Dodaj do ulubionych

Buty firmy "Postęp"???

19.05.05, 07:16
Udałem się wraz z żona i córka na zakup pierwszych bucików dla Oli.
Chcieliśmy kupić dobre buciki i byliśmy zdecydowani na „Bartka”, ponieważ
słyszeliśmy opinie, że to buty tej firmy sa bardzo dobre. Jednakże
sprzedawczyni w sklepie przekonała nas do zakupu bucików firmy „Postęp”, jako
najlepszych bucików dla 10-miesiecznego dziecka?!? Czy to był dobry wybór,
czy powinniśmy wymienić te buciki na inne, innej firmy? Jakiej?
Obserwuj wątek
    • ewitak25 Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 09:19
      Butki Postęp są zwykle wąskie w palcach i moga obcierać nózkę. Zostałabym przy
      Bartkach ale uwaga: niektóre modele maja zbyt sztywną podeszwę i są ciężkie.
      Ostatnio kupiłam sandałki Antylopa i to był strzał w 10: leciutkie, elastyczna
      podeszwa, dobrze trzymają kostkę no i tanie. Moja córcia jako pierwsze
      butki/kapcie miała Gucie.
      Nie jest ważna firma bo w każdej kolekcji trafiają sie modele nieudane, trzeba
      zwrócić uwagę, żeby but był lekki, wykonany z naturalnych materiałów, szeroki w
      paluszkach i dość wysoki żeby nie ranić stopy, żeby trzymał kostkę, podeszwa
      powinna zginać się bez trudu w 1/3. Inne marki: Mrugała, Superfit, Ego,
      Naturino, Elefanten, Viggami. Zyczę udanych zakupów!
      • ajkija Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 10:40
        U mnie dwóch ortopedów powiedziało dwie różne rzeczy: jeden uznał "Postępy" za
        "jedyne słuszne", drugi stanowczo odradzał ze względu na zbyt twardą podeszwę -
        nóżka powinna pracować w bucie, podczas gdy w "Postępach" jest unieruchomiona.
        Posłuchałam pierwszego i źle zrobiłam. Buty się u nas nie sprawdziły: Syn
        chodził w nich dziwnie, na nienaturalnie wyprostowanych nogach. Za winą twardej
        podeszwy. Zmieniliśmy buty i było ok.
        Co do reszty, to zgadzam się z przedmówczynią w 100%
    • pia_ Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 10:52
      Ja mam straszny uraz do Postępów, właśnie przez te wąskie palce. U nas
      skończyło się na Tombutach, ale ponieważ teraz zbliża się lato jestem jak
      najbardziej za sandałkami typu Bartek, Mrugała, Superfit i inne. Niektóre
      modele sandałków tych firm mają bardziej elastyczną podeszwę. Ze swojej strony
      bardzo polecam sandałki Superfit zwłaszcza te z ubiegłorocznych kolekcji -
      zostały mniejsze rozmiary, a i ceny tych modeli są niższe, mają leciutką,
      elastyczną podeszwę, w środku specjalną wkładkę z żelem amortyzujacym, są
      bardzo przewiewne i nóżka się nie poci. Właśnie takie sandałki kupiliśmy po
      Tombutach naszej córce i od razu zaczęła swobodniej chodzić - są rewelacyjne.
      Rozmiarówka zaczyna się od 19-tki.
    • izia30 Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 11:37
      nasza pani ortopeda uznała te buty za jedynie sluszne ale pozwoliła w nich
      chodzic tylko po domu (bo malo piekne). na dwor były bartki. rzeczywiscie buciki
      postep okazały sie strzalem w 10. malej bylo w nich bardzo wygodnie (choc
      wygladaja inaczej), ma prosciutkie nozki i stopki ulozone prosto, bez koslawosci
      (ma 2 latka, postepy nosi od 13 mcy). bardzo szybko poczula sie w tych bucikach
      bezpiecznie, biegała i szalała, i rzeczywiscie nie bylo zadnego poslizgu. jestem
      bardzo z tych bucikow zadowolona, i napewno jeszcze dlugo beda sluzyc jako
      kapcie domowe. nigdzie i nic nigdy nie było obtarte, a szerokosc w paluszkach
      jest odpowiednia, nawet pozostaje lekki luz.ponadto te szerokosc mozna przeciez
      regulowac bo sznurowanie przebiega po całej dlugosci.
      • ingga Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 11:50
        Wszyscy mi odradzali - lekarze oraz sprzedawcy butki ortopedyczne typu Postęp,
        Tombut dla dziecka, które nie ma problemów z nóżkami. Mają zbyt sztywne
        podeszwy, któe podobno sprawiają, że nie wszystkie mięśnie stóp pracują i
        dziecko przyzwyczaja się do takiego dziwnego chodzenia.... Poza tym są w środku
        wyprofilowane, a powinny być płaskie.
        Bardzo mnie kusiły takie butki ale dałam się przekonać.
        Kupiłam na po domu Gucie, o których czytałam na forum kilka niepochlebnych
        opinii, ale u nas są rewelacyjne. Podeszwa nie jest sztywna, swobodnie córcia w
        nich chodzi, a jednocześnie są wysokie nad piętę i dobrze usztywniają nóżkę.
        Na zewnątrz używamy tylko Bartka - trzewiki i takie lżejsze sandałkowate.
        Rewelacja.
        • ewkka Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 16:02
          Moja córeczka(l.4) chodzi w Postępach od początku. Zamiast kapci w sezonie
          przedszkolnym, latem zastępuja sandałki. Klasyczne sandałki tez kupujemy ale
          przy jej rozmiarze 30 (mam wyjątkowo dużą pannę lat 4 i 116 cm wzrostu) bardzo
          trudno kupić sandałki z usztywnioną piętką. My jesteśmy bardzo zadowolone. ewkka
        • izia30 Re: do ingi 20.05.05, 10:44
          buciki Postep nie sa ortopedyczne, kto ci nagadał takich glupot? to buciki
          profilaktyczne
      • wesda Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 16:54
        podpisuję się pod "izią32", nie wiem skąd ta teoria o wąskich palcach postepów
        (?)..., podeszwa nie jest wcale tak sztywna, nózka daje sobie z nią radę bez
        problemu, w sklepie z butkami osobiście czytałam certyfikat ppodpisany przez
        utytułowane głowy w ortopedii apropo prawidlowości tych butów...
        • pia_ Re: Buty firmy "Postęp"??? 20.05.05, 10:25
          nie wiem skąd ta teoria o wąskich palcach postepów
          > (?)...,
          To zobacz sobie szerokość wykroju otworu na paluszki w Postępach i np. w
          Tombutach. Moja córa miała otarte paluszki (ma jeszcze problem z wrastajacymi
          paznokciami) w Postępach i strasznie protestowała kiedy jej zakładaliśmy te
          buciki. Wszystko skończyło się wraz z zakupem Tombutów. Dziecięce stópki sa
          rózne, a swoja droga to sprzedawczyni w sklepie, od razu wiedziała w czym
          problem, bo wielu rodziców przychodziło wymieniaż Postępy na Tombuty właśnie ze
          względu na ten otwór przy paluszkach.
          • wesda Re: Buty firmy "Postęp"??? 21.05.05, 23:56
            bo wielu rodziców przychodziło wymieniaż Postępy na Tombuty właśnie ze
            >
            > względu na ten otwór przy paluszkach.
            ...a w moim sklepie z butkami sytuacja była odwrotna(tzn.Tombut na Postęp) ze
            względu na sposób połączenia wierzchu buta Tombuta z podeszwą, tzn. paluszki
            były ściśnięte po bokach, teraz już nie prowadzą sprzdaży obuwia tej firmy.
            Mój mały nosi Postęp i nic mu się z palcami nie dzieje, Tombut też
            przerabialam, tandetnie zrobione i ten dziwny zapiętek, nie mówiąc o
            wykończeniu, kupiłam Tombut tylko raz.
    • aniapet Re: Buty firmy "Postęp"??? 19.05.05, 16:58
      Nasz Mareczek (2 latka) chodzi już w trzecich butkach firmy POSTĘP. Jesteśmy z
      nich bardzo zadowoleni, Marek ma proste, ładne nóżki, ale mimo to będziemy
      kupowac takie buciki. Kiedy nasz Niunio zaczął chodzić, poszlismy na kolejną
      wizyte do ortopedy w Warszawie na Niekłańskiej. Widząc Postępy, powiedziała, że
      do 3 lat tylko i wyłącznie takie buciki. Zwróciła nam uwagę tylko, żeby mocno
      wiązać , by dobrze trzymały nóżkę. Buciki kupuję w sklepie ortopedycznym na
      Baśniowej, taniej niż w Smyku.
    • izia30 Re: Buty firmy "Postęp"??? 20.05.05, 10:47
      tylko ze maja takie brzydkie kolory, az oczy bola, czy nie mogliby ich nieco
      ladniejszych robic???
    • pia_ Zastanawia mnie tylko jedno w Postępach .... 20.05.05, 11:46
      dlaczego Postępy mają wkładkę w środku - przecież jeżeli są dla zdrowych dzieci
      (czyli profilaktyczne, a nie lecznicze) to powinny być bez wkładki. W Tombutach
      jest rozróżnienie czyli model bez wkładki w środku (profilaktyczne) i z wkładką
      taką jak w Postępach i te są lecznicze dla dzieci z wadami. O co tutaj chodzi???
      • katse Re: Zastanawia mnie tylko jedno w Postępach .... 20.05.05, 12:11
        wkladka w postepach jest bardzo niewysoka,
        to jest wkladka profilaktyczna nie lecznicza

zobacz swoje buty, tez wiekszosc, np sportowych czy górskich ma lekkie
        profilowanie.

nasz ortopeda tombuty z zupelnie plaskim dnem odradza, uwazajac ze są one
        przygotowane do tego, by tam umieścić jedną z wkładek leczniczych.

własnie się wybieram z Mała do ortopedy i wypytam znowu o buty dokladnie

K
        • izia30 Re: Zastanawia mnie tylko jedno w Postępach .... 20.05.05, 12:17
          no wlasnie , tylko buciki ze znakiem zdrowej stopy maja taka wkladke. dziecko
          nie powinno chodzic w zupelnie plaskich bucikach tak jak jest odradzane
          chodzenie na bosaka po podlodze
          • pia_ Re: Zastanawia mnie tylko jedno w Postępach .... 20.05.05, 12:30
            Tombuty bez wkładki mają także znak Zdrowej Stopy.

Boszsz, jakie to szczęście, że porzuciliśmy już Postępy i Tombuty, a mała z
            cudownie zdrowymi stopami (kolanami i innymi częściami ciała) czuje się
            swobodnie latając po domu w swoich aerodynamicznych super-fitach smile
        • pia_ Re: Zastanawia mnie tylko jedno w Postępach .... 20.05.05, 12:23
          To wypytaj się, bo ja mam mętlik i nic już z tego nie rozmumiem, prawie kazdy
          ortopeda ma inną teorię, rehabilitanci swoje wiedzą itp. Na mój rozum, to jeśli
          każde dziecko ma do 3 r. płaskostopie fizjologiczne, to nie ma sensu korygować
          tego nawet za pomocą takich mini wkładek - bo o to chyba chodzi. Po za tym
          jeśli najzdrowiej dla dziecka jest chodzić na bosaka czyli po płaskim, to chyba
          logiczne jest, ze butki najlepiej aby także były płaskie w środku? A moze się
          mylę, bardzo bym chciała, aby ktoś w przekonuwujący sposób to wszystko
          wyjaśnił. A jezeli te płaskie Tombuty są beeee, to dlaczego zostały dopuszczone
          do sprzedaży???
      • wesda Re: Zastanawia mnie tylko jedno w Postępach .... 22.05.05, 00:02
        > dlaczego Postępy mają wkładkę w środku
        jaką wkładkę ? są tylko lekko wyprofilowame co jest spowodowane głownie
        zastosowaniem obcasa "Thomasa"
    • k1234561 Re: Buty firmy "Postęp"??? 20.05.05, 12:21
      Bardzo dobry wybór.Moja córka ma 4 lata i od początku chodziła tylko w tych
      bucikach.I tak jest do dziś.Na dwór mamy oczywiście inne ale w domu tylko
      Postęp.Latem służą jako sandałki do ogrodu.Jestem z nich bardzo zadowolona
      córka nie ma i nie miała żadnej wady stóp czy koślawości kolan.

Pozdrawiam
      Anika
    • jl101 Re: Buty firmy "Postęp"??? 20.05.05, 21:32
      ja bardzo chcialam postepy kupic ale ortopeda nie pozwolil. powiedzial, ze jak
      stopa zdrowa to trzeba normalne buty nosic. no i nosimy. za jego rada takze nie
      uzywamy kapci.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka