Dodaj do ulubionych

Książki NIE nowości dla 8latki

26.10.15, 04:54
zaawansowanej czytelniczo, możecie coś polecić? W zasadzie te wszystkie najnowsze ma przeczytane, może pamiętacie jakieś starsze tytuły?Pzzynajmniej jest szansa,że znajdę je w bibliotece
Obserwuj wątek
    • sonrisa06 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 06:00
      Nie wiem jakie dla Ciebie są te starsze tytuły.
      Moja dziewięciolatka zaczęła teraz czytać trzeci tom Harrego Pottera (wystarczająco stare?).
      Poza tym jedna z jej ulubionych pierwszych samodzielnie przeczytanych (w wieku 7-8 lat) to Puch kot nad koty Grabowskiego. Bardzo lubi tą książkę, czytała ją już kilka razy, ale to kociara jest. Poza tym także Grabowskiego Reksio i Pucek i z nowszych o kotach i psach
      Kocie historie - wszystkie części
      Kotolotki - to stare akurat
      Pamiętnik Felka Parerasa
      Pamiętnik grzecznego psa
      Poza tym z bardzo starych Dr Dolittle, czytała pierwszą część jako lekturę w 2 klasie i bardzo jej się spodobała. Muszę jej pozostałe części wypożyczyć lub kupić.
      Jeszcze Ferdynand Wspaniały i Zbudź się Ferdynandzie.
      Oczywiście wszystkie książki Astrid Lindgren z Pippi na czele i podobne w stylu choć nowsze Marii Parr - Gofrowe serce i Tonia z Glimmerdalen.
      Jest cała seria Mistrzowie Ilustracji z wydawnictwa Dwie siostry, wydania co prawda nowe, ale książki jak najbardziej stare. Poza tym cała klasyka z uwielbianą przez moją córkę i także często czytana Alicją w krainie czarów, Czarnoksiężnikiem z krainy Oz czy Tajemniczym ogrodem (te akurat mamy z wydawnictwa Buchmann, też nowowydane, a stare).
      Jak mi się jeszcze coś przypomni to dopiszę.
      • lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 06:29
        Jesteśmy na bieżąco z książkami z ostatnich 5 lat tak mniej więcej, bardzo dziękuję za przypomnienie paru tytułów
    • roodolff Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:26
      Mary Poppins czytała?
    • saszanasza Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:32
      Hmmm, jakoś nie chcemi się wierzyć że 8 latka przeczytała wszystkie nowości sprzed 5 latuncertain
      Poleciłabym ci parę nowości właśnie, ale skoro wszystkie przeczytane, to niestety nie polecę bo "starsze tytuły" u nas nie schodząuncertain
      • lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:42
        W sumie te polecane na forum ma przeczytane. Niestety przez ciągłe choroby spędza czas w domu i to jest w zasadzie główna rozrywka.
        Mary Poppins przeczytane wszytskie części-bardzo sie jej podoba
        • lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 07:45
          oczywiście te, które ją interesowały, bo np. Harry Potter nie chwycił
          • agni71 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 08:23
            A Cornelia Funke?

Może "Atramentowe serce"?

"Szkołę kotów" zna?

serię o Pożyczalskich?
            • lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 08:28
              Szkołe kotów zna, ale Pożyczalskich nie i Funke czytałą tylko Kiedy św. Mikołaj spadł z nieba, dziękuję, nawet są dostępne w bibliotece
          • saszanasza Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 09:42
            Ale ja pisze o ksiązkach "niszowych": "Niedoparki", "Cześć wilki", "Dziwne zwierzęta", "Zwierzaki cudaki", "O stephenie Hawkingu........",
            ze "starych pozycji" znalazłam "dziadek i niedźwiadek" i "afryka kazika"
            • lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 09:44
              tych nie zna, tylko Afrykę Kazika czytała, dziękuję
        • zielonakrasnoludka Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 08:47
          Moze to Cie zainspiruje - konto mojego syna, niespelna 9-latka, ktory bardzo duzo czyta.
          lubimyczytac.pl/profil/268021/piotr
    • annka78 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 10:14
      ostatnio natrafiłam na:
      ksiazkinaczacie.pl/
      prowadzi to 13-letni chłopiec, naprawdę przekrój przez większość rynku dla dzieci teraz, ale to będą raczej nowości, z ostatnich 3 lat i to co teraz aktualnie. Może coś znajdziecie.

Ze "starych ale jarych" książek, które podobają się wciąż dzieciom:
      Karolcia - 2 części
      Ożogowska - Chłopak na opak, Dziewczyna i chłopak, czyli heca na 14 fajerek, Druga klasa - fajna klasa
      Niziurski - Sposób na Alcybiadesa, Klub włóczykijów, Księga urwisów
    • vierzieg40 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:01
      Książki Edith Nesbit: "Pięcioro dzieci i coś", "Feniks i dywan" i "Historia amuletu"
    • kanna Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:16
      Wajraka "to zwierze mnie bierze" i inne, jak lubi przyrodę.
    • barbie09.07 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:40
      Nie kierując się kryterium wydania książki ( nowości) mogę polecić przeczytane przez moją ośmiolatkę, niektóre jeszcze wraz ze mną zostały przeczytane książki z serii wojny dorosłych, historie dzieci : "Mój tato szczęściarz", "Asiunia", "Wszystkie moje mamy"," Czy woja jest dla dziewczyn "Syberyjskie przygody Chmurki". " Samotność Jutki", " Pamiętnik Blumki" ," Na pięknym brzegu", " Fajna Ferajna", " Jest taka historia. Opowieść o Januszu Korczaku", " XY". Inne ciekawe książki : " Dziadek i niedźwiadek", " Skrzydlaci Jeźdźcy. Opowieść o polskiej husarii". Pamiętnik (nie)grzecznego psa, a także pozostałe z tej serii wakacje gzecznego psa i nowe przygody grzecznego psa. Kocie historie,Syfon.Pies taki jak ty( to może jednak dla troszkę młodszych dzieci,ale równie sympatyczna, ładnie wydana książka. " Najwierniejsi przyjaciele. Niezwykłe psie historie", " Mruk", " Koń na receptę. Z bardzo starych książek polecam " Mała księżniczkę", Małego Lorda" , " Tajemniczy ogród" Wszystkie te trzy książki napisane zostały prze F.H .Burnett. Tych ostatnich trzech moje dziecko jeszcze ne przeczytało,ale pamiętam ,że na mnie , gdy byłam dzieckiem zrobiły niesamowite wrażenie.
    • awesome810 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:43

A "Narnia"? wprawdzie to starsze niż 5 lat wink ale może się spodoba?
      • sonrisa06 Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 11:51
        Przypomniała mi się jeszcze
        Kocia mama - Maria Buyno-Arctowa
        moja ukochana z dzieciństwa książka, teraz także jedna z ulubionych córki.
        Nie wiem jak mogłam o niej zapomnieć.
    • magia Re: Książki NIE nowości dla 8latki 26.10.15, 12:26
      Nie wiem jak stare toto, ale hitem u mojej 9-latki jest:
      - Seria niefortunnych zdarzeń.
      - seria o Klarze i koniach - p. Hagmar
      - Dr dolittle
      - Mikołajek.

Może podrzuć jej klasykę: tomki Szklarskiego, pan Samochodzik, baśnie Grimm.
    • lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 27.10.15, 06:17
      Bardzo dziękuję, część tytułów sobie przypomniałam, o niektórych w ogóle nie słyszałam, w każdym razie mam zapas na jakiś czas, dzięki
    • lifecolor Re: Książki NIE nowości dla 8latki 30.06.16, 12:50
      Odświeżam, co czytają jeszcze Wasze dzieci?
      • marianna_ch Re: Książki NIE nowości dla 8latki 01.07.16, 16:52
        Kroniki Archeo i wszystkie pozostałe tytuły autorki.
        Encyklopedia kocham Polskę,wszystkie Mikołajki
    • magdalenka79k Re: Książki NIE nowości dla 8latki 01.07.16, 18:47
      Książki Dahla teraz są wznowienia w Znaku, Gofrowe serce niedawno zostało wznowione smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka