Dodaj do ulubionych

OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie

20.03.05, 17:00
witam,

jestem czerwcowka i przymierzam sie do kupna wozka. Chcialabym, zeby moje
dziecko jezdzilo w gondolce przez cala zime wiec do ok 9 miesiaca (marzec
2006). Bardzo podoba mi sie jeden wozek, ale szerokosc gondolki ma ok 37 cm
(ponoc ponizej sredniej) i na oko rzeczywiscie wyglada na waski. Zastanawiam
sie wiec czy 9-cio mieiseczny maluch w kombinezonie i jakims kocyku czy
spiworku zmiesci sie do tego wozka i czy bedzie mu wygodnie.
Czy macie jakies doswiadczenia w tym temacie??? Poradzcie prosze bo nie wiem
czy kupic ten wozek, czy dac sobie z nim spokoj i poszukac jakiegos innego
"krazownika".

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • gumitex Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 20.03.05, 22:51
      Sprawdź lepiej jaka jest długość tej gondoli. Obaj moi synowie przestali się
      mieścić na długość w wieku ok. 6-7 miesięcy. Poza tym 9 miesięczne dziecko
      raczej nie będzie chciało leżeć, przynajmniej dopóki nie zaśnie, a gondolki nie
      mają szelek.
      • andaba Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 20.03.05, 22:54
        A moje jeżdziły w pozycji horyzontalnej do 12-13 miesiąca... W gondolce
        mieściły sie, ale to był wózek starego typu - teraz te wózki są jakieś małe,
        chyba trudno będzie Ci znaleźć odpowiedni. Może lepszy bedzie wielofunkcyjny z
        gondolkę tylko na malucha, a potem zakryta spacerówka?
    • mamaaga5 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 10:14
      to wlasnie jest wielofunkcyjny wozek, ale chcialabym w zimie jak najdluzej
      "przejezdzic" w gondolce. Ona ma podnoszone plecki, wiec na siedzaco tez mozna,
      no i ma szeleczki, wiec pod tym wzgledem jest raczej uniwersalna i bezpieczna.
      Nie chcialabym tylko, zeby mojemu Maluchowi bylo ciasno. Chociaz zaczynam godzic
      sie z tym, ze jesli nasza Mala okaze sie calkiem spora Klucha, to chyba po
      prostu szybciej przesiadziemy sie na spacerowke (tez ma pozycje lezaca z budka
      itd.).
      Ale bede wdzieczna za dalsze opinie nt. optymalnych wymiarow.

pozdrawiam
      • julka72 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 11:15
        Podciągam, może ktoś jeszcze coś napisze?
    • karynk Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 11:40
      mamaaga5, czy mogłabyś zdradzic jaki model wózka masz na mysli? ja oczekuje na
      dzidziusia w sierpniu i też chcialabym wozić go w gondoli przez zimę. ostatnio
      zachwyciła mnie iglesina magnum - wózek 2w1. z zalet ma m.in. szelki w
      środeczku i oparcie podnoszone z zewnatrz, mięciutki zawieszenie.
      pozdrawiam, karynk
      • magdulka26 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 11:43
        Bardzo ciekwy temat.Ja mam termin tak samo jak poprzedniczka na sierpnień ,i w
        zimie tez bym chciała dziecko wozic w gondolce .Może ktoś doradzi jaka
        szerokość jest odpowiednia.
        • andaba Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 11:54
          Pofatygowałam się na strych i zmierzyłam. Nasza ma 88 cm długości i 40 cm
          szerokości (dołem). Ale jak pisałam dzieci jeździły 12 - 14 miesięcy. Teraz
          takiej dużej chyba nie znajdziecie, wózki trochę sie zmieniły. Ale może i są
          większe, tylko mnie to teraz nie interesuje i nie oglądam...
        • mabasia Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 12:16
          No to ja Wam napisze o miom wózku. Jestem czerwcóweczką z tamtego roku ii tez
          chciałam, żeby mały pojeździł gondola cała zimę. Kupiliśmy ROANA Maritę -
          gondola rewelacja- ma chyba 82 cm długości i jest szeroka - nie mierzyłam -
          więc nie podam wymiaru.
          Podnoszione plecki, budka - super komfort. Mały był duży - urodził się z wagą
          4260 i 60 cm długości i rósł jak na drożdżach. Teraz waży jakieś 11,5 kg i
          właśnie przesiedliśmy się do spacerówki. Więc zime udało się przejeździć. Jaś
          bardzo lubił jeździć w gondoli i polecam ROANA. Spacerówka natomiast też jest
          niezła, ale chcieliśmy już coś lżejszego i składającego się do mniejszych
          rozmiarów.
          Dzisiaj jakbym miała wybierać wózek to kupiłabym ta samą gondolke - bez
          spacerówki, a potem samą spacerówkę
    • mamaaga5 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 12:27
      Moj typ to BARTATINA PLUS firmy JEDROCH. Jakos nikt tu o nim nie pisal, ale mnie
      ten wozeczek w kolorze 90-13 absolutnie zachwycil. Jak go zobaczylam, to juz ani
      firma, ani nic innego nie mialo znaczenia. On po prostu ma wszystko (albo prawie
      - wymiary gondolki) czego oczekiwalam od wozka. Oprocz typowych "bajerow" czyli
      duuuze kola, zawieszenie na paskach, poreczne skladanie, fajna spacerowka, ladny
      itd, jest na prawde baaaardzo lekki.
      Generalnie jedyne nad czym sie zastanawiam to czy gondolka nie jest za waska,
      ale w porownaniu do moodnego teraz x-landera nie jest tak zle, wiec chyba jednak
      go kupie.

pozdrawiam
      • ejdz Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 13:01
        Rodzę w kwietniu i jestem zdecydowana na wózek Jędrochasmile
        Jak czas mi pozwoli to wypowiem się na temat wad i zaletsmile))

Moim skromnym zdaniem gondola nie jest mała, a wózki typu spacerówka + miękka
        gondola mają dużo mniejsze gondolki... I takie szkoły rodzenia odradzają... To
        takie małe porównaniesmile
        • mamaaga5 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 13:13
          mam nadzieje, ze czas ci pozwoli, bo bardzo jestem ciekawa twojej opinii. Chyba
          tylko my 2 chcemy kupic wozki tej firmy. Te male z wkladana gondolka sa chyba
          przeznaczone dla dzieciakow rodzacych sie wczesna wiosna, ktore kolejna zime
          jezdza juz w spacerowkach. A te 37 cm u Jedrocha, to chyba nie tak zle smile

pozdrawiam
          • ejdz Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 14:05
            W szkole rodzenia mówią, żeby dziecko minimum 6 m-cy trzymać w gondoli ze
            względu na kręgosłup...

A skąd wiesz o pasach do gondoli, bo w sklepie w którym byłam nic o nich nie
            wspomnieli...
            • mamaaga5 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 14:13
              Pasy trzeba dokupic, ale pod podnoszonym oparciem sa na nie specjalne mocowania,
              wiec dla mnie jest ok, bo ja i tak mam plan prowadzac mala w szelkach "na
              smyczy" jak tylko zacznie chodzic, wiec i tak musze je sobie kupic. A na przwde
              chcialabym przewozic mala do ok 9 miesiaca i mam nadzieje, ze w tym wozeczku to
              sie uda smile
              • jania22 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 14:32
                Ja rodze za dwa tygodnie i po wielu "badaniach rynku" kupilam Inglesine Magnum.
                Ktos juz tu pisal o jej zaletach. Duza gondola, pasy, podnoszone oparcie do
                pozycji spacerowki,jazda przodem i tylem i suuuuuper amortyzacja. Ekspertem w
                tych sprawach to ja bede za pare miesiecy, ale pielgrzymki mam-kolezanek, ktore
                byly u mnie ostatnio potwierdzily slusznosc zakupu, funkcjonalnosc wozka i
                wlasnie amortyzacje. Mam nadzieje ze bede zadowolona, choc wiem ze polskie
                wozki nie ustepuja jakosci Ingesinie.
                • mamaaga5 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 15:04
                  a moglabys zmierzyc szerokosc gondolki? Bede bardzo wdzieczna.
                  • jania22 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 21:16
                    Na szerokosc 35 cm. Szczerze mowiac nie wiem czy to duzo czy nie. Mam nadzieje,
                    ze wozek mi posluzy rok, a za rok bede sie rozgladac za zreczna spacerowka.
                    Pozdrawiam, napiszcie jak tam inne wozki z tymi gabarytami.
                    Jania
                    • lesia28 wymiary gondolki x-landera 21.03.05, 22:51
                      Wysylalam zapytanie do Deltima bo tez bylam zainteresowana tym wozkiem
                      Wewnętrzne wymiary gondoli:
                      - wysokość 22 cm
                      - szerokość 28 cm
                      - długość 73 cm
                      No i zrezygnowalam ,na korzysc focusa deltima, ktory ma duza i wygodna gondolke.
    • dudlina Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 21.03.05, 20:52
      Podobnie jak inne dziewczyny zamierzam wozic dzidzie przez zime i mam te same
      problemy. Podoba mi sie "modny" Deltim XLander. Czy zna ktos moze gabaryty tego
      wozka? lub podawanych inglesiny, jedrocha? widzialam je tylko w necie.
      Pozdrawiam
      Dudlina
      • fasola25 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 22.03.05, 14:10
        niestety x-lander ma niewielka gondolke, wiec na pewno w zimie nie oijezdzisz
        ja mam termin na 2 lipca i juz sporo czasu spedzilam na ogladaniu, mierzeniu i
        podnoszeniu wozkow
        w koncu bylam zdecydowana na dwa modele bebecar lub bebeconfort (niestety dosc
        drogie) - okazalo sie jednak ze spacerowka w bebeconforcie sie nie rozklada,
        wiec problem sam sie rozwiazal smile
        w sobote kupilismy bebecara racerST (gondola 78 x 37) - jak dla mnie jest
        idealny, minusem jest na pewno jego waga - bo do najlzejszych nie nalezy, ale
        na szczescie nie bede go musiala nigdzie dzwigac
        pozdrawiam i powodzenia w poszukiwaniach wozka
    • soffica Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 22.03.05, 07:46
      Pierwszy raz slysze o wozkach Jedrocha, maja jakas strone gdzie mozna je
      obejrzec? I jak wypadaja cenowo?
      • karotka11 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 22.03.05, 09:49
        www.jedroch.com.pl
      • mamaaga5 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 22.03.05, 11:20
        www.jedroch.com.pl

ale na stronie nie ma za duzo, a jak naopiszesz zapytanie, to ci podziekuja za
        zainteresowanie (automat) i tyle. W wawie te wozki maja na ul. Soliodarnosci.

pozdrawiam
        • mamaaga5 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 22.03.05, 11:21
          a ceny chyba przystepne, bo BARTATINA PLUS (gondola + spacerowka) w Wawie 790 PLN
    • asiek31 Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 22.03.05, 12:47
      Ja też mam jeszcze lokatora w brzuszku ale wózek już kupiliśmy - Inglesine
      Magnum. Dam Ci myślę dobrą radę, przejedź się do hurtowni albo sklepu gdzie
      jest dużo miejsca i poprostu postaw obok siebie kilka wózków i je przetestuj.
      Mój mąż bardzo chciał Drivera 4XL ale wypadł bardzo "marnie" przy Inglesinie.
      Oczywiście jest to nasze zdanie
      Asia i Pływaczek
      • karynk do asiek31 22.03.05, 14:51
        powiedz jakie są Twoje wrażenia albo zapatrzenia na taką kwestie: ja mam
        wrażenie, że dzidziuś może wypaść z wózka (przy manewrowaniu), albo w
        najlepszym razie niebezpiecznie przesuwać się w dół, bo jak wiadomo ten typ
        (głęboko-spacerowy) nie jest obły jak gondolka, tylko od strony nóg na
        podnoszoy podnóżek od spacerówki. mnie także zachwycił ten model, ale mam takie
        obawy, że jak odepnie się na lato osłonkę to nie ma już zabezpieczenia. chyba,
        że jest jakieś inne rozwiązanie o którym nie wiem.
        • asiek31 Re: do karynk 22.03.05, 18:46
          Witaj. Pierwszy raz słyszę o takich obawach jak Twoje, ale pewnie masz rację,
          że po odpięciu osłonki na nóżki nie ma zabezpieczenia. My i tak chcemy kupić
          takie letnie nosidełko dopasowane do Inglesiny, mieszkamy na 3 piętrze bez
          windy i ciężko byłoby mi wnosić dzidziusia z połówą wózka a tak takie nosidełko
          ma rączki i dodatkowo usztywnione dno - czyli dzidziuś w leciutkim nosidełku
          wędruje bezpiecznie do domku a reszta spokojnie czeka (na mnie a nie na
          złodziejasmile. Bardzo dużo wątków było o wózkach Inglesiny i raczej jest bardzo
          chwalona
    • kontoani Re: OPTYMALNE WYMIARY GONDOLKI...poradzcie 22.03.05, 17:37
      Czesc
      Ja mam termin na kwiecien wiec wozeczek juz od tygodnia stoi sobie w domu. Po
      dluuugich poszukiwaniach i porownywaniach kupilam Jedrocha Bartatine plus
      (od "zwyklej" Bartatiny rozni sie tym, ze ma b.miekkie zawieszenie na
      skorzanych paskach i kosz z tkaniny a nie druciany). Jest b.lekki, ma
      podnoszone dno gondolki (mozna Dzidzie posadzic), ma "wywietrznik" w budzie,
      spacerowka ma regulowane oparcie i podstawke na nozki, osłone z wierzchu
      gondoli mozna potem uzywac jako osłone na nózki na spacerowke.
      Obmierzylam go dokładnie przed chwila i wg. mojej miarki wymiary WEWNATRZ
      gondolki to 77cm dlugosci oraz 34cm szerokosci. Tez sie zastanawialam czy nie
      jest zbyt waski (i tez porownywalam z Roanem Kortina i Marita smile. Poszlam do
      sklepu na Al. Solidarnosci w Wa-wie, bo tam maja oba wozki w ofercie (nawet
      stoja obok siebie) i poogladalam obie gondole. Ta Roana wydaje sie "na oko"
      troche szersza (nie mierzylam), ale sprzedawca zwrocil mi uwage na jedna
      istotna rzecz: gondola Roana jest cala z tworzywa sztucznego (to moze byc
      zaleta - napewno nie przewieje przez nia zimowy wiatr, ale tez i wada - jest
      cieższa), a gondola Jedrocha ma tylko taki sztywny stelaz na gorze obity
      kilkoma warstwami materialu (dzieki temu jest lżejsza no i mozna
      ja "rozepchnąc" na boki) tak wiec uwazam ze do Jedrocha zmiesci sie Dzidzia
      ubrana "na zimowo" i jeszcze opatulona kocykiem smile. Po "rozepchnieciu"
      wewnatrz gondola Bartatiny robi sie szeroka wewnatrz na jakies 39cm, tak wiec
      chyba ok. Na Al. Solidarnosci sa tez X-landery (wiecie ze to tez firma
      Delitim?), ale jak zobaczylam gondolkę to mi sie odechcialo - robi wrazenie b.
      malej i krótkiej (jest sztywna, wiec o zadnym rozpychaniu nie ma mowy).
      Ja kupilam Jedrocha Bartatine na Allegro w rewelacyjnej cenie - 654 PLN za nowy
      wozek (gondola+spacerowka+torba z transportem do domu)! Aha, ten wozek ma dosc
      szeroko rozstawione kola i np. by włożyc go do bagażnika Toyoty Corolli trzeba
      zdjąc 2 kółka. Robi sie to łatwo, ale jesli dla kogos to jest problem, to warto
      zawsze przymierzyc do samochodu.
      Pozdrawiam,
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka