mamaijasiek 26.11.04, 10:55 moje dziecko kończy 4 miesiące czy warto jeszcze kupić matę edukacyjną? Jakie maty polecacie? a może lepsze są tzw. stojaczki gomnastyczne dziecko uczy się pózniej przy nich siadać i wstawać? napiszcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
klubiale1 Re: mata edukacyjna 26.11.04, 19:12 chyba nie ma co wydawać pieniędzy, bo jak dziecko zacznie raczkować, to szybko ucieka z maty. Lepij kup taki stojak z zabawkami, pod którym mozna dziecko położyć na kocyku, a potem dziecko będzie się nim bawić na stojąco. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
beciaw11 Re: mata edukacyjna 26.11.04, 21:08 Mam ten sam roblem) Myślałam o macie tiny love arka nogo lub zoo. Stojaczki też są fajne...Dołączam się do pytania: Co lepsze dla 4 m-czniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: mata edukacyjna 26.11.04, 22:22 tu się zachwycam nad Tiny Love ZOO forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=16242657&a=16256555 Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: mata edukacyjna 26.11.04, 22:29 aaa nie zgadzam się z klubiale. Stojak od maty różni się tym, że zamiast ręcznika czy kocyka pod stojakiem jest sobie mata. Więc jeśli dziecko ma uciekać to ucieknie i spod stojaka i spod maty. Stojaki są zazwyczaj mniejsze i nie wyobrażam sobie położyć 4 miesięcznego dziecka w jednym ograniczonym miejscu. Konstrukcja maty pozwala dziecku nawet się z tej maty przekaturlać np na kocyk obok i dalej się bawić czym innym, a spod stojaka dziecko się za bardzo nie wydostanie, chyba że przodem lub tyłem - no ale takie 4 mies.dziecko nie potrafi. Jeśli dziecko wyrośnie z leżenia pod pałąkami maty, to może sobie równie dobrze stać przy tych pałąkach, czy siedzieć przy pałąkach czy stać na czworaka przy pałąkach. Czy w końcu można te pałąki położyć i całą matę położyć jako przedłużenie - zakończenie wielkiego koca do zabawy. Zupełnie nie rozumiem argumentu, że z maty dziecko wyrasta. Mój synek za 2 dni kończy 7 miesięcy i nadal bawi się na macie, przy macie, pod pałąkami, nad pałąkami, przy pałąkach, samymi pałąkami, samą matą itd. itp. Odpowiedz Link Zgłoś
black_currant Re: mata edukacyjna 27.11.04, 10:23 Nie wiem jak to będzie u Grzesia, ale Emilka matą 'Tiny Love - Arka Noego' bawiła się do +/- 10 miesiąca. A zabawki, które były podczepiane do maty lubiła także później. Więc 4 miesięczniak nie wydaje mi się za duży na taką zabawkę. --------------------------------------- Ania - podwójna mama październikowa Emilka (1.10.2001) Grześ (18.10.2004) Odpowiedz Link Zgłoś