Dodaj do ulubionych

amazon - nie dostarczają

13.09.13, 11:14
Kupiłam sobie coś pierwszy raz na amazonie, czekam, czekam, w międzyczasie brak możliwości śledzenia przesyłki, po paru dniach mail "dziękujemy za zwrot towaru", zwracamy kwotę z potrąceniem kosztu wysyłki itp itd. Po mailu że niczego nie zwracałam, bo niczego nie dostałam przeprosili, zwrócili koszt wysyłki, straciłam tylko parę zł na różnicy między kursem kupna i sprzedaży GBP.

Po jakimś czasie zamówiłam drugi raz, na inny adres.
Scenariusz się zaczyna powtarzać - znowu brak możliwości śledzenia przesyłki, no i tym razem mail że przesyłki nie można dostarczyć. Za drugim razem przynajmniej nie potrącili żadnych kosztów, nie musiałam się o nic upominać, no ale znowu stracę na widełkach kursowych, więc w nieskończoność nie mogę sobie tak próbować.
Ma ktoś pomysł o co może chodzić? Zdarza mi się kupować wysyłkowo za granicą i nigdy nie było problemu, a tu dwie pierwsze próby nieudane.

Po za tym po pierwszym zamówieniu napisali jeszcze że w ramach rekompensaty jak zrobię powtórny zakup i wybiorę 'Standard delivery' i odpowiem na ich maila to anulują koszty wysyłki. Nie bardzo wiem po co bym miała tak robić, skoro mogę sobie od razu wybrać 'FREE Super Saver Delivery'.
Obserwuj wątek
    • sinceramente Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 11:21
      A kupujesz bezposrednio od amazona czy od jakiegoś sprzedawcy z marketplace? (wtedy gree super saver też jest możliwe)
    • dwellajna Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 11:42
      A co to bylo, mozesz zalinkowac?
    • patatajowa Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 11:56
      a to takie istotne ze nie mozna śledzić przesylki? i tak to niewiele daje bo tracking jest przewaznie wprowadzany z opóźnieniem i nijak sie ma do tego ze na stronie paczka w Hamburgu a kurier własnie dzwoni do drzwi wink w sumie nie śledze a paczki zawsze docieraja wink zdarza sie tak zawsze kiedy nie kupujesz bezposrednio od amazona-a nie wyklucza to niekiedy " fssd".
      zamawiasz do PL?w tych dwóch sytuacjach od amazon.co.uk ?
      • patatajowa Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 11:57
        Why Tracking Information May Not be Available
        Sometimes tracking information won't be available. This may be due to the timing of tracking-database updates by the carrier, the sophistication of a particular carrier's tracking system, or the lack of full integration into Amazon.co.uk's tracking systems.

If you have been provided with a tracking number with your Order you can check the carriers website directly. A full list of the carriers we use is available by clicking here.

Choose Domestic Delivery for all delivery destinations within the United Kingdom.
        Choose International Delivery for all delivery destinations outside of the United Kingdom
        Other common reasons include:

Some delivery methods, such as Standard International, First Class and Super Saver Delivery are not always trackable.
        Marketplace sellers sometimes do not provide Amazon with tracking information for their orders.
        If you don't see any tracking data for your order, and the estimated delivery date has not yet passed, your package should still arrive on time.
    • tres09 Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 12:42
      Kupowałam w obu przypadkach bezpośrednio od amazona. Oba adresy dostawy w Polsce.
      Brak możliwości śledzenia może nie jest jakiś bardzo istotny ale dość dziwny zwłaszcza w takiej sytuacji kiedy do doręczenia nie dochodzi.
      Ta możliwość śledzenia to akurat temat poboczny, ale jeśli już patatajowa pytasz czy to istotne, to już tłumaczę: zdażyło mi się że zamawiałam coś i jednocześnie planowałam wyjazd z okolicach daty doręczenia. W DHL dowiedziałam się że można opóźnić dostawę o kilka dni, ale tylko pod warunkiem że zadzwonię po tym jak sprawdzę w danych trakingowych że przesyłka jest już w Polsce, ale PRZED tym jak kurier weźmie przesyłkę do doręczenia.
      W niektórych sytuacjach może to być ważne.
      Poza tym gdyby dane paczki były w DHL, mogłabym przynajmniej sprawdzić na jakim etapie paczkę cofnięto, może byłaby jakaś wskazówka z jakiego powodu, a tak nie wiem czy w ogóle została wysłana.

No ale tak jak pisałam - jeśli chodzi o zakupy na amazonie jestem świeża.
      Bardziej chodzi mi o to dlaczego nie dostarczali zakupów, możliwość śledzenia to sprawa drugorzędna.
      • sinceramente Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 13:09
        A na jakiej stronie śledziłaś tę przesyłkę? Ze swojego konta na amzonie, na dhl.de lub dhl.com?

Bo ja już pisałam, że najlepiej sprawdzać na www.dhl.com.pl/sledzenieprzesylkikrajowej/szukaj.aspx?t=2 jako nr SAP wpisując 2354113. Mi tam działał tracking nawet jeśli na tych dwóch pierwszych było info, że nie ma takiej przesyłki.
    • patatajowa Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 12:52
      tres09 napisał:
      > Po jakimś czasie zamówiłam drugi raz, na inny adres.
      > Scenariusz się zaczyna powtarzać - znowu brak możliwości śledzenia przesyłki, no i tym razem mail że przesyłki nie można dostarczyć. Za drugim razem przynajmniej nie potrącili żadnych kosztów, nie musiałam się o nic upominać, no ale znowu stracę na widełkach kursowych, więc w nieskończoność nie mogę sobie tak próbować.>

pewnie sie czepiam niuansów ale mail był od amazona ze nie moga do ciebie wysłać tej rzeczy czy chodziło o to ze wysłali ale przewoznik nie może dostarczyć paczki?
      na żadnych widełkach nie tracisz ani w jednym ani drugim przypadku bo jesli pacz\ki nie wysłali to niczym cie nie obciążyli.jesli wysłali a paczka nie dotarła to zwrócili ile pobrali z karty.no ale może czegoś nie kojarze w tym względzie...
      sprawdzalas ustawienia adresowe na swoim koncie? dokladny kod,format zapisu, nazwy bez polskich znaków-moze w tym problem?
      • tres09 Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 13:14

> pewnie sie czepiam niuansów ale mail był od amazona ze nie moga do ciebie wysła
        > ć tej rzeczy czy chodziło o to ze wysłali ale przewoznik nie może dostarczyć pa
        > czki?

Ten drugi przypadek.

> na żadnych widełkach nie tracisz ani w jednym ani drugim przypadku bo jesli pac
        > z\ki nie wysłali to niczym cie nie obciążyli.jesli wysłali a paczka nie dotarła
        > to zwrócili ile pobrali z karty.no ale może czegoś nie kojarze w tym względzie
        > ...
        W drugim przypadku, zwracają tyle ile pobrali, ale w GBP. Na rachunku w PLN wygląda to tak jakbym kupiła funty a potem je sprzedała, tracę na tym parę procent kwoty transakcji (ok. 3-5%). Niestety banki nie przeliczają po kursie średnim NBP.

> sprawdzalas ustawienia adresowe na swoim koncie? dokladny kod,format zapisu, na
        > zwy bez polskich znaków-moze w tym problem?

Wydaje mi się że tak - zresztą adresy dwa różne, dziwne by było gdybym akurat w obu się pomyliła, zwłaszcza że zakupy z innych miejsc dochodzą. Polskich znaków w żadnym z tych adresów nie ma.
        • s_mag_s unikanie prowizji za przewalutowanie 13.09.13, 14:23
          Mam w kantorze walutowym konto w funtach z powiązaną kartą i płacę tą kartą na amazonie (i nie tylko) - raz, że nie tracę na chorych skokach między zakupami a księgowaniem, dwa - w momencie zakupu wiem dokładnie ile mnie będzie coś kosztować, bo płacę bezpośrednio w funtach, jeżeli kupuję je tuż przed dokonaniem transakcji.
          Kartę i konto mam bezpłatne pod warunkiem dokonania jednej transakcji w 6 m-cy od otrzymania karty. Zazwyczaj nie tracę na przewalutowaniu, czasami w okresach skoku funt/złoty zdarza mi się zyskiwać, bo kupuję na zapas na większych spadkach, a mogę również utrzymywać saldo 0, kiedy nie przewiduję zakupów.
        • erty02 Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 15:54
          Jeśłi paczka uszkodzona w trakcie transportu, wraca do amazona jako zwrot. Musisz ponownie zamówić.
          Już to kiedyś przerabiałam, zero info przez 2 tygodnie, brak możliwości śledzenia przesyłki i nagle mail, że niby sama zwróciłam.
          • tres09 Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 21:01
            I co zamówiłaś drugi raz i przyszło?

erty02 napisała:

> Jeśłi paczka uszkodzona w trakcie transportu, wraca do amazona jako zwrot. Musi
            > sz ponownie zamówić.
            > Już to kiedyś przerabiałam, zero info przez 2 tygodnie, brak możliwości śledzen
            > ia przesyłki i nagle mail, że niby sama zwróciłam.
            • erty02 Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 21:34
              Tak, drugi raz zamawiałam i już było ok, paczka była po tygodniu u mnie (początek grudnia, więc szybko jak na okres przedświąteczny).
              Wtedy ktoś z Amazona odpisał mi, że jeśli coś się uszkodzi w transporcie, np. etykieta kurierska jest trudna do odczytania (zdrapana, zamazana), wtedy paczka wraca do amazona i traktują ją jako zwrot. Proszą o ponowne zamówienie.
              Nie wiem jak to wygląda, gdy zamawiałaś z kodem rabatowym, czy wtedy możesz się upomnieć o ponowne jego uwzględnienie (nawet jeśli kod już wygasł). Teoretycznie powinni uwzględnić albo wygenerować nowy kod. Amazon zwykle pozytywnie rozpatruje sprawy reklamacyjne.
    • ka_thy Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 20:00
      Być może paczka jednak do Ciebie dotarła tyle, że jej nie odebrałaś bo nie było Cię w domu i przesyłka została odesłana. Niestety przekonałam się o tym kilka razy, że kurier DHL dostarczając paczki z amazona nie kontaktuje się z odbiorcą. Na moje pytania dlaczego, dostałam informację, że przy paczkach ekonomicznych nie mają takiego obowiązku.
      • tres09 Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 20:51
        > Być może paczka jednak do Ciebie dotarła tyle, że jej nie odebrałaś bo nie było
        > Cię w domu i przesyłka została odesłana. Niestety przekonałam się o tym kilka
        > razy, że kurier DHL dostarczając paczki z amazona nie kontaktuje się z odbiorcą
        > . Na moje pytania dlaczego, dostałam informację, że przy paczkach ekonomicznych
        > nie mają takiego obowiązku.

Niemożliwe, pierwszy raz dostałam maila o tym że paczkę mają z powrotem u siebie po 3 dniach roboczych od wysyłki, za drugim razem po 4.
        Gdyby paczka przyszła, odczekała tydzień w magazynie po dwóch próbach doręczenia i wreszcie wróciła do UK, to trwałoby to znacznie dłużej.
        • patatajowa Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 21:30
          weż i napisz do nich maila z pytaniem dlaczego twoje zamówienia nie zostały zrealizowane,czy to pech czy jest jakis problem po ich stronie? odpisuja szybko,na kliencie im zalezy o czym swiadczy mail do ciebie z info o rabacie. moze jednak cos przegapiłas w mailach od nich? wystarczy pare słow w mailu a przestanie cie to dręczyć wink
          • tres09 Re: amazon - nie dostarczają 14.09.13, 08:18
            > weż i napisz do nich maila z pytaniem dlaczego twoje zamówienia nie zostały zre
            > alizowane,czy to pech czy jest jakis problem po ich stronie? odpisuja szybko,na
            > kliencie im zalezy o czym swiadczy mail do ciebie z info o rabacie. moze jedna
            > k cos przegapiłas w mailach od nich? wystarczy pare słow w mailu a przestanie c
            > ie to dręczyć wink

Napisałam, fakt odpisali błyskawicznie, ale żadnych konkretów, przysłali link do strony z możliwymi powodami braku możliwości dostarczenia przesyłki - to już znam.
            Tym razem zaoferowali najszybszą przesyłkę gratis przy następnym zamówieniu.
        • erty02 Re: amazon - nie dostarczają 13.09.13, 21:40
          tres09 napisał:

> Niemożliwe, pierwszy raz dostałam maila o tym że paczkę mają z powrotem u siebi
          > e po 3 dniach roboczych od wysyłki, za drugim razem po 4.
          > Gdyby paczka przyszła, odczekała tydzień w magazynie po dwóch próbach doręczeni
          > a i wreszcie wróciła do UK, to trwałoby to znacznie dłużej.

Możliwe. Pewnie było tak, jak napisałam w innym poście.
          Paczka wyszła do DHLa, ale już gdzieś na początku swojej drogi została uszkodzona jej etykieta i niemożliwy do odczytu adresat, nr przesyłki albo nastąpiło duże uszkodzenie samej paczki.
          Wtedy DHL zwraca paczkę do Amazona. Amazon otwiera, sprawdza po fakturze do kogo ta przesyłka i wysyła mailem info o zwrocie.
          Takie wytłumaczenie mi kiedyś wysłali z Amazona.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka