Dodaj do ulubionych

pytanie o plecaki do 1 klasy

09.02.14, 19:16
od wrzesnia pojdzie moj 6 latek-malutki,drobniutki.i nie wiem co mam mu wybrac.starszy syn mial tigera ale mlodszy jest jeszcze mniejszy.teraz ma 108cm-pewnie jeszcze ciut urosnie ale te wielkie herlizy,topgale itp odpadajacrying
kiedys byly takie herlitz mini(z rakieta,z safari)-teraz niedostepne.
moze ktoras z was tez ma takiego kurdupelka i znalazla dobry plecak?wcale mi nie chodzi o nowosci tylko o uzytecznoscwink
aha,w szkole sa szafki,dziecko samochodem podjezdza wiec dzwigac nie bedzie
Obserwuj wątek
    • lucyjkama Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 09.02.14, 19:35
      Mini jest faktycznie świetny. Jeden widzę na allegro. Ja bym brała wink Sama kupiłam córce w ostatnie wakacje choć idzie do szkoły dopiero w tym roku. Dobrze zrobiłam bo już dziewczęcy jest nie do dostania.
    • saszanasza Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 09.02.14, 20:49
      tu masz świeżutki plecakowy wątek: forum.gazeta.pl/forum/w,583,149345522,149345522,Tornister_Topgal_Chili_czy_Herlitz_Compact_.html
    • erty02 Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 09.02.14, 21:13
      dla drobnego niskiego dziecka polecam plecaki Ecco
      drogi, ale bardzo lekki 780g, funkcjonalny (dużo kieszonek, przegródek, siatkowa kieszonka z boku plecaka na napój), główna komora plecaka dzielona na dwie
      dodatkowa dopinana do plecaka saszetka, w której można nosić np. stój na W-F

po 3 latach plecak syna nadal wygląda jak nowy
      mamy podobny, z innym obrazkiem na kieszonce:
      www.eobuwie.com.pl/product-pol-66378-Plecak-ECCO-Back-To-School-Backpack-910445590222-Black-Grey-222.html
      www.eobuwie.com.pl/product-pol-65906-Plecak-ECCO-Back-to-School-Backpack-Girls-910445490259-Purple-Pink-259.html
      • saszanasza Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 09.02.14, 21:49
        Fajne te plecaki ale jednak są trochę większe i cięższe niż herliz mini. Różnica niewielka, ale może mieć znaczeniesad
        • lucyjkama Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 09.02.14, 22:12
          Mierzyłam ten ecco córce i jest dużo większy niż mini. Dziecko wyglądało komicznie. Natomiast jest lżejszy niż mini - waży trochę więcej niż 500g. Plecy ma dużo słabsze niż mini.
          • saszanasza Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 09.02.14, 22:30
            lucyjkama napisała:

> Mierzyłam ten ecco córce i jest dużo większy niż mini. Dziecko wyglądało komicz
            > nie. Natomiast jest lżejszy niż mini - waży trochę więcej niż 500g. Plecy ma d
            > użo słabsze niż mini.

to jak ja, na boga, wyczytałam że jest cięższy? w każdym razie rzeczywiście herliz wydaje się "zgrabniejszy".... choć kolorystyka "mojego" boli cały czassad
    • awesome810 a może odwrotnie 09.02.14, 21:15
      skoro samochodem podjeżdża, w szkole szafki to będzie nosić zeszyt i śniadaniówkę, w porywach 1 książkę. Może pozwól dziecku wybrać jakieś "byleco" za to z aktualnie najmodniejszym tudzież ukochanym obrazkiem?
      W końcu przez pierwsze 2 lata to i tak rodzice noszą plecaki smile.
      • mamachlopca1 Re: a może odwrotnie 09.02.14, 23:18
        no tak,tylko ze jak nalozym topgala starszego syna(taki w paski piłkarskie jak FC-ie wiem jak sie nazywa ten model)to wisial mu po kolana.i co z tego ze jak wyjelam stelaz to lekki jak młody by sie sam w nim zmiescil?wink
        i bpj sie ze herlitze tez akie moga byc.jak starszy szedl do 1 klasy byly takie z plastikowym dnem-wiekszosc klasy taki miala a mojego w kolana uderzal i byl duuuzo szerszy niz jego plecywink
        ten ecco fajny-wydaje sie waski-one sa w jakichs stacjonarnych sklepach?zeby przymierzyc?
        • mamachlopca1 Re: a może odwrotnie 09.02.14, 23:22
          www.topgal-plecaki.pl/plecaki/szkolne/nun-211/?d---blue
          a taki ktoras z was widziala na zywo?
          • sonrisa06 Re: a może odwrotnie 10.02.14, 07:32
            Podoba mi się ten Topgal. Nie widziałam na żywo, ale ze zdjęć i z opisu fajny. Trochę ciężki. To chyba pierwszy plecak/tornister oprócz herlitz mini, który nadaje się dla drobnego pierwszaka.
            A swoją drogą, to ja się bardzo dziwię, że jest niezapełniona taka nisza na rynku. Bardzo mnie dziwi, że jest popyt, a produktu nie ma. Przecież już kilka lat temu miała wejść reforma i wiadomo było, że pójdą sześciolatki do szkoły, a dzieci są różne - jedne większe, drugie malutkie. A przeciętny sześciolatek jest mniejszy niż przeciętny siedmiolatek, a nikt tego nie bierze pod uwagę. I nie dość, że się nic nowego nie pojawiło na rynku dla takich malców, to jeszcze jedyny porządny tornister (mini) przestał być produkowany. Ja już w zeszłym roku, kiedy moja córa szła do 1 kl oczekiwałam, że producenci wyjdą z ofertą dla drobnych dzieci, a tu kolejny rok mija i cisza. Raczej spodziewałam się przytłoczenia reklamami pt. tornister/plecak dla sześciolatka.
          • saszanasza Re: a może odwrotnie 10.02.14, 07:43
            Ale ten zalinkowany plecak również jest większy od herlitza i na dodatek cięższy.
            Herlitz ma wymiary:26x37x22 waga 800g. a topgal: 28x40x19 (trochę jest płydszy) a waga 1,06

Tu masz zdjęcia mojej córki w Herlitzu:

forum.gazeta.pl/forum/w,583,149345522,149383646,Herlitz_mini_kol_ubiegloroczna_pogladowo.html
            Wyobraź sobie, że zakładasz jej na plecy jeszcze coś większego i będziesz miała odpowiedź, jaki plecak kupić.
            • sonrisa06 Re: a może odwrotnie 10.02.14, 07:55
              Sasza, ja wiem, że jest większy, moja córka też ma herlitza i też miałam problem. Tu jest mój stary wątek zeszłoroczny.
              forum.gazeta.pl/forum/w,583,145968278,146128543,Re_Herlitz_compact_smart_wzornictwo_dziewczyn.html
              Widzę po wymiarach, że ten linkowany topgal jest większy, ale niewiele większy, a pozostałe plecaki/tornistry to tragedia. Bardziej by mi przeszkadzało, że jest sporo cięższy.
              • saszanasza Re: a może odwrotnie 10.02.14, 08:07
                Wiem że niby niewiele, ale jeżeli syn autorki wątku jest niższy niż moja córka, to ja te wymiary "czarno widzę".
                A fakt że stylistyka plecaków dla dzieci zaczynających szkołę generalnie jest koszmarna.
                Dlaczego projektanci wychodzą z założenia, że jak plecak dla takiego dziecka to: albo różowy, albo z karykaturą zwierzęcia, albo z księżniczką, albo w inny sposób upstrokaconysad
                Do tego takaż kurteczka czy bluzeczka czy sweterek (a może i nawet spodenki) i....nie trzeba chodzić do cyrkuwink
                • sonrisa06 Re: a może odwrotnie 10.02.14, 08:40
                  saszanasza napisała:

> A fakt że stylistyka plecaków dla dzieci zaczynających szkołę generalnie jest k
                  > oszmarna.
                  > Dlaczego projektanci wychodzą z założenia, że jak plecak dla takiego dziecka to
                  > : albo różowy, albo z karykaturą zwierzęcia, albo z księżniczką, albo w inny sp
                  > osób upstrokaconysad

Też tak uważam i też miałam problem z wyborem, bo wszystkie dziecinne i różowe. Córka chciała fioletowy i już nie patrzyłam na obrazeczki tylko wzięłam fioletowy. Jak się nie ma co się lubi...
                  A tak na marginesie, to moja córka jest jedyna w klasie (pierwszej) która unika różowych ubrań. Aż to czasami dziwnie wygląda jak stoi z koleżankami - dziewczynki wokół niej różowe, a ona jedna np. granatowo zielona.

> Do tego takaż kurteczka czy bluzeczka czy sweterek (a może i nawet spodenki) i.
                  > ...nie trzeba chodzić do cyrkuwink
                  >
        • lucyjkama Re: a może odwrotnie 10.02.14, 08:01
          On się tylko wydaje wąski. Na zdjęciach jest wypchany. W rzeczywistości wygląda jak wielki, rozlazły worek. Przynajmniej ja takie odniosłam wrażenie. Mierzyłam na córkę jak miała 110 cm.
        • olga727 Re: a może odwrotnie 10.02.14, 20:55
          mamachlopca1 napisała:
          > i bpj sie ze herlitze tez akie moga byc.jak starszy szedl do 1 klasy byly takie
          > z plastikowym dnem-wiekszosc klasy taki miala a mojego w kolana uderzal i byl
          > duuuzo szerszy niz jego plecywink
          > ten ecco fajny-wydaje sie waski-one sa w jakichs stacjonarnych sklepach?zeby pr
          > zymierzyc?

To może wejdź na stronę Paso - producenta plecaków. Dziś przyszedł plecak dla starszej córki( do IV kl.) jest leciutki,pakowny,ma szerokie szelki i miękkie wyrobione plecy. Dla młodszej też zamówimy z Paso na początek edukacji.
          • clakier Re: a może odwrotnie 10.02.14, 21:16
            ja dla swojego niespełna 6 latka idącego do klasy I kupiłam herlitz compact
            o taki

image.ceneo.pl/data/products/21607066/i-herlitz-tornister-compact-lovely-kids-chlopiecy-helikopter.jpg
            synek miał we wrześniu około 110 cm wzrostu i ważył 17 kg
    • ksiezniczka256 Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 10.02.14, 21:33
      Ja mojemu równie małemu dziecku ściągnęłam ze Stanów plecak z Pottery Barn. 450g, usztywnione plecy, 2 duże komory, trzecia mniejsza, kieszonki na picie, siateczkowe w środku, na pieniądze itd. Słowem - bardzo funkcjonalny, zniszczenia po nim w ogóle nie widać, a waga - świetna. I leży bardzo dobrze. A przede wszystkim - wielkościowo bardzo odpowiedni, wg mnie dużo lepszy niż np. topgal.
      • listopadowka2008bis Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 11:11
        mam pytanie- który rozmiar z tego pattery barn kupiłaś?
        • ksiezniczka256 Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 22:01
          Rozmiar Small (fairfax - McKenzie, również Small, jest większy). Ma wymiary 10.5" wide x 4" deep x 13.75" high, czyli jakieś 26,7 x 10,16 x 34,9cm.
          Ten w prawym górnym rogu:
          ab.pkimgs.com/pkimgs/ab/images/dp/wcm/201402/0011/img59c.jpg
          Na oko wydaje mi się, że jednak plecak jest głębszy, jak jest wypchany, ma chyba jednak troszkę więcej niż te 10cm. Generalnie wszystko się mieści i dziecko nie wygląda, jakby miało zaraz zginąć pod ciężarem wielkiego plecaka.

• 1ewok Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 10.02.14, 21:54
      Polecam herlitz mini ubiegłoroczny lub Jack Wolfkin Berkeley S. Jeden i drugi sprawuje się bardzo dobrze, Berkeley zewnętrznie robi wrażenie zgrabniejszego ale jest bardziej pojemny w środku.
    • majarzeszow Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 06:20
      Jak dla syna nie mialam watpliwosci, ze bedzie topgal (HIT 814) - tak corka jest malutka, tylko 106 cm i 17 kilo. nie puscilam jej do szkoly w wieku 6 lat, pojdzie w tym wrzesniu, w wieku niemal 7. jest wczesniakiem, pod stala obserwacja endokrynologa, gdyz bardzo slabo rosnie. do wrzesnia moze dociagnie do 110 cm, jak dobrze pojdzie. wiec do 1 klasy dostala juz plecak PASO, lekki, z pieskiem, ale do jakosci topgala mu daleko. zakladam, ze sie rozleci po roku, a wtedy wybierzemy nowy, z uwzglednieniem wymiarów i mozliwosci córki.
      to ten:
      Plecak PASO
      • rena78 ja mam herlitz mini dla dziewczynki 11.02.14, 08:05
        chętnie sprzedam
        nowy
        rózowy
        • gie-oska82 Re: ja mam herlitz mini dla dziewczynki Rena 11.02.14, 09:52
          Mozesz mi wyslac na mejla jaki masz na sprzedaz ten mini(wzor) wraz z cena??
          malgorzatkka@interia.pl

z gory dziekuje smile
      • olga727 Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 08:20
        majarzeszow napisała:
        do wrzesnia moze dociagnie do 110 cm,
        > jak dobrze pojdzie. wiec do 1 klasy dostala juz plecak PASO, lekki, z pieskiem
        > , ale do jakosci topgala mu daleko. zakladam, ze sie rozleci po roku, a wtedy w
        > ybierzemy nowy, z uwzglednieniem wymiarów i mozliwosci córki.
        > to ten:
        > Plecak PASO
        My też mamy z Paso;może to nie jest jakość Topgala,ale też i wagi tamtego nie ma. wink Co do jakości,to wróżę mu dłuższe niż rok użytkowanie. Jest lekki i dość pakowny. Mam nadzieję,że podręczniki i wszystkie inne rzeczy z IV kl. się zmieszczą. Kupiłam go( Paso ) ze względu na jego wagę,bo Topgala już mamy i lekki to on nie jest.
      • erty02 Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 09:34
        Nie kupiłabym plecaka szkolnego bez kieszonki zewnętrznej na butelkę.
        Nie akceptuję noszenia napoju wewnątrz plecaka. Od razu wyobrażam sobie niedomkniętą butelkę i zalane książki.
    • ewa_mama_jasia Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 09:46
      Wstrzymaj sie jeszcze z zakupem tornistra. Nawet proponuję wstrzymać się do pierwszych dni września. Zobaczysz, ile książek dzieci noszą do domu i wtedy kupuj. Na pierwsze dni wystarczy maleńki plecaczek z marketu na format A4 (później dziecko bedzie miało na krótkie wycieczki klasowe). A po tygodniu - dwóch się zorientujesz, czy samych książek do domu nosi 2 kg (jak mój w pierwszej klasie) czy jedne ćwiczenia i piórnik.
      • ewa_mama_jasia Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 10:18
        Ja tak zrobiłam, dziecko mam wprawdzie w miarę wysokie, ale chude i większość tornistrów które mierzylismy wyglądało na jego plecach kuriozalnie. I tuż przed rozpoczeciem roku szkolnego (a może tuż po) w weekend na promocji akrtykułów szkolnych w hipermarkecie kupiłam za raptem 30 zł tornister no name, lekki, z usztywnianymi plecami, który słuzy młodemu już drugi rok i mieści się do niego wszystko, co potrzeba (łącznie z 2 kg ksiązek w I klasie).
    • tuya Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 09:59
      Dla syna (młodszy od twojego, 100 cm wzrostu, 16 kilo) kupiłam Deutera - waży tylko 290 gram, wymiary: 34 / 20 / 16 (H x W x D) cm, 8 litrów pojemności. Taki: www.deuter.com/DE/en/kids/schmusebaer-36003-108.html
      Dużo książek do niego nie napakujesz ale jest ultralekki i bardzo solidnie wykonany. Synek go uwielbia.
      • erty02 Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 12:54
        tuya napisała:

> Dla syna (młodszy od twojego, 100 cm wzrostu, 16 kilo) kupiłam Deutera - waży tylko 290 gram, wymiary: 34 / 20 / 16 (H x W x D) cm, 8 litrów pojemności. Taki: www.deuter.com/DE/en/kids/schmusebaer-36003-108.html
        > Dużo książek do niego nie napakujesz ale jest ultralekki i bardzo solidnie wyko
        > nany. Synek go uwielbia.

Deuter Kids jest w promocyjnej cenie w Hudy Sport (pomarańczowy, różowy, turkus):
        www.hudysport.pl/pl/plecaki-dzieciece/plecak-dzieciecy-deuter-schmusebar/10000586/detail
        Myślę, że sprzedają ostatnią wersję plecaka linkowaną przez tuya, na zdjęciach starsza wersja plecaka.
        Kupiłam u nich w styczniu plecak Deuter Ypsilon, dostałam najnowszą wersję plecaka choć w sklepie było prezentowane zdjęcie starszego modelu.
      • lucyjkama Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 13:22
        >Dużo książek do niego nie napakujesz ale jest ultralekki i bardzo solidnie wyko
        > nany. Synek go uwielbia.

Do szkoły go nosi??? 8 litrów???? Nie wierze, że tam wejdzie format A4.
        My mamy deutera junior pojemność 18 litrów i jest maleńki. Na plecach wygląda zgrabniej niż herlitz mini a pojemność o wiele większa.
        allegro.pl/plecak-deuter-junior-dla-dzieci-tani-kurier-i3909644110.html
        • ksiezniczka256 Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 22:07
          Czy Ty piszesz serio??? proponujesz dziecku 110cm wzrostu plecak, który ma wysokość 43cm?
          Toż to plecaki dla dorosłych, pełnowymiarowe, są mniejsze, Topgale i Herlitze też. To nie jest zły plecak, ale dla normalnego gabarytowo czwartoklasisty.

Jakbyś nie wiedziała - to format A4 ma wymiary z grubsza licząc 20x30cm i tak, jeśli plecak ma 20x34cm, to wejdzie. Natomiast po bokach luzu nie będzie faktycznie. Nie wiem zresztą, czy wszystkie, ale bardzo dużo podręczników dla pierwszaków ma format lekko mniejszy niż A4.

Natomiast w tym małym deuterze z góry nie do końca podoba mi się jedna wspólna komora - jednak osobna kieszeń na śniadanie najgorszą rzeczą w życiu nie jest. Ale na wycieczki itd. - jest fantastyczny.
          • lucyjkama Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 22:41
            Zapewniam cię, ze linkowany deuter junior jest malutki i zgrabniutki, o wile zgrabniejszy niż herlitz mini (mamy oba). Plecak ma wysokość 36 cm, mierzyłam przed minutą. W aukcji jest błąd.
            • lucyjkama Re: pytanie o plecaki do 1 klasy 11.02.14, 22:49
              Już wiem o co chodzi. W innych aukcjach też są takie wymiary. Sądzę że jest to długość plecaka kiedy jest on całkiem wypchany np. kurtką i klapka unosi się do góry. Realnie z książkami on tak nie wygląda jak na zdjęciach. Plecak jest płaski, klapka jest opuszczona. Plecak kończy się wtedy prawie na wszyciu szelek. I tak go mierzyłam- od wszycia dna go początku klapki. Nie wiem jak to wytłumaczyć.
              W każdym razie to plecak dla dzieci od 5 roku życia. Taki sam tylko inny kolor ma mój chrześniak 3 latek (dość duży chłopak) i plecak nie jest za wielki. Młodzian ma go na wycieczki przedszkolne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka