Dodaj do ulubionych

Tornister Herlitz

04.07.13, 23:05
Witam serdecznie. Moja córeczka idzie do pierwszej klasy zdecydowalam sie kupić tornister Herlitz ale szukam na allegro i mam mętlik w głowie znalazlam trzy rodzaje "SMART" , MIDI ,COMPACT i do tego ceny też są różne nie wiem czym one sie róznią Który nadaje sie do pierwszej klasy ? i czy polecacie też piórniki tej firmy są z wyposażeniem ale nie wiem ile te kredki są warte? Będę wdzięczna za wszystkie opinie
Obserwuj wątek
    • mamaemmy Re: Tornister Herlitz 04.07.13, 23:54
      Hej smile
      W pierwszej klasie mojej Emki prawie 90% dzieci miało tornistry COMPACT.Z tego co sie orientuje do 2 klasy nie zmieniaja ich smile
      Ceny uwarunkowane są modelem-te starsze są tańsze.
      Co do kredek-ja po przetestowaniu przez moją pierwszoklasistke ,która UWIELBIA rysowac-znana jest z tego,że rysuje dzieciom Scooby-doo na prośbę -polecam kredki drogie ale zajebiste -STABILO .
      • marcinn24 Re: Tornister Herlitz 05.07.13, 00:01
        Dzięki za odp. to czyli lepiej kupic zwykły piórnik plus osobno wyposażenie? Czym pisza maluchy ołówkiem czy długopisem a może piórem?
    • verona27 Re: Tornister Herlitz 05.07.13, 08:05
      My mielismy Herlitza compact - wytrzymał 1 i 2 klasę, ale piórnik Herlitza niestety nie...Tornister jak najbardzie polecam, piórnika nie. Doo 1 klasy najlepiej kupić dobry ołówek (czytaj: ołówki) np. Stabilo, afber castell i zmazywalne pióro kulkowe Pilot Frixion. Kredki polecam Lyra, colorino lub Stabilo - oczywiście trójkątne.
      Pióro - takie klasyczne, na naboje kupiłam dopiero teraz do 3 klasy, no i plecak mamy już Top-Gal.
      • julka-4 Re: Tornister Herlitz 05.07.13, 08:31
        Mamy compacta,wytrzymał całą pierwsza klasę i pewno wytrzymie drugąsmilePiórnika nie polecam po paru(2-4)miesiącach pozrywały jej się gumki.
        • julka-4 Re: Tornister Herlitz 05.07.13, 08:33
          A i u nas od pażdziernika maluchy piszą ołówkiem lub piórem.Czym im wygodniej,moja wybiera pióro mamy My Pena z herlitza ,sądzę że w drugiej klasie też jej posłuży.
    • ewelina266 A może Tiger? 05.07.13, 12:01
      Poczytaj na forum. Są bardzo polecane. Mam jeden NOWY do odsprzedania jeśli ktoś chce.
      • nieaga Re: A może Tiger? 05.07.13, 12:31
        ja też polecam TIGERA po roku użytkowania przez mojego pierwszaka wygląda jak nowy nawet nie ma potrzeby prania (granatowy kolor). Myślec ze z powodzeniem do końca 3 klasy powinien mu wystarczyć. Co do piórników ja polecam zwykły zapinany ala saszetka
        cos w tym stylu www.sklepkleks.com/index.php?p12874,piornik-saszetka-2-komory-demo-gabol-212531-piorniki-saszetki
        (ważne żeby był 2 komorowy: 1 komora na kredki 2 na całą resztę... pierwszak nie ma czasu- albo musie nie chce porządkować kredek i wkładać ich w "gumeczki " po każdym użyciu wink
        • jagodasoft2 Re: A może Tiger? 05.07.13, 13:34
          Córka ma Herlitz Compakt. Polecam. Minął rok a plecak jak nowy, absolutnie bez wad.
          Piórnik polecam wyposażyć samemu, poza tym radość dla córki większa jak przez wakacje kiedy wysypią sie szkolne gazetki w sklepach sama będzie sobie wybierać rzeczy.
          U nas w pierwszym półroczu wszyscy pisali ołówkiem, dopiero w drugim pani decydowała kto może przejść na pióro. Ołówków mieliśmy chyba z 20 szt a to zgubiony, a to obgryziony cały, albo juz za krótkie sie robiły.
          • sylwia7611 polecam 05.07.13, 13:53
            Polecam Compact . Wytrzymał 1 kl a teraz będzie służył w 2 klasie.
            Piórnik kup inny w herlitzu gumki poszły a poza tym córka chciała aby więcej zmieścił i po półroczu zmieniła na podwójny tongue_out
    • mala_malgo Re: Tornister Herlitz 05.07.13, 14:30
      Ja niedawno stałam przed tym samym dylematem i zakupiłam Herlitz COMPACT. Stwierdziłam, że nie ma sensu i szkoda kasy na tornister z nowszej serii, skoro Compact ma tyle bdb opinii. Też się jeszcze zastanawiam nad piórnikiem, ale czytając wypowiedzi powyżej chyba Herlitz schodzi na dalszy plan. Pozdrawiam.
      • xxagaxx Re: Tornister Herlitz 05.07.13, 17:50
        u mojej córki tornister Herlitz mini wytrzymał dwie klasy i jeśli nie zażyczy sobie innego to i w trzeciej klasie będzie jej służył
        piórnik ma również Herlitza, taki rozkładany - i nic się z nim nie dzieje, żadne gumki nie rozciągnęły się, jest jak nowy
    • spodnica_w_kratke Re: Tornister Herlitz 06.07.13, 12:11
      a czym się różni SMART od COMPACTA? ceną na pewno- ten piewszy ok 140, ten drugi 2000, jeśli dobrze pamiętam. A poza tym> SMART tez dobry i przeżyje więcej niż 1 klasę?wink
      • kachho Re: Tornister Herlitz 06.07.13, 22:19
        my mamy od roku model MIDI , nadal w super stanie , ma fajne plastikowe dno - nie przetrze się , jedyny minus jak dla mnie to boczne kieszonki obie zamykane na rzep ( a nie ściągane gumką jak w Compact ) , więc butelka musiała być mała, żeby weszła do kieszeni. Piórnik też Herlitza - żadne gumki nie pękały .
      • mama_zona Re: Tornister Herlitz 06.07.13, 22:41
        my też wybieramy tornister,narazie sama patrzę na allegro,bo syn jest na wakacjach.Zaszłam jednak wczoraj do Smyka,bo zauważyłam nową kolekcję..i przeżyłam szok.Jakie te plecaki są wielkie!! Mój syn jest wysoki ma 125cm ale szczupły,bo waży 21 kg.-ma 6,5lat .Pewnie do wrzesnia urosnie kilka cm.ale jak to nosić na plecach,jak ja wzięłam do ręki i czułam ciężar.Widziałam Hama step by step identyczny allegro.pl/tornister-szkolny-hama-step-by-step-pilka-nozna-i3372482884.html wizualnie spodobałby się synowi,bo uwielbia piłkę,ale jest nie tyle wysoki co b.szeroki,na plecach drobnego dziecka musi nie wygl.ciekawie,pomijając cenęwink widziałam też Lego allegro.pl/lego-active-ninjago-tornister-zestaw-3-cz-gratis-i3334669866.html trochę mniejszy ale w porównaniu z plecakiem który najbardziej mnie zainteresował był b.duży.Herlitza nie widziałam na żywo ale z tych o które zostaly wymienione najbardziej sklanialabym sie nad mini,bo mniejszy.Teraz znowu pytanie,czy one nie są za mało głębokie czy pomiesci się teczka A4 i książki,piórnik...ja się kompletnie nie znam i może dlatego tak piszę.Czekam na syna i idę z nim niech przymierza,bo to podstawa.Ja zastanawiam się nad tym,ale ma tylko 16 cm głębokości allegro.pl/lego-active-ninjago-tornister-zestaw-3-cz-gratis-i3334669866.html miłego kompletowania wyprawki,pozdrawiamwink
        • mama_zona Re: Tornister Herlitz 06.07.13, 22:45
          przepraszam ten ostatni link miał być z tornistrem allegro.pl/planes-samoloty-tornister-ergonomiczny-nowosc-i3375493396.html ten najbardziej mnie zainteresował,zobaczymy jak synawink
    • tusia-mama-jasia Re: Tornister Herlitz 07.07.13, 21:37
      A ja się upieram, że trzeba mierzyć i to koniecznie z obciążeniem. Oglądałam rok temu wszystkie możliwe wersje tornistrów/plecaków i miałam mętlik w pewnym momencie, na oko mały herlitz wydawał mi się foremny na mojego chudzielca, ale po przymierzeniu odpadł od razu - synek uznał, że jest niewygodny, ugniata i zdecydowaliśmy się na zupełnie inne rozwiązanie. Nikt Ci nie powie, co będzie najwygodniejsze dla Twojej córeczki.
      • mama_zona Re: tusia-mama-jasia 08.07.13, 09:36
        napisz jaki wybraliście i czy się sprawdził,jak mozesz to wklej linka..z góry dziękujęsmile
        • marcinn24 Re: tusia-mama-jasia 08.07.13, 11:30
          dzieki za wszystkie odpowiedzi.
        • tusia-mama-jasia Re: tusia-mama-jasia 09.07.13, 00:31
          wybraliśmy topgala - plecak z kameleonem: www.topgal-plecaki.pl/komplety-szkolne/set-035/?d---chameleon-blue
          sprawdził się super, mimo że na początku wydawał mi się zbyt obszerny na drobne dziecko, okazał się bardzo wygodny. no i pojemny, wbrew pozorom tych rzeczy nie jest wcale tak mało /książki, ćwiczenia, zeszyty, piórnik, śniadanie, picie, manele na dodatkowe zajęcia po szkole, teczka na karty pracy itd itp - całe mnóstwo tego/.
          • unia78 Re: tusia-mama-jasia 09.07.13, 08:12
            Witam;
            A jak synrk radzi sobie z ciezarem? Skoro chudzielec to pewnie i nie za wiele wazy.
            Pozdrawiam - Paulina
            • tusia-mama-jasia Re: tusia-mama-jasia 09.07.13, 21:23
              Dobrze sobie radzi, właśnie dlatego, że plecak jest wygodny i ciężar dobrze się rozkłada na grzbiecie. To konstrukcja trochę zbliżona do plecaka turystycznego, do którego synek - stary górołaz wink - jest przyzwyczajony. Oczywiście ja i tak nieraz mu ten plecak brałam - mamy do szkoły ok. 3km spaceru - ale jak ma nieść sam, to też nie ma problemu, nawet na drzewa dało się wspinać z plecakiem tongue_out
    • baas1 Re: Tornister Herlitz 08.07.13, 23:13
      Kupiłam w pierwszej klasie tornister Herlitz Compact, a piórnik w Tesco, ważne było, żeby miał tyle gumek, żeby weszło 12 kredek, ze 2 ołówki (piszą ołówkami), gumka i klej, a i nożyczki. Teraz do 3 klasy kupiłam plecak Topgal. Piórnik kupię później.
    • katrem Re: Tornister Herlitz 09.07.13, 10:35
      W ubiegłym roku kupiłam Midi pierwszakowi i jeszcze mu posłuży. Jest super!
      A dla młodszego synka wybrałam w tym roku Smarta.
    • frashka1 Re: Tornister Herlitz 08.08.13, 14:47
      Ja właśnie kupiłam smarta i porównując do pozostałych nie żałuję. Compact odpadał ponieważ miał niezakryte kieszenie boczne, a tam ląduje picie i kanapki. Dlatego też nie kupiłam go rok temu. W smarcie jest to fajnie rozwiązane- kieszenie są płaskie ale gdy chcemy coś w nie zapakować, od dołu i góry można je poszerzyć na ok 10 cm i zatryć klapą przed deszczem. Przednia kieszeń jest na kryty zamek, mozna schować klucze itp. W środku jest duża przegroida z wyodrębnioną wnęką-materiałową, np na strój. No i smart jest pojemniejszy od compacta. przy podobnej wadze. Myślę, że w końcu herlitz znalazł jakiś złoty środek wink...brakuje mi tylko takiej małej saszetki z siateczki np na portfel i drobne rzeczy w środku(niektóre modele miały), ale nie jest źle. Dlatego moim zdaniem w tym roku warto pokusić się o nowy model smile...i ulubiony motyw pająka, który wcześniej miałą chyba tylko hama, łądne też ze statkiem pirackim czy łódką ( to typy syna), dla dziewczynek też nie za słodkie,ciekawe wzornictwo...kusiwink
    • tomgryf Re: Tornister Herlitz 12.09.13, 10:37
      Tutaj jest porównanie wszystkich typów www.extrabiuro.eu/index.php?id_cms=6&controller=cms, może się przydać

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka