Dodaj do ulubionych

Rowerek 14-calowy

14.04.15, 15:11
Poradźcie proszę, córka ma hulajnogę, rowerek biegowy Puky 12-calowy, rolki. Widzę, że ma ochotę jeździć na rowerze z pedałami, zatem pasowałby 14-calowy na pedały. 16-calowy to raczej za duży, bo ona kończy 4 lata, wzrost 110 cm. Tylko teraz który wybrać, są takie na allegro najtańsze za 180 zł, w różu. Nie chcę inwestować za dużo, bo pewnie za 2 lata trzeba zmienić na 16-calowy. Co sądzicie o tych z allegro najtańszych nowych za 180 zł ?
Obserwuj wątek
    • agusia.24 Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 15:21
      ja taki kupiłam 16 calowy dla prawie 5 latka, też nie chciałam za dużo inwestować i taki kupiłam, ale te rowery to porażka jakościowa, więc nie polecam
    • eesti_2005 Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 15:34
      Ja polecam B'Twin z Decathlona. Kupowałam dwa lata temu używany na Allegro, w idealnym stanie, bo one na krótko starczają. A na 110cm dziecko wybrałabym większy rower. Mój 5,5l w zeszłym roku przy ok 100cm wzrostu jeździł na 20 calowym rowerze (nasza 14" zdecydowanie była za mała).
      • erty02 Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 15:46
        dokładnie, Btwin z decathlona 14calowy będzie na styk albo nawet za mały do wzrostu 110cm
        ma niewiele wyżej siodełko od biegowego Puky 12 cali, tylko jest sporo cięższy
        przy wzroście 110cm celowałabym już w rowery 16calowe np. decathlonowskie Btwiny

chyba, że twoja córka jeździ bardzo zachowawczo i wolałabyś mniejszy zwrotniejszy rowerek na rok do oswojenia się z pedałowaniem...bez przymiarki się pewnie nie obejdzie
    • waforki Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 15:49
      Odpowiadając na pytanie - nie znam rowerków z Allegro, ale za 180 PLN nie spodziewałabym się raczej rewelacyjnej jakości. Nadmienię tylko, że moja czterolatka (również 110 cm) śmiga na 16 - calowym rowerze. 14 cali miała w zeszłym roku (z Decathlonu - polecam) i po jednym sezonie wolała przesiąść się na większy. Poszukaj 16 cali z niską ramą, posłuży Wam na dłużej (rower najlepiej kupować z dzieckiem i sprawdzić, czy na najniższym ustawieniu siodełka sięga nogami do ziemi).
      • corrina_f1 Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 16:34
        Moja corka rok temu niespelna 5 letnia, 110 cm wsiadla na Puky 16". W tym roku juz musieliśmy ciut podwyższać.
        • corrina_f1 Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 20:04
          corrina_f1 napisała:

> Moja corka rok temu niespelna 5 letnia, 110 cm wsiadla na Puky 16". W tym roku
          > juz musieliśmy ciut podwyższać.

Przepraszam, pomyłka, ten Puky to 18" smile
    • anulka-am Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 16:43
      My kupiliśmy właśnie ten chiński badziew z Allegro i teraz żałuję, że nie kupiłam tego z Decathlonu.
    • zielonakrasnoludka Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 17:07
      Za 2 lata to ona bedzie jezdzila na 20 calach.
      Ja kupilam mojej corce (przy wzroscie jakies 102cm) uzywany Specialized 16". Niska rama, waga w miare. Wsiadla i pojechala. 14" miala wczesniej, ale duzo wygodniej jezdzilo jej sie na wiekszym rowerze. Po roku ma jakies 108cm i brakuje jej niewiele do Authora 20" po bracie - super roweru, bardzo lekkiego. Jak tylko dorosnie, bedzie przesiadka.
      Wiec przemysl te 14 cali jeszcze.
      • doti_2 Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 20:28
        jak dla mnie to jedyny słuszny rower to Puky. Swojej córce kupuję zawsze używany, żeby cena była rozsądna i adekwatna do czasu używania. Syn jeździł na Mbike i też zamieniliśmy na puky, bo bardzo niewygodnie mu się jeździło na najniższym pułapie siodełka. Przy wzroście 113 ma rower 16", na upartego mogłaby być i 18" ale jestem przeciwna rowerom na wyrost, zwłaszcza jeśli nie mają przerzutek.
    • saszanasza Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 20:40
      6 latki jeżdżą już zazwyczaj na 20 calach.
      ja dużo dobrego czytałam o btwinie, natomiast mnie ten rower nie przekonuje. Ma dziwnią geometrię ramy, jest zbyt "długi" i dziecko jest zbyt pochylone.

dużo zależy od tego, czy chcesz dziecko uczyć jeździć od razu na dwóch kółkach, czy "uwstecznić" go i wsadzić na 4 kółka. Jeżeli na dwóch to proponuję jednak rower 12 calowy, jest mniejszy, łatwiejszy do ogarniecia, jeżeli na 4 to 14 calowy będzie odpowiedni, ale ten etap lepiej sobie darować i pozostać przy biegówce.
    • natalek79 Re: Rowerek 14-calowy 14.04.15, 22:56
      Syn nie ma jeszcze 5 lat, wzrost 101 cm i wiosną 14' okazał się mały... Jeździ zatem na 16' Puky i jest idealny (zależało mi na kształcie ramy wygodnym do wsiadania i zsiadania). Oczywiście jeździ na dwóch kółkach a nie na czterech, ale tą umiejętność posiadł już jakiś czas temu jeżdżąc jeszcze na 14'. Miał wcześniej biegowy Puky i to na nim równowagi się nauczył.
      • magda79pn Re: Rowerek 14-calowy 24.04.15, 23:08
        mój synek ma 101cm wzrostu i będzie miał za 2 miesiące 3 latka smile teraz jak czytam Wasze wpisy, to widzę że wysoki jest tongue_out

mamy 12" rowerek firmy GT, ciężki dosyć i na moje oko za mały...
        mamy też biegówkę 12"

na biegowym śmiga na dwóch kołach, a GT nauczył się pedałować (na 4 kółkach), teraz uczymy się jednocześnie pedałować i kierować big_grin

możecie mi doradzić jaki lekki rower mu kupić? jeśli Puky to 16" ?

rowery b-twin raczej odpadają, mimo że lekko jeżdżą to moim zdaniem są bardzo średniej jakości, wygląd to rzecz gustu, mi się akurat 14" absolutnie nie podoba, natomiast 16" mógłby od biedy być, choć wolę kupić coś lepszego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka