Dodaj do ulubionych

Plac zabaw

07.03.14, 18:15
Idzie wiosna, czas przenieść sie do ogrodusmile
I teraz maly problem, bo mam prawie dwuletnie dziecko (nieduże, ale zwinnie i ruchliwe, płci męskiej), chciałabym w ogrodzie zorganizować jakiś plac zabaw, bo teraz mamy tylko piaskownice i wielka trampolinę po starszej córce.
Pytania brzmią następująco:
-czy kupić jakaś plastikowa zjeżdżalnie, typu little tikes, smoby czy step (gdzie raczej nie zrobi sobie większej krzywdy) i za tok dwa wymienić czy od razu jakaś większa ( i mniej bezpieczna)?
- czy kupować zabawki oddzielnie czy zainwestować w jakiś zintegrowany zestaw
- plastik czy drewno
- macie doświadczenia z little tikes, smoby, step, jungle gym ( kettler raczej nie), a może inne firmy?
Generalnie interesuje mnie wszystko w temacie urządzania ogrodkowego placu zabaw dla dwulatka (ze świadomością, ze rośnie, a wyposażenie placu zabaw nie jest tanie)

Obserwuj wątek
    • arkanna Re: Plac zabaw 07.03.14, 18:37
      swego czasu myslalam o zjezdzalni ale jak zwykle szkoda mi bylo kasy. Zdecydowanie bardziej polecam ogolnodostepne place zabaw gdzie pelno jest dzieciakow. To co masz w ogrodzie wystarczy. Dodaj jeszcze pilki ,rower i super
    • kochamruskieileniwe Re: Plac zabaw 07.03.14, 18:52
      Też tak myślałam.Życie zweryfikowało moje plany. Okazało sie ( w moim przypadku),ze jednak lepiej isc z dzieckiem na plac zabaw. Bo tam dziecko ma towarzystwo. Mimo, ze jeszcze sie wspólnie nie bawią (2lata), to jednak ważna była sama obecność innych dzieci.
      Piaskownica, huśtawka ewntualnie basenik w upały wystarczą. Namiot tez będzie OK.
      No chyba, ze dziecko ma większe towarzystwo do zabawy...
      • mamma_2012 Re: Plac zabaw 07.03.14, 19:08
        Wiem, ze place zabaw z dziećmi są najfajniejsze, moja córka wychowywała sie w bloku z pięknym placem zabaw i mnóstwem dzieci i było super.
        Teraz mieszkamy w domu i niestety do takiego miejsca trzeba dojść/ dojechać i nie można tam siedzieć cały dzień, a wiosna i latem moje dziecko wiele godzin będzie spędzać w ogrodzie i chciałabym, aby były jakieś atrakcje, bo inaczej zacznie wspinać sie po płocie, łapać koty sąsiadów albo nie wiem co jeszcze robićwink
        Rower, nawet biegowy, na razie odpada, bo w najmniejszym brakuje mu jeszcze kilku centymetrów. Namiot tez mamy, nawet dwa, zapomniałam, muszę wystawić.
        On uwielbia sie wspinać, bujac i zjeżdżać, nawet jak nie ma towarzystwa
        • ichi51e Re: Plac zabaw 07.03.14, 19:14
          Place o roznej fakturze jeszcze mi przychoda do glowy - trawa piach zwir kamienie... Jama z krzakow...
          • ichi51e Re: Plac zabaw 07.03.14, 19:16
            Aaa i jeszcze takie cos nie wiem jak to sie nazywa i kto to robi ale jest taki jakby basenik w nim swiderki kulodromy woda sie leje dziecko wali piach i robi bloto puszczajac statki... Jak stol to wyglada i w roznym stopniu zakrecenia jest.
            • mamma_2012 Re: Plac zabaw 07.03.14, 19:31
              Maja w żłobku taki z mothercare i u babci chyba tez (ale tam jest rzadko), rzeczywiście fajna sprawa
    • ichi51e Re: Plac zabaw 07.03.14, 18:57
      Z rzeczy ktore ja bym dala do ogrodu - hustawka zamek/domek na drzewie/domek i basen. Reszta lepsza na placu (bezpieczniejsza przede wszystkim) bo montowana na wykorxystanie przemyslowe. O ile nie masz 5 dzieci/przedszkola domowego to nie oplaca sie niestety.
      Haba robi fajny outdoor.
      • lady-z-gaga Re: Plac zabaw 27.04.15, 13:04
        na domek na drzewie chyba trochę za wczesnie smile za to, jak podrośnie - idealna sprawa
        na razie można postawić na ziemi domek składany lub namiocik (wigwam? smile )
    • mary_lu Re: Plac zabaw 07.03.14, 19:14
      Urządziłam swojemu maluchowi w ogródku placyk zabaw i jestem bardzo zadowolona. Nie da się cały dzień wychodzić "do dzieci", mały spędza tam chętnie czas gdy gotuję obiad albo siedzę na balkonie z komputerem, często zapraszamy dzieci sąsiadów.

Mamy domek, huśtawki, piaskownicę i trochę zabawek wodnych. Piasek i woda jak do tej pory były najpotrzebniejsze, wszystkie inne wynalazki były wykorzystywane na pół gwizdka.

Nie mogę polecić żadnej konkretnej firmy, mamy zbieraninę, domek drewniany.

Np. Little Tikes było w jednej kawiarni, do której często chodziłam z dzieckiem, cały taki zestawik ze zjeżdżalnią, bardzo fajny, dobrej jakości. My mieliśmy jedną huśtawkę - bubel z pękającym plastikiem, tak źle zaprojektowany, ze dziecko mogło wypaść prosto na głowę. Jeździk LT po jednym sezonie w ogrodzie całkowicie wypłowiał i zaczął pękać.

Plastikowych zestawy Smoby były w naszym przedszkolu, szybko się połamały niektóre części np. progi, drzwi, okienka.
      • mary_lu Re: Plac zabaw 07.03.14, 19:19
        Huśtawki wymieniliśmy na takie z lidla, mamy jeszcze trzecią część, trapez z uchwytami na ręce, bardzo fajne i bezpieczne

https://static.promoceny.pl/foto/vyrobky/156750/156554.jpg

• heca7 Re: Plac zabaw 07.03.14, 20:21
          My mamy dużą zjeżdżalnie chicco. Ma już 15 lat i jest kurcze niezniszczalna wink Plac zabaw w ogrodzie to co innego niż publiczny. Trochę starsze dziecko latem wypuszcza się po śniadaniu zanim samemu można z domu wyjść. Zjeżdżalnia, huśtawka, piaskownica to podstawa.
          • heca7 Re: Plac zabaw 07.03.14, 20:24
            A i na tarasie mamy taką bujawke z Lidla jest super. Dzieci używają jej na zmianę z workiem z Ikea.
    • 18lipcowa3 Re: Plac zabaw 07.03.14, 19:35
      u nas najbardziej sie sprawdza piaskownica i basenik oczywisice
    • mikams75 Re: Plac zabaw 07.03.14, 22:04
      znajomi maja cos w tym rodzaju - jest duzo roznych zestawow:
      www.moveandstic.de/
      te elementy mozna przebudowywac na rozne sposoby w zaleznosci od wieku i mozliwosci dziecka. Za kazdym razem jak u nich jestesmy to maja "inny" plac zabaw.
    • mamma_2012 Re: Plac zabaw 14.03.14, 11:15
      Właśnie na takie cos się zdecydowaliśmy. W tym roku będzie jeszcze trochę za mały, żeby bezpiecznie bawić się samemu, ale z huśtawki na pewno będziemy korzystać i ze zjeżdżalni, choć tu na razie trzeba będzie pilnować, żeby sobie krzywdy nie zrobił.
      Już się nie mogę doczekać, aż nam zamontująsmile
    • mruwa9 Re: Plac zabaw 27.04.15, 12:40
      www.kompan.cz/

Czeska firma, nie wiem, czy ma przedstawicieli w Polsce. Robi poradny i trwaly sprzet - wyposazenia placow zabaw. Moze drozej, ale za to sollidny sprzet na lata.
      Zjezdzalnia to IMHO sprzet na krotka mete. Szybko sie znudzi. Hustawka zwykle starcza na dluzej i dlatego warto rozwazyc porzadny sprzet, bez ograniczen wagowych i wiekowych.
      Mala plastikowa zabawkowa zjezdzalnia to IMHO marnowanie kasy. Chyba, ze uzywana, zeby nie utopic za duzo.
      • mamaoskarka18 Re: Plac zabaw 27.04.15, 13:16
        My mamy coś podobnego do tego
        allegro.pl/plac-zabaw-place-zjezdzalnie-hustawki-dla-dzieci-i5277909718.html
    • atena12345 Re: Plac zabaw 27.04.15, 13:18
      jeśli masz piaskownicę i trampolinę, to moim zdaniem wystarczy. Najatrakcyjniejsze są dla dzieci ogólnodostępne place zabaw, których teraz jest sporo.
    • beataj1 Re: Plac zabaw 27.04.15, 13:26
      Córka ma 3 lata na podwórku bawią się jeszcze kuzynki 6 i 10 lat.
      Ze sprzętów na podwórku mamy. Domek na drzewie w wersji domek stojący n 4 nogach z piaskownicą pod spodem i 5 metrową zjeżdżalnią
      https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/736x/04/e1/c5/04e1c528ad0f8c55fb4f95e3f4317072.jpg
      Bujawkę na której aktualnie zamontowane jest bocianie gniazdo
      https://www.arbo01.com/Schubert/images/fot/gniazdo/bg2.jpg
      a jak się robi gorąco to jest basen ze zjeżdżalnią który robi furorę - tu zdjęcie z zeszłego roku. Zjeżdżalnia ma taką konstrukcję że można do niej podłączyć szlauch i leci po niej woda co daje lepszy ślizg...
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/if/gh/pjx5/bR6O7PViO2xLRBfqjB.jpg
    • barbara.borowiec Re: Plac zabaw 27.04.15, 13:37
      My mamy ten konkretnie plac zabaw:
      placezabaw.mokadi.pl/zestaw-zabawowy-ania.html
      Mamy wersję ekonomiczną, która dobrze się sprawdza. Placyk mamy już 4 lata, w zeszłym roku mąż pomalował elementy ze sklejki, żeby w dobrym stanie przetrwały kolejne 4 lata.
      Dwulatek uwielbia!
    • mynia_pynia Re: Plac zabaw 27.04.15, 15:04
      Mam piaskownice z mnóstwem dziwnych zabawek/nie zabawek. Huśtawkę podwieszaną na drzewie i basen ogrodowy z wodą po kostki. Na inne atrakcje idziemy/ jedziemy tam gdzie są lepsze sprzęty i więcej dzieci.
      Nawet najlepiej wyposażone place nudzą bez towarzystwa.
      Często też chodzimy na boisko gumowane i gramy w piłkę bądź biegamy po liniach oddzielających pola.
      Teraz syn ma 3,5 roku i woli towarzystwo dzieci choćby miał bajki w domu oglądać oraz spacer po lesie gdzie co chwile macza patyk w jeziorze czy też szuka pająków.
      Zabawa w ogrodzie jest atrakcyjna tylko wtedy gdy jest koszona trawa lub jest rozłożony basen - wówczas ciężarówki z piaskiem lądują w wodzie i jest "błotko" wink.
      Ale moja koleżanka ma spory plac zabaw i codziennie około 6-8 dzieci się u niej bawi (swoich ma trójkę), ma miejsce na ognisko gdzie pieką pianki - czasami mówi że ma dość już tych bachorów wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka