Dodaj do ulubionych

Zasady gry w UNO

12.06.17, 14:11
Może to nie temat na to forum ale ponieważ zachęciłyście mnie do zakupu tej gry dla dziecka to wytłumaczcie mi jedną/ dwie kwestie bo moim zdaniem w instrukcji nie jest to opisane.
A więc 1 osoba rzuca kartę +2 (weź dwie karty). Czy następna musi wziąć te dwie karty czy też może rzucić kolejną taką kartę? A jeśli może takową rzucić to czy kolejna osoba bierze 4 karty czy tylko 2? To samo z kartą postój - jedna osoba rzuca, kolejna może rzucić też taką kartę? Czy wtedy trzecia osoba stoi dwie kolejki?
Z góry dzięki
Obserwuj wątek
    • mia_lipiec Re: Zasady gry w UNO 12.06.17, 14:41
      my gramy tak, że jak jedna rzuci którąś z tych kart to druga bierze 2 karty lub traci kolejkę; w obu opcjach nie może dać karty rzadnej
    • aqq84 Re: Zasady gry w UNO 12.06.17, 15:08
      Mialam kiedys uno na telefonie. Na +2 mozna bylo rzucic +2, wtedy kolejny gracz bral 4 (chyba ze tez rzucil +2, to kolejny 6). Po utracie kolejki nie mozna bylo nic rzucic
      • eweliska18 Re: Zasady gry w UNO 13.06.17, 10:57
        też tak gramy
    • slonko1335 Re: Zasady gry w UNO 13.06.17, 12:33
      u nas można dorzucic plusy i kolejna osoba bierze zsumowaną liczbę kart jeśli nie może nic dorzucić, podobnie z postojem, jeśli następny gracz dorzuci postój to kolejna osoba stoi wie kolejki.
    • agusia.24 Re: Zasady gry w UNO 13.06.17, 14:39
      uno to takie makao dla dzieci, więc zasady takie same, gramy właśnie tak jak opisałaś
    • iwetta-78 Re: Zasady gry w UNO 14.06.17, 08:11
      W mojej wersji gry, jest w instrukcji napisane, że następny gracz musi wziąć dwie karty i traci kolejkę. Tak samo z kartą postój "następny gracz traci swoją kolejkę". I my w ten sposób gramy.
      • eesti_2005 Re: Zasady gry w UNO 14.06.17, 08:29
        W instrukcji tak jest napisane i my tak na początku graliśmy. Ale dzieciaki szybko mi zwróciły uwagę, że tak się nie gra, tylko na +2 można położyć +2 i następna osoba bierze 4 karty lub na postój wyłożyć postój i następna osoba stoi tę kolejkę. Dzieciaki na podwórku tak grają, więc my też już od kilku lat gramy wg tych zasad.
        A i jak się bierze karty, no nadal ma się ruch i można położyć kartę wg koloru.
        A Wy też tak gracie, że można położyć w jednym rzucie kilka takich samych kart (np jak się ma dwie zielone ósemki, trzy niebieskie trójki lub dwie żółte +2)?
        • super-czarna.1 Re: Zasady gry w UNO 14.06.17, 10:34
          My też tak gramy. A jeśli jakaś osoba bierze karty (+2) to może rzucić czy dopiero w następnej kolejce?
          • eesti_2005 Re: Zasady gry w UNO 14.06.17, 10:45
            Wg naszych zasad może rzucić, bo przecież nie traci kolejki.
            • kazia4 Re: Zasady gry w UNO 21.06.17, 16:48
              Ale wg naszej instrukcji "następny gracz musi wziąć dwie karty ze stosu LOSOWANIA i traci kolejkę".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka