Dodaj do ulubionych

Biletomat ZTM - reklamacja

11.02.15, 21:01
Taka sytuacja: dwa dni temu jechałam komunikacją miejską w Warszawie. Kupiłam bilet w biletomacie w autobusie. Płatność możliwa tylko kartą. Zapłaciłam, ale biletu nie wydrukowało, był napis, że bilet się drukuje, świeciło okienko, jakby był wydrukowany, ale biletu nie było. Po chwili ponowiłam zakup i byłam już stratna nie 4,40 a 8,80, bo stało się dokładnie to samo. Z trzecim biletem już nie próbowałam nawet. Myślałam że może mimo wszystko płatność nie zeszła, ale dziś sprawdziłam i mam dwie zaksięgowane. Mam zamiar to reklamować, nie dla zawrotnej kwoty, ale dla zasady.
Pytanie, w jaki sposób udowodnić że faktycznie nie otrzymałam biletów ? Czy wystarczy np. oświadczenie świadka, który ze mną jechał ? (podobnie jak w przypadku reklamacji bez paragonu). Tak myślę, że może wtedy od razu powinnam zgłosić to do kierowcy, ale autobus był nabity (godziny szczytu), więc nawet nie miałam się jak do niego dostać.
Obserwuj wątek
    • figa33 Re: Biletomat ZTM - reklamacja 11.02.15, 21:24
      Oczywiście zwrotu domagałabym się tylko za ten drugi bilet, ponieważ autobusem jechałam, więc można uznać, że opłatę za przejazd uiściłam, chociaż nie miałam na to żadnego potwierdzenia.
    • bielka222 Re: Biletomat ZTM - reklamacja 12.02.15, 00:09
      Nie wiem, jak to jest w biletomatach umieszczonych w autobusach, podejrzewam, ze podobnie, jak w normalnych). Kiedys kupowalam bilet (niestety 2 na raz) w biletomacie w metrze i tez platnosc karta poszla, a biletu nie wydrukowalo. Zadzwonilam na infolinie i mi powiedziala kobietka, ze musze spisac nr biletomatu, podac miejsce date i godzine zakupu biletu. Powiedziala, ze nie musieli mi pobrac tych pieniedzy i przez kilka dni ludzilam sie, ze tak jest. Niestety pobrali po ok.tygodniu. Niestety skasowalam zdjecie nr biletomatu i sprawe odpuscilam.
    • grecz Re: Biletomat ZTM - reklamacja 12.02.15, 15:19
      Składałam reklamację do ZTM ale dotyczyło biletomatu stacjonarnego i płatności gotówką (5zł-też reklamowałam dla zasady big_grin). Napisałam emaila podając wszystkie dane biletomatu i mojego, godzinę zdarzenia i po 1-3 dniach miałam pieniądze u siebie na koncie (prosili o jego nr od razu w pierwszym zwrotnym emailu). Policzyli ilość "wyplutych" kartoników z ilością pieniędzy i im się nie zgadzało wink
      Podejrzewam zatem, że w Twoim przypadku będzie tak samo: policzą papierki, policzą operacje bankowe i rozpatrzą reklamacją na Twoją korzyść.
      • figa33 Re: Biletomat ZTM - reklamacja 18.02.15, 18:06
        Zrobiłam jak pisałyście, tzn wysłałam maila gdzie opisałam dokładnie wszystkie potrzebne im szczegóły, dziś mam właśnie zwrot na koncie za obydwa bilety smile
        • patatajowa Re: Biletomat ZTM - reklamacja 18.02.15, 19:32
          oczywiście dla zasady zwrócisz im za ten drugi wykorzystany?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka