Dodaj do ulubionych

Jaki lekki wózek??

07.04.05, 15:33
Zastanawiam się nad kupnem lekkiego wózka, mieszkam na 4 piętrze bez windy.
Dzidzi urodzi się pod koniec czerwca.Czy kupić wózek wielofunkcyjny, czy
głęboką spacerówkę. Dużo czytałam i wiele osób poleca na lato głęboką
spacerówkę. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji?? Mam też ograniczone środki
finansowe , przeznaczam na wóżk około 700zł. Bardzo proszę o rady!!
Obserwuj wątek
    • vit27 Re: Jaki lekki wózek?? 08.04.05, 19:18
      Podnoszę wątek
    • ciszyma Re: Jaki lekki wózek?? 08.04.05, 20:18
      My zamierzamy kupić spacerówkę Peg Perego Pliko P3 Completo. Waży ona ok 7,5 kg
      co jest niezwykle istotne, bo też mieszkam na IV p. Fakt, że kosztuje trochę
      ponad 1000 zł. W moim miescie w jednym ze sklepów 1041 zł (jakaś promocja).
      Wózek łatwo się składa (można to zrobić jedną ręką) i został już wychwalony tu
      na forum. Dodatkowo na stelażu można zamontować fotelik samochodowy tej samej
      firmy. Ja mam termin na początek czerwca i nie bardzo wyobrażam sobie upalnego
      lata, cięzkiej zabudowanej gondoli i tego IV p.
      Pozdrawiam
    • mamawoj Re: Jaki lekki wózek?? 08.04.05, 20:44
      Ja urodzilam synka na poczatku lipca, i nie wyobrazam sobie korzystania tylko
      ze spacerowki. Jak przyszly zimniejsze i wietrzne dni, moje dziecko bylo nadal
      na tyle male, ze MUSIALA je chronic twarda gondola i buda, a nie np. folia
      przeciwdeszczowa w spacerowce. Poza tym zazwyczaj gondole sa wyzej osadzone niz
      spacerowki, co tez przy naszym klimacie moze miec znaczenie. Mieszkam na 2.
      pietrze bez windy, a wozek zostawialam na parterze przypiety do kaloryfera.
    • elza78 Re: Jaki lekki wózek?? 08.04.05, 21:16
      ja tez rodze pod koniec czerwca i zastanawialam sie z dwojga zlego raczej nad
      gondola a potem kupnem lepszego modelu spacerowki, bo maluch w zimie musi miec
      cieplo... lekkie wozki niestety sa strasznie drogie...
      ale moze gondole nie dwufunkcyjny bedzie ci latwiej znalezc lekki no i bedzie
      tanszy...
      • sylwiawm Re: Jaki lekki wózek?? 08.04.05, 22:52
        Mi Też zalezy na lekkim i bezpiecznym wózku dlatego wybrałam Implast 4xl. Z
        tym, że on jest drozszy, ale z ogłoszenia można trafić taniej, bo nie sądzę
        abyś za 700 zł kupiła nowy lekki wózek.
    • mama20t Re: Jaki lekki wózek?? 10.04.05, 18:32
      Mam termin na 5 lipca i trochę znajomych z małymi dziećmi dlatego mogę
      nieskromnie powiedzieć że sprawdziłam każdą opcję wózka w teorii i w praktyce.
      Też mam problem ze schodami i z racji tego że jestem niska każdy wózek wydaje mi
      się ciężki.Podziele się z tobą wnioskami jakie ja mam:
      1. Lekki wózek nie jest podobno do końca dobry dla takiego maluszka bo nie
      amortyzuje dobrze wstrząsów
      2. wąskie i w miare najlżejsze (10-12 kg) wózki to przeważnie firmówki i w
      sklepie kosztują ponad 700 zł ale można trafić na taki wózek używany np. na
      allegro (ja sama jestem już umówiona na oglądanie wózka który wybrałam z
      dziewczyną z tego forum ale z kategorii "niemowle"-zadałam tylko pytanie o
      opinię na jego temat)
      3. miałam dylemat między zwykłą gondolką czy spacerówką rozkładaną na płasko z
      torbą dla niemowlaka- wybrałam wózek wielofunkcyjny GRACO QUATRO DELUX z opcją
      wpięcia fotelika
      4. wózki wielofunkcyjne z opcją spacerówki rozkładanej na płasko są przeważnie
      tak zrobione że z pokrowcem na nóżki (np. DELTIM FOCUS) lub torby - nosidła (np.
      GRACO) z usztywnionym dnem tworzą gondolkę tylko że taka kombinacja powoduje że
      są trochę mniej "masywne" niż zwykły wózek-gondolka
      5.ogólnie dowiedziałam się że wózek dla noworodka powinien być w miarę ciężki,
      dobrze jak ma skrętne koła (najlepiej gumowe ale średnie), musi mieć dobrą
      amortyzację, no i gondolka czy torba usztywniony dół
      6. wózek który wybrałam spełnia wszystkie te wymogi i ma jeszcze kupę innych
      zalet i bajerów a jak dobrze pójdzie to za tą kwotę którą ty chcesz przeznaczyć
      odkupię go razem z fotelikiem (podczas gdy nowy w takim zestawie kosztowałby
      1500 zł)
      Jeśli masz jakieś pytania to napisz bo dość dobrze się orientuje a może przez
      twoje wątpliwości ja sama jeszcze zwróce uwagę na inne szczegóły które są ważne.
      Pozdrawiam
    • ggosia1 Re: Jaki lekki wózek?? 10.04.05, 18:44
      Bzduty, oczywoiście dasz radę tylko z lekka spacerówką. Nie mieszkamy na
      syberii, dziecko można przykryc, otulic, a nie zakldac folię, ewentualnie
      przykrycie na nóżki. W zimie dziecko bedzie juz na tyle duże, że po prostu nie
      bedzie chciało jeździć w gondoli. A w ogóle to troche wiatru, zimna dziecku
      wcale nie szkodzi. Do znudzenia przytaczam tu przykład Anglii, gdzie nie kupuje
      się dziciom innym wzków niz parasolki i maja się dobrze. Nie przesadzajmy, masz
      zupełną rację (rónoież z ptk. widzenia ekonomicznego. Proponuję kupno np.
      Inglesiny Max, zmiescisz sie w ok. tej kwocie, wózek lekki (ok. 7 kg, mały i
      fajny do złożenia (jak parasolka- nie to co graco, dobre pasy itp. trochę
      twardy, ale znacznie lepszy niż graco,choc mniej szpanerski. ewentualnie dokup
      sobie torbę na dziecko lub na zime ciepły spiworek. Pozdrawiam i gratuluje
      rozsądku (czytajac niektóre post mam wrażenie, że wiele z was ge postradało...)
      • vit27 Re: Jaki lekki wózek?? 10.04.05, 19:37
        Dzięki bardzo, obejrzałam ten wózek. Mam jeszcze pewne dylematy, w czym
        dzidziuś będzie leżał?? Czy trzeba kupić nosidelko i w tym dziecko śpi?? Myślę,
        że chyba kupię na początek wózek głęboki, później zamienię na spacerówkę
        parasolkę. Ale niestety jest mały wybór samych głębokich wózków.
        Może ktoś jakiś zaproponuje??
        • iwka901 Re: Jaki lekki wózek?? 10.04.05, 20:02
          Polecam Wychamet Breaker- 13 kg wielofunkcyjny- ok 650 zł
          www.wychamet.com.pl
        • ggosia1 Re: Jaki lekki wózek?? 10.04.05, 20:04
          normalnie, 170 st, prawie na płasko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka