Dodaj do ulubionych

foteli 9-36 z isofixem

06.06.15, 06:50
Czy ktos widzial fotelik z tego przedzialu co ma pasy i zapiecie na klatce piersiowej ktoe chroni przed wysunieciem podczas zderzenua?

Jakie wy macie foteliki z tego przedzialu wiekowego? Jak sie sprawdzaja? Widzialam ze moze byc albo poducha z ochrona tulowia ktora podibno nie jest bezpieczna albo te pasy bez zapiecia na klatce piersiowej. Zadne z tych rozwiazan do mnie nie przemawiasad
Obserwuj wątek
    • mika8001 Re: foteli 9-36 z isofixem 07.06.15, 17:45
      Mam 9-25 montowany tyłem do kierunku jazdy.
      I to jest właśnie bezpieczne rozwiązanie. Poczytaj o Test Plus.
      • ablacim Re: foteli 9-36 z isofixem 08.06.15, 16:23
        Dokładnie. Są foteliki w tym przedziale, które można montować tyłem, a potem przodem. Mojego syna obróciliśmy krótko przed 4 urodzinami, wcześniej jeździł tylko tyłem. Teraz jeździ przodem, ale w pasach fotelikowych. Wybór modeli już dość spory, a w razie czego zawsze można kupić w jednym ze szwedzkich sklepów internetowych - tam wybór znacznie szerszy. Sama korzystałam 3 razy i bardzo sobie chwalę te zakupy.
    • terencja07 Re: foteli 9-36 z isofixem 07.06.15, 21:52
      A dlaczego interesuje Cię fotelik z takiego przedziału wagowego? To jest złe rozwiązanie. Warto o tym pomyśleć a nie kierować się oszczędnością. Najlepszy wybór to fotelik 9-18kg i kolejny 15-36kg. W pierwszym dziecko przypiętej jest 5 punktowymi pasami a w drugim 3 punktowym pasem samochodowym. W drugim warto mieć isofix a w pierwszym też jest dobrze go mieć ale jak się nie ma isofixa to i tak fotelik jest zapięty pasem samochodowym. W drugim bez isofixa pas trzymałby i dziecko i fotelik.
      • purple.sky Re: foteli 9-36 z isofixem 08.06.15, 06:59
        Dziecko grubiutkie. W 9-18 przestaje sie miescic. Do 15-36 za male.
        Wlasciwie jakie sa parametry 15-336? Bo u jednych od 4 u innych od 3 lat. A co ze wzrostem?
        • mika8001 Re: foteli 9-36 z isofixem 08.06.15, 08:36
          Czytałam gdzieś o 4 latach.
          Im dłużej w pasach fotelika tym bezpieczniej. Wejdź na forum fotelikowe, podaj gabaryty dziecka (wiek, wzrost, waga) i napisz w czym teraz jeździ. Moze ktoś cos doradzi...
          • afroddytta Re: foteli 9-36 z isofixem 29.11.15, 17:03
            Podobno w pasach fotelikowych dziecko może jeżdzić tylko poniżej 15 kg, więcej obciązenia te pasy nie wytrzymają, ale nie wiem czy to dotyczy wszystkich fotelików. Pasy samochodowe natomiast nie zadziałają przy wadze dziecka poniżej 15 kg więc to waga dziecka jest nabradziej kluczowa w kontekście zapięcia dziecka pasami samochodowymi. Co do wzrostu, to mam foteliki 15-36 4 różnych firm i są dość różne jeśli chodzi o wymiary wewnętrzne tzn. mój ponad 3latek w Concordzie mieścił się dobrze, ale do Diono np. był za mały. Też są różne szerokości i trzeba trochę dopasować do dziecka czy jest szersze czy patyczak wink Pomijam już kwestie przymierzenia do samochodu, bo nie każdy fotelik będzie dobry do kazdego samochodu, szczególnie jak samochód nie jest busem.
            • dwellajna Re: foteli 9-36 z isofixem 29.11.15, 17:39
              Straszna bzdura, wybacz. Pasy wewnetrzne sa do tylu kg, ile podaje producent, czyli przy jezdzie przodem w foteliku gr I - 18kg.
              • afroddytta Re: foteli 9-36 z isofixem 29.11.15, 18:08
                Dlatego napisałam, że nie wiem czy dotyczy to wszystkich fotelików, ale są takie których dotyczy (nie wiem o jaki chodzi, ale był to fotelik z gr 9-36), więc zaznaczam tylko, zeby to sprawdzić (czyli instrukcję fotelika/producenta). Oczywistym jest że jeśli fotelik ma tylko pasy wewnętrzne i jest do 18 kg to i pasy są do 18 kg.
    • silje78 Re: foteli 9-36 z isofixem 29.11.15, 16:24
      A ile ma gwiazdek miss spamu? Na fotelik info bd.
      • marshi Re: foteli 9-36 z isofixem 29.11.15, 17:44
        Rzeczywiście brzmi jak słodki spam, ale ja miałam Jane Indy, córka lat 11 dopiero w czasie wakacji przestała w nim jeździć. Jedyne co się z nim stało, to wyblakła tapicerka od góry (od słońca). Syn miał Romera i Jane oceniam ( w użytkowaniu, wiem jak wyglądają testy) zdecydowanie wyżej.
        • silje78 Re: foteli 9-36 z isofixem 29.11.15, 17:58
          Nie twierdzd, ze jest kiepski. Chodzi o forme reklamy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka