Dodaj do ulubionych

planszówki pod choinkę 2016

23.10.16, 12:05
W ubiegłym roku był podobny wątek, dzięki któremu udało mi się kupić świetne gry planszowe pod choinkę. W tym roku postanowiłam założyć taki sam wątek w którym proszę o polecanie fajnych gier wraz z podaniem wieku dziecka. Zastanawiam się nad: "Talisman. Magia i miecz." - to polecała agni71 smile więc chyba kupię poza tym "Wsiąść do pociągu. Dookoła świata", "Abalone quatro", "Enigma". "Kotobirynt" oraz "Plusk". Moje dzieci są w wieku 10 i 13 lat. Ja osobiście polecam Splendor, Blokus, Manile, Trio, Pandemia, Dixit Odysey, Unikat. Te gry są u nas w ciągłym użytku. Proszę wpisujcie propozycje fajnych gier smile
Obserwuj wątek
    • alexalexa Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 13:10
      U nas już kupiony dixit i dobble. czaję się jeszcze na "prawda czy fałsz"
      • corrina_f1 Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 10:10
        Czy Dobble nadaje się dla 7 latki czy to już za proste ?
        • juvian Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 10:33
          Za proste, lepsze dla 7latki będą "Gierki małżeńskie".
          • corrina_f1 Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 10:50
            juvian napisała:

> Za proste, lepsze dla 7latki będą "Gierki małżeńskie".

Na 100%.

A o Dobble pytam, bo producent sugeruje od 6 lat, ale znajoma gra regularnie z czterolatką. Ja z 6 latką rok temu grałam we Wsiąść do Pociągu, które sugerowane jest od 8+.
            • areola82 Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 11:02
              Myślę że się nadaje. To gra na spostrzegawczość i refleks.
              • anicaf Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 11:31
                jasne, ze się nadaje. Mu gramy często dorośli + 12-latek i 10-latka.
                szybkie rozgrywki i śmiechu co nie miara wink
                • sylwina76 Re: planszówki pod choinkę 2016 26.10.16, 16:03
                  My też dość często gramy (dorośli , 10 latka i 13 latek). Fajny przerywnik między innymi grami.
    • feresska Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 13:21
      Talisman również polecam, u nas sprawdza się w przypadku 13 latki i 8 latka. Najpierw grali w wersję angielską (wówczas osoba dorosła im tłumaczyła zasady i czytała co jest na kartach), tak im się spodobało że poprosili o wersję polską. Polecam. Dodatkowo u nas się sprawdza Kakao (to raczej dla młodszego, spokojnie dziecko 6+ sobie z tym poradzi a wciąga i dzieci starsze, jak też dorosłych, jakość wykonania i grywalność fantastyczna), Zakazana wyspa też super, bardzo ładnie wydana idealna na prezent a dodatkowo jest to gra kooperacyjna więc trzeba sobie wzajemnie pomagać, nie ma rywalizacji (co przy rodzeństwie fajnie się sprawdza bo ileż to można rywalizować wink ).
      • ewolajda88 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 13:29
        To i ja poproszę o dobre tytuły - mam 4latka i 7 latkę. Co ciekawego mozecie polecic z nowosci od zeszlego roku?
      • sylwina76 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 13:40
        Moje dzieci też mają 10 i 13 lat smile Kotobirynt raczej dla młodszych. Moja córka dostała w ubiegłym roku i stwierdziła, że zbyt proste. Plusk to taka mini Jenga z dodatkowymi zasadami smile Sprawdza się na wyjazdach - malutka blaszana puszka . Abalone u nas często wyciągane, polecam.
        U nas najczęściej wyciągane: Dixit, Carcassonne, Qwirkle, Blokus, Przebiegłe wielbłądy. Pędzące ślimaki, Geniusz...
        W tym roku córka (10 lat) dostanie Domek, syn (13 lat) Timeline Polska (mamy wszystkie, często gramy). Cały czas zastanawiam się nad Terrą, ale my raczej lubimy szybkie rozgrywki. Może jeszcze nowe Pentago.
        • martirad Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 13:54
          Z wymienionych przez Ciebie również mamy Dixit odysey, Carcassonne wraz z licznymi dodatkami, Blokus, Pędzące żółwie, Geniusza oraz Terrę. Qwirkle słyszałam że super, ale wydaje mi się podobna do naszego unikatu granny.
          • sylwina76 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 14:07
            Unikatu nie znamy. Dla mnie Qwirkle to trochę Geniusz, ale szybszy i lepiej wykonany. Drewniane kostki są świetne, a rozgrywka bardziej dynamiczna niż w Geniuszu.
        • sonrisa06 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 22:12
          Fajny wątek. Też szukam planszówki dla 10 latki. Czy ten domek nie jest za dziecinny i za nudny na taki wiek? Bo wizualnie bardzo ładnie wykonany.
          • afro.ninja Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 10:52
            Takenoko. Gra trudna, ale wciagajaca, no i na pewno dziesieciolatka nie bedzie sie nudzic. Wykonanie pierwsza klasa.
            Ja sie zasadzam na osadnikow.
            • feresska Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 12:50
              U nas też Takenoko się sprawdziło przy 8 latku i 13 latce. Również polecam.
    • ivaz Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 13:34
      U nas w tym roku Magia i myszy, już czeka kupiona latem, Telisman Magia i miecz mamy młoda (7l) bardzo lubi.
    • kropkaa17 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 14:05
      U nas 4latka i 6- latek czesto graja w dobble, uno, hej to moja ryba, superfarmera, monopoly junior.

Na swieta planuje: kotobirynt, carcassonne, monoply zwykle, wciasc do pociagu. I szukam dalszych inspiracji
      • wyrzeczenie Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 23:38
        Carcassonne planujesz zakupić zwykłe czy wersję dla dzieci?
        • kropkaa17 Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 08:49
          Zwykle- predzej czy pozniej ogarna a i ja z mezem pogram. Wpadly mi w oko jeszcze duuszko, kotobirynt, wymienione tu blokus i trio.

A moze ktos doradzi ktora wersje monopoly warto: standard, Polska, swiat?
          • corrina_f1 Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 10:09
            kropkaa17 napisała:

> Zwykle- predzej czy pozniej ogarna a i ja z mezem pogram. Wpadly mi w oko jeszc
            > ze duuszko, kotobirynt, wymienione tu blokus i trio.
            >
            > A moze ktos doradzi ktora wersje monopoly warto: standard, Polska, swiat?

My mamy od kilku lat Świat, bo to wspomnienie z własnego dzieciństwa wink (kurcze, ta gra jest już tak stara ? ) Chociaż wtedy chyba to był Eurobusiness, czy jakoś tak wink
            • lawendax Re: planszówki pod choinkę 2016 11.11.16, 07:08
              Fortuna była smile
    • slonko1335 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 15:35
      Rozważam domek, zamówiłam dodatek do dixita i uznałam, że planszówek na chwilę obecną mamy dość. Ostatnio najczęściej u nas grane to własnie Dixit, Rummikub, Dobble, Blokus, Kto to był?, Kalambury i 5 sekund i w zasadzie rzadko sięgają po coś innego.Na wakacjach ze znajomymi dzieciaki bardzo chętnie grały w Zakazaną Wyspę, którą mieli ze sobą.
    • mruu1 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 16:55
      Polecam Kakao - to ubiegłoroczna nowość. W tym roku na pewno dokupię dodatek do Kakao: Czekolada, Wyspę Skye i być może coś mniejszego na przykład Grę ze śliwką na okładce ... albo Kto drugi ten lepszy.
      • feresska Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 18:08
        O nawet nie wiedziałam że wypuścili dodatek do Kakao. Super! smile co chwila coś nowego się pojawia na horyzoncie a ja juz nic nie planowałam kupować.. ale chyba będę musiała zrobić wyjątek bo sama chętnie bym zagrała z tym dodatkiem.
    • anicaf Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 21:17
      "Plusk" jest świetny. Graliśmy w nią na targach gier w Gdańsku
    • agni71 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 21:32
      Ze starszych gier polecam "Kolejkę". Mimo (a może dzięki) specyficznej tematyce, to ciekawa gra i moje dzieci bardzo chętnie w nią grają (dorośli też).
      • gosjana Re: planszówki pod choinkę 2016 23.10.16, 22:26
        dzieci 11 i 13 lat, hitem od ostatnich świąt jest Colt Express, na targach gier grały w 7 cudów świata Pojedynek - bardzo im się spodobała, Kakao też super, inne ulubione to Patchwork, Terra, Splendor, Carcassonne, Wsiąść do pociągu, Timeline

Jeśli jesteście z Trójmiasta lub okolic polecam festiwal gier Gramy, my jeździmy na te targi od kilku edycji, najbliższe będą w listopadzie www.festiwalgramy.com/

• martirad Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 10:03
          Wybieramy się w listopadzie smile. Mam już kilka pozycji upatrzonych, ale chcę jeszcze zapoznać nowości.
          • anicaf Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 11:34
            martirad napisała:

> Wybieramy się w listopadzie smile. Mam już kilka pozycji upatrzonych, ale chcę jes
            > zcze zapoznać nowości.

z doświadczenia piszę, że na targach GRAMY nie opłaca się kupować. Ceny z kosmosu.
            obejrzeć, pograć TAK, a potem kupic w internecie

• gosjana Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 11:56
              Nie ma reguły. Colt express na którą napalily się moje dzieci sprzedawana była z dodatkiem w atrakcyjnej cenie. Nie kupiłam i zalowalam. W necie gra była dużo droższa.
            • martirad Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 13:07
              Dzięki za radę. Zazwyczaj kupuję przez internet bo nawet w sklepach stacjonarnych są wyższe ceny.
    • juvian Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 11:06
      Polecam UBONGO, gra świetna, chętnie grają i młodsze dzieci, starsze, wciąga dorosłych. Ciężko ją kupić, a dziwne, bo wymyślona przez Polaka. Ja czaję się na inne wersje niż klasyczna, pewnie z niemieckiego Ebaya, u nas z trudem można nabyć jedynie podstawową, ale gra super.
      • corrina_f1 Podróże/Geografia 24.10.16, 11:11
        Dziewczyny a polećcie coś podróżniczego, oprócz Wsiąść do Pociągu (w tym roku chcę dopić Holandię) i Dookoła Świata z Martyną Wojciechowską ? Coś związanego z podróżami/geografią.
        • corrina_f1 Re: Podróże/Geografia 25.10.16, 18:48
          corrina_f1 napisała:

> Dziewczyny a polećcie coś podróżniczego, oprócz Wsiąść do Pociągu (w tym roku c
          > hcę dopić Holandię) i Dookoła Świata z Martyną Wojciechowską ? Coś związanego
          > z podróżami/geografią.

Kurcze, dopiero teraz zauważyłam, że od jakiegoś czasu dostępna jest nowa wersja naszego ukochanego Wsiąść do Pociągu - Dookoła Świata ! To już wiem, co w tym roku kupuję wink
          Tylko cena mnie totalnie powaliła ! sad sad sad
          • corrina_f1 Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 11:09
            Dziewczyny, a jak się ma Dixit do Story Cubes ? Mam wrażenie, że to w jakimś sensie jest podobne (motyw opowieści). Ale jaka jest przewaga Dixit nad Story Cubes ?
            Być może błędnie myślę i to kompletnie różne gry, dlatego pytam wink
            • slonko1335 Re: Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 11:19
              To dwie kompletnie różne gry. W Story cubes po prostu rzucasz kostkami i musisz wymyślić historię i wpleśc do niej to co wypadło na kostkach, nie ma tu żadnej punktacji i w zasadzie wygranych czy przegranych. W dixicie osoba prowadząca wybiera jedną ze swoich kart-mówi do niej jakieś hasło, pozostali uczestnicy ze swojej puli wybierają karty które pasują pod to hasło a potem trzeba odgadnąc która karta jest kartą prowadzącego. Podpowiedzi nie moga być zbyt trudne ani zbyt łatwe bo wtedy prowadzący nie dostaje punktów.
              • corrina_f1 Re: Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 11:23
                Ok, dzięki , w takim razie miałam błędne skojarzenia podobności tych gier smile
                A jeszcze pytanie, czy trzeba tu mieć wersję podstawową, czy nie ma znaczenia ? Bo interesuje mnie Dixit Podróże, ale to chyba są dodatki do wersji podstawowej ?
                • emily.1 Re: Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 14:56
                  Tak to dodatkowe karty do wersji podstawowej. Moim zdaniem story cubes to bardziej taka zabawa a nie gra, calkiem inne od dixitasmile Osobiście zdecydowanie wole Dixita.
                  • sylwina76 Re: Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 15:55
                    Wersja podstawowa to Dixit albo Dixit Odyseja (można grać aż do 12 osób) + 7 dodatków.

Story Cubes to bardziej zabawa w opowiadanie, niż gra. Świetna dla młodszych dzieci, taka na "rozgadanie", dla starszych - nieśmiałych i z bujną wyobraźnią. Może służyć jako przerywnik między grami. U nas czasem (ale już bardzo rzadko) wyciągana. Śliczne kostki, różne wersje (podstawowa, Muminki itp). Ale to raczej zabawa a nie gra, nie ma żadnej rywalizacji, no, chyba, ze na najlepiej opowiedzianą historię smile Dixit zaś to gra, ale najlepiej sprawdza się wśród osób, które mają podobne zaplecze kulturowe, wiedzę, czy swój "kod porozumienia". Gdy gramy w czwórkę (ja, mąż, 10 latka i 13 latek) musimy się jednak naginać do córki. W gronie samych dorosłych grało nam się lepiej. Ale i tak to jedna z naszych ulubionych gier. Przepiękne ilustracje, takie niejednoznaczne. Ja uwielbiam Dixita!
                    • corrina_f1 Re: Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 16:26
                      Wielkie dzięki za wszelkie info o Dixicie, coraz bardziej się ku niemu skłaniam smile

Jeszcze tylko ostatnie pytanie, czy dla 3 osób będzie ok ? W sensie my + 7-latka ? Za parę lat dołączy siostra, na razie za mała.
                      • sylwina76 Re: Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 16:41
                        Tak, jest wariant gry dla 3 osób, ale nie ukrywam, im więcej graczy, tym rozgrywka ciekawsza.
                      • slonko1335 Re: Dixit a Story Cubes ? 26.10.16, 16:48
                        Moim zdaniem gra jest sensowna od 4 osób w górę. Jak nie ma kogoś kto by mógł dołączać do Was to bym się z dixitem wstrzymała.
        • magia Re: Podróże/Geografia 16.11.16, 15:03
          To ja jeszcze podrzucę grę Wszystkie Państwa Świata.

gameby.pl/wszystkie-panstwa-swiata-gra-planszowa/

Gra jest raczej geograficzna niż podróżnicza, ale za to mocno edukacyjna. Nie dość, że trzeba odpowiadać na pytania to jeszcze pokazać palcem kontynent do którego konkretne państwo należy.
          W zasadzie dorośli i dzieci mają równe szanse.
          My w to gramy regularnie - dzieci nas zazwyczaj ogrywają mimo braku forów.
    • agni71 Re: Tikal - ktoś ma? 24.10.16, 13:24
      Może ktos z was posiada tę grę, i może napisac, czy ciekawa, czy instrukcja napisana zrozumiale (wystawiłam właśnie na All grę, fajną, ale za głupia jestem, żeby zrozumiec zasady, i stwierdziłam, że nie będę sie męczyć wink? Czy dzieci chętnie grają?

https://www.rebel.pl/repository/thumbnails/7/5/75920986.591609.140x0.jpg

• anicaf Re: Tikal - ktoś ma? 24.10.16, 13:34
        a co wystawiłąś?
        • agni71 Re: Tikal - ktoś ma? 24.10.16, 13:39
          Olympos
          • emily.1 Re: Tikal - ktoś ma? 24.10.16, 15:41
            Mamy Olimposa- i rzeczywiście ogarnięcie jej jest mega skomplikowane. I strasznie dużo rozkładania. My mamy tą grę od ponad roku i raz w nią zagralismy. Sama rozgrywka fajna, ale za dużo zamieszania. A co do tikala- moim zdaniem szalu nie robi. Kupiłam zachęcona przyzwoitymi opiniami, ale nie podoba mi się że w jednym momencie i jednym ruchem osoba wygrywająca przegrywa i odwrotnie. Dzieciaki tego nie lubią.
    • mia_lipiec Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 14:20
      u mnie prawie 4latek i 6latka i bardzo lubimy: Nogi Stonogi, Carcassonne, Pędzące żółwie, Rój, Potwory do szafy, W ogrodzie (dla córki obie już za proste), Statki Djeco, 5 sekund junior, Zgadnij kto to, Hej hej ok!, Zosia i jej zoo, Zwierzak na zwierzaku, Monopol junior, Uno, Roar no i nasze ukochane karcianki djeco - polecam bo mało znane a rewelacyjne: Bataflash, Czerwony kapturek, Mini family, Sakapuss, Bata Puzzle, Tip Top Clap
      na Mikołaja i pod choinkę czekają: Connect4, Kierowcy, Kotobirynt i SuerFarmer Delux
      • beverlyja90210 Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 19:34
        Jakie sa zasady karcianek Djeco?to cos jak Piotruś?
        • eszulczewska Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 21:48
          7cudow świata, Agricola,Polokenia -dla 10+.
        • mia_lipiec Re: planszówki pod choinkę 2016 24.10.16, 23:05
          Nie. Karcianki djeco to mini planszówki. Każda ma inne zasady. Jedne są na refleks i spostrzegawczość, inne na współpracę, pamięć, są strategiczne itd my uwielbiamy i są świetne na wyjazdy
          • fredy58 Re: planszówki pod choinkę 2016 25.10.16, 09:18
            U mnie dzieci 4 i 6 uwielbiają bardzo starą grę - jeszcze moją Ramzes II i ta - Boom Boom - może być elza i samoloty różne wersje są .. te się jeszcze nie pojawiły w temacie więc zachęcam smile
        • danaide Re: planszówki pod choinkę 2016 04.11.16, 11:06
          Np. takie smile

forum.gazeta.pl/forum/w,251622,156149098,156149098,Karcianki_Djeco_3_.html
    • marek_miroslaw Re: planszówki pod choinkę 2016 25.10.16, 10:43
      u mnie niezastąpione są gry z cyklu memory, nie do zdarcia, dla starszych i młodszych.
    • sylwina76 Terra 02.11.16, 15:34
      Zastanawiam się czy warto kupić Terrę dla dzieci (13 i 10 lat). Mamy 3 gry Timeline, a Terra wydaje się być bardzo podobna.... Parę osób tu polecało tę grę. Warto?
      • gosjana Re: Terra 03.11.16, 10:10
        Uważam, że warto. W tamtym roku córce 10l bardzo się spodobała ta gra na targach Gramy. Zazyczyla sobie pod choinkę. Graliśmy całe święta, podobała się wszystkim, polecam jeśli lubicie gry edukacyjne
      • martirad Re: Terra 06.11.16, 15:17
        U nas też gramy z 10latką i 13latkiem. Bardzo ciekawa gra, można się dowiedzieć wielu ciekawych rzeczy. Timeline mamy jedną i gramy w nią sporadycznie.
        • sylwina76 Re: Terra 06.11.16, 18:05
          Dziękuję za odpowiedzi. W takim razie pewnie kupię pod choinkę.
    • els.ol Re: planszówki pod choinkę 2016 06.11.16, 19:00
      Ma ktoś reklamowany Labirynt? Warto?
      5-latek chce, bo w reklamie widział...
      https://image.ceneo.pl/data/products/36515891/f-ravensburger-labirynt-junior-219315.jpg?=797e1
      • martirad Re: planszówki pod choinkę 2016 06.11.16, 19:34
        Mamy labyrinth ale nie junior tylko ten normalny. Jak dzieci były młodsze graliśmy często, teraz sporadycznie. Dla 5 latka super ale kupiłabym właśnie zwykłą a nie junior.
        • els.ol Re: planszówki pod choinkę 2016 06.11.16, 21:39
          dzięki - porównam smile
      • feresska Re: planszówki pod choinkę 2016 06.11.16, 21:44
        My również mamy, jeszcze z dawnych czasów - niemiecką wersję (u nas takich wówczas nie było) i do dziś uważam że to jedna z lepszych planszówek. Nie znam wersji junior ale w normalną wersję spokojnie moje dzieciaczki sobie radziły w wieku 5 lat. Do dziś córka (13 lat ma obecnie) chętnie do niej wraca.
    • gaja246 Re: planszówki pod choinkę 2016 06.11.16, 22:05
      My dziś graliśmy w Abecadło www.ceneo.pl/21124426;pla?se=GbURRsztAQCO7fokfSK08qU3m_HZ5_bB&gclid=Cj0KEQjwqfvABRC6gJ3T_4mwspoBEiQAyoQPkbFJA-mI10rUszd7a3wQfN3_OztiAfrorEoON0jm8mkaAhx38P8HAQ#tab=click Bardzo fajna gra na spostrzegawczość i chyba ją kupię. Każdy po kolei bierze kartę i przez 10 sek. przygląda się jej, zapamiętując szczegóły. Potem rzut kostką i w zależności od wyrzuconych oczek odpowiada się na jedno z 6 pytań dot. danej karty. Pytania o różnym stopniu trudności, więc np 6 latka lepiej sobie poradziła niż dziadeksmile
    • martirad Re: planszówki pod choinkę 2016 07.11.16, 12:01
      Ja mam cały czas dylemat czy dla córki 10 letniej kupić pod choinkę Domek czy Takenoko. Myślę też jeszcze o Wsiąść do pociągu dookoła świata. Dla syna 13 letniego już wybrałam Talisman. Magia i miecz.
      • noo_noo promocje na gry 07.11.16, 16:12
        w czytam.pl czytam.pl/promocja,203,Bestsellery-czytam.pl---gry.html
        w educarium.pl niektóre gry djeco w dobrych cenach, ale mało ich mają i żadnych nowości, przy okazji polecam gry Orchad Toys www.sklep.educarium.pl/educarium.php?section=2&kategoria=1061&subkategoria=5087&p=1&page=0
      • sloneczko04 Re: planszówki pod choinkę 2016 08.11.16, 12:37
        ja też się zastanawiam nad Domkiem i Takenoko ( córki 12 i 7,5)
        • martirad Re: planszówki pod choinkę 2016 08.11.16, 13:47
          Wczoraj poczytałam sobie i Tekanoko jest grą nagradzaną ale z 2 strony Domek jest nową grą. Wybrałabym chyba jednak Tekanoko a Domek na następny raz. W przyszły weekend jadę na targi gier planszowych do Gdańska więc sama zobaczę co się bardziej spodoba.
          • eweliska18 Re: planszówki pod choinkę 2016 08.11.16, 15:45
            a ja zastanawiam się Domek czy Kakao - prezent dla 8-latki
            • sylwina76 Re: planszówki pod choinkę 2016 08.11.16, 20:22
              Moja córka jest ogromną fanką Simsów - właśnie dlatego kupiłam jej Domek. Ma bardzo dobre recenzje, chociaż wydaje mi się bardzo prosty (zbyt prosty?) Kakao to gra kafelkowa, my mamy już sporo tych gier: Carcassonne, Małego księcia, Wilka i Owce. Takenoko sama już parę razy chciałam kupić, ale zawsze jakoś przegrywa z nowościami.
              • sloneczko04 Re: planszówki pod choinkę 2016 08.11.16, 20:33
                Ja Takenoko kupię na pewno..zastanawiam się nad tym Domkiem....moje też lubią Simsy..i też już mamy Malego księcia i Carcassone....no i jeszcze Abalone..bardzo mi się spodobało..smile
                • sonrisa06 Re: planszówki pod choinkę 2016 09.11.16, 19:11
                  Mojej 10 latce kupiłam Domek. Miałam nie kupować żadnej planszówki, ale Domek mnie skusił. Moja córka uwielbia Simsy, czy akurat ta gra ją wciągnie to się okaże po świętach.
                  • beverlyja90210 Re: planszówki pod choinkę 2016 10.11.16, 08:24
                    domek dla 10 latki? Dziewczyny to trochę nie ta grupa wiekowa, domek to dla 5-6 letnich dziewczynek gra
                    • slonko1335 Re: planszówki pod choinkę 2016 10.11.16, 08:39
                      rodzinna gra wiek 7+....
                      • beverlyja90210 Re: planszówki pod choinkę 2016 10.11.16, 10:45
                        Jak dla mnie 10 latka moze zanudzić,gralam w nią z 6-7 latkami i dla tej grupy ok,starsze kuzynki wybieramy cos innego.Znam ludzi którzy twierdza ze grzybobranie dla 8 jest ok,takze tegosmile
                        • slonko1335 Re: planszówki pod choinkę 2016 10.11.16, 11:08
                          nie ślędze opinii z growych forów i blogów na których grzybobranie jest polecane dla 8-latkow...ma świetne recenzje także napisane przez dorosłych którzy lubia w nia grać...
            • agulek.3 Re: planszówki pod choinkę 2016 23.11.16, 08:33
              Zdecydowanie wybrałabym domek.
    • gaga-sie Re: planszówki pod choinkę 2016 09.11.16, 18:45
      W Smyku jest promocja na zabawki, niektóre gry też są www.smyk.com/promocje/zabawki/super-oferta.html
    • zebraw-paski Re: planszówki pod choinkę 2016 10.11.16, 09:21
      Nie zgadzam się zupełnie, że Domek to tylko dla 5-6 latki. Kupiłam dla 10 latki, bardzo jej się podobała, mąż też zagrał chętnie. To gra rodzinna, myślę, że rodzice i dziadkowie też mogą się świetnie bawić. Gra ma bardzo dobre recenzje w internecie (kupiłam zachęcona po przeczytaniu), myślę, że nie będziecie żałować zakupu smile To super gra. Zapytałam córkę o porównanie z Takenoko i nawet wybrała Domek. Ale Takenoko też świetna, 8 latek i 10 latka chętnie grają. Poza tym polecamy i gramy w: Splendor, Wsiąść do Pociągu, Potwory z Tokio, Labirynt Ravensburgera, Mondo, Qwirkle, Ubongo, Zapp Zerapp, Villa Paletti, Abalone, Rummikub, Small World, Dixit i pewnie jeszcze parę innych. Polecam też karcianki Djeco, chociaż moje dzieci już raczej z nich wyrosły (świetnie sprawdzały się na wyjazdach). Też dla młodszych dzieci gry Haba (około 4-7 lat). Aha, i kupiłam jeszcze ostatnio Zakazaną Wyspę - gra kooperacyjna twórcy Pandemica. I polecane tu Ubongo - świetna.
      • sylwina76 Re: planszówki pod choinkę 2016 11.11.16, 18:03
        Ja się trochę boję tego Domku. Kupiłam skuszona pozytywnymi opiniami z sieci, czytałam, że spodoba się tym, co grają w Simsy, ale jakoś mam wrażenie, że okaże się zbyt prosta, tak jak Kotobirynt kupiony w zeszłym roku. Zagraliśmy kilka razy, ale gdybym wiedziała, że to tak łatwiutka i banalna gra, to w życiu bym nie kupiła. A na pudełku 6+ wg rebela. Z kolei Small World niby 8+, a moja dziesięciolatka nadal twierdzi, że to zbyt skomplikowana gra. My lubimy gry szybkie, z prostymi zasadami, ale bez przesady... I tak się zastanawiam, czy Domek zostawić dla córki, czy jednak dać w prezencie młodszym członkom rodziny.
        • mia_lipiec Re: planszówki pod choinkę 2016 11.11.16, 19:08
          Sylwina76 a wg Ciebie Kotobirynt to dla jakiego wieku? Planuje dla 6latki która dużo gra w różne gry. Myslisz ze bedzie ok?
          • ewolajda88 Re: planszówki pod choinkę 2016 11.11.16, 19:15
            Moja dostała na 7 urodziny. Gra jej się bardzo spodobala. Zasady na poczatku mnie zniechecily, na pierwszy rzut oka-trudna, ale po 3 rozgrywkach juz poszlo. Dla 6-7latki w sam raz wg mnie.
          • sylwina76 Re: planszówki pod choinkę 2016 11.11.16, 21:59
            Uważam, że Kotobirynt jest grą od 5 do 8 lat. Zasady banalnie proste. Rozkładamy labirynt z kart kanałów (4x4 karty, dla młodszych 3x3, albo dla starszych 5x5) w wyznaczonych miejscach kładziemy 2 karty właścicieli i 2 karty kotów. Celem gry jest doprowadzenie jak największej liczby kotów do właścicieli poprzez obrócenie karty kanału albo dobranie nowej karty i przesunięcie starej. Taka logiczna gra na myślenie, ale u nas rozgrywana błyskawicznie. Plusy: fajne, małe metalowe pudełeczko i ładne grafiki. My nie jesteśmy jakimiś planszówkowymi wyjadaczami, ale gra nas znudziła. W kategorii gier logicznych stawiałabym na Blokusa, Abalone czy Qwirkle.
            • sonrisa06 Re: planszówki pod choinkę 2016 11.11.16, 22:39
              Również mamy grę kotobirynt. Córka dostała ją w zeszłym roku. Teraz ma 10 lat i nadal ją lubi. Na początku gra wydaje się bardzo trudna. Mnie to od razu do niej zniechęciło, ale córkę nie. Wczytała się w instrukcję i zasady ogarnęła migiem. Ja tej gry nie lubię, bo prawie zawsze z córką przegrywam 😉 chyba tylko raz wygrałam. Plusem tej gry jest dla mnie małe pudełko (miejsce do przechowywania) i ładna grafika gry. Córka lubi tę grę przede wszystkim dlatego, że jest o kotach i również dlatego, że można ją wszędzie ze sobą zabrać ( małe gabaryty). Wyciąga ją zwykle na końcu po kilku przegranych rozgrywkach w inne gry, bo wie, że w tą wygra.
              Dla mnie gra średnia ale i tak ją wszędzie ze sobą zabieramy i gramy - dzięki małemu pudełku.
    • monikaj21 Re: planszówki pod choinkę 2016 10.11.16, 09:58
      Czy ktoś ma może grę Kroniki Archeo? Co o niej myślicie?
      hurt.rebel.pl/products/kroniki-archeo-101539.html?back=/categories/zielona-sowa-5020.html
      • edyta_32 Re: planszówki pod choinkę 2016 11.11.16, 22:58
        Dzis pozyczylam od siostry superfarmer de luxe. moja 7,6 zachwycona smile chcialaby teraz Chrono Bomb. ale sama nie wiem czy mnie przekonuje. Za to moj 3,5 ostatnio pokochal dubble te zwykle smile
    • lifecolor Re: planszówki pod choinkę 2016 12.11.16, 10:09
      Ktos cos o tej grze?
      www.hippocampus.pl/gra-wredniak.php
    • els.ol Re: planszówki pod choinkę 2016 15.11.16, 16:18
      5 sekund (niebieskie, 8+) w Auchan za 48,99zł
    • magia Re: planszówki pod choinkę 2016 16.11.16, 14:11
      Nie najgorsza jest dziś cena w EMPIKU na TIMELINE POLSKA 43.09zł, zwłaszcza, że przy płacaniu masterpassem min. 40zł jest zwrot 25zł do wykorzystanie w empiku no i gratis przesylka do salonu.

Na ceneo najniższa cena to 40zł +przesyłka
    • mruu1 Re: Gry w Lidlu 16.11.16, 23:41
      Od jutra wybór gier w Lidlu. Podobno Linko! (Abluxxen) to niezła karcianka. www.lidl.pl/pl/oferta.htm?action=showDetail&id=76197
      Znacie którąś z tych gier?

• mia_lipiec Re: Gry w Lidlu 17.11.16, 00:19
        w tej cenie to można kupić którąś z pięknych i świetnych karcianek Djeco a wybór jest ogromny. Te z lidla brzydko wydane
    • slona78 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 16:01
      Napiszcie proszę z doświadczenia - jakie najmniejsze dzieci mogą grać we Wsiąść do pociągu? Na pudełku jest 8+, ale chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach. Dzięki!
      • magia Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 16:45
        Moja córka gra od 6 roku życia bez najmniejszych problemów, wiec podejrzewam, że 5-latki też dadzą radę jeśli tylko liczyć umieją.

Pod kątem kategorii wiekowej zawsze mnie rozmieszał Super Farmer DeLuxe- wg pudełka jest od 7 lat.
        Moje dzieci grały w niego od 4 roku życia, a mając 7-8lat przestały, bo za nudne było..
      • corrina_f1 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 16:47
        slona78 napisała:

> Napiszcie proszę z doświadczenia - jakie najmniejsze dzieci mogą grać we Wsiąść
        > do pociągu? Na pudełku jest 8+, ale chętnie poczytam o Waszych doświadczeniach
        > . Dzięki!

Gramy z obecnie 7 latką od zeszłej zimy. Ogarnęła szybko, fajnie zaczęła kombinować po jakimś czasie. Gra na początku wydaje się skomplikowana, bo jest dużo elementów, karty pociągów, karty tras, pociągi, nowe nazwy geograficzne itp. Całą sobotę M studiował filmiki na YouTube zanim zaczęliśmy grać, bo wydawało mi się że instrukcja jest nie do ogarnięcia wink
        Ale jak już wszystko stało się jasne, to zaczęła się sama przyjemność smile Do dziś po roku to nasza gra nr 1. Gramy w Europę, a teraz czekam na przesyłkę z Dookoła Świata. To dopiero będzie wyzwanie ! smile Piszą, ze czas rozgrywki to 3 godziny, hehe smile W Europę teraz gramy jakieś pół godziny.
        • slona78 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 17:36
          Bardzo Wam dziękuję za informacje, w takim razie zamawiam smile
          Corrina - jak już dostaniesz Świat - podziel się opinią, ta wersja bardzo mi się podoba (cena już mniej), ale przede wszystkim jestem bardzo ciekawa czym się różnią i czy warto.
          • magia Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 18:21
            Każdą TtR warto. Mamy 5 planszy, gramy we wszystkie.
            Ulubiona córki (10l) to Szwajcaria, syna (12l) Indie, moja Nordic Countries, a mąż się dostosowuje smile
            • slona78 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 18:47
              Zamówiłam już Europę, czy wszystkie części są historyczne?
              A co do oznaczania gier... Uno jest 7+ a syn ją uwielbiał mając 4 lata, dlatego pytałam o Wasze wrażenia, bo wiem, że opis mija się z rzeczywistością wink
              • magia Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 19:09
                Hmm, chyba wszystkie są historyczne, chociaż może jednak nie - mapa Szwajcarii wydaje się współczesna.
                • edyta_32 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 19:31
                  Dzieki za podpowiedzi. dla 3,5 latka zamowilam Dzieci z Carcassonne a dla 7,5 latki Domek smile oprocz tego dostana Potwory do szafy ,Grzybobranie i Reka mnieNeka wink
                  • ewolajda88 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 20:15
                    Moje dzieci tez chca "reka mnie neka" i "doktora eugeniusza" ja nie jestem przekonana do zadnej z nich. Moze ktos ma i podzieli sie wrazeniami?
                    • edyta_32 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 20:33
                      Chetnie ja sie podziele eugeniuszem. corka za wlasne smile pienidze kupila 2 tyg. temu a tym tygodniu juz sprzedalam ja jako uzywana na olx oczywiscie tracac 40 zl crying Badziewie. nawet corka powiedziala ze reklama nic nie wspolnego z reklama. wyjela 5 razy. duzo lepsze 5 sekundsmile)) Mam nadzieje ze chociaz przy tej Rece bedzie troche smiechu. bo przy tym euveniuszu to nuda. Najwyzej sie znowu sprzedawink to takie moje zdanie.
                      • ewolajda88 Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 21:47
                        o kurcze, to mnie zaskoczyłaś...moje dzieci ciągle dopisują do listu do mikołaja jakieś plujące lamy, osiołki, wilki, czy chronobomby...chciałam wybrać choć jedną, bo mimo, że często tłumaczę, ze reklama często niewiele ma wspólnego z rzeczywistością, to i tak niewiele daje...
                  • beamilka Re: planszówki pod choinkę 2016 18.11.16, 22:16
                    A gdzie i za ile kupiłaś tę rękę? Bo moja córka też chce
                    • edyta_32 Re: planszówki pod choinkę 2016 19.11.16, 08:52
                      Reki jeszcze nie kupilam. Teraz w selgros jest po 119 ale licze a Auchan na -30 %
                      • mkgc Re: planszówki pod choinkę 2016 19.11.16, 21:46
                        Czym różnią się gry 5 sekund CZERWONA od NIEBIESKIEJ?
                        • els.ol Re: planszówki pod choinkę 2016 20.11.16, 15:08
                          Google wiedzą wszystko.
                          • mkgc Re: planszówki pod choinkę 2016 20.11.16, 15:27
                            Dziękuję za pomoc. Sama już się dowiedziałam!
                            • els.ol Re: planszówki pod choinkę 2016 20.11.16, 15:54
                              A proszę bardzo. To nie było skomplikowane smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka