lifecolor 26.10.15, 04:54 zaawansowanej czytelniczo, możecie coś polecić? W zasadzie te wszystkie najnowsze ma przeczytane, może pamiętacie jakieś starsze tytuły?Pzzynajmniej jest szansa,że znajdę je w bibliotece Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sonrisa06 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 06:00 Nie wiem jakie dla Ciebie są te starsze tytuły. Moja dziewięciolatka zaczęła teraz czytać trzeci tom Harrego Pottera (wystarczająco stare?). Poza tym jedna z jej ulubionych pierwszych samodzielnie przeczytanych (w wieku 7-8 lat) to Puch kot nad koty Grabowskiego. Bardzo lubi tą książkę, czytała ją już kilka razy, ale to kociara jest. Poza tym także Grabowskiego Reksio i Pucek i z nowszych o kotach i psach Kocie historie - wszystkie części Kotolotki - to stare akurat Pamiętnik Felka Parerasa Pamiętnik grzecznego psa Poza tym z bardzo starych Dr Dolittle, czytała pierwszą część jako lekturę w 2 klasie i bardzo jej się spodobała. Muszę jej pozostałe części wypożyczyć lub kupić. Jeszcze Ferdynand Wspaniały i Zbudź się Ferdynandzie. Oczywiście wszystkie książki Astrid Lindgren z Pippi na czele i podobne w stylu choć nowsze Marii Parr - Gofrowe serce i Tonia z Glimmerdalen. Jest cała seria Mistrzowie Ilustracji z wydawnictwa Dwie siostry, wydania co prawda nowe, ale książki jak najbardziej stare. Poza tym cała klasyka z uwielbianą przez moją córkę i także często czytana Alicją w krainie czarów, Czarnoksiężnikiem z krainy Oz czy Tajemniczym ogrodem (te akurat mamy z wydawnictwa Buchmann, też nowowydane, a stare). Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 06:29 Jesteśmy na bieżąco z książkami z ostatnich 5 lat tak mniej więcej, bardzo dziękuję za przypomnienie paru tytułów Odpowiedz Link Zgłoś
roodolff Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:26 Mary Poppins czytała? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:32 Hmmm, jakoś nie chcemi się wierzyć że 8 latka przeczytała wszystkie nowości sprzed 5 lat Poleciłabym ci parę nowości właśnie, ale skoro wszystkie przeczytane, to niestety nie polecę bo "starsze tytuły" u nas nie schodzą Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:42 W sumie te polecane na forum ma przeczytane. Niestety przez ciągłe choroby spędza czas w domu i to jest w zasadzie główna rozrywka. Mary Poppins przeczytane wszytskie części-bardzo sie jej podoba Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:45 oczywiście te, które ją interesowały, bo np. Harry Potter nie chwycił Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 08:23 A Cornelia Funke? Może "Atramentowe serce"? "Szkołę kotów" zna? serię o Pożyczalskich? Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 08:28 Szkołe kotów zna, ale Pożyczalskich nie i Funke czytałą tylko Kiedy św. Mikołaj spadł z nieba, dziękuję, nawet są dostępne w bibliotece Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 09:42 Ale ja pisze o ksiązkach "niszowych": "Niedoparki", "Cześć wilki", "Dziwne zwierzęta", "Zwierzaki cudaki", "O stephenie Hawkingu........", ze "starych pozycji" znalazłam "dziadek i niedźwiadek" i "afryka kazika" Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 09:44 tych nie zna, tylko Afrykę Kazika czytała, dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakrasnoludka Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 08:47 Moze to Cie zainspiruje - konto mojego syna, niespelna 9-latka, ktory bardzo duzo czyta. lubimyczytac.pl/profil/268021/piotr Odpowiedz Link Zgłoś
annka78 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 10:14 ostatnio natrafiłam na: ksiazkinaczacie.pl/ prowadzi to 13-letni chłopiec, naprawdę przekrój przez większość rynku dla dzieci teraz, ale to będą raczej nowości, z ostatnich 3 lat i to co teraz aktualnie. Może coś znajdziecie. Ze "starych ale jarych" książek, które podobają się wciąż dzieciom: Karolcia - 2 części Ożogowska - Chłopak na opak, Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek, Druga klasa - fajna klasa Niziurski - Sposób na Alcybiadesa, Klub włóczykijów, Księga urwisów Odpowiedz Link Zgłoś
vierzieg40 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:01 Książki Edith Nesbit: "Pięcioro dzieci i coś", "Feniks i dywan" i "Historia amuletu" Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:16 Wajraka "to zwierze mnie bierze" i inne, jak lubi przyrodę. Odpowiedz Link Zgłoś
barbie09.07 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:40 Nie kierując się kryterium wydania książki ( nowości) mogę polecić przeczytane przez moją ośmiolatkę, niektóre jeszcze wraz ze mną zostały przeczytane książki z serii wojny dorosłych, historie dzieci : "Mój tato szczęściarz", "Asiunia", "Wszystkie moje mamy"," Czy woja jest dla dziewczyn "Syberyjskie przygody Chmurki". " Samotność Jutki", " Pamiętnik Blumki" ," Na pięknym brzegu", " Fajna Ferajna", " Jest taka historia. Opowieść o Januszu Korczaku", " XY". Inne ciekawe książki : " Dziadek i niedźwiadek", " Skrzydlaci Jeźdźcy. Opowieść o polskiej husarii". Pamiętnik (nie)grzecznego psa, a także pozostałe z tej serii wakacje gzecznego psa i nowe przygody grzecznego psa. Kocie historie,Syfon.Pies taki jak ty( to może jednak dla troszkę młodszych dzieci,ale równie sympatyczna, ładnie wydana książka. " Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie", " Mruk", " Koń na receptę. Z bardzo starych książek polecam " Mała księżniczkę", Małego Lorda" , " Tajemniczy ogród" Wszystkie te trzy książki napisane zostały prze F.H .Burnett. Tych ostatnich trzech moje dziecko jeszcze ne przeczytało,ale pamiętam ,że na mnie , gdy byłam dzieckiem zrobiły niesamowite wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
awesome810 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:43 A "Narnia"? wprawdzie to starsze niż 5 lat ale może się spodoba? Odpowiedz Link Zgłoś
sonrisa06 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:51 Przypomniała mi się jeszcze Kocia mama - Maria Buyno-Arctowa moja ukochana z dzieciństwa książka, teraz także jedna z ulubionych córki. Nie wiem jak mogłam o niej zapomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 12:26 Nie wiem jak stare toto, ale hitem u mojej 9-latki jest: - Seria niefortunnych zdarzeń. - seria o Klarze i koniach - p. Hagmar - Dr dolittle - Mikołajek. Może podrzuć jej klasykę: tomki Szklarskiego, pan Samochodzik, baśnie Grimm. Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 27.10.15, 06:17 Bardzo dziękuję, część tytułów sobie przypomniałam, o niektórych w ogóle nie słyszałam, w każdym razie mam zapas na jakiś czas, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 30.06.16, 12:50 Odświeżam, co czytają jeszcze Wasze dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
marianna_ch Re: Książki NIE nowości dla 8latki 01.07.16, 16:52 Kroniki Archeo i wszystkie pozostałe tytuły autorki. Encyklopedia kocham Polskę,wszystkie Mikołajki Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka79k Re: Książki NIE nowości dla 8latki 01.07.16, 18:47 Książki Dahla teraz są wznowienia w Znaku, Gofrowe serce niedawno zostało wznowione Odpowiedz Link Zgłoś