Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy

01.06.05, 22:11
Drogie Mamy! Jaki polecacie fotelik samochodowy dla dziecka od 10 kg. Jeśli
możecie się podzielić byłabym bardzo wdzięczna. Pozdrawiam anita
Obserwuj wątek
    • mamawiktorka1 Re: fotelik samochodowy 01.06.05, 22:16
      Moim zdaniem pewny, tzn. z atestem, ale nie koniecznie drogi. Najlepiej kupić
      uzywany, bo dzieci z tych małych fotelików błyskawicznie wyrastają. Na allegro
      jest mnóstwo fotelików. Jeśli macie zamiar często podrózowac samochodem, to
      dobrze jest kupić fotelik z bazą. No i nie może być za cięzki.
      • maja42 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 22:18
        Ja myślę, że mimo wsyzstko lepiej nie kupować uzywanego. Dzieci szybko wyrastają
        ale nic o tym foteliku nie wiemu. A niestety fotelik, kóry brał udział w wypadku
        - nawet lekkim typu stłuczka - nie nadaje się już, przestaje byc bezpieczny.
    • janka741 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 00:33
      Hej! My kupiliśmy Renolux Omega XL dla dzieci od 0 do 18 kg (do ok. 4 lat). Ma
      zgodność z normą europejską, 5-cio punktowe pasy, wzmocnione boki i porządną
      szynę łączącą podstawę z siedziskiem. Regulowane oparcie - płynnie rozkładane,
      zagłówek dla malucha, szerokie siedzisko. Wzieliśmy pod uwagę również wyniki w
      testach samochodowych. Fotelik wybraliśmy w sklepie, "przymierzyliśmy" do niego
      Michalinkę, żeby zobaczyć jak to wszystko będzie wyglądało. Kupiliśmy taki sam
      na allegro oczywiście nowy i z gwarancją (fabrycznie zapakowany). W ten sposób
      zostało nam w kieszeni ok. 60 zł. Razem z przesyłkę wyszło ok. 288 zł.
      Myślę, że decydując się na zakup fotelika powinniście kupić nowy. Nawet po
      małej stłuczce samochodowej z udziałem dziecka jadącego w foteliku powinno się
      wymienić fotelik na nowy. Podczas zderzenia może zostać uszkodzona jego
      konstrukcja, a wtedy nie będzie on bezpieczny w dalszym użytkowaniu. Niestety
      dokonując transakcji przez internet nie ma możliwości dokładnego obejrzenia
      używanego fotelika i sprawdzenia czy wszystko jest ok, mimo zapewnień
      sprzedającego. A przecież bezpieczeństwo naszych dzieci jest najważniejsze.
      Pozdrawiam serdecznie
      • gosiawf Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 09:25
        My kupiliśmy Ramatti 9-18
        Plastikowa skorupa ze wzmocnioną podstawą. Montowany przodem do kierunku jazdy
        przy pomocy 3-punktowych pasów bezpieczeństwa. 5-stopniowa regulacja pochylenia
        oparcia. 5-punktowe pasy bezpieczeństwa. 3 poziomy wysokości prowadzenia pasów.
        Centralny napinacz pasów. Zdejmowana tapicerka welurowo-tkaninowa. Nowatorski
        sposób mocowania fotelika, zapewniający jego stabilność podczas jazdy. Przycisk
        bezpieczeństwa kontrolujący poprawność zapięcia fotelika. Specjalnie
        wyprofilowane, głębokie boki fotelika, wzmocnione dodatkowo obszerną wkładką
        przy główce dziecka, zapewniające optymalną ochronę.
        Polecam
        • syla27 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 09:31
          Polecam Ramatti Comfort Plus
        • topol Polecam Kiddy Life Plus 03.06.05, 16:09
          Używamy go od pół roku. Rewelacja, 0-36 kg, bardzo bezpieczny i wygodny, bardzo
          wysoki stopień ochrony (także na uderzenia boczne), rośnie wraz z dzieckiem.
          Pozdrawiam
      • galela Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 10:58
        Janka a jakie i gdzie widziałaś testy dla renoluxa? Bo nigdzie nic nie mogę na
        ten temat znaleźć. I drugie pytanie: czy wam się rusza ten fotelik na
        siedzeniu? Bo my go przymierzaliśmy i się ruszał.
        • janka741 Do Galela 02.06.05, 22:17
          Hej! Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, ale właśnie usiadłam do kompa.
          Testy do Renoluxa wyśledził mój małżonek w jakieś gazecie motoryzacyjnej: Motor
          albo Auto Świat - teraz już nie pamięta. Bardzo możliwe że i na TVN Turbo -
          czasami są programy o fotelikach samochodowych.
          Fotelik na siedzeniu nam się trochę rusza, ale jest blokada na pas
          bezpieczeństwa więc nie spadnie przy mocniejszym hamowaniu i nie przewróci się
          przy stłuczce. Wydaje mi się że jest stabliny. Ale jak się teraz zastanawiam to
          chyba każdy będzie się ruszał - podstawa fotelika jest sztywna i raczej nie
          dopasowuje się do kanapy samochodu ( a ta znowu jest miękka). Powiem szczerze
          że my jesteśmy bardzo zadowoleni, a najbardziej chyba Michalinka - bo wreszcie
          wszystko widać.
          Pozdrawiam serdecznie.
    • ulapod Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 09:30
      My mamy Maxi Cosi Cabrio. Kosztuje 500zl ale jest
      najbezpieczniejszy w swojej klasie.
      Widać róznicę z innymi fotelikami (zwłaszcza jesli chodzi o ochronę główki).
      Kupiłam go też dlatego, ze wiem że go dobrze sprzedam - sprzedam go za jakieś 7/8 miesięcy jak dzidzia wyrośnie a fotelik bedzie jeszcze na gwarancji (a takie 'chodzą ' na Allegro po 400zl/420). Także 'stracę' tylko 100zl na tym foteliku a wiem, ze dzidzia jest dobrze chroniona.

ula

pozdrawiam

ula
      • topol Re: fotelik samochodowy 03.06.05, 16:12
        Ja wydałem 900zł ale na jeden bardzo dobry fotelik zamiast rozdrabniać się na
        kilka.
    • czaga3 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 09:36
      Taki sam problem miałam 3 m-ce temu kiedy kupowałam fotelik. Prawie każdy
      fotelik na rynku ma atest, ale fotelik fotelikowi nierówny. Zdecydowałam się na
      taki, który był polecany w rankingach gazet samochodowych, gdyż był testowany
      przez niezależną firmę. Bezkonkutercyjne są MAxi-cosi model city, oraz bebe
      confort model elios safe side czy coś podobnego. Zakup nowego ziąże się
      niestety z kosztem 500-600 zł. Na allegro używane dostępne są taniej, ale ty
      musisz zadecydować czy zaufać allegrowiczowi.pozdrowienia
      • topol Kiddy Life Plus 03.06.05, 16:11
        Ja zufałem badaniom ADAC'a a nie gazet.
    • kkch Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 11:06
      Dobrze jest sprawdzić czy fotelik pasuje do samochoodu, bo okazało się, że do
      naszego samochodu pasuje tylko Chicco i innego wyboru nie mamy.
    • happy.mama.kasi Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 11:25
      my mamy Chicco, nie jest zly, ale fotelik w nastepnym przedziale wagowym kupimy
      firmy Ramatti.
      Pozdrawiam- Asia, mama Kasi
      • justi79 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 11:41
        Polecam Deltim Grillo. Nowy kosztuje ok 220 pln. Nam udalo się kupić za 90 pln
        używany na Allegro w b.dobrym stanie.
    • tunia30 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 13:07
      Przede wszystkim koniecznie kup jakiś fotelik i zapinaj w nim malucha zgodnie z
      instrukcją!!! Zawsze jak jedziecie!!! My mamy Renoluxa, dla dzieci od 0 do 18kg,
      pięciopunktowe pasy (pisała o nim koleżanka wcześniej), ale my go kupilismy
      taniej u nas w sklepie niż był w internecie (za 209 zł). Dwa tygodnie temu
      mieliśmy wypadeksad, auto do kasacji, nic poważnego nikomu sie na szczęście nie
      stało, a to tylko dlatego, że wszyscy byli pozapinani, a najmniej ucierpiał nasz
      synek (chyba bym sie zabiła, gdybym go akurat nie zapięła!). A droga była pusta,
      słoneczko, a gościu wyjechał nam Skodą z podporządkowanej prosto pod koła, bo
      jak zeznał na policji "zamyślił się". Foteli sprawdzony więc "w praktyce", czego
      nikomu nie życzę! Nasz synek ma 13 miesięcy i z trzy lata w nim pojeżdzi. ja nie
      kupowałabym używanego, nigdy nie wiadomo, po jakich wypadkach.
      Pozdrawiam
      Tunia
      • galela Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 14:23
        Tunia powiedz rusza ci się renolux na siedzeniu czy nie?
        • tunia30 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 22:16
          Nic sie z nim nie dzieje. Mąż go montował, trzeba mocno naciągnąć dolną część
          pasa i spiąć klamrą, wtedy nie ma prawa sie poruszyć. Po naszym wypadku nie
          przesunął sie ani o milimetr
          Zycze bezpiecznego podróżowania
          Tunia
    • mannda Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 13:24
      my mamy deltim grillo,
      kupiony uzywany na allegro , ale brdzo dobrze sie sprawdza, polecam
      mannda
    • makoc Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 14:49
      Ja się zastanawiam nad zakupem fotelika 9-36 kg. Najlepsze wyniki w testach
      osiaga Kiddy Life Plus(wg ADAC), ale kosztuje ponad 800 zl. Mysle ze nie oplaca
      sie kupic do 18 kg, bo potem potrzebny nowy. Ja nie odważe sie 18 kilowego
      dziecka sadzac tylko na podstawace(to jest 4-5 latek). Wiec mysle o takim do 36
      kg. Córka na razie ma 8 miesiecy. niedlugo jedziemy nad morze, chcialbym tez
      zeby miala komfort, wiec szukam rozkladanego fotelika, no i jak
      najbezieczniejszego. Problem jest tylko jeden: cena.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19675890&v=2&s=bg u0
      • lud_mila Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 16:30
        Na pewno foteliki 9-18 i 18-36kg są bezpieczniejsze od uniwersalnego
        rozwiązania 9-36kg, ale rzeczywiście wydatek spory. Kiddy Life Plus jest
        najlepszy tylko w przedziale 9-18kg, póki montujesz tą osłonkę z przodu, potem
        jak się ją zdemontuje (od 18kg) to już nie różni się bezpieczeństwem od
        konkurencji, ale nadal to b.dobry fotelik.
        Nigdy nie kupiłabym używanego fotelika, nie wiadomo co się z nim działo,
        wystarczy mała stłuczka, by zostały naruszone elementy fotelika i przy
        następnej stłuczce nie spełni swojej roli.
      • topol Re: fotelik samochodowy 03.06.05, 16:15
        makoc napisała:

> Ja się zastanawiam nad zakupem fotelika 9-36 kg. Najlepsze wyniki w testach
        > osiaga Kiddy Life Plus(wg ADAC), ale kosztuje ponad 800 zl. Mysle ze nie
        oplaca
        > sie kupic do 18 kg, bo potem potrzebny nowy. Ja nie odważe sie 18 kilowego
        > dziecka sadzac tylko na podstawace(to jest 4-5 latek). Wiec mysle o takim do
        36
        > kg. Córka na razie ma 8 miesiecy. niedlugo jedziemy nad morze, chcialbym tez
        > zeby miala komfort, wiec szukam rozkladanego fotelika, no i jak
        > najbezieczniejszego. Problem jest tylko jeden: cena.
        > forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19675890&v=2&s=bg u0
        Owszem wydajesz 900 zł ale na 11 lat! Zakup dwóch fotelików (9-18 i 18-36)
        będzie na pewno droższy!
    • ab16 Re: fotelik samochodowy 02.06.05, 20:51
      Kochane Mamy! Serdecznie dziękuję za każdy odzew. Pozdrawiam Was i Wasze
      dzieciaczki.Anita
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka