20.02.15, 17:47
Kupiłam sandałki dla dziecka są o 1 cm większe bo dziecku może stopa się do lata powiększyć.Jak myślicie czy to wystarczy czy wymienić na numer większe.Może być ciepło jeszcze we wrześni i dziecko by dalej chodziło.Cena była okazyjna i jest możliwość wymiany na większe.Co byście zrobiły?Zostawić te czy jednak wymienić na te większe?Nie podoba mi się to jak dzieciom wyłażą paluchy z sandałów ale też nie chce aby miała dużo za duże
Obserwuj wątek
    • eesti_2005 Re: Sandały 20.02.15, 18:03
      Ty najlepiej znasz swoją córkę i widzisz, jak jej rosną stopy. Z każdym dzieckiem jest inaczej...
      • 3fanta Re: Sandały 20.02.15, 18:08
        Przez ostatnie 4 miesiące noga jej nie urosła ani trochę
        • eesti_2005 Re: Sandały 20.02.15, 19:05
          To w takim razie może w najbliższym czasie skoczyć o rozmiar. Ale to faktycznie takie wróżenie...
          A z sandałami jest ciężko. Ja teraz kupowałam swoim dzieciakom i miałam do wyboru młodszemu 25/26 lub 27 (teraz ma rozmiar 25). Zdecydowałam się w końcu na zakup mniejszych (o 1cm wiekszych od stópki), ale podejrzewam, że nie starczą mu do końca lata.
    • patatajowa Re: Sandały 20.02.15, 18:08
      wymien, na pewno beda za małe do wrzesnia a juz w pazdzierniku na pewno.
    • tweety_28 Re: Sandały 20.02.15, 18:46
      Skoro nie wiesz jak rośnie noga Twojemu dziecku to skąd my to możemy wiedzieć?
      Z czego mamy wróżyć? Z fusów, szklanej kuli, a może tarot? wink
      A tak serio, skoro taka okazja to kup drugą parę w większym rozmiarze i będziesz spać spokojnie.
      • emma6666 Re: Sandały 20.02.15, 19:14
        Mojemu synowi (4,5 roku) stopa przez rok urosła o około jeden rozmiar.
        Tydzień młodszej córce koleżanki urosła o jakieś trzy numery.
        Skąd możemy wiedzieć jak szybko rośnie stopa Twojego dziecka?
      • patatajowa Re: Sandały 20.02.15, 19:26
        ej, tweety! w kwesti wrózenia ze szklanej kuli to ja to robie dyżurnie na tym forum !
        • tweety_28 Re: Sandały 20.02.15, 19:53
          ups, przepraszam, w takim razie ja rezerwuje fusy wink
    • pomilak1 Re: Sandały 20.02.15, 19:34
      Moja córce dość szybko noga rośnie jest w wieku Twojego dziecka - sądząc po suwaczku wink
      Kupiłam sandały 28 -obecnie nosi 26/27 (zimowe 27, baleriny 26)
      Jak obecnie ma 1cm zapasu to do lata jednak jeszcze trochę czasu jest. Ja bym wymieniła.
      • emma6666 Re: Sandały 20.02.15, 20:00
        Szlag, ktoś mi fusy podprowadził.
        Będę wróżyć z linii papilarnych.
        • tweety_28 Re: Sandały 20.02.15, 20:10
          smile
        • tweety_28 Re: Sandały 20.02.15, 20:15
          Teraz doczytałam, ze karty tarota też chwilowo masz nieczynne więc faktycznie linie papilarne zostają.
          • mmala6 Re: Sandały 21.02.15, 08:54
            Ja bym nie wymieniala. Dwa centymetry to dwa rozmiary, niewielkie szanse ze dziecku AZ tak stopa urośnie. Choc możliwe, no ale to jednak specjalizacja wróżbiarska. Praktycznie za 3 miesiece juz może byc szansa na sandaly...będzie chodzić w za dużych. Niestety z dziecmi nigdy nic nie wiadomo i często pod koniec sezonu okazuje się ze trzeba na miesiąc kupic nowe buty-kozaki czy sandaly. Na szczescie wtedy sa juz wyprzedaże po sezonie wiec daj sobie spokój i nie przejmuj się
    • terencja07 Re: Sandały 21.02.15, 20:24
      Nie wiem co bym zrobiła sama bo dopiero jest luty a o sandałach to ja myślę dopiero w maju - wtedy max 1cm luzu jest ok. Moja Córka ma 4 lata i gdybym miała jej teraz kupić sandały to nie wiem jaki rozmiar bym wybrała bo nie jestem w stanie ocenić jaki rozm będzie potrzebowała by buty były odpowiednio dopasowane. Stopa najbardziej rośnie w okresie wiosenno - letnim. Potem zazwyczaj jest przestój. Normalnie dziecku stopa w ciągu roku zmienia się o około dwa rozmiary - rośnie około 1cm +/-. U nas sandały i obuwie zimowe zawsze wystarczają na sezon. Buty kupione w marcu max dotrwały do sierpnia. Na wrzesień/październik zawsze potrzebne nowe, które zazwyczaj jeszcze wystarczają na wiosnę max do maja - bo w zimę jej stopa nie rośnie.
      Wg mnie do końca lata sandały Wam nie wystarczą. Myślę, że do lata stopa Twojego dziecka odrobinę urośnie i luzu może być wtedy max 0,5cm. Ale to moje przypuszczenia. No i w sandałkach stopa zazwyczaj idzie do przodu i te 0,5cm luzu może być troszkę wtedy za mało.
      • patatajowa Re: Sandały 21.02.15, 23:27

jesteś wyjątkiem.w maju to forumki się zastanawiają gdzie kupić tanio sandaly na następna wiosnę albo co najmniej trzewiki jesienne wink
        Poza tym jesli to sandaly bez zakrytych palców to z 0,5 cm luzem na pewno obleci do końca sezonu ....
        • 3fanta Re: Sandały 22.02.15, 07:25
          Sandały mają częściowo zakryte palce.
          • aneta347 Re: Sandały 22.02.15, 07:51
            jeżeli buty mają bardzo okazyjną cenę to kup drugą parę ...w maju odsprzedasz z zyskiem wink

każdy kto kupuje buty na "zaś" robi to na zasadzie "chybił-trafił" bo nikt nie wie ile dziecku urośnie stopa ....ja mojemu siedmiolatkowi dwa lata temu kupiłam sandały ...dość wcześnie z 1,5 cm zapasem i co ? do lata luz był dalej niedużo mniejszy ....chodził w nich w zeszłym roku dopiero ....czasem jest tak że przez kilka miesięcy dziecku nóżka urośnie z pół cm albo wcale a czasem o dwa rozmiary skoczy ....
        • terencja07 Re: Sandały 23.02.15, 14:42
          może i jestem wyjątkiem ale chcę by dziecko miało dobrze dopasowane obuwie na każdy sezon a niestety wróżką nie jestem by ocenić jaką dużą stopę będzie mieć za kilka miesięcy - nawet dwa trzy miesiące a stopa może się zmienić.
          • tweety_28 Re: Sandały 23.02.15, 15:32
            Na forum jest tylko kilka wróżek wink
            Pozostałe dziewczyny radzą sobie z dopasowaniem butów dla swoich pociech "tradycyjnymi" metodami mimo, że kupują buty np. rok wcześniej.
            • eesti_2005 Re: Sandały 23.02.15, 15:35
              Tradycyjne metody dopasowania butów typu pl.wikipedia.org/wiki/Krępowanie_stóp big_grin
              • tweety_28 Re: Sandały 23.02.15, 15:40
                Co kto lubi wink Każdy ma swoje "tradycyjne" metody wink
                • eesti_2005 Re: Sandały 23.02.15, 15:49
                  No to moją tradycyjną metodą jest kupowanie większych butów, ale stóp dzieciom nie rozciągam wink Najwyżej chodzą w trochę za dużych butach wink
                  • emma6666 Re: Sandały 23.02.15, 17:50
                    Z reguły kupuję na wyrost korzystając z megaokazji. Jeden jedyny raz odsprzedawałam na allegro zimowe ecco (bez zarobku i bez straty), znam swoje dziecko i z reguły udaje mi się trafić w rozmiar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka