Dodaj do ulubionych

Reklamacja baterii

06.09.17, 23:04
kupiłam pół roku temu baterie do nowej łazienki Teka z czarną powłoką od niedawna zaczeła ta czarna powłoka schodzić i się kruszyć,zakup przez internet firma sprzedająca mnie olała,kazano złożyć do Teki a teka kazała przysłać zdjęcia i stwierdziła że odpada bo żle użytkowałam,szczerze to nie wiem co miałabym robić z tą baterią chyba siedzieć i drapać żeby schodziło,na kolejne maile nie odpowiada nikt,złożyłam skargę w miejscu zamieszkania do rzecznika praw konsumenta ale podobno czeka się ok 1,5 miesiąca tyle spraw,czy mogę zrobić coś jeszcze>?sąd cywilny?
Obserwuj wątek
    • kika_19 Re: Reklamacja baterii 06.09.17, 23:18
      hej, myślę, że możesz wystąpić z roszczeniem do sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową. najlepiej, gdyby pismo było napisane przez prawnika albo kogoś kto ładnie operuje paragrafami smile na wszelki wypadek w piśmie napisałabym, że bateria była użytkowana zgodnie z przeznaczeniem a czyszczona mokrą ściereczką wink wysłane pocztą za potwierdzeniem odbioru.

zanim wysłałabym ten list, poradziłabym się kogoś, czy można prowadzić to dwutorowo czyli sprzedawca + producent (nie mam pojęcia). żeby wybrać najlepszą opcję, bo może lepiej będzie kontynuować przepychanki z producentem - użytkowałaś zgodnie z przeznaczeniem, jeśli uważają inaczej, to chcesz oddać to do ekspertyzy (tylko nie wiem, czy takie rozwiązanie Cię urządza, bo musiałabyś ją wymontować...)

bujałam się 1,5 roku z nierzetelnym wykonawcą szafek i dopiero pismo przedsądowe odniosło skutek... mam nadzieję, że w Twoim przypadku pójdzie lepiej smile

tutaj link z porównaniem gwarancja vs niezgodność:
      www.bip.powiat.poznan.pl/3215,reklamacja-z-tytulu-niezgodnosci-towaru-z-umowa-i-reklamacja-z-gwarancji-roznice

powodzenia!
      • silje78 Re: Reklamacja baterii 07.09.17, 05:38
        Nie ma juz rezimu niezgodnosci. Moze, a wrecz powinna, reklamowac z tytulu rekojmi. Zgloszenie i sprzedawcy. Maja 14 dni na zalatwienie reklamacji od momentu otrzymania towaru. Szukaj na ich steonie formularza, jesli nie ma to znajdz na stronie UOKIK druk. Batdzo wazne bys zaznaczyla/dopisala reklamacje z tytulu rekojmi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka