Dodaj do ulubionych

Jaka gra dla prawie 3-latki?

21.10.14, 09:23
Co kupić prawie 3-latce na mikołaja? Puzzle średnio ją interesują lubi się bawić układankami typu co do czego pasuje,jakieś inne typy proszę o pomocsmile
Obserwuj wątek
    • aurinko Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 09:25
      Polecam grę "Kot w worku", mój 3,5 latek od mniej więcej pół roku kocha tę grę bezgranicznie smile
      Na początku uprościłam zasady dla niego, teraz gramy już normalnie.
    • justivo Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 09:44
      "Potwory do szafy" - syn dostał jako 3 latek, super. Wcześniej "Symetria" się sprawdziła.
    • gaja246 Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 09:53
      U nas hitem były Kiki Ricky i Lotti Karotti.
    • mamabiegacza Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 10:41
      Nogi Stonogi !!! wg mnie najlepsza. Piszę po 2 latach grania i mając 3 półki gier dla dzieci. Mimo, że prosta dorośli również czerpią przyjemność z grania- uczy rzutów kostkami, liczenia, logicznego myślenia (na miarę 3-4 latka), kombinowania, podejmowania decyzji, co się bardziej opłaca.
      Wcześniej młody przez pół roku uwielbiał grać w Figuraki- uczą kolorów, figur, spostrzegawczości, logicznego myślenia w najprostszej postaci, kojarzenia i łączenia 2 symboli ze sobą (wbrew pozorom dla 2-3 latka to może być trudne, nawet jeśli świetnie zna i kolory i figury)
      Grzybobranie albo jakiś rodzaj "chińczyka" też warto bo to podstawa wszystkich gier, liczenie oczek na kostce, nauka poruszania się polach zgodnie z wyrzuconymi oczkami.
      Nie polecam: Pory roku Granny (nudna), Zapachy firmy Granna (młody ja uwielbiał, ale bardziej pod kątem zabawy i wąchania zapachów, a nie samej gry, znudziła się po miesiącu, a dorośli mieli dość dużo wcześniej), Kota w worku
      • karola399 Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 14:03
        Granny: Guzik z pętelką, Gdzie jest żabka ( najlepsza gra na spostrzegawczość), Patyczaki
    • ciekawostka81 Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 14:24
      popatrz na Grannę na serię Smart Games my w domu mamy Kamelot, Dzień i noc; polecam też Grzybobranie, Pędzące żółwie, Zgadnij kto to; Patyczaki
    • dwellajna Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 14:48
      Pedzace zolwie moim zdaniem dla 3l za trudne. Moze W ogrodzie Haby, albo Mini Nature Djeco, jesli tak lubi dopasowywac. Albo karciany Piotruś.
      • ciekawostka81 Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 15:45
        3l pędzące żółwie za trudne? moja dostała właśnie na 3urodziny i od początku daje radę, ale pewnie zależy od dziecka...zawsze można uprościć zasady na począteksmile
        • dwellajna Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 16:11
          Moja 3l nie byla w stanie utrzymac koloru zolwia w tajemnicy, a bez tego ta gra nie jest specjalnie emocjonujaca. Wymaga tez jednak planowania, czasem polegajacego na utrudnianiu zycia przeciwnikowi, co dla 3l moze byc po prostu niezrozumiale.
    • joana_27 Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 15:10
      Wow dziękuję za wszystkie odpowiedzi teraz mam w czym wybierać smile
      • afroddytta Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 21:51
        U mnie 3latek jest najmłodszy więc gier sporo, ale zdecydowanie hitem są nogi stonogi, choć z grą często mu idzie różnie, ale ta gra ma potencjał i jest na lata, gramy i my i starsi bracia 5 i 8 lat, równie zaciekle.
        Mój 3latek lubi też patyczaki, pory roku też -choć to gry tak raczej w pojedynkę, Kiki Riki czy Lotti Karotti to na razie raczej na zasadzie zabawy. Tutaj fajniejsza dla niego jest Jolly Octopus bo tam coś się rusza i gra się toczy.
    • quistista Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 22:23
      My gramy w memo, piotrusia, domino, katamino dla dzieci (nasze nazywa sie winomino). Starsze dzieci w tym wieku juz graly tez w uno junior.
      • sylwina76 Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 23:30
        Koniecznie Gry Haby : Wio, koniku i W ogrodzie
        Laleczki Granny
        A może układanki Quercetti?
    • natalek79 Re: Jaka gra dla prawie 3-latki? 21.10.14, 23:55
      U mnie akurat sporo gier się przewinęło, a że sporo starsze rodzeństwo w domu, to obecny 4-latek oblatany nawet w monopoly banking (elektroniczny, z kartami). Zaczynaliśmy od słynnego grzybobrania, były typu memo (w zależności od upodobań bajkowych), sznurki i dziurki, ogrom Granny kot w worku, tęcza, figuraki, patyczaki, opowiedz mi mamo, nawlekaj nie czekaj, mattel spadające małpki, uciekające świnki, adamigo szlaczki i rytmy (polecony przez psychologa/pedagoga, edukacyjna)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka