Dodaj do ulubionych

kamień do pizzy

28.12.13, 17:00
W niedalekim czasie chciałam kupić kamień do pizzy, ale zupełnie nie wiem czym się kierować przy zakupie.
Polecicie coś konkretnego? Na co zwrócić uwagę?
Kuchenkę mam jeszcze gazową, ale również niedługo będę zmieniać na elektryczną.
Proszę o sugestie korzystające forumki i dziękuję z góry za wszelkie uwagi.
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: kamień do pizzy 28.12.13, 19:27
      Ma być szamotowy i to w zasadzie tyle. Nic więcej nie musi mieć. Jakieś metalowe trzymadła to bajer. Ja miałam w komplecie nóż okrągły do krojenia, fajny, bo ostry. Kupowałam w TKMaxx, 49.90 zł. Super sprawa, jestem b. zadowolona. Rodzaj piekarnika nie ma znaczenia, może być i gazowy.
        • kasica-and-more Re: kamień do pizzy 28.12.13, 22:43
          No więc właśnie- jak z tymi kamieniami? Moje koleżanki miały i wywaliły bo ponoć trzeba nagrzewać przez godzinę ten kamień a różnicy w smaku nie ma tak kolosalnej, żeby marnować prąd?
          • patatajowa Re: kamień do pizzy 28.12.13, 23:30
            jako ze pizza to u nas w domu danie prawie podstawowe wink i czesto robione to postanowiłam sobie zakupic taki kamień.
            oczytałam sie ochów i achów i zachwytów nad pieczeniem pizzy na takim kamieniu i sie na wstepie rozczarowałam...do tej pory przygotowywałam ciasto w foremce do pizzy i gotowa wsadzałam do piekarnika.a tu trzeba rozgrzac kamien w piekarniku i na niego połozyc/zsunąc pizze co jest problematyczne jak sie nie ma duzej łopatki i trzeba uwazac zeby ułożyc równo na tym kamieniu.
            po upieczeniu -co nie trwa krócej a nawet dłuzej powiedziałąbym- ciasto nie jest smaczniejsze jakos specjalnie-wlasciwie to nie widze roznicy.
            na kamieniu piekłam pizze dopiero 2 razy-kupiłam przed swietami- wiec moze nie mam wprawy i doswiadczenia jeszcze ,ale poki co uwazam zakup za nieudany,pizza i tak wychodziła mi dobra bez kamienia.
            aha, piekłam tez razna kamieniu bułeczki i wyszły w środku "gliniaste" sad
            mam taki:
            www.aledobre.pl/10585,Kamien_do_pieczenia_pizzy_Jamie_Oliver.html
            • kropkaa Re: kamień do pizzy 29.12.13, 01:39
              Też mam taki, choć nie sygnowany przez JO. Były w TKMaxxie, ale droższe, mój miał lepszy nóż i cenęwink Tej ramy nie używam w ogóle. Piekę bezpośrednio na kracie piekarnikowej.
    • kropkaa Re: kamień do pizzy 29.12.13, 01:35
      Kamień jest rewelacyjny! Pizza wychodzi cienka i chrupiąca, porównywalna do tej z pieca. Trzeba go wypalić przez 1 h tylko przed pierwszym użyciem. Nie myje się go.
      Przed pieczeniem nagrzewam 10-15 min. Myślę, że 10 spokojnie wystarczy, bo jest cienki.
      Jako, że zrobiłam x pizz i ochów i achów nasłucham się x2 napiszę, jak robię.
      10/15 min. nagrzewam w max. temp. W międzyczasie przygotowuję wszystko, by mieć pod ręką. Ciasto rozwałkowuję w koło i składam na 4. Wysuwam blachę z kamieniem do 1/3 - 1/2 piekarnika i działam expressowo. Ciasto rozkładam i jak trzeba, rozwałkowuję. Sos pomidorowy/keczup rozprowadzam łyżką, migiem składniki, na końcu ser, przyprawy i w max. temp. ok 12 min. Teraz mam wprawę, także idzie mi to zgrabnie, ale samo ciasto może być na kamieniu chwilę dłużej, bo ser i tak szybko się topi w tak wysokiej temp. Opracowałam to metodą prób i błędów - lubię cienkie ciasto i zsuwanie gotowej pizzy na kamień gwarantowało porażkę.
      • magma_pl Re: kamień do pizzy 29.12.13, 13:50
        ok,instrukcje obsługi kamienia już mamy.teraz jeszcze poproszę o dobry sprawdzony przepis na ciasto na pizzę ,bo mnie ,co przepis mimo ,że niewiele się różnią, to za każdym razem pizza niespecjalna wychodzi.
        • kropkaa Re: kamień do pizzy 29.12.13, 14:50
          Kupuję mąkę na pizzę. Można zaszaleć i kupić w Piotrze i Pawle org. włoską za 9.99 zł/kg, ale nasze polskie gorszego ciasta nie dają. Lubię z Młynów Gdańskich na pizzę włoską (Tesco) lub pizza włoska albo klasyczna - nie pamiętam w tej chwili skąd, a ciężko mi spr., bo piszę z tel. Skład to różne mąki, enzymy, ta do klasycznego ciasta ma drożdże, ale przez to jest droższa - ok. 4 zł za kg, tamte po 2+. Na opakowaniu jest przepis ile wody należy dodać, trochę cukru, soli, oliwy i gotowe. Kamień plus taka mąka da naprawdę duet idealny. Na górę co kto lubi, ser jaki bądź, każdy się topi w tak wysokiej temp. Odkąd mam kamień, do pizzeri nie chadzam, bo moja jest najlepsza - cienkie, chrupiące ciasto, porządne dodatki, lubimy my, dzieci, goście.
    • kropkaa Re: kamień do pizzy 26.12.17, 13:53
      Cały czas mam tamten kamień, używam do pizzy, chleba, bułek. Moim zdaniem szamotowy jest najlepszy. Piece kiedyś budowano z cegieł szamotowych, nie z granitu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka