Dodaj do ulubionych

pasta do zębów - smak podobny do elmexa

04.03.15, 20:04
młodszy wyrasta powoli z pasty elmex 1-6
myślałam, że po prostu przeskoczy na elmex 7-12, ale twierdzi, że mu nie smakuje (za bardzo miętowa), mam jakieś próbki colgate - też się nie przekonał...
w związku z tym w celu uniknięcia zakupu całego wachlarza past do zębów zwracam się do Was z prośbą o wskazanie pasty do zębów dla wieku 6+ o smaku najbardziej zbliżonym do elmexa 1-6
Obserwuj wątek
    • podkowa_szczescia Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 20:07
      U nas to samo, za bardzo piecze następny Elmex i też mamy problem... Szukamy dobrej pasty ale mało piekącej.
    • patatajowa Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 20:20
      u nas bylo to samo z kazdą inna pastą po elmexie. nie mógl sie syn przyzwyczaic.
      mył przez pewien czas juniorem ale taki osad na zebach powodowała ze zmienilismy zupełnie na inną.moze tak jak z mlekiem zrob-odrobinka jednej +juniora i po pewnym czasie przejdzie całkiem na junior ? wink
      • podkowa_szczescia Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 20:26
        Na jaką zmieniliście?
        • patatajowa Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 20:30
          na zwykłą dorosłą,nie mam jednej ulubionej marki, kupuje to co akurat jest w promocji wink
          u syna na stałych zebach ten elmex zostawiał okropny nalot, co chwile bylismy u dentysty z usuwaniem. no i ona sie pyta pewnego razu czy nie uzywamy elmexa-aha to wszystko jasne, prosze zmienic bo ona ma bardzo niskie właściwości ścierające i stad problem u dziecka.pisze o elmex junior.zreszta zwykła elmex tez sie u nas nie sprawdziła, tylko tej do mleczaków uzywali obydwoje.
          • dixi Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 22:02
            patatajowa napisała:

> u syna na stałych zebach ten elmex zostawiał okropny nalot, co chwile bylismy u
            > dentysty z usuwaniem. no i ona sie pyta pewnego razu czy nie uzywamy elmexa-ah
            > a to wszystko jasne, prosze zmienic bo ona ma bardzo niskie właściwości ścieraj
            > ące i stad problem u dziecka.pisze o elmex junior.zreszta zwykła elmex tez sie
            > u nas nie sprawdziła, tylko tej do mleczaków uzywali obydwoje.

no pacz, a ja cały święcie przekonana że elmex najlepsza jest smile młody myje tylko elmexem, dentystka nam rekomendowała tą dla maluchów, potem przeszliśmy na juniora. W wieku prawie 10 lat zęby super zdrowe, wszystkie wypadnięte mleczaki jak perełki, u dentysty do tej pory tylko kontrole i lakowanie szóstek. Przyjrzę się jednak tym zębiskom dokładniej i przy kontroli zapytam czy osadów nie ma.
            • patatajowa Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 22:13
              nie no, ona jest dobra smile
              moje dzieci zawsze mleczaki nią tylko myły, jedno i drugie. tylko juz na stałych sie u nas nie sprawdziła. teraz jak syn myje blendamedem czy innym kolgejtem to różnica jest ogromna w wygladzie. w sumie nie ma co zmieniac jak wam pasuje.
            • joagraba Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 22:56
              Dixi, myślę że ten typ tak ma i Elmex nie ma na to większego wpływu.
              • patatajowa Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 23:08
                oj, ma wpływ.tak jak pisałam to opinia dentystki naszej-pasta ponoc jedna z lepszych ale o bardzo niewielkich właściwościach scierających. diety syn nie zmienił,szczoteczki tez nie tylko paste- i różnica jest naprawde ogromna-zreszta zaraz na poczatku uzywania innej pasty stwierdził ze chyba nigdy jeszcze nie miał "tak gładziutkich zebów" big_grin
                • makoc Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 00:25
                  a do kiedy uzywac tego elmexa 1-6? syn wkrótce konczy 6 lat i nadal uzywa, ale jeszcze same mleczaki ma. czekac ze zmiana na stale zeby?
                  • madzik29 Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 07.03.15, 16:54
                    ostatnio rozmawialam o tym z dentystą, wiec tak w sumie mozna tą Junior dawać juz nawet 2 latkowi jak nie łyka pasty i wypluwa, chodzi o to ze w ten do 6rż nie ma fluoru bo jest szkodliwy jak sie go bedzie łykać, ale jak dziecko przestanie łykać , zacznie płukać i wypluwać to w sumie jak najwczesniej powinno sie przejść na tą kolejną
                • joagraba Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 07:34
                  Ale popatrz patatajowa co dixi napisała - że syn ma świetne zęby bo myje od małego Elmexem.
                  A ja uważam, że po prostu pasta nie ma większego wpływu - ma "mocne" zęby, zarówno mleczaki, jak i stałe.
                  Mocne, gładkie szkliwo, do którego nie przylepiają się osady.
                  • dixi Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 08:16
                    dokładnie, już mi to niejeden dentysta powiedział że dla zdrowia zębów największe znaczenie mają geny, następnie szczotkowanie - a czym to już w dalszej kolejności wink
                    a moje dziecię większość genów - w tym na szczęście te zębowe- ma po ojcu smile
                  • patatajowa Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 08:18
                    joagraba napisała:
                    > A ja uważam, że po prostu pasta nie ma większego wpływu - ma "mocne" zęby, zarówno mleczaki, jak i stałe. Mocne, gładkie szkliwo, do którego nie przylepiają się osady.>

oczywiscie to prawda,moje obydwoje czyscili elmexem a zeby bez porównania inne-niestety...
                    chodziło mi o to ze w przypadku elmexa on sie sprawdzal na mleczakach, na stałych po zmianie pasty widac naprawde duza różnice w efekcie czyszczenia.takim dostrzegalnym gołym okiem a nie pod mikroskopem wink
          • b.bujak Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 07.03.15, 14:15
            to, że elmex ma niskie właściwości ścierające wcale nie jest jego wadą; wysoka ścieralność też nie jest dobra, bo ściera szkliwo - tylko tego nie zobaczysz tak od razu;
            u starszego też zauważyłam zwiększoną ilość osadu na zębach; nie wpadłam jednak na zmianę pasty - dopracowaliśmy technikę czyszczenia i elmex J pozostał w użytku
            • patatajowa Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 07.03.15, 14:55
              dla mnie kiedyś nie było wada,teraz jest.zeby się zmieniają i potrzeby też,tyle past na rynku ze każdy coś znajdzie dla siebie,elmex nie jest jedyna słuszną pastą wink
              • b.bujak Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 07.03.15, 15:24
                nie chodziło mi o słuszność elmexa tylko o słuszność niskiej ścieralności
    • gosiaw29 Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 20:44
      Lacalut 8, bardzo łagodna i smaczna, vademecum 6.
    • fredzia-33 Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 22:08
      Polena Eva ADENT z aminofluorkirm dla dorosłych lepszy skład od elmexa jak dla mnie brak smaku past typu Colgate ,jest dla dorosłych i dzieci powyżej 6 roku i nie piecze
      Na stronie internetowej można kupić za grosze jak jest w promocji albo zamowić i odebrac w aptece.
      • san_vito Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 10:07
        Super, że polecasz polski produkt. A czy ta pasta jest dla dzieci od pierwszego zęba. Gdzie kupujesz te produktu na stronie pollena eva czy gdzieś indziej?
    • tweety_28 Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 04.03.15, 22:53
      Metodą zaproponowaną przez patatajową przeszliśmy na juniora.
      Jednak po przeczytaniu jej kolejnego postu zaczynam się poważnie zastanawiać czy dobrze robimy. Córka uwielbia owoce i warzywa, je ich ogromne ilości i ciągle ma po nich osad na zębach, z którym faktycznie elmex sobie nie radzisad
      • em-k-a Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 08:15
        my używamy Adent, skład taki sam jak elmex, łagodniejsza w smaku i kosztuje 1/4 elmexa smile
        • fiona_76 pasta Adent - gdzie kupujecie? 05.03.15, 11:27
          Można ja dostać w jakimś supermarkecie?
    • majarzeszow Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 08:27
      podobny jest Lacalut 4-8, w kazdym razie w opinii mojej córki. ja kupue na zmiane: elmex, lacalut, vademecum niebieski - te jej pasują. Chciala jakies owocowe, bo widziala u kogos, ale ja sie nie zgadzam.
      • patatajowa Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 08:29
        z takich łagodnych niedrogich past to syn ma rosmanową taką zółtą i vademecum.
      • erty02 Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 09:24
        mój 4latek zaakceptował bez problemu lacalut 4-8, pasta łagodna z aminofluorkiem
    • alpepe Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 10:30
      Moja młodsza córka, obecnie wychodzą jej dopiero jedynki stałe, myje głównie colgate, ale czasem ma kaprys i myje moją blendamed ziołową. Starsza córka zaś miała tak, że żadne pasy dziecięce nie usuwały właśnie tego, o czym piszą inne matki, osadu, i sama z siebie przerzuciła się na blendamed, ale nie na mój, tylko bierze albo łagodnie miętową, albo żąda white i używa. Starsza ma aparat, więc zęby muszą być szczególnie dobrze doczyszczone, po pastach dla dzieci nie były i tyle.
      • em-k-a Re: pasta do zębów - smak podobny do elmexa 05.03.15, 16:58
        kiedyś zamawiałam w DOZ z odbiorem osobistym, ale od pewnego czasu jest niedostępna... teraz umawiam się z kilkoma koleżankami i zamawiamy razem w jednej przesyłce żeby za przesyłkę nie płacić i kupujemy u producenta Pollena Eva, darmowa przesyłka jest bodajże od 115zł teraz... zawsze kupujemy jeszcze jakieś szampony, peelingi, więc w kilka osób się uzbiera ta kwota...
        ale uważam, że nawet i samemu się opłaca pomimo kosztów dostawy, bo terminy ważności są na 2-3 lata...
        • podkowa_szczescia Pollena zapytanie 05.03.15, 17:02
          A która z tych past Polleny nadaje się dla dzieci, bo są 3 rodzaje, z czego jedną wykluczam, bo jest przeciw paradontozie?
          • fredzia-33 Re: Pollena zapytanie 05.03.15, 19:18
            Adent dla dzieci 2-6 lat,ale widze ,ze jej nie ma na stronie.Kupowałam rok temu bo były za 3 zł i zrobiłam duzy zapas,który się wlaśnie kończysad , może jeszcze kiedyś będą.
            Z tego co widzę to ja mam tą Adent Super tą rózowa i jestem bardzo zadowolona,ale nadaje sie dla większych dzieci
            • dorga1 Re: Pollena zapytanie 07.03.15, 16:43
              U mnie ten sam problem, a już myślałam, że córa wydziwia. I osad po elmexie fatalny. Dobrze że rozjaśniłyście mi temat. Poruszę jeszcze jedną sprawę. Czy wasze dzieci biorą udział we fluoryzacji w szkole? Ja zaczęłam drążyć temat i nasza stomatolog stwierdziła, że kompletnie nie warto i że dużo lepiej kupić elmex żel i myć nim zęby raz w tygodniu.
              • tweety_28 Re: Pollena zapytanie 07.03.15, 18:48
                Moja nie bierze jako jedyna w klasie. Nasza dentystka jest tego samego zdania co Wasza smile Uważa, że fluoryzacja ma sens tylko pod warunkiem prawidłowego jej wykonania, a tego dziecko samodzielnie nie jest w stanie zrobić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka