Dodaj do ulubionych

Biegowy czy 3 kołowy?

09.05.14, 19:03
Jaki rowerek dla 2 latki. 3 kołowy z łańcuchem np. taki
allegro.pl/nowy-rower-dzieciecy-3-kolowy-z-napedem-na-lancuch-i4224047946.html

Czy biegowy?

Który lepszy pod każdym względem. Starsza ma 7 lat i do tej pory stopy do środka. Czytałam, że w takim przypadku lepszy normalny na pedały. Mając taką wizję wolę małej kupić coś co choć w jakimś stopniu uniemożliwi jej w razie czego stawianie stóp do środka. Ale nie wiem...
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 19:07
      Z punktu widzenia nauki jazdy na rowerze, biegowy jest lepszy.
      Nasza córka miała zawsze trzykołowe, potem czterokołowe - a potem zaniedbaliśmy odpięcie tych dodatkowych kółek i uczyliśmy jeździć ośmiolatkę. To znaczy siedzieliśmy na ławce i patrzyliśmy, jak się uczy. Na szczęście uwinęła się w jedno popołudnie.
      • monikaa13 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 19:10
        No starsza też miała 4 kołowy i na normalnym nauczyła się jeździć dopiero w wieku 6 lat.
    • mamachlopca1 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 19:09
      moi synowie mieli i magica i biegowy ale miloscia wielka kochali własnie laufradawink na tym magicu jakos srednio lubili.jak mieli po 2 lata nie bardzo chyba umieli pedalowac,troche bylo ciezko i wolno.a na laufradzie sie pieknie rozpedzali,nogi w gore i jechali szczesliwiwinkw zaden sposob na ich stopy to nie wplynelo negatywnie-bo nie jestem pewna czy w ogole to ma wplyw-bo rower jest tylko zabawka i taki maluch nie spedza na nim calego dnia.zreszta na laufradzie to sa normalne kroki i w gore nogiwink
      obaj jak mieli 4 lata umieli jezdzic na 2 kólkach-nigdy zaden nie jechal z bocznymi-siedli i pojechali
    • monikaa13 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 19:18
      Przekonałyście mnie, szczególnie że mąż nalega na biegowy. U nas droga dziurawa, piaskowa więc biegowy chyba lepszy ale jaki....

Wcześniej czytałam o tym i dużo osób pisało, że muszą być hamulce, muszą???
      • magdalenca78 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 19:26
        Moim zdaniem nie muszą. Mój miał Puky z hamulcem, ale zaczął go używać dopiero pod koniec korzystania z biegowego, czyli miał już 4 lata. I tak odruchowo hamował nogami. Dopiero na normalnym rowerze przestawił się na hamulec.
    • 19rosa Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 20:14
      zdecydowanie biegowy.
      Młody zaczynał jako 2-latek, jako 4-latek po 15 minutach nauki jeździł na 2 kołowym, bocznych kółek nawet nie zakładaliśmy. Jeszcze teraz się dziwi jak widzi starsze dzieci uczące się jeździć bez bocznych kółek, podtrzymywane przez rodziców lub samodzielnie jeżdżące na 4-kólkach. Sam tego nie doświadczył, właśnie dzięki rowerkowi biegowemu
    • agnieszka77_11 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 20:45
      Biegowy. Mieliśmy Magica i u nas się nie sprawdził.
    • natalek79 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 09.05.14, 21:49
      Tego Magic dostaliśmy w spadku, młody nie miał jeszcze 2 lat jak na nim zaczął jeździć, a i to w domu początkowo, bo to coś końcem zimy było. Szło mu super, chociaż początkowo ciężko było mu kręcić. Sami zaś nabyliśmy laufrada Puky. To też był strzał w 10 i od dwóch lat wciąż w użyciu. Magic wiadomo - rower na krótko, raczej do opanowania pedałowania ogólnie, służył praktycznie wiosna-jesień jednego roku i na kolejny już trzeba było zakupić większy, 12'. Biegowy sprawił, że młody szybko opanował trzymanie równowagi i tak jak ktoś opisywał - rozpęd, nogi w górę i ile się da do przodu big_grin widok bezcenny... Obstawiam, że magic + puky u nas = jazda na 12' bez kółek bocznych w wieku 3 lata 4 mies - zdumienie obcych osób jest niezłe wink Obawiałam się, że po zimie zapomni, ale jednak coś jest w tym, że się nie zapomina. Jednego tylko żałuję - że poskąpiłam i kupiłam mexller 12' a nie też puky jak laufrad.
      • mieeke Re: Biegowy czy 3 kołowy? 10.05.14, 09:21
        Mój synek miał 3 kołowego Magica, rowerek fajny. Służył nam doskonale, ale żałuję,że nie kupiłam mu również biegowego. Dziś ma 5,5 i nie może skumać o co kaman na 2 kółkachsad
    • tomanksa Re: Biegowy czy 3 kołowy? 10.05.14, 09:46
      A my mieliśmy i jeden i drugi rowerek i obydwa sprawdziły się doskonale. Pierwszy ( z pedałami) synek dostał w wieku 18 miesięcy i bardzo szybko załapał jak się jeździ. Dziwi mnie bardzo,że dużo ludzi pisze, że dzieci nie mają siły na nim jeździć. Gdyby nie to, że nie wrzucam do sieci zdjęć mojego dziecka, pokazałabym jak smyk w wieku 18 miesięcy pomykał na takim rowerku big_grin
      Ale to tak na marginesie, ponieważ teraz gdybym miała kupować, to pomimo, ze synek uwielbiał swojego trójkołowca, to kupiłabym tylko laufrada.
      Synek dostał biegówkę w wieku 2,5 roku, początkowo jeździł na zmianę na obydwu rowerkach, jednak po pewnym czasie biegowy stał się numerem 1 , tak więc moje dziecko wybrało samo.
      A idąc dalej, równo rok później ( miał niecałe 3,5 roku) synek wsiadł na zwykły rower bez bocznych kółek i... pojechał wink

Podsumowując. Wg mnie oba rowerki super, ale stawiałabym jednak na biegowy.
      • janka39 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 10.05.14, 10:43
        Mielismy Magica. Starszy dostał go na 2. urodziny, nauczył się pedałować błyskawicznie. I choć biegowego nie miał, mając 3 lata i 3-4 miesiące jeździł już na dwóch kółkach, rower - 16''
      • fantomka44 Re: Biegowy czy 3 kołowy? 10.05.14, 19:37
        zdecydowanie biegowy
    • monikaa13 Podeślijcie linki biegowych 10.05.14, 11:50
      A podeślijcie jakieś linki biegowych, bo jest naprawdę tyle rodzajów, że sama nie wiem.
      • macc80 Re: Podeślijcie linki biegowych 10.05.14, 18:51
        Rowerki biegowe Chillafish w Biedronce:

m.youtube.com/watch?v=YRdP1HUhr8A
        m.youtube.com/watch?v=_MADTyKjI18
    • monikaa13 Biegowy Btwin z Decathlona, co myślicie? 12.05.14, 08:49
      www.decathlon.pl/rower-dla-maluchow-new-run-ride-id_8237694.html

Ktoś może ma, oglądał?
      • erty02 Re rower Btwin z Decathlona 2w1 19.05.14, 16:14
        monikaa13 napisała:

> www.decathlon.pl/rower-dla-maluchow-new-run-ride-id_8237694.html
        >
        > Ktoś może ma, oglądał?

Czy ktoś może porównać wymiary zalinkowanego wyżej biegowego modelu Btwin z Puky M?
        Na stronie Decathlona brak wymiarów, interesuje mnie maksymalna wysokość siodełka oraz długość całkowita.

A czy ktoś już widział rower Btwin 2w1? W żadnym Decathlonie nie jest dostępny:
        www.decathlon.pl/rower-12-woony-500-id_8242425.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka