Dodaj do ulubionych

pościel dla noworodka? czy potrzeba?

14.10.04, 18:58
Bo tak sobie kombinuje, ze kupie rozek, wiec dzidzia bedzie w rozku, potem
spiworek do spania a jak bedzie za chlodno to przykryje rozlozonym rozkiem.
Poduszki dziecko i tak nie uzywa, zamiast kolderki planuje zakupic ze dwa
polarkowe kocyki i jeden gruby koc. Dziecko urodzi sie na poczatku lutego.
Dobrze kominuje? czy jednak tradycyjna posciel (poduszka+koldra) jest
niezbedna??Staram sie ograniczyc wydatki wyprawki do rzeczy naprawde
niezbednych.
Obserwuj wątek
    • klubiale1 Re: pościel dla noworodka? czy potrzeba? 14.10.04, 19:15
      Poduszka jest niepotrzebna. Dziecko lezy na płasko, a do podparcia plecków na
      boku można użyć własnego jaśka.
      W rożku pośpi może z miesiąc i wyrośnie. Pierwszy miesiąc ze względu na częste
      karmienia, mój maluch spał ze mną w łóżku, więc i rożek niewiele mi się przydał.
      Jeśli planujesz zakup śpiworka, to i kołdra nie przyda się przez jakiś czas.
      Zależy jak duży jest śpiworek.
      Jeśli wyrośnie ze śpiworka, można używać grubego koca obleczonego w powłoczkę
      (+dodatkowe koce, gdyby było za zimno)
      Na pewno przydadzą się 2-3 prześcieradła z gumką, 2 powłoczki na kołdrę lub koc.

Kołdra i poduszka są potrzebne tak naprawdę dla dziecka powyżej roku.
      Pozdr

• skrzynka3 Re: pościel dla noworodka? czy potrzeba? 14.10.04, 19:55
        Mysle ze spokojnie mozna sobie odpuscic.Rzeczywiscie przydadza Ci sie
        przescieradelka z gumka na materac i ewentualnie powloczki na kocyk (tak
        naprawde mozna przeciac zwykla duza powloke na pol i zeszyc).Ja pod glowke
        podkladalam jeszcze pieluche flanelowa -maluchy bardzo ulewaly i dzieki temu
        nie musialam codziennie prac przescieradla.Spaly w rozku a potem w spiworku
        (kupilam wiekszy i starczyl do roku)w zimne noce przykrywalam rozlozonym
        rozkiem. Sprawdzilo sie wink) Pozdrawiam serdecznie Skrzynka
    • mmala6 Re: pościel dla noworodka? czy potrzeba? 14.10.04, 20:23
      dziekismile)))wlasnie "zaoszczedzilam" ok 100 zlsmile)kupie sobie za to....hmmm.....
      • akkf Re: pościel dla noworodka? czy potrzeba? 14.10.04, 21:51
        Nie wiem, czy wszystkie, ale akurat zestawy powleczen (chyba gluck), ktore
        kupili tesciowie maja powloczke na kolderke w wielkosci dla sporego dziecka
        (powyzej roku tak na oko), a ja uzywam jako kolderki rozlozonego rozka - w domu
        nie mam na niego powleczenia - piore po prostu rozka, ale tesciowa uszyla i u
        dziadkow ma powleczenie. Tak więc z poscieli uzywam tylko 2 przescieradelka na
        gumke...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka