08.04.15, 10:40
Dziewczyny, jaki spiworek kupić na te porę roku? Moje małe strasznie się rozkopuje w nocy.llatem pewnie wystarczy flanelowa pieluszka ale teraz spiworek wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem. Dziec ma 17 tyg. i 65 cm.jcm.jaki rozmiar byłby najlepszy?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: spiworek 08.04.15, 10:48
      Może mu za ciepło, albo właśnie nie lubi kołdry? Możesz ubierać cieplejszą piżamę i nie przykrywać niczym, skoro lubi swobodę w nocy. Ze śpiworka zaraz wyrośnie i ile razy jeszcze będziesz kupować kolejne rozmiary? Nie szkoda kasy?
    • zabka141 Re: spiworek 08.04.15, 11:39
      To zalezy jaka macie temperature w pokoju. U nas zima czy jesien czy wiosna i temperatura jest okolo 18 stopni. Wtedy spi w 2.5 TOG. W zime w pizamce i body z dlugim rekawkiem.

W upaly polozylabym ja w lzejszym spiworku i zdecydowanie mniej ubrania (np. tylko body).

Co do rozmiaru to warto kupic duzo wiekszy, zwlaszcza dla takiego maluszka. Bedzie na dluzej a dziecku to nie przeszkadza.
    • doromka Re: spiworek 08.04.15, 17:04
      Ja używam zwykłe śpiworki firmy Feretti i jestem bardzo zadowolona. Zakupiłam 2 na zmianę jak synek miał 5-6 miesięcy i śpi w nich do tej pory, a ma już prawie roczek. Kupiłam rozm. 100cm. i jeszcze długo będą dobre, a synek do małych nie należy, bo waży 12kg i nosi ubranka na 86-92. U nas w sypialni mamy temp. ok. 20-21 stopni. Do spania ubieram mu tylko bawełniany pajacyk, w upały samo body. Polecam śpiworki, bo to wygoda. Dziecko się nie rozkopuje i nie trzeba wstawać w nocy, żeby przykrywać.
    • sruba_rzymska Re: spiworek 08.04.15, 18:13
      U mnie się śpiworki średnio sprawdziły. Dużo chyba zależy od sposobu usypiania dziecka - jeśli usypiasz na ręku i odkładasz do łóżeczka, to musisz albo od razu nosić dziecko w śpiworku albo zapinać je jak już śpi, co jest dość trudne. W każdym razie, jeśli się zdecydujesz, to zwróć uwagę jak długi jest zamek - moim zdaniem najwygodniej, jeśli rozpina się jeden bok i cały dół (a nie dół tylko do połowy).
      • haus.frau Re: spiworek 08.04.15, 19:07
        Zgadzam sie co do zamka - my mamy jeden ze spiworkow rozpinany tylko na froncie do polowy dlugosci i ubieranie jest niewygodne.

U nas akurat spiworki bardzo sie sprawdzily od poczatku, corka jest straszny nocny wiercioch i po dwoch probach przykrywania spasowalam i od tego czasu tylko spiwor. I gra.

Z rozmiarem tez dziewczyny maja racje - sporo wiekszy posluzy dlugo, a w niczym to nie przeszkadza.

Warto tez miec co najmniej dwie sztuki, zeby nie musiec cudowac z praniem... Zwlaszcza w razie jakiejs pieluchowej 'awarii'.

Ja bym nie kupowala za grubego, bo i tak zawsze ubierasz cos pod spod, a idzie lato... No chyba ze macie w domu wyjatkowa lodownie smile
    • lidek0 Re: spiworek 08.04.15, 20:30
      Kup największy jaki znajdziesz, nie będziesz musiała za szybko wymieniać,
      • kremka2014 Re: spiworek 08.04.15, 22:06
        Lidek popłynęłaś 😊😊😊. Starszak spal w śpiworku, uwaga, 4 lata😊. Zawsze jednakowoż dol teściowa rozpruwała, żeby mial przewiew😉. Wygoda jak diabli. Teraz wstając do malego idę przykryć dużego. Duży nigdy nie przemarzł w nocy i z każdej infekcji wychodził bez szwanku. Uważam, ze to dzięki min. śpiworkom. A mamy na razie śpi na brzuchu i nie specjalnie w nocy się wierci, wiec ma kołderkę. Na wznak kołdra nie utrzymywała się nawet sekundy... Wystarczyło przecież nogi w gore i już.
        • babybump Re: spiworek 08.04.15, 22:20
          My używamy śpiworków GroBag od kiedy córka ukończyła 6 tygodni. Grubość w zależności od temp w pokoju. Na stronie GroCompany jest fajan rozpiska, która pokazują jaką grubość użyć i jak ubrać dziecko.
          Z tym kupowaniem za dużego rozmiaru to uważaj, aby otwór na głowę nie był za duży. Chodzi o to, aby śpiworek nie prześlizgnął się przez główkę i nie udusił dziecka.

Ubieranie śpiworka zawsze było częścią naszego rytuału drzemkowego i nocnego. Po założeniu pidżamki, przed czytaniem książki. Teraz córcia sama przynosi mi śpiworek i maskotkę, co oznacza, że jest gotowa iść spać.

Moje dziecko w czasie snu trenuje do jakichś zarodów olimpijskich, więc nie wyobrażam sobie jej pod kołdrą. Na szczęście GroBag ma rozmiar do 36m, inne firmy robią jeszcze większe.
          • nightdream Re: spiworek 09.04.15, 00:10
            Też używam grobagów, najpierw 0-6 mies 2,5 tog, teraz 6-18 miesięcy o ile dobrze pamiętam, ale synek raczej szybciej wyrośnie.
            Super sie sprawdza ale po kilku nocnych akrobacjach mały się zaplątał, ćwiczył turlanie przez sen i mu się śpiwór skręcił, obudził się z rykiem. Ale mimo wszystko polecam, gdyby zamiast śpiworka miał kocyk czy kołdrę to by wiecznie miał ja na głowie albo poza lóżeczkiem big_grin
          • zabka141 Re: spiworek 09.04.15, 11:24
            Babybump, nie sadze by to bylo mozliwe z tym otworem na glowe. Spiwroki sa tak skonstruowane, ze jakos przez glow/na glowe by nie wpadly. Co nie oznacza ze polecamy tutaj kupno spiworku dla maluszka jak dla 3 latka. Ale spokojnie mozna 2 rozmiary wiekszy. U nas corka bardzo szybko wyrastala ze spiworka, choc niby to byl jeszcze jej rozmiar to juz byl za maly.

Mam duzo spiworkow Koo-di - www.koo-di.pl/spiworek_koodi_polka_dot.php - to nasze pierwsze spiworki i bardzo je lubie, super po praniu (jak nowe), bardzo wygodne. Ale sa dosyc drogie. Jakos kolejny spiworek kupilam juz w DM (w Polsce chyba nie macie) za 10 euro, w duzo wiekszym rozmiarze - i wiecie co - jest tez super.
            • zabka141 Re: spiworek 09.04.15, 11:25
              Pomylilo mi sie, spiworki sa brytyjskiej firmy Purflo - moge polecic jak ktos chce wiecej wydac.
            • babybump Re: spiworek 09.04.15, 16:49
              Jest możliwe - mojej córce przechodził przez głowę. Właśnie dlatego jest minimalna waga dziecka i wiek podany.
    • nowamama2 Re: spiworek 09.04.15, 15:26
      żaden, jest ciepło...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka