Dodaj do ulubionych

problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lancer

11.05.14, 13:38
witajcie, mam problem z fotelikiem dla 6,5 letniej córki.
w tej chwili "mała" ma 136cm wzrostu i jeździ w fotelikach cybex solutions x-fix. w tej chwili ma foteliki maksymalnie rozsunięte ponieważ uwierały ją w ramię. chciałam kupić nowy fotelik. znalałam dwa, które ponoć nadają się dla wyższych dzieci, sunshine monterey i besafe izi up. wczoraj przymierzyłam ten ostatni, dwa problemy. przy aktualnym wzroście córki jest ok, można go jeszcze nieznacznie rozsunąć (do góry), ale... przy maksymalnym rozsunięciu nie mieści mi się do samochodu uncertain . na wysokość. w lancerze jest podobna sytuacja. jak sprawdziłam maksymalne wymiary sunshine to okazało się, że jest on wyższy nieznacznie od cybex'a więc sytuacja będzie podobna jak besafe. mowa o fotelach bocznych. o ile w lancerze może jechać na środku (ale bez isofix'a), o tyle w octavii się nie da. środkowy "fotel" jest wąski i lekko uniesiony, fotelik się chwieje.
no i mam dylemat. do podstawki córka się nie nada, za niska, poza tym równie dobrze tyłek może wozić na zwiniętym kocu, poziom bezpieczeństwa zerowy. nie chciałam wozić jej z przodu, ale chyba nie mam wyjścia, ale tu fotelik zostaje bez isofx. samochodów raczej nie wymienię (jeden rocznik 2012, drugi 2011 więc mamy je krótko, a musimy mieć dwa).
Czy poza wożeniem córki na przednim fotelu jest jakaś inna opcja? a może są mamy, które poruszają się wymienionymi autami i maja podobną sytuację?
byłam ba forum fotelikowym, ale tam "ruch" jest znikomy uncertain
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 11.05.14, 13:47
      silje78 napisała:
      <...,do podstawki córka się nie nada, za niska, poza tym równie dobrze tyłek może wozić na zwiniętym kocu, poziom bezpieczeństwa zerowy. >
      6,5 latka o wzroscie 136 cm to baardzo wysokie dziecko,wyzsze niz "przecietny" 9-latek.
      nie da się wiecznie wozić dzieci w fotelikach, naprawdę.wiem ze to mało popularna opinia ale po co ci nowy fotelik skoro jeszcze w obecnym dziecko ci sie miesci ,chociaz na styk?
      moim zdaniem powinnas jednak wozc ja na tym zwinietym kocu albo kazac przestac rosnac....
      • silje78 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 11.05.14, 14:01
        chciałam kupić s. monterey, na fotelikowym podsunęli mi tego besafe. te dwa ponoć są dla wysokich dzieci. no i faktycznie w besafe można przedłużyć jazdę w foteliku przynajmniej o rok, myślę, że w tym monterey podobnie. dlatego chciałam wymienić foteliki na nowe.
        nie wzięłam jednak pod uwagę miejsca w samochodzie. gdyby to było dwa lata temu to bym to uwzględniła zmieniając samochód, teraz mogę sobie gdybać.
        chcę odsunąć używanie podstawki jak najdalej, zwłaszcza, że teraz pas przebiega nieprawidłowo jak siedzi na poddupniku.
        z drugiej strony. jakim cudem dzieci o wzroście ok 1,5m mieszczą się do fotelików 15-36?
        • patatajowa Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 11.05.14, 14:28
          tak, to faktycznie musi byc cud bo nigdy nie widziałam tak wysokiego dziecka w pełnym foteliku.
          moj 8-letni syn jest nizszy od twojej córki i pas przy jezdzie na podstawce przebiega u niego prawidłowo(nie po szyi) w 3 roznych autach, z tym ze w jednym mamy tez regulacje wysokosci pasow wiec jest łatwiej to dostosowac.
          • silje78 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 11.05.14, 14:55
            u nas w trzech, którymi córka jeździ najczęściej przebiega właśnie nieprawidłowo, po szyi, przy czym w jednym biegnie nawet lekko po policzku. czyli pozostaje fotel przedni uncertain . już widzę wyjazd na wakacje w komplecie uncertain.
        • kolina01 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 11.05.14, 21:23
          Dziecko o wzroście 150 przestaje już jeździć w jakimkolwiek foteliku.
          Przestaje to mieć sens - choćby ze względu na wagę dziecka. Przeciętnie szczupłe dziecko o wzroście 150cm - waży ok. 40kg - czyli osłony boczne nie są wogóle atestowane do takiej wagi (gwarację dają do 36). Przeieg pasów można więc regulować poddupnikiem. Z fotelików - to jeden z większych jest Maxi cosi rodi- syn jeździł w nim w scodzie octavi (ale tej starszej) - do ok. 150cm wzrostu właśnie. Teraz jeździ w nim moja córka ok. 138cm wzrostu. Rzeczywiście na podstawce - w octavi pasy nie przebiegają u niej za dobrze, w toyocie corolli mamy podstawkę i pasy układają się dużo lepiej.
    • inia25 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 11.05.14, 23:03
      Maxi cosi rodi - mieści sie w octavii swobodnie ( ale w starszej wersji, nie wiem jak w nowej) . Moja córka ma tez 136 i ma spokojnie zapas w tym foteliku.
    • ger_berek Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 12.05.14, 08:28
      może tutaj podpowiedzą Ci rozwiązanie:
      zapytaj.fotelik.info/
    • natalek79 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 12.05.14, 08:52
      Rozumiem, że obniżenie pasa w samochodzie do najniższego położenia to za mało i pas jest wciąż za wysoko, tzn.przechodzi po szyi dziecka?
    • natalek79 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 12.05.14, 08:56
      z drugiej strony - powiem szczerze, że dziwi mnie ten brak miejsca na fotelik... tzn., że osoby o wzroście ok.180cm+ (bo wychodzi 150 cm wzrostu + dajmy na to 30 cm podstawy fotelika) nie mają co marzyć o jeździe samochodem siedząc z tyłu??? Nie kumam o co biega czy jak...
      • inia25 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 12.05.14, 11:03
        natalek79 napisała:

> z drugiej strony - powiem szczerze, że dziwi mnie ten brak miejsca na fotelik..
        > . tzn., że osoby o wzroście ok.180cm+ (bo wychodzi 150 cm wzrostu + dajmy na to
        > 30 cm podstawy fotelika) nie mają co marzyć o jeździe samochodem siedząc z tył
        > u??? Nie kumam o co biega czy jak...

dzis jadąc do pracy, przyglądalam siemojej córce w foteliku, do dachu ma jeszcze z fotelikiem na bank jakieś 20 cm, jak nei więcej. I sie zastanawialam, czy pspby wysokie nei jeżdżą z tyłu?
        • silje78 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 12.05.14, 12:08
          jaki masz samochód? tak jak pisałam w octavii i lancerze fotelik jest niemal na styk. w m. asx zmieści się wyższy bez problemu, ale tym autem nie pojadę na dłuższy wyjazd ponieważ nie spakujemy się. każde auto ma inny kształt dachu. paradoksalnie, w matizie szwagierki bez problemu się zmieścił...
      • silje78 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 12.05.14, 12:06
        w żadnym z trzech samochodów nie mam regulacji pasa na tylnej kanapie.
        córka siedząc w foteliku ma kilka centymetrów do górnej krawędzi fotelika, ale przy jego obniżeniu uwierał ją w bark. wysokość fotelika przy maksymalnym rozłożeniu to prawie 83cm. mój mąż ma 1,97cm i mieści się na styk. zakładając, że ma bardzo długie nogi to raczej wysokość od tyłka do czubka głowy będzie zbliżona do wysokości fotelika, tyle że na tylnej kanapie raczej nie jeździ.
        mogę wozić córkę w innym aucie, ale tam znów bagażnik jest mikroskopijny, więc o ile w mieście mogę go używać, o tyle na dłuższy wyjazd się nie spakujemy.
        • natalek79 Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 13.05.14, 00:40
          Cieszę się, że nigdy takiego problemu nie miałam, że auto za niskie. Jeździłam octavią gdy dzieci w miarę niskie były. Teraz mam grand scenic i to jest wysokie auto (a bagażnik boski na wyjazdy), z tyłu regulacja wysokości pasów, jedynie na środkowym pas przechodzi przez zakładkę obok zagłówka, ale tam akurat jest idealnie nastolatce. Pamiętam, że przy starszych dzieciach foteliki (te mniejsze) miały taki zatrzask, zapinkę czy jak to nazwać do pasów. Można było spiąć tym pasy na dole, ale pamiętam, że chyba był taki moment że właśnie jednemu dziecku pas za wysoko szedł i górą spinaliśmy. Nie widzę tego w necie solo, nie pamiętam też dokładnie jaki model fotelików mieliśmy. Muszę wstąpić do jakiegoś sklepu i oblukać czy takowe cuś jeszcze przy czymś znajdę.
          • anormalia Re: problem z fotelikiem 15-36 - sam. octavia/lan 13.05.14, 08:54
            ja 7,5 latkowi który ma lekko ponad 130cm
            zakupiłam właśnie jane montecarlo
            przymierzał się do wielu ale właśnie w tym i jeszcze w kiddy cruiserfix pro
            było mu po prostu wygodnie
            tyle że mam wysoki samochód i tego czynnika po prostu nie brałam pod uwagę
    • wielo.rybia ja mam wysokie dzieci i niskiego peugeota 307 13.05.14, 14:43
      i foteliki dla nich Romer i do sufitu jeszcze daleko...
      8 latka ma wlasnie 140 cm

i maja isofixy jakby cosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka