątkowo dobrej jakości. moim zdaniem co prawda nie jest zimna (to chyba odczucie, które można mieć przy satynie poliestrowej, atłasie) ale dość szybko się zużywa. materiał dostaje taki jakby kuleczki i przestaje być tak gładki..

niezmiennie polecam pościel z perkalu o odpowiednio gęstym splocie. moim zdaniem nie ma lepszych,gładszych i trwalszych
      • dorcia1234 Re: satyna bawełniana 07.06.13, 21:41
        moja pościel z satyny bawełnianej była miękka i przyjemna. Na dodoatek złużyła w stanie bardzo dobrym ponad 10 lat- potem kot przyspieszył jej zużycie. Absolutnie nie jest śliska i zimna.
        Ale kosztowała sporo- przynajmniej przy zakupie wydawała się droga. W miarę eksploatacji cena malała smile
    • ka_ro Re: satyna bawełniana 07.06.13, 21:40
      pewnie zależy od producenta. Mam od paru lat kilka kompletów z satynowej bawełny z ikea. Nie są zimne i śliskie. Raczej miękkie i przyjemne.
    • cali.staa Re: satyna bawełniana 07.06.13, 21:51
      Jest idealna. Ulubiona nasza pościel od wielu lat. Zimą wolę flanelową, ale latem satynę bawełnianą. Miękka, lekka, gładka (nic się nie kulkuje jak wspomniała poprzedniczka) - nie przypomina klasycznej zimnej satyny, jedynie w gładkości.
      • patatajowa Re: satyna bawełniana 07.06.13, 22:27
        cali.staa napisała:

> Jest idealna. Ulubiona nasza pościel od wielu lat. Zimą wolę flanelową, ale latem satynę bawełnianą. Miękka, lekka, gładka (nic się nie kulkuje jak wspomniała poprzedniczka) - nie przypomina klasycznej zimnej satyny, jedynie w gładkości.>

no właśnie ,klasyczna satyna jest zimna i gładka smile
        nie ma mowy o jakimś kulkowaniu- jesli tak sie dzieje to ma domieszke poliestru zapewne.
        aha i bron nas panie od tzw. satyny poliestrowej, spac sie pod tym nie da absolutnie, tak sie elektryzuje ze trzeba uziemienie zakłądac w łóżku wink
        www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60208436/?query=LYCKOAX+Komplet+po%C5%9Bcieli#/70207262
        mam tez taka jak w linku z ikea, to cos a'la satyna jest taka jak w opisie na stronie.
    • asia_i_p Re: satyna bawełniana 08.06.13, 00:03
      Nie, jest gładka, ale nie robi wrażenia zimnej. To mój ulubiony rodzaj pościeli.
    • eddzik Re: satyna bawełniana 08.06.13, 07:34
      mamy coś takiego jak satyna bawełniana i ta jest śliska
      i bawełnę satynowa i ta śliska nie jest, tylko taka gładka
      ale nie wszyscy o tym wiedzą, producenci się do tego nie stosują
      także dopiero jak zamówisz, otworzysz i dotkniesz to się dowiesz
      życie
    • b.bujak Re: satyna bawełniana 08.06.13, 13:14
      satyna bawełniana nie powinna być śliska ani zimna;
      tak, jak już napisano satyna jest rodzajem splotu tkaniny; potocznie kojarzy się głównie z tkaninami poliestrowymi, które są rzeczywiscie śliskie i zimne - jak to plastik...
      jeśli trafisz na uczciwą 100% bawełnę to jest to najlepsza tkana na pościel moim zdaniem;
      nie masz w okolicy Jyska? tam można trafić fajną pościel...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka