Dodaj do ulubionych

polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo?

29.06.13, 11:24
witam,mój synek od września idzie do 1 klasy.Zależy mi na tym,aby jego piórnik był wyposażony w naprawdę dobry "sprzęt" wink waham się nad tymi dwoma firmami,obie maja dobre opinie.Jednak chcę się zapytać Was rodziców jakie kredki,ołówki sprawdziły sie u Waszych dzieci.Dziękuję
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 11:30
      tu wątek o kredkach :
      forum.gazeta.pl/forum/w,583,145014434,145022531,Re_Kredki_bambino_i_inne_do_mam_szkolniakow.html
    • wiola_wd Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 12:22
      u nas sprawdziły się kredki Lyra (w ciągu roku dokupiłam kolejne opakowanie) i ołówki Faber Castell - obie rzeczy o trójkątnym przekroju.
      Kredki miękkie, wyraźnie i lekko rysują, ołówki wygodne w trzymaniu dzięki "kropeczkom", nawet spocona ręka się po nich nie ślizga
      • makoc Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 12:38
        dobry ołówek to podstawa. u nas tez sprawdziły sie te trójkątne faber castel z kropeczkami.
        • mama_zona Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 12:40
          własnie się zastanawiałam nad ołówkiem lyra allegro.pl/lyra-olowek-rowkami-trojkatny-nauka-pisania-tychy-i3316322415.html
          jednak musze pomysleć też nad faber castell ciekawe czym się różnią? nie wspominając o cenie pewnie...
          • makoc Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 12:45
            wiesz, ja bym sie tak nie skupiala teraz na rodzaju ołówka. kup po 1 sztuce z kazdego i dziecko samo sprawdzi w użytkowaniu w szkole, które mu bardziej pasują i dokupisz. cena faber castel to było jakies 3-4 zl. Córka zuzywala 2 ołówki miesiecznie.
            • mama_zona Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 12:47
              rozumiem,dziękujęsmile
              Napisz mi tylko czy to mają byc HB czy B
              • pasik Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 20:07
                ołówki są rzeczą ulotną.
                Są gubione, pogryzione przez kolegów...lub łapane czasamismile
                Kup sporo.
              • kkowalska1 Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 22:39
                u nas pani chciała 2B i 3B
                • beautywomen Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 23:25
                  Kredki lyra lub staedtler i żadne inne. Ołówki bez większego znaczenia, łamią się, gubią...
    • katka761 Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 29.06.13, 20:22
      u nas w użyciu od samego początku trójkątne stabilo. allegro.pl/stabilo-kredki-trojkatne-grube-trio-18-szt-i3359223062.html
      • bursz derwent 30.06.13, 07:45
        Witam,
        2 lata moje dziecko malowało grubymi, pewnie jakies firmowe,ale są nieopisane, wygodne do trzymania (porowate), miekkie, super. Potem było wiele wymienionych, różnych firm (łamały się). Teraz kupiłam polecane na starym wątku angielskie drewent, wystarczy 12 kol.,kupiłam w sklepie malarskim za niecałe 40 zł.
        allegro.pl/monet-miekkie-kredki-coloursoft-derwent-12-kol-i3297620331.html
        Radzę jednak poradzić się dziecka, wziąć do sklepu, niech potrzyma i zdecyduje czy wygodne i czy o takie mu chodzi.
        powodzenia, wszystkim miłych wakacji życzę,pa
        • gosiapal kores, lyra, bambino 30.06.13, 12:46

Moje dzieci używały kredek bambino (takich grubych, trójkątnych), lyra oraz kores.
          Nikt o nich nie wspominał ale wg mnie są najlepsze- miękkie, wyraźne kolory no i dwustronne.
          Czyli dwa razy wiecej kolorów.
          allegro.pl/kredki-trojkatne-48-kol-dwustronne-temp-kores-i3352753606.html.
          ołówki takie jak zalinkowane wyżej- trójątne z nacięciami. U nas wystarczył jeden ołowek na cały rok. (ale to zerówka była więc wiecej rysowania niz pisania).
          Uzywali też takiego ołowka dla praworęcznych (to jakas nowy model) i sprawdzał się szczegolnie u syna , ktory nie miał prawidłowego chwytu pisarskiego.

allegro.pl/stabilo-olowek-dla-prawo-i-leworecznych-3-15-mm-i3340464583.html
          • gosiapal Re: kores, lyra, bambino 30.06.13, 12:47
            allegro.pl/kredki-trojkatne-48-kol-dwustronne-temp-kores-i3352753606.html
            • bursz Re: kores, lyra, bambino 30.06.13, 13:07
              Hej,
              wg mnie kredki, pisadła do niewyrobionej rączki, muszą być grubsze, porowate, nie takie cienkie ślisgie.
              pozdrawiam,
              • agni71 Re: kores, lyra, bambino 30.06.13, 18:56
                Dziecko w pierwszej klasie juz przeważnie ma rączkę nieco wyrobioną. Ja zazwyczaj kupuje i grubsze kredki i ołówki, i cieńsze. Najładniej jednak moje dzieci piszą (z wypróbowanych przez nas) ołówkami Faber Castell z kropeczkami. Kredki dwustronne Kores mają chyba przekrój trójkątny, nie pamiętam bo ostatnio uzywaliśmy Maped dwustronnych, są ciut gorsze, ale tez OK. Zaleta - mniej noszenia w piórniku. Grubsze kredki tez sie przydają, do wypełniania duzych płaszczyzn. Ołówki to nie jest duzy wydatek, warto kupić kilka różnych firm, na pewno się przydadzą, a dziecko i ty przekonacie się, którymi pisze się najwygodniej. Za grube i za miękkie dają grubą kreskę, i pismo wychodzi brzydkie.
                • kokons Re: ołówek pelikan 01.07.13, 21:10
                  jeśli miałaby polecić dobr ołówek do nauki pisania to tylko pelikan griffix - jest re we la cyj ny
                  allegro.pl/olowek-pelikan-griffix-2-doskonale-do-nauki-i3346864633.html
                  tylko wkłady ma drogie ale opatentowałam, ze i stabilo pasuja - wiec taki zestaw polecam.

z kredek wg mnie najlepsze to te w drewnianej oprawie eco co pokazuja się w lidlu ok sierpnia / września i ok 10-12 zł kosztuja i sa swietne!
                  kolejne to grube trójkątne faber castely - drogie ale ja kupiłam podstawowy zestaw dla córki 12 sztuk wiec było mnie na stać wink aaa i tak w piórniku jak włożysz ołówek gumke itp. nie miesci się np. 24 kredki smile wiec nie nigdy mnie takie zestawy nie kusiły
    • styczniowa2010 Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 30.06.13, 17:11
      A ja polecam te
      Duzy wybór kolorów. miękkie dobrej firmy i przede wszystkim tanio.
    • igajos Re: polecacie kredki,ołówki Lyra czy Stabilo? 01.07.13, 11:12
      U syna najlepiej sprawdziły się kredki bic - takie z młotkiem. Jedyne, w których nie pękały rysiki w środku. Stabilo, mimo abs, dość szybko się łamały w środku (po upadkach z biurka na podłogę). Lyra nie znam.
      A ołówki najróżniejsze. Zazwyczaj 2B akurat dostępne w pobliskim sklepiku. Albo takie, które się dziecku spodobały.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka