Dodaj do ulubionych

Książka - Pinokio

24.10.13, 08:54
Witam moja mała zażyczyła sobie książkę o tym chłopcu z długim nosem , ma ktoś wydanie godne polecenia... które warto kupić...
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 09:00
      moze taka:
      kultura.gazeta.pl/kultura/1,114528,10527810,Pinokio__nowy_przeklad_z_fantastycznymi_ilustracjami.html
      ponoc najpiekniejsza edycja świata wink a jeszcze jest tam info o wersji audio tylko nie wiem czy z ksiazką czy oddzielnie do kupienia?
    • irima2 Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 09:01
      mediarodzina.pl/prod/403/Pinokio
    • agni71 Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 09:21
      Polecam wydanie z Media Rodzina:

www.empik.com/pinokio-historia-pajacyka-collodi-carlo,p1044914609,ksiazka-p
      Chociaz ja mam wielki sentyment do wydania z ilustracjami Szancera

https://mamaczyta.pl/wp-content/uploads/2013/02/pinokio-216x300.jpg:
      • puellae_2007 Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 09:29
        Polecam powyższe wydanie, niesamowite ilustracje, świetne tłumaczenie. Do wydania z ilustracjami Szancera również mam sentyment...niestety moje mocno zniszczyło się podczas zmiany miejsca zamieszkaniasad
        • polapelo Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 09:40
          polecam ten a pierwszego postu
    • argentea Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 10:56
      Uważam, że to nowe wydanie ma przerażające obrazki jak dla dzieci. Zresztą poczytaj sobie recenzje na Merlinie
      • patatajowa Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 11:28
        tresc sama w sobie tez średnio milutka smile
        w czasach mojego dziecinstwa był taki dosc chyba popularny wtedy ilustrator ksiazek Stasys Eidrigevicius. te ilustracje to dopiero sa przerażające dla dzieci wink
        https://1.bp.blogspot.com/-qyLpwivZmRo/Ubzf4pZTBUI/AAAAAAABgiU/5JHeK9ENtNM/s640/Stasys+Eidrigevicius+_+paintings+_+Lithuania+_+artodyssey+(24).jpg
        • fredy58 Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 12:18
          te propozycje chyba rzeczywiście mają dość przerażające ilustracje jak dla 3,5latki...
          • agni71 Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 12:37
            Pinokio to absolutnie nie ksiązka dla 3,5-latki. Lepiej wybierz cos innego.
            • stokrootka1 Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 15:03
              To lektura klasy czwartej. Właśnie omawia ją w szkole moja córka - 10-latka.
              • eo_n Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 21:05
                Moja dostała to wydanie z pierwszego postu na Gwiazdkę w zeszłym roku - właśnie w wieku 3,5 lat. Przeczytałyśmy całość 2x. Bardzo jej się podobało.
                • magdusia1984 Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 22:47
                  Tez uwazam ze to wydanie dla takiej dziewczynki za smutne i za trudne. A moze kup jej wydanie disneyowskie tam rysunki kolorowe i tresc bardziej dostosowana? A moze cos wypozyc z biblioteki? My akurat ostatnio wypozyczylysmy taka wersje broszurkowa.
                  • kasiek-kd Re: Książka - Pinokio 24.10.13, 23:38
                    a to żart chyba: disnejowskie rysunki i teksty?
                    • agni71 Re: Książka - Pinokio 25.10.13, 09:05
                      I treść odpowiednio przerobiona sad

To jest po prostu książka dla nieco starszych dzieci, nie ma potrzeby wprowadzac jej za wcześnie w jakichs uładzonych, pozmienianych formach, z brzydkimi ilustracjami. Jest wiele innych ksiązek, pieknie wydanych, nadających sie dla 3,5-latki. A "Pinokia" niech przeczyta, kiedy przyjdzie na to czas.
                    • magdusia1984 Re: Książka - Pinokio 25.10.13, 13:16
                      A co jest nie fajnego w bajkach disneya? Ta o pinokio jest idealna dla mlodszych dzieci,bo pamietaj, ze to nie chodzi o duze dziecko,tylko o mala dziewczynke.gdyby moja coreczka, z reszta w podobnym wieku chciala pinokia to kupila bym wlasnie jakas kolorowa np.wlasnie na podstawie bajki disneya. my wypozyczylysmy z biblioteki pinokia w wersji broszurowej wyd. jednosc dla dzieci.jest napisana prostym jezykiem,a jej dlugosc jest odpowiednia.
    • antkowa_mama Re: Książka - Pinokio 25.10.13, 01:52
      Wydanie z pierwszej odpowiedzi jest przepiękne. Ale... ta bajka w pełnej wersji jest naprawdę dosyć hardcore'owa. Ja kupowałam ją dla syna, który wtedy miał 7-8 lat, to był strzał w dziesiątkę, jedna z jego ulubionych bajek. Co brutalniejsze kawałki czytałam z własnymi komentarzami, żeby nie myślał, że takie rzeczy powinny po człowieku spływać, jak po kaczce... pod koniec każdego rozdziału rozmawialiśmy o akcji, wyciągaliśmy morał, no i to chłopak, to na pewno inaczej się czyta, niż z dziewczynką.
      Przy okazji tego wydania mój synek po raz pierwszy dowiedział się, co to jest obraz symultaniczny.
      Dla mniejszego dziecka kupiłabym z pewnością uproszczoną, zmoralizowaną wersję. Taką- jak by to ująć... ocenzurowaną smile
      • fredy58 Re: Książka - Pinokio 25.10.13, 09:01
        i takiej też szukam smile tylko mam małą w domu taką może z 10 stron i jest tam to tak okrojone że gdyby chłopcu nie rósł nos to by człowiek nie wiedział że to ma coś wspólnego z Pinokiem dlatego pytam czy ma ktoś wersję z której człowiek będzie zadowolony
        • agni71 Re: Książka - Pinokio 25.10.13, 09:07
          fredy58 napisała:

> i takiej też szukam smile

tylko po co?

Jest wiele innych ksiązek, nadających się na ten wiek. Uproszczone, wygładzone wersje, to moim zdaniem, zbrodnia na utworze i jego autorze.
          • fredy58 Re: Książka - Pinokio 25.10.13, 09:12
            bo powiedziała że napiszę w liście do mikołaja że chce książkę o pinokiu i stąd się to wzięło kiedyś jak jej czytałam tą co mamy powiedziałam że jest marna podłapała i teraz po czasie wymyśliła że mikołaj je przyniesie taką fajną jak tamta marna smile poszukam jakiej z tych disnejowskich
            • magdalenka79k Re: Książka - Pinokio 25.10.13, 09:29
              Ja "setki" lat temu( kiedy starsze dziecko bylo w drodze) kupiłam w kiosku taką www.smyk.com/pinokio-rozkladanki,p1045556101,ksiazki-dla-dzieci-p to bardzo okrojona wersja w kilku zdaniach udało się streścić całego Pinokia ale jak już się upiera ktoś to może być.
              --

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka