Dodaj do ulubionych

Allegro- kupująca nie odebrała listu poleconego

18.09.18, 17:17
Sprzedałam dzieciecy ciuch, kupująca zapłaciła za ubranko i zgodnie z umową wysłałam je listem poleconym. Minęły 2 tygodnie. W podglądzie monitoringu list jest nadal w transporcie. Pisałam do kupującej na maila czy odebrała list. Nie odpowiedziała mi na żadnego maila. Próbowałam dzwonić- brak połącznia, nr tel kontaktowego był zbyt krótki (wybierałam bez kierunkowego, kierunkowy okazał się być do Norwegii). Podejrzewam, ze niedługo poczta zwróci mi list i będę musiała zapłacić za przesyłkę zwrotną. Jak dalej postąpić żeby móc w zgodzie z prawem odzyskać koszty przesyłki, które są wyższe niż cena ubranka?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 17:40
      odzyskujesz koszt tylko w jedną stronę, czyli zwrotnej do ciebie wink za cene w jedną stronę zapłaciła juz kupująca.
      zwracasz na konto wpłaconą kwote pomniejszoną o koszt jaki ci policzy poczta za zwrot do ciebie. albo czekasz cierpliwie jaka decyzje podejmie kupujaca- jesli zapłaci za przesyłke jeszcze raz -wysyłasz ponownie.
      pewnie cos sie wydarzyło skoro nie odebrała przesyłki juz opłaconej.
      • jzabro Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 18:33
        Dziekuję. Czyli koszty przesyłki w obie strony zostają w tym przypadku całkowicie po stronie kupującej? Czyli w jedną stronę nie placi sprzedawca (tak chyba jest w przypadku zwrotów)
        • patatajowa Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 19:07
          nie rozumiem....
          dostałaś kase za towar i na wysyłke. teraz jesli list wróci powinnas zwrócic kwote kupującej.wpłaconą minus koszt zwrotu do ciebie jaki policzy ci poczta.
          albo wysłac jeszcze raz po wpłacie przez kupującą kosztów ponownej wysyłki i tego zwrotu do ciebie.
          jesli sprzedajesz jako osoba prywatna to do tego nie maja zastosowania przepisy o sprzedazy konsumenckiej. tylko zastosowanie ma rozsądek wink
          • jzabro Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 19:26
            Czyli teoetycznie koszt przesyłki do kupującej (już zapłacony przez kupującą i koszt zwrotu do mnie przez pocztę pokrywa kupująca (teoretycznie, bo koszt przesyłki zwrotnej pewnie jest wyższy niż towar, więc wychodzi na to że nic jej nie zwracam i nadal będe stratna, na szczęscie niewiele). Dzięki.
            • patatajowa Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 19:36
              no jak stratna bo dalej nie rozumiem...
              przykłądowo sprzedajesz rzecz za 1 zł i 8 zł za polecony.masz na koncie 9 zł. za zwrotny polecony płacisz poczcie 8 zł. kupującej zwracasz złotówkę. ty masz z powrotem ciuch. stratna jest ona jesli nie odbierze przesyłki.
              • jzabro Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 20:10
                No jak to Patatajowa, przeciez w tym przypadku za wysłana przesyłkę musze zapłacić 8 zł, więc fizycznie mam od kupującej tylko 1 zł za ciuch. A za przesyłkę zwrotną zapłacę 8zł i mogę odliczyć tylko tę złotówkę,nie zwracam nic kupującej, a 7zł będę stratna.
                • jzabro Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 20:15
                  Jeszcze raz wytlumaczę bląd twojego rozumowania, bo może pisze zbyt niezrozumiale. Kupująca zapłaciła za przesyłkę do niej, ale sprzedajacy nie ma tych pieniędzy, bo musi je wydać na poczcie. A za przesyłkę zwrotną nie ma z czego odliczyć całej kwoty przesyłki, bo ma tylko 1 zł zarobku (cena ciucha). Kupujaca jest winna 7zł.
                • patatajowa Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 20:17
                  no dobra chora jestem, nie myśle jasno dzisiaj....
                  pytanie ile realnie zapłaciła kupująca, jeśli koszt ciucha jest większy od kosztu wysyłki to stratna nie jestes.
                  i moze nie bedziesz bo na razie gdybamy.
                  • patatajowa Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 20:19
                    a jesli faktycznie ciuch jest za złotówke a wysyłka za 8 to dziwi mnie ze sprzedajacemu sie chce a kupujacy widzi w tym sens wink
                    • jzabro Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 20:46
                      To była akurat twój przykład. Nie wiem ile poczta liczy sobie za przesyłkę zwrotną, ale jesli tyle samo co za wysyłkę, to będę stratna na całej tej operacji 2 złote.
                      • emma6666 Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 23.09.18, 22:26
                        Jeżeli wysłałaś ekonomicznym to tyle samo, jeżeli priorytetem to policzą jak za ekonomiczny
    • verika Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 19:36
      W zeszłym roku miałam tez dziwną sytuację, sprzedałam bluzę, kwota niby nie wysoka, no ale jednak - 35 zł, po jakimś czasie paczka wróciła, kupujący nie odebrał, zapłaciłam za przesyłkę zwrotną i próbowałam skontaktować się z kupującą, niestety nie udało mi się, zostałam z bluzą i wpłatą za nią + wpłatą za wysyłkę - za odsyłkę. A kupująca nigdy się nie odezwała....
      • dmc1981 Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 18.09.18, 20:42
        to u mnie było jeszcze ciekawiej, sprzedałam bluzę, kupujaca zapłaciła. po dwóch tygodniach napisała, że nie miała jak odebrać, ubranko wróci, ale ona nadal je chce i ponownie wpłaciła za wysyłkę. Gdy wróciło, wysłałam drugi raz. Po jakimś miesiącu, bluza znów wróciła z wieloma pieczątkami awizowymi. Napisałam do pani, o co chodzi, ale nie było już żadanej odpowiedzi, mimo kilku maili z mojej strony. Do dziś mam tę bluzę, bo jakoś mi nijak wystawić ją ponownie, skoro jest zapłacona... a to już z 8 miesięcy wink
    • jzabro Re: Allegro- kupująca nie odebrała listu polecone 19.09.18, 20:00
      Problem się rozwiązał, kupująca w końcu odpisała mi mailowo, ze odebrała list. Dziwne, ze na monitoringu poczty list jest nadal w transporcie. Ale cóż, może mają jakiś błąd na stronie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka