ajakielka 14.04.05, 15:29 Drogie eMamy! Czy któraś z Was może poradzić mi jakie kupić nosidełko dla mojego synka? Jakiej firmy (interesują mnie różne przedziały cenowe) i czy w Waszym przypadku się sprawdziło? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annakol1 Re: Nosidełko dla maluszka 14.04.05, 16:37 Polecam Mothercare 3 way robione na wzor najlepszego na rynku BabyBjorn, trojpozycyjne, mozna nosic dzidziula na brzuchu buzia do sibie, przodem do swiata lub na plecach. nosidelko jest od urodzenia (od 3,5 kg) ma dodatkowa spejalna wkladke na glowke dla niemowlaka ktore jej jeszcze nie trzyma moze latwo i spokojnie samemu je zalozyc i wsadzi w nie dziecko co juz np w chicco wg mnie graniczy z cudem jest swietnie wykonane ja uzywam i jestem bardzo zadowolona a moj macius zawsze w nim usypia nawet jak wychodzimy na chwilke po chleb do sklepiku osiedlowego (na dlugie spacery i wogole na spacery nie uzywam nosidelka tylko wozka, nosidelka uzywam gdy potrzebuje cos zalatwic a przewiduje bariery nie do pokonania dla wozka) koszt ok 200 zl co jeszcze bardzo wazne nosidelko MUSI miec pas odciazajacy kregoslup dla matki - jak w plecackach ze styelazem - zapinanie w pasie. (moje ma) Odpowiedz Link Zgłoś
ajakielka Re: Nosidełko dla maluszka 14.04.05, 17:09 Dzięki wielkie! Już raz koleżanka mi polecała to nosidełko (jak jeszcze nie było z nami maluszka), ale nie wymieniła tylu zalet i wydawało mi się, że takiej firmy będzie dużo droższe. Ja właśnie po to je potrzebuję- żeby kupić chlebek w osiedlowym sklepiku (z wózkiem tam się nie zmieszczę za nic w świecie), czy na krótko gdzieś podskoczyć itp. Na spacery różwież jeżdżę wózeczkiem! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gusiak_mama_kacperka Re: Nosidełko dla maluszka 14.04.05, 17:09 Sama się rozglądam - mam w domu Chita kupionego na allegro za 25 zł, ale u starszego synka sprawdziło się średnio, bo włożenie w nie dziecka graniczyło z cudem. Chicco nie sprawdziło się koleżance. Teraz zastanawiam się nad nosidełkiem Red Castle, ale prócz tego, że otrzymało Hit Mamo to ja w 2004 roku oraz wyróżnienia francuskie to niewiele wiadomo, bo na polskim rynku są od niedawna. Wyglądają super, są pięknie wykonane, przeznaczone dla dzieci od urodzenia do 12 kg, ale jak z ich funkcjonalnością - nie wiem. Poptrzeć można zawsze więc polecam link: www.redcastle.fr lub importera polskiego www.marko-zabawki.pl/rc/nosidelka.html. Bardzo jestem ciekawa opinii użytkowników. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakielka Re: Nosidełko dla maluszka 14.04.05, 22:29 Dzięki za podpowiedź. Sprawdziłam na podanej stronie i mam możliwość obejrzeć w sklepie, co też niebawem uczynię. Jakby ktoś miał takie to również proszę o opinię. Odpowiedz Link Zgłoś
gusiaki Re: Nosidełko dla maluszka 20.05.05, 21:49 Ajakielko - kupiliśmy nosidełko Red Castle Sport i był to strzał w dziesiątkę - jest świetne - mięciutkie i wygodne dla dziecka - ma usztywniane plecki i odcinek brzuszny, dobrze chroni główkę nawet noworodka (nosimy w nim naszego 3 tygodniowego synka na krókie wypady). Łatwo dopasowuje się do wymiaró noszącego i dziecka, dziecko wyjątkowo łatwo można do nosidła włożyć. Jest bardzo ładne. Kosztowało coś około 250 zł (nowe). Jestem pewna, że nie szkodzę dziecku, a i mi jest bardzo wygodnie. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
alexsc Re: Nosidełko dla maluszka 20.05.05, 23:45 hej, polecam Baby Bjorn, kupiłam w Mothercare nowe za 499 zł, uzywane mozna kupić dużo taniej na allegro albo ebay. Sprawdziło sie w 1000 %, synus zasypiał prawie od razu jak go w nim nosiłam. Wygodne, nie bolały mnie plecy. Można nosic dzidzię przodem i tyłem. Zakładane tylko na brzuch. Odpowiedz Link Zgłoś
katek18 Re: Nosidełko dla maluszka 21.05.05, 06:36 Tez polecam Baby Bjorn. Na allegro znalazłam nowe za 289 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
joycat Re: Nosidełko dla maluszka 04.06.05, 10:28 Wczoraj widziałam nosidełka Baby Bjorn w Mothercare w Wola Parku w Warszawie w cenie 289 pln. Ja kupiłam to nosidełko na Allegro za taką samą cenę (plus koszt przesyłki, więc wyszło minimalnie drożej ) Pozdrowienia, j. Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: Nosidełko dla maluszka 21.05.05, 09:08 Ja przy pierwszym dziecku kupiłam Womar - totalny niewypał! Teraz mam BebeConfort Isys, w miarę przystępne cenowo w porównaniu do innych tej klasy (poniżej 150PLN). Bardzo ważna rzecz - osobno zakłada się pasy na człowieka (mamę) a potem mozna po prostu "dopiąć" dziecko, jak w BabyBjorn. Ta sama zasada działania, a o wiele tańsze! Odpowiedz Link Zgłoś
bergo1 Olaj 21.05.05, 20:28 Jestes zadowolona z tego nosidelka Bebe Confort? Tez sie zastanawialam nad nimi, ale chyba wybiore jednak Bebe Bjorn bo latwiej jest mi go dostac. Od jakiego wieku dziecka uzywasz tego nosidelka? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: Olaj 21.05.05, 21:33 Hej, Dopiero we wtorek rodzę - cc ))) Ale już wiedziałam wcześniej, po pierwszym dziecku, czego mi trzeba. Oglądałam i "macałam" i to i BabyBjorn, gdyby to drugie nie było tak drogie, to bym kupiła. A jak pisałam, zasada działania ta sama, można zresztą obejrzeć na stronach bebeconfortu. Ja kupiłam moje nosidełko w sklepie, który prowadzi również sprzedaż wysyłkową, kosztuje tam 143PLN, to sporo taniej niż np w baby.com.pl, gdzie cena to 179PLN. Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Olaj 06.06.05, 08:52 Witam, Dziewczyny pamiętajcie, że w nosidle można nosić dziecko od 6-go miesiąca życia ze względu na stawy biodrowe (proponuję zapytać ortopedę/rehabilitanta/pediatrę) - wcześniej można nosić dziecko tylko w chuście). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
gusiaki Re: Olaj 06.06.05, 12:58 Nosimy synka w nosidełku od 3 tygodnia życia, niedużo (najwyżej 2 godziny) i nie codziennie. Jestem po kontroli stwów - wszystko jest ok. Nóżki w nosidełku mam rozparte szeroko specjalną wkładką. Porównując do noszenia na rękach - to samo. Dlaczego nosidło ma być mniej zdrowe niż noszenie na rękach? Odpowiedz Link Zgłoś
malwes Re: Olaj 07.06.05, 08:46 gusiaki napisała: > Nosimy synka w nosidełku od 3 tygodnia życia, niedużo (najwyżej 2 godziny) i > nie codziennie. Jestem po kontroli stwów - wszystko jest ok. Nóżki w nosidełku > mam rozparte szeroko specjalną wkładką. Porównując do noszenia na rękach - to > samo. Dlaczego nosidło ma być mniej zdrowe niż noszenie na rękach? Olu - ze względu na "środek ciężkości" przy takim noszeniu - jest tak naprawdę w kroku - nigdy nie trzymasz dziecka tak, aby go opierać na ręce w kroku/na wewnątrznej stronie ud. Poza tym i noszenie, jeśli jest niepoprawne, może wyrządzić szkodę bioderkom - nosimy takie maluszki "na fasolkę" lub najlepiej buzią do świata, oparte plecami o Twoje piersi ale z biodrami wypchniętymi do brzodu, tak jakby trochę było zwinięte " w kuleczkę". To popularna pozycja ale większość rodziców stosuje ją niepoprawnie - ona jest wbrew pozorom dość trudna i jej utrzymanie powoduje cierpnięcie rąk - dlatego część rodziców pochyla dzieko do porzodu, co wolno robić po 6tym m-cu życia. To, że teraz stawy są ok, to nie znaczy, że tak już będzie, jeśli o to nie zadbamy. Takie małe dziecko jest jak plastelinka - wyprostowanie mocno skrzywionego dziecka zajmuje 2-3tyg! Skrzywienie prostego dziecka - nawet mniej. Oczywiście, że nie należy popadać w przesadę i okazjonalne zabranie maluszka na spacer w nosidla nic złego nie zrobi ale użyanie nosidła codziennie przed 6tym m-cem życia to stanowczo za dużo. Dlatego polecem wizytę u dobrego rehabilitanta - tak zwany "instruktaż". Taki rehabilitant dokładnie dopaduje stylk noszenia dziecka do jego stanu zdrowia, napięcia mięśni, "postawy" itd. Ja rehabilitowałam synka stąd wiem o tych rzeczach - od rehabilitantki i dwóch ortopedów. Nie znam ortopedy/rehabilitanta którzy uznali by nosidłoi za odpowiednie dla dziecka w pierwszym półroczu., Później owszem. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gusiaki Re: Olaj 09.06.05, 09:22 Rozumiem, że skoro rehabilitowałaś dziecko, to na pewno masz większe doświadczenie niż ja. Z drugiej strony - jeśli jest jak piszesz, to wszystkie dzieci powinny mieć problemy ze stawami - bo żadko który rodzić przechodzi gruntowne szkolenie zzakresu noszenia dziecka - chyba tak jak Ty - gdy coś jest nie tak. Ale na pewno posłucham i nie będę przesadzać z nosidełkiem, choć ma atest Instytutu Matki i Dziecka na noszenie od urodzenia, więc chyba nie jest takie straasznie niezdrowe. Ale wszystko w nadmiarze może szkodzić, zwłaszcza takim szkrabom. Odpowiedz Link Zgłoś
olaj Re: Olaj 06.06.05, 13:03 Moja lekarska rodzina mająca hopsa na punkcie bioderek nie ma nic przeciwno nosidłom - oczywiście z umiarem! Odpowiedz Link Zgłoś
77iwona Re: Nosidełko dla maluszka 07.06.05, 07:59 Ja rowniez zakupilam nosidelko dla swojego synka ale z mothercare 3 way za 219 zl. Jestesmy po pierwszym spacerze, maly zasnal zaraz po wyjsciu z domku, spal caly spacer. Nosidelko jest wygodne dla mnie, mam nadzieje ze dla mojego synka rowniez, dziecko wklada sie wygodnie, dobre materialy. Moge polecic. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw Re: Nosidełko dla maluszka 08.06.05, 11:38 Ja mam dla Niny nosidełko red castle sport, jest rewelacyjne, można nosić dziecko z przodu, lekko na boku i na biodrze, nosidełko jest przeznaczone od urodzenia do 12kg, ma mnóstwo świetnych rozwiązań i zabezpieczeń, łatwo się dziecko wkłada i wychąga. Można nosić dziecko buzią do siebie lub tyłem do siebie, jest też pozycja do karmienia piersią ( dla mnie rewelacja ). Dla starszych dzieci miałam inne nosidełka, nie ma nawet porównania... Teraz oglądałam różne i to red castle jest według mnie obecnie najlepsze na naszym rynku, jest świetnie wykonane, ma super wygląd jest bardzo wygodne zarówno dla matki jak i dla dziecka. Kupiliśmy już też górskie nosidełko red castle, ale jeszcze nie jest wypróbowane, bo aby nosić dziecko w takim nosidełku to musi już dobrze siedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_wroclaw Re: Nosidełko dla maluszka 08.06.05, 11:46 Zapomniałam dodać, że kupiłam to nosidełko dla Nina jak miała prawie 5 m-cy, byłam z nim i z małą u ortopedy, aby spojrzał na nie fachowym okiem, nie miał zastrzeżeń, ale nie kazał wyjmować wkładki między nóżkami, która niby jest tylko do 3 m-ca, powiedział abu uzywać tej wkładki minimum do 6 m-ca, ona powoduje że dziecko nie prostuje nóżek. Oczywiście z nosidełkiem nie należy przesadzać, ja używam tylko ja muszę na chwilkę skoczyć do sklepu, do którego nie mogę wjechać wózkiem, albo jadę gdzieś samochodem i muszę gdzieś z małą podejść ( a za ciężka już jest aby ją nosić z fotelikiem samochodowym ). Odpowiedz Link Zgłoś