Dodaj do ulubionych

znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki

25.06.15, 09:27
Przeczytałam chyba wszystkie wątki na ten temat i zdecydowana większość dotyczy plecaków dla pierwszoklasistów. Ja szukam plecaka dla dziewczynki, który by jej posłużył od 4 do 6 klasy. Do tej pory nosiła Hamę step by step ( kolekcję z serduszkami więc wiadomo, że wygląda z nim już śmiesznie ). Na forum jedynym słusznym wyborem wydaje się być TOPGAL. Ponadto większość wątków dotyczy plecaków chłopięcych.
Ja biorę pod uwagę poniższe modele:
chi-748/a---black
chi-747/a---black
chi-702/i---purple
chi-709/a---black
chi-744/i---violet
chi-610/a---black
Ani się znacząco nie różnią ceną, ani wagą ( od 1,02 do 1,14 kg ). Córce odpowiada kolorystyka czarny z fioletem lub różem. Ma ok 144 cm wzrostu i waży ok. 32 kg.
Czy ktoś używał plecaka z wymienionych wyżej i może się podzielić spostrzeżeniami ?
Jeśli nie TOPGAL to co ? Najlepiej w granicach do 300 zł bo polecano tutaj już dużo droższe plecaki ale uważam, że ta kwota to rozsądna granica.
Proszę Was o pomoc
Obserwuj wątek
    • agni71 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.06.15, 11:21
      Jak dasz aktywne linki, to się wypowiem smile bo nie chce mi się wklejać, a parę Topgali miałyśmy.

Moje w IV uzywały wszystkie właśnie tej marki, w VI klasie zmieniamy (starszej, bo się popsuł, młodszej, bo uzywa swojego od III klasy i obiecałam jej do VI nowy), najmłodsza ma już kupiony Topgal do IV klasy.

O plecakach dla starszych dzieci też było dużo na forum, poszukaj.
      • sonia-3 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.06.15, 18:51
        Moja córka idzie do klasy V, ale plecak ma z ubiegłego roku, bo zupełnie nie zniszczony, jak nowy.My kupiliśmy taki
        www.taniej.pl/wyprzedaz-plecak-usztywniony-big-face-the-mountain-tygrys
        jest jeszcze taki
        www.taniej.pl/plecak-usztywniony-big-face-the-mountain-pantera
        Po roku użytkowania wygląda jak w dniu zakupu. Lekki, pakowny i starannie wykonany.Książki się w nim nie gniotą, bo jest lekko usztywniany pianką. No i nie jest zbyt drogi, ale jak za tą cenę super.
        • gosjana Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.06.15, 20:17
          Ja już mam ten problem z głowy, do IV klasy kupiłam córce CHI 705, jeśli chcesz mogę cyknąć zdjęcie
          Syn trzeci rok będzie używał Deutera.
          • olga727 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.06.15, 22:29
            My mieliśmy dla córk(do 4 klasy)i Paso,ale nie wytrzymał ciężaru wiedzy i wytarło się dno ( w komorze głównej zrobiło się sito) i do 5 klasy kupiliśmy plecak firmy DERFORM (zobaczymy jak ten będzie się sprawował wink ) : www.derform.com.pl/pl/plecaki/
    • kiediak Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 27.06.15, 21:06
      Polecam plecaki starter. Za namową znajomej, której córa ma plecak już 4 rok i nic się nie dzieje, kupiliśmy do 4 klasy taki z czterema komorami. Po roku używania wygląda jak nowy. Lekki, profilowany, dobrze leży na plecach. Ciężko te plecaki spotkać w sklepie, niestety. A i cena dobra. A topgale jak dla mnie strasznie kolorowe.
      • tagliatele Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 15:14
        Kupiłam córce Topgal do V klasy i jestem bardzo niezadowolona. Poza tym, że podarł się na uszach, to jest ogromny, ciężki i kompletnie nieporęczny. Jedyny plus, to kilka przegródek. Byłam przekonana, że to plecak na kilka lat, a po roku musimy zmienić.
        • agnes12312 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 18:15
          tez stojeprzed wyborem plecaka dla mojej 4klasistki ,co myslicie o plecakach Roxy?jaki najlepiej sie sprawdzi ?pojemnosc plecaka jaka w 4 klasie wskazana czy 30 l nie za duze ?
          • patatajowa Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 18:39
            widzxiałam roxy w intersporcie,śliczne kolory,plecak-szmatka....tylko na jakies okazyjne wypady.
        • patatajowa Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 18:38
          reklamowałaś? z tego co dziewczyny pisza to raczej zawsze reklamacje sa uznawane a naprawy robione tak ze nie ma po tym śladu..
          • tagliatele Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 30.06.15, 12:30
            Jeśli to do mnie pytanie, to ie reklamowałam, bo niezależnie od rozprucia na szelce córka rozdarła siatkę od strony pleców zaczepiając o coś, a to uszkodzenie mechaniczne, i już po 3 miesiącach noszenia wiedziałyśmy obie, że to będzie plecak na 1 rok, więc dałam sobie spokój. Poza rozpruciem to bardziej jednak przeszkadzały mi rozmiar (pusty prezentował się w sklepie inaczej smile) i waga.
    • lolka33 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 19:28
      Dopiero dzisiaj jestem, bo na Kaszubach miałam słaby zasięg sad
      agni71 - nie wiem jak wkleić aktywne linki bo ciągle mi wyskakuje komunikat, że wykryto spam. Gdybyś mogła napisać co się popsuło w topgalu to byłabym wdzięczna.
      sonia-3 - oglądałam Twóje propozycje i chociaż wydawały mi się takie chłopięce, poważne to córce się podobają smile czy to St. Majewski ?, chyba są dwie wersje: takie własnie sztywniejsze i zupełnie miękkie. Czy ten sztywny ma z boku kieszeń zewnętrzną na butelkę wody ?
      gosjana - gdybyś mogła mi przesłać fotkę plecaka + plecaka na córce to byłoby super
      olga727 - znalazłam dystrybutora w Trójmieście i postaram się zobaczyć ten plecak "na żywo"
      kiediak - polecony przez Ciebie plecak podoba mi się najbardziej, duży wybór, świetna cena i skoro dobre doświadczenia w użytkowaniu to same plusy
      Byłam dzisiaj z córką w galerii oglądać i mierzyć. Byłyśmy w Matrasie i oglądałyśmy plecaki coolpack, nie miały podanej wagi, ceny ok 150 zł, ale ekspedientka zwróciła mi uwagę, że 4-klasiści nie będą nosić książek bo są z dotacji i dzieci będą nosić tylko ćwiczenia i zeszyty więc plecak nie musi być ogromny.
      Co o tym sądzicie ?
      Oglądałyśmy też w Smyku plecaki Coocazoo ( to chyba Hama ? ) ale cena ponad 300 więc dałam sobie spokój.
      Dla mnie plecak ma być względnie lekki, nie może być cienką szmatką bez pleców i powinien mieć boczną kieszonkę na butelkę z wodą. Zastanawiam się też na dnem ( w dotychczasowym było sztywne ) - czy ma to duże znaczenie ? czy zawartość się bardziej nie gniecie w plecaku z takim miękkim dnem ?
      • gosjana Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 19:38
        Córka właśnie wyjechała, jak nie zapomnę zrobię po jej powrocie
      • patatajowa Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 19:40
        lolka33 napisała:
        > ...ekspedientka zwróciła mi uwagę, że 4-klasiści nie będą nosić książek bo są z dotacji i dzieci będą nosić tylko ćwiczenia i zeszyty więc plecak nie musi być ogromny. Co o tym sądzicie ? >

https://emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif
        akurat.... jesli w klasach 1-3 jest to mozliwe to w 4 zmienia sie zupełnie sposób uczenia sie dzieci...chyba ze zmieni sie tez sposób ich nauczania lub beda przepisywac podrecznik do zeszytu, bo nie wyobrazam sobie jak przygotowac sie do sprawdzianu czy kartkówki bez ksiazki w domu??? a ksiazki co?łańcuszkiem do stolika jak miski w "Misiu"????
        • agnes12312 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 19:48
          plecaki.com/pl/p/Plecak-szkolny-ROXY-Outta-Mini-Dots-30L/1115 zastanawiam sie nadtym co sadzicie?
          • patatajowa Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 20:06
            co sadze pisałam juz wczesniej wink tu dodatkowo zwróć uwage na sposób wszycia szelek-nie jest to wygodne i najczesciej uwiera w szyje/kark.
          • agni71 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 06.07.15, 10:58
            Moim córkom przeszkadza w plecakach Roxy ten pasek materiału na karku - nie wiem, po co to robią i na jakie karki, na pewno nie na delikatne dziewczęce wink
            Jesli go rozważasz, to koniecznie przymierz corce (nie zapomnij wsadzić jakiegoś obciązenia).
      • olga727 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 19:49
        ekspedientka zwróciła mi uwagę, że 4-klasiści nie będą nosić książek bo są z dotacji i dzieci będą nosić tylko ćwiczenia i zeszyty więc plecak nie musi być ogromny.
        Co o tym sądzicie ?

Nie wierzyłabym ekspedientce,tylko przyjrzała się szkole do której będzie chodzić córka (czy są szafki ? jeśli nie ma,to kup porządny i LEKKI plecak),bo ekspedientka nie wie do której szkoły chodzi dziecko. Młodsza córka (już drugoklasistka SP),też niby nie miała nosić elementarza,a nosili i plecak czasami był niemiłosiernie ciężki. uncertain
        • anna.ziety Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 30.06.15, 09:48
          W klasach 1-3 ( prawie wszystkie zajęcia w tej samej klasie ) dzieci miały taki ogromny regał z plastikowym pudełkiem na książki i przybory. Mogły zostawiać te książki, których nie potrzebowały żeby nie nosić. Chłopcy zostawiali ( nawet jak była praca domowa smile ) a dziewczynki nosiły większość książek bo bały się, że zapomną. Nie wiem jak jest w starszych klasach bo to inne piętro.
          Rozmawiałam wczoraj z jedną z mam, której młodsze dziecko miało już ksiązki z dotacji i podobno nie wolno ich było wynosić ze szkoły - co wydało mi się dziwne i muszę to sprawdzić.
          Córka ma do szkoły piechotą max 10 minut ( nie opłaca nam się wozić bo jest więcej kręcenia, zawracania i parkowania ).
          Chcę kupić porządny i lekki plecak tylko nie wiem jaki ? mogę zwiększyć budżet do 350 zł max .
        • kanna Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 30.06.15, 10:25
          że 4-klasiści nie będą nosić książek bo są z dotacji i dzieci będą nosić tylko ćwiczenia i zeszyty

4-o klasiści UCZĄ się, z książek, czytają temat i potem piszą z niego klasówkę.
          Będą nosić książki.
      • sonia-3 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 01.07.15, 22:34
        Nie ,nie ma bocznej siatki na butelkę. Butelka, kanapkownik, klucze ( jest specjalna przegródka z karabinierkiem do przypięcia), i inne duperele, córka nosi w tej mniejszej , przedniej kieszeni. Ta główna komora , podzielona jest na dwie części. Jedn większa na książki ,zeszyty i piórnik, a ta druga ( oryginalnie na laptopa), przeznaczona jest u nas na w-f. Wszystko się doskonale mieści. Najlepiej jechać do jakiejś galerii, i popatrzeć, gdzieś te plecaki powinny być i zobaczyć, czy odpowiada. Tak, to są plecaki St. Majewski, usztywniane.
      • agni71 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 06.07.15, 10:57
        Hej, ja odpowiadam z opóźnieniem, bo też byłam na wyjeździe i nawet nie włączałam komputera smile

Pękła podstawa plecaka po roku używania (na koniec IV klasy), którą wymieniono i juz z tym nie było problemów, natomiast na koniec V klasy córka napchała do niego wszystko co miała w szafce i zamiast przyjść od razu do domu, to jeszcze sobie pospacerowała z koleżankami. Nie wytrzymały szelki - tak jakby rozwarstwiło sie wypełnienie szelek. Nie reklamowałam już tego, bo w sumie chyba przekroczyliśmy dopuszczalną wagę, i uznałam, że to wina użytkowania.

Natomiast inne modele, a mieliśmy ich dotąd 3, funkcjonowały bez usterek, aż do znudzenia (każdy po 3-4 lata).
    • asia_i_p Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 20:39
      Moja córka miała najpierw Pumę, a potem Coolpacka, z obu była zadowolona. Z Coolpacka bardziej, bo dużo kieszeni. Po pół roku wydaje się zupełnie niezniszczony.
      • lucyjkama Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 29.06.15, 20:51
        Widuję te pumy i coolpacki w szkole dzieci. Plecy fatalne w efekcie dzieciaki albo noszą na jednym ramieniu albo im się plecak zaczyna w połowie pleców a kończy za tyłkiem.
        • anna.ziety Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 30.06.15, 09:40
          O ile pumy widywałam u nas w starszych klasach ( wiszące miękkie szmatki ) to coolpacka ani jednego. Mierzyłam wczoraj na córce ale niestety pusty - bez obciązenia i to był błąd. W coolpacku najbardziej podobała mi się wersja tych 2 połączonych części - przydałoby się nam to w dotychczasowych klasach bo plan był tak rozpisany, że albo miała większość przedmiotów i musiałam to upychać do ogromnej Hamy albo miała tylko jeden przedmiot i wszystko w środku latało. Same plecy w coolpacku wydały mi się OK, szelki przy naszej dotychczasowej Hamie mają słabą regulację - chyba tylko na dole. W wersji połączonej waży 1,1 kg.
          Czy ktoś używał coolpacka ?
    • anna.ziety Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 30.06.15, 11:51
      Fajny ale jest zalecany od 1 do 4 klasy więc dla nas odpada sad
    • magia Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 30.06.15, 22:45
      Hmm, a nie przeszkadza Ci, że Topgale waza 1.20kg. Uważam ze jak na plecak to o 1/3 za duzo.
      Do tego dojdzie 5kg wyposażenia ..
      Też stoję przed tym dylematem i odrzuciłam Topgal wlasnie ze względu na wagę.
      Ja wiem, że ktoś zaraz powie, że to raptem 30-40dag więcej, ale po co skoro można mniej.
      U mnie w czołówce na razie jest Herlitz Be bag cube - 715g, wg producenta, i Hama Rayday 770g.
      Muszę je tylko gdzieś na żywo zobaczyć.
      Córka ma 140cm.
      Przez 3 lata nosiła Scouta z jednorożacami.
      Lekki i świetnie się sprawdził. Tyle, że motyw już zbyt dziecinny:
      www.trendykids.de/WebRoot/Store15/Shops/15507552/4E6D/C3FD/8896/EE97/F1DB/C0A8/28BA/6025/262_256100_Rucksack_VIII_vo_RGB.jpg
      • mielin Re: Hama Raydaty cocazoo 30.06.15, 23:21
        Ten Hama wydaje się być bardzo OKwink, także wizualnie (no to przede wszystkim dla dzieci).
        Ciekawa jestem opinii użytkowników, no ale firma chyba mówi sama za siebie?!
        Waga SUPERR!
        • agnes12312 Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 06:47
          hama swietna ,tylko sie zastanawiam czy ten plecak nie jest za maly ,pojemnosc 25l
          • magia Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 09:08
            To jest standard dla takich plecaków - 25-28l.
            • beataj02 Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 11:32
              Niestety (lub stety) ekspedientka wiedziała co mówi - chodzi o to, że dzieci, które we wrześniu idą do klasy 4, dostaną tzw. podręczniki z dotacji. Czyli te, które finansuje państwo. I z teorii wynika, że, podobnie jak tegoroczne pierwszaki, nie mogą wynosić ich ze szkoły. Jak się to będzie miało do normalnego systemu nauczania? Bóg raczy siedzieć, a życie pokaże. Z całą pewnością przynajmniej w części szkół nie będzie to zwykły zestaw podręczników. Najlepiej zrób rozeznanie w swojej szkole, ale nie wśród rodziców klas starszych, tylko w sekretariacie. Zresztą powinnaś już dostać info o podręcznikach i "sposobie ich realizacji" wink
              • olga727 Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 11:52
                Wiesz,my już zaliczyłyśmy I klasę z tym "cudnym" Elementarzem: dzieci nosiły do domu tą książkę,bo z czegoś przecież musiały nauczyć się czytać czytanki. Na początku roku szkolnego,dyrektorka powiedziała,że niby dzieci mają się uczyć czytać z internetowej wersji książki;jednak jako rodzice postawiliśmy sprzeciw i dyrektorka uległa. Z tymi książkami,dla klas IV to w ogóle jest cyrk,bo niby MEN daje na nie za mało pieniędzy.
                • beataj02 Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 12:22
                  Zgadzam się, dlatego napisałam, że Życie pokaże, co będzie. Założenie jest takie, że dzieciaki mają korzystać dużo z internetu, z różnych prac on-linowych, oraz drukowanych w szkole, a także ćwiczeń gotowych, zakupionych przez szkołę (na które notabene jest ok 30 zł? chyba nawet niecałe sad ) W każdym razie jeden wielki młyn i niewiadoma. Tym bardziej, że w przeciętnej szkole w 4 klasie jest +/- 10-12 przedmiotów.
                  • olga727 Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 12:25
                    Córka miała 11 przedmiotów z jednym językiem obcym.
              • magia Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 12:42
                u nas jest podobnie jak u beataj02 w pierwszej klasie.
                Dzieci i tak nosiły.
                Wytycznych żadnych nie mamy. Jedynie wiem , że podręczniki bedą we wrześniu uncertain
                Niektórzy zakupili sobie drugi egzemplarz do domu.
                Ja nie rozumiem dlaczego nie mogą zostać te same podręczniki co dotychczas. Mogli by jakaś ulgę na nie dać i byłyby refundowane przez Państwo smile
                • beataj02 Re: Hama Raydaty cocazoo 01.07.15, 13:42
                  Ale wtedy nie zrobiłby ten, kto ma zarobić wink Przepraszam, ale temat podręczników jest dla mnie drażliwy wink
      • magia Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 01.07.15, 22:20
        [edit]
        Obejrzałam dzisiaj wszystkie modele, które chciałam w sklepie stacjonarnym.
        U nas bezdyskusyjnie wygrał plecak z serii Hama All Out Louth
        pl.hama.com/001294790000/all-out-all-out-louth-waterfstri
        + najlepiej leżał na placach córki
        + porządnie usztywniony a przy tym lekki
        + odpowiednia ilość kieszonek, w tym super istotna siatka na bidon (tak, tak to był języczek u wagi smile )
        + cena akceptowalna jak na plecak na kolejne 3 lata (mam nadzieję).

Oglądaliśmy wszystkie plecaki Hama i choć kolorystyka i wygląd rewelacja to wszystkie były za duże zwłaszcza Rayday (zbyt długi), Topgale za cięzkie choć śliczne.
        Herlitz BeBag Cube jednak zbyt duży, za to Be Bag Fellow wyglądał świetnie, ale dla nas ma zbyt mało przygródek.

Na finiszu został Hama All Out Louth i Gabol.
        Nigdy wcześniej nie słyszałam o tych plecakach a szkoda bo powalają wzornictwem. Do tego lekkie, dobrze usztywnione, dużo kieszonek, dość tanie (140zl) i można do nich dokupić stelaż na kółkach.
        www.amazon.es/GABOL-Mochila-Gabol-Cisne-Verde/dp/B00T9L1F1O

My rozważamy jeszcze opcję plecaka na stelażu i tutaj wygrywa Paso, bo lekkie, ładne, tanie i mają siatkę na bidon.
        • patatajowa Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 02.07.15, 00:12
          fajne te z hamy!
          ale z waga przeginaja wszysy- w twoim linku to850 gram, w pierwszej aukcji na allegro juz tylko 550....a realnie pewnie blizej kilograma...
          • magia Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 02.07.15, 09:06
            W tym sklepie, gdzie oglądałam mają wagę do ważenia plecaków!
            Sprawdzałam chyba 3. Waga mniej więcej się zgadzała z tym co podaje producent.
            Rożnica byłA 1o dag na plus lub minus.

Ja na allegro widzę same aukcje z podaną wagą 850g smile

• iwek33 Re: Hama Coocazoo Jobjobber 05.07.15, 12:17
              Przeszliśmy wieeele plecaków. Ja maniaczka plecakowa szukałam przez lata ideału. Mieliśmy różne:Topgal, Herlitz, Deuter, Nitron, Jansport.
              I zdecydowanie do klas 4-6 polecam Hama Cocaazoo Jobjobber ten model : ( niestety drogi)
              allegro.pl/hama-plecak-coocazoo-jobjobber-fish-on-hook-blue-i5446320079.html
              idealny pod każdym względem.
              Syn ma cały czarny tylko z niebieskimi lamówkami, chyba już teraz nie ma takiego w kolekcji, ale rzeczywiście sprawdza się znakomicie. Jakość rewelacyjna.

• lucyjkama Re: Hama Coocazoo Jobjobber 05.07.15, 13:27
                Lepszy niż deuter harvard?
              • lucyjkama Re: Hama Coocazoo Jobjobber 05.07.15, 13:33
                Oglądnęłam go na fotkach. Jak dla mnie za dużo przegród aż 4, mój syn i tak wszystko wrzuca do jednej (+jedzenie do drugiej). Do tego te kieszenie boczne na suwaki, zbędne zupełnie. Nie widzę też siateczki na butelkę. Po zdjęciu nie byłabym zainteresowana tym plecakiem.
                choć z drugiej strony zaufałam Ci w sprawie deutera i uważam go za ideał big_grin
                • iwek33 Re: Hama Coocazoo Jobjobber 05.07.15, 13:55
                  Chyba nie lepszy, ale równie dobry. Niestety Harvarda już nie ma w ofercie Deutera i ten Hama to godny następca. Ale to moje zdanie. (Ja trochę zraziłam się do Deutera, gdy po pół roku używania zaczęła nam się przecierać tkanina ( starszemu synowi w Deuterze Giga) i firma nie uznała reklamacji - dodam, ze plecak był trzykolorowy, a tylko jeden kolor się "wycierał".) Boczne kieszenie w tym Hama zapinane na zamki są fantastyczne, bo są dość długie. Mój syn w jednej nosi bidon z piciem. A cztery przegrody może i zbędne, faktycznie tej najwyższej, najbliżej pleców syn nie używa na co dzień, bo ona jest z przeznaczeniem na laptopa, ale nosi tam np teczki z jakimiś pracami plastycznymi. Plecak jest bardzo pakowny jeśli jest taka potrzeba. Może gdyby Harvard był nadal dostępny w ofercie Deutera, to nie wypróbowalibyśmy tego Coocazoo, ale nadarzyła się wyprzedaż i kupiliśmy Hamę ( za 230zł) i naprawdę syn jest bardzo zadowolony. A po roku nie widać śladów używania. Plecak już wyprałam, dla odświeżenia- wygląda jak nowy.
                  • magia Re: Hama Coocazoo Jobjobber 05.07.15, 17:44
                    Oglądałam go w sklepie i wyglad ma świetny.
                    Ale brak siatki na bidon i waga go dyskwalifikują.
                    Tę sietkę to mogli chociąz jednostronnie dać.
                    Dla nas 4 kieszenie to wielka zaleta
                    1 na podręczniki i zeszyty, 2 na strój sportowy, 3 na pudełko ze śniadaniem, 4 na pierdółki typu portfel telefon, klucze, chusteczki.
                    Moje dizeci z tych, które lubią podziały.

U nas na 90% będzie Hama All Out Lauth.
    • muliere Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.07.15, 11:46
      Szukałam informacji o plecakach i w sumie do IV klasy bierzemy pod uwagę 2: Hama ( dzięki Iwek33 ) lub Herlitza Fellow. Gorzej z klasą I i małą 6 latką.
      Wypowiem się natomiast co do dotowanych podręczników, bo jakieś straszne głupoty tu się wkradają. Szkoła zakupuje podręczniki ( są na stanie biblioteki szkolnej), podpisuje z rodzicem umowę o wypożyczeniu i poniesieniu kosztów w przypadku zniszczenia ( nie są to duże kwoty) i podręczniki trafiają do dziecka. W klasach 1-3 niezależnie od tego, czy podręczniki są dotowane, czy nie, dziecko część nosi do domu ( z czegoś musi nauczyć się czytać), a część ma w klasie na swojej półce. W IV-VI nigdy nie praktykowało się zostawiania podręczników w szkole, jeżeli nie ma szafki ( wtedy to decyzja dziecka co robi z książką: czy do szafki, czy do domu). Wyobraźmy sobie, że dziecko zostawia książki w swojej klasie. I co dalej ? Codziennie rano będzie lecieć do tej klasy się spakować na dany dzień ? Czy co przerwę ponowy podręcznik, a poprzedni do szafeczki ? W klasach IV-VI przewija się tyle dzieci, że nikt nie weźmie odpowiedzialności za zostawione tam rzeczy. Ani wychowawca ( bo nie zawsze ma tam lekcję), ani szkoła, ani rodzic. Fizycznie nie ma możliwości zostawiania książek w klasie. A szafki nie każda szkoła posiada. Nie ma też nigdzie przepisu nakazującego zostawienia książek w szkole. W I-III to tylko kwestia decyzji wychowawca-rodzic. Tak jak ktoś pisał: dziewczynki na ogół noszą wszystko, a chłopcy prawie nic wink
      Podręczniki z dotacji są praktycznie identyczne do tych zeszłorocznych, więc nie nastawiajmy się na 20-o stronnicowe książki. Mniej może być ćwiczeń, ale i tak na ogół dziecko nosi aktualne ćwiczenia - jedne, a nie wszystkie od danego przedmiotu. Dla rodzica dotacja zmienia tylko to, że nie płaci za książki. Chyba, ze dziecko je zniszczy. Cała reszta jest bez zmian.
      • olga727 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.07.15, 12:17
        muliere napisał(a):

> Szukałam informacji o plecakach i w sumie do IV klasy bierzemy pod uwagę 2: Ham
        > a ( dzięki Iwek33 ) lub Herlitza Fellow. Gorzej z klasą I i małą 6 latką.
        > Wypowiem się natomiast co do dotowanych podręczników, bo jakieś straszne głupot
        > y tu się wkradają. Szkoła zakupuje podręczniki ( są na stanie biblioteki szkoln
        > ej), podpisuje z rodzicem umowę o wypożyczeniu i poniesieniu kosztów w przypadk
        > u zniszczenia ( nie są to duże kwoty) i podręczniki trafiają do dziecka. W kla
        > sach 1-3 niezależnie od tego, czy podręczniki są dotowane, czy nie, dziecko czę
        > ść nosi do domu ( z czegoś musi nauczyć się czytać), a część ma w klasie na swo
        > jej półce. W IV-VI nigdy nie praktykowało się zostawiania podręczników w szkole
        > , jeżeli nie ma szafki ( wtedy to decyzja dziecka co robi z książką: czy do sza
        > fki, czy do domu). Motasz:jeśli Nie ma szafki,to jaki wybór ma dziecko ? ŻADEN !
        Wyobraźmy sobie, że dziecko zostawia książki w swojej klasie
        > . I co dalej ? Codziennie rano będzie lecieć do tej klasy się spakować na dany
        > dzień ? Czy co przerwę po nowy podręcznik, a poprzedni do szafeczki ? W klasach
        > IV-VI przewija się tyle dzieci, że nikt nie weźmie odpowiedzialności za zostawi
        > one tam rzeczy. Jeśli nie ma indywidualnych szafek na korytarzu,to nikt normalny nie zostawia książek w szkole,a po drugie,to jeśli nawet by były te szafki - to jak ma zostawić,jeśli musi się z tej akurat książki nauczyć ? Doświadczenia w temacie nie masz,a opowiadasz bajki,że głowa mała.
        • muliere Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.07.15, 14:40
          Pisząc "szafki" mam na myśli właśnie szafki zamykane na korytarzu, do których dziecko ma dostęp cały czas. Oczywiście chodziło mi o to, że gdy są takie szafki to dziecko kończy lekcje i wybiera: czy bierze wszystko do domu, czy idzie do swojej szafki i np. zostawia książkę do informatyki, czy przyrody, bo nie ma nic z niej zadane. To jest ten " wybór dziecka" o którym piszę.
          Nie dopisałam, ze wybór jest gdy są szafki, uciekło mi pół zdania smile Przepraszam.

Oczywiście są pojedyncze sytuacje, gdy np. nauczyciel pozwala książki zostawić - jak w poście poniżej. Ale to są naprawdę sporadyczne sytuacje i faktycznie klasa musi mieć lekcje w tej samej sali, nauczyciel na ogół jest opiekunem tej sali i ma możliwość zamknięcia książek w swojej szafce.
          • olga727 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.07.15, 15:12
            Przerobiłam z córką IV klasę SP. bez możliwości zostawiania książek w żadnej klasie,a co za tym idzie plecak dochodził do 8 kilogramów 2 razy/tydz.Wtedy to ja niosłam ten plecak,bo zwyczajnie było mi szkoda dziecka. U nas o szafkach na korytarzu można jedynie pomarzyć (o sponsorze też można pomarzyć). Nie będę się długo rozpisywać,bo nadchodzi burza. uncertain
      • agni71 Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.07.15, 14:22
        W IV-VI nigdy nie praktykowało się zostawiania podręczników w szkole
        > , jeżeli nie ma szafki ( wtedy to decyzja dziecka co robi z książką: czy do sza
        > fki, czy do domu). Wyobraźmy sobie, że dziecko zostawia książki w swojej klasie
        > . I co dalej ? Codziennie rano będzie lecieć do tej klasy się spakować na dany
        > dzień ? Czy co przerwę ponowy podręcznik, a poprzedni do szafeczki ? W klasach
        > IV-VI przewija się tyle dzieci, że nikt nie weźmie odpowiedzialności za zostawi
        > one tam rzeczy.

No u nas była mozliwośc zostawiania podreczników w salach przedmiotowych, dopóki nie zrobiono szafek w szatni. Jesli polski odbywa się zawsze w konkretnej sali, to podręcznik przechowywany jest w tej sali i wyciągany w momencie wejścia do klasy.
      • muliere Re: znowu plecak ale do klasy 4-6 dla dziewczynki 25.07.15, 14:51
        Może ja się poprawię, żeby było czytelniej:

1. Klasa I-III - dziecko ma możliwość zostawiania książek ( półka, kuweta, szuflada itp. Na ogół jest na to miejsce). Gdy ma czytankę/zadanie to książkę zabiera do domu. Myślę, że sytuacja jasna. Tornister nie musi uwzględniać noszenia wszystkiego.

2. Klasy IV-VI
        a) Jeżeli w szkole są metalowe szafki poza klasą, to dziecko kończy lekcje i wybiera: czy bierze wszystko do domu, czy idzie do swojej szafki i np. zostawia książkę do informatyki, czy przyrody, bo nie ma nic z niej zadane. Wtedy obciążenie plecaka faktycznie może być mniejsze.

b) Jeżeli w szkole nie ma metalowych indywidualnych szafek zamykanych na klucz, to dziecko nie zostawia książek w szkole ( poza pojedynczymi sytuacjami, gdy nauczyciel, czy szkoła jest na to przygotowana.)

Dlatego nie ma znaczenia, kto zapłacił za książki - w kwestii noszenia ich do szkoły nie zmienia się nic. Plecak będzie obładowany. Stąd też moje stwierdzenie, że wdarły się tu głupoty ( np. wypowiedź pani ze sklepu).

To jest opis ogólny. Nauczyciel "A" może zrezygnować z podręcznika ( np. do zajęć komputerowych), nauczyciel "B" może wybrać 2 ćwiczenia do matematyki, nauczyciel "C" 3 ćwiczenia do matematyki itp. To już wszystko są sytuacje, które nie dotyczą całości, ale wybranych grup dzieci i każdy z nas uwzględnia je już indywidualnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka