Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie!

22.06.05, 10:38
Dziewczyny , muszę wreszcie zmienić małej fotelik z koszyczka na typowy do
samochodu, myślę że najlepszy bedzie taki od 13-36 kg.........tylko jaki
będzie najlepszy, wygodny i jakiej firmy. Dodam , że dużo podróżujemy (ok.
300 km do rodziców) więc Ola dużo śpi.
Pomóżcie .
Dzięki
Obserwuj wątek
    • paula62 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 22.06.05, 10:54
      A co sądzicie o foteliku firmy DELTIM "Mały podróżnik" , znalazłam na Allegro?
      Ma któraś z Was?
    • olamatu Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 22.06.05, 12:05
      Zajrzyj na forum Zakupy. Tam znajdziesz bardzo dużo o fotelikach. Ja myślałam
      też o Deltimie, ale posadziłam w nim małą w sklepie i zrezygnowałam. Zresztą
      sprzedawca też odradzał i zdecydowałam się na taki od 9-18 kg. Taki można
      lepiej rozłożyć i dziecku wygodniej będzie w nim spać.
    • ka_pa33 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 22.06.05, 12:24
      Deltima odradzono mi w sklepie (specjalistycznym) i doradzono zakup Ramatti
      (polska podróbka maxi cosi- ten zresztą też mieli w sprzedaży), wygląda bardzo
      podobnie do maxi cosi a rozkłada się do pozycji półleżącej nawet bardziej niż
      oryginał. No i chyba ze 2,5 raza tańszy. Użytkuję go już prawie rok i jestem
      zadowolona.
      • agnes721 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 22.06.05, 12:35
        Ja też mam Ramatti i jestem z niego bardzo zadowolona, acena u nas to... 280 zł.
        • ka_pa33 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 22.06.05, 12:43
          ja kupowałam w hurtowni i nie jestem pewna czy nie zapłaciłam jeszcze trochę
          mniej.
        • inga_iga Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 03.07.05, 10:33
          tez kupilismy ramatti, ale powiem ze byłam peła obaw- cena 235zł wydawała mi
          się zbyt niska by fotelik spełniał wszystkie oczekiwania. ale miło się
          rozczarowałam. Im dłużej użytkujemy ten fotelik tym bardziej jestem
          zadowolona.Z czystym sercem polecam fotelik Ramatti.
    • euzebia500 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 23.06.05, 20:08
      A może Kiddy Life Plus?
      W odróżnieniu od cytowanych tu innych fotelików jest od nich bezpieczniejszy no
      i pokrywa cały przedział 9-36 kg.
      www.kiddy.de/
      • ania800 te się zastanawiam czy Ramatti 23.06.05, 21:22
        a jak jest z testami patrzycie na to??
        • euzebia500 Re: te się zastanawiam czy Ramatti 24.06.05, 08:55
          ania800 napisała:

> a jak jest z testami patrzycie na to??

TAK ! I to bardzo. Zawsze przed zakupem czegoś większego i droższego nie tylko
          dla dzieci przeglądam zachodnie testy konsumenckie ale organizowane przez
          niezależne organizacje a nie przez lokalne gazetki. Właśnie wybraliśmy Kiddy
          Life Plusa dlatego że wygrał test ADAC. Jak kupowaliśmy ekspres do kawy to
          znależliśmy fajny model w Stiftung Warentest. Trzeba wiedzieć że dwa produkty za
          zbliżoną cenę oferują całkiem inną jakość.
          W fotelikach nad którymi się zastanawiałam Concord Trimax i Kiddy Life Plus -
          oba oscylują koło 800 pln (Trimax z dod. Plecami) a Concord ma 2 gwiazdki a Kiddy 4!
          Analogiczna sytuacja jest jak kupujemy np. opony, buty górskie itp. Uważam że warto!
          Testy konsumenckie wszystkiego: www.test.de
    • groniu85 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 24.06.05, 09:53
      My rowniez zwracaloismy uwage na testy bezpieczenstwa i wybralismy ROEMER KING
      TS PLUS,dostal 4 gwiazdki bezpieczenstwa i kosztowal 170 euro.Cena dosc
      wysoka,ale uwazam,ze warto bylo wydac troche wiecej pieniedzy i kupic taki
      fotelik,jezeli chcesz poradzic sie fachowca zajrzyj na ta strone
    • mamaigora1 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 24.06.05, 10:10
      Ramatti zdecydowanie nie - nie ma żadnych atestów bezpieczeństwa, ma tylko
      wymaganą homologację europejską ;-(
      • dorata Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 24.06.05, 11:20
        Ramatti ma zrobione testy bezpieczeństwa przez ADAC, można je obejrzeć na ich
        stronie: www.ramatti.com.pl/bezpieczenstwo.php?lang=pl.
        • mamaigora1 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 24.06.05, 11:30
          A jakie wyniki tyc testów, bo takiej informacji to juz niema - a Maxi cosi ma 4
          gwiazdki
          • ania800 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 24.06.05, 22:28
            dziewczyny a nie sadzicie ze te wyniki testów moga być 'kupione' teraz za kasę
            wszystko mozna zmienić ulepszyć dopisać (to nie jest prowokacja tylko takie moje
            głupie pytanie i ciekawosc czy macie takie same obawy że to co jest napisane nie
            zawsze jest prawdą)
            a co do mojego pytania o ten fotelik Ramatti dlatego je zadałam bo wlasnie
            nigdzie nie mogłam znależc testów
          • euzebia500 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 25.06.05, 15:04
            MC Priori 9-18 kg ma 3 gwiazkia nie 4!
            • kilovolt Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 02.07.05, 21:42
              Ramatti Venus przy zderzeniu czołowym ma 4, a przy bocznym najwięcej bo 5.
              • euzebia500 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 02.07.05, 21:53
                kilovolt napisał:

> Ramatti Venus przy zderzeniu czołowym ma 4, a przy bocznym najwięcej bo 5.

O?! A gdzie to publikowane są cząstkowe wyniki testów zderzeniowych? W
                oficjalnych tabelach ADAC Ramatti nie istnieje a tylko takie zestawienie razem z
                innymi fotelami daje możliwość porównania.
                • kilovolt Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 03.07.05, 08:20
                  Plik z testu tego fotelika jest tutaj
                  tato.pl/info.php?page=products&group=3&product=3
                  • ania800 u mnie w sklepach Go nie ma:(( 03.07.05, 14:18

• kilovolt Re: u mnie w sklepach Go nie ma:(( 03.07.05, 22:21
                      Możesz przecież kupić w jakimś sklepie internetowym.
                  • euzebia500 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 04.07.05, 01:01
                    Z tym testem to nie tak do końca:
                    Spiker mówi że przy zderzeniu czołowym wynik jest pozytywny czyli "ausreichned"
                    czyli drugi od dołu czyli cieńki. Przy zderzeniu bocznym natomoast wynik jest
                    bardzo dobry czyli "sher gut". ponieważ ADAC wyciąga średnią (według jakiejś
                    wagi) z tych dwóch zderzeń oraz punktuje w kategoriach komfort, poręczxność,
                    czyzszczenie trudno jednoznacznie określić końcową ocenę ale ze względu na niską
                    ocenę w zderzeniu czołowym (dobre foteliki jak Roemer czy Kiddy mają tu "gut")
                    raczej też nie będzie ona wysoka - szacuję na 2 lub 3 gwiazdki w trybie OEAMTC
                    czyli ausreichned lub befridigend u ADAC.
                    Zastanawiam się tylko:
                    - czemu jest to niepełny test ADAC - brak w nim kolejnych kategorii?
                    - czemu ADAC nie podaje wyników w swoich tabelach?

Ręce mi tylko opadły po przeczytaniu anonsu na stronie TAto:
                    (...) ale przede wszystkim dobrą jakością, co potwierdzają przeprowadzone
                    16.06.2004 r badania w ADAC (niezależny niemiecki instytut zajmujący się między
                    innymi badaniami zniszczeniowymi) (...)

Chłopie - ADAC to nie żaden instytut zajmujący się badaniami zniszczeniowymi
                    hahaha!!! Skąd ty to wytrzasnąłeś? ADAC to po prostu Algemeiner Deutsche
                    Automobil Club (sorry za mój deutsch) czyli po prostu automobilklub tyle tylko
                    że o lata świetlne bardziej rozwinięty od naszego PZMOT.
                    Czytając takie bzdury czy zastanawiam się czy sklepikarz od Tato to fachowiec
                    czy akurat przerzucił się z np. polis na życie bo teraz nie idą?
                    Tylko czekać jak jakiś inny mózg stwierdzi że ADAC to instytut zajmujący się
                    naprawianiem samochodów na autostradach. (to też robią)

Pozdrawiam
    • izia30 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 04.07.05, 12:59
      a ja po prostu poszlam na wycieczke po sklepach. i porownywalam swoje
      oczekiwania z rzeczywistoscia. wybralismy (razem z dzieckiem) fotelik Casual
      Play, spelnil wszystkie moje wymagania, a dziecko uwielbia ten fotelik. niestety
      jest drogi, ale ma luksus, tzn naciagacz pasow, ktory przy porownaniu z
      fotelikami bez niego wydaje sie byc argumentem wielce przemawiajacym. to fotelik
      do 25 kg.
      • renata28 Re: Jaki fotelik samochodowy, Pomóżcie! 04.07.05, 13:48
        Też się nad nim poważanie zastanawiam. Tylko ciężko go spotkać w sklepie. Gdzie
        kupiliście i za ile. Do tej pory widziałam raz za 820 i 879 (dwie wersje).
        • bea_7 Re: Jaki fotelik samochodowy/ 04.07.05, 18:47
          Doradzcie jaki wybrac pierwszy fotelik samochodowy 0-13kg?
          Bardzo podobaja mi sie foteliki Peg Perego i Maxi Cosi. Z polskich firm podoba
          mi sie Deltim.
          Ze wzgledu na cene i wage( tylko 2 kg) zwrocilam uwage na foteliki Coneco
          Pioneer, jest ich sporo nowych na Allegro.
          Licze na Wasze dobre rady, bo sama nie wiem jaki wybrac i na co zwracac uwage
          przy zakupie fotelika dla maluszka?!

• maggie2229 Re: Jaki fotelik samochodowy/ 04.07.05, 20:12
            ja tez dopisuje sie do prosby o rade co do fotelika 0-13 kg?
            jakie u Was sie sprawdziły?
        • izia30 Re: renata 28 05.07.05, 09:32
          sa w sklepach Swiat Dziecka. kosztowal 960, my dzieki bogu mamy tam znizke 20%
      • euzebia500 Play Beat - marne bezpieczeństwo 05.07.05, 09:41
        Play Beat jest w testach zderzeniowych
        www.aatrust.com/aamotoringtrust/pdf/childrestraint_testresults.pdf
        oraz tu na str 7
        www.aatrust.com/aamotoringtrust/pdf/childrestraint_report_2004.pdf

Niestety dostał ocenę "poor" - słaby. Przemyślcie temat.
        • erinka Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 27.07.05, 15:08
          a co sadzicie o bebe confort? chodzi mi o fotelik 9-18kg. nie pamietam niestety
          nazwy modelu, ale ma rowniez naciagacz pasow co jest dla mnie sporym atutem,
          oraz rozszerzane boczki? cena troche wysoka - ponad 800 zl, ale moze warto?
          dodam ze waham sie pomiedzy maxi cosi priori, roemerem i bebe confort?
          • renata28 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 27.07.05, 15:56
            Osobiście przy takim wyborze wybrałabym roemera.
            Tu jest ocena niektórych fotelików tej marki

fotelik.info/testy/szukaj5-0.php
            • maggie2229 moj wybór padł na Ramattiego MARS 28.07.05, 21:32
              my wlasnie z mezem zdecydowalismy sie na Ramattiego bo:
              - cena rewelacyjna
              - skorupa i główne częsci - robione nadal we Włoszech
              - tapicerka - juz szyta i nakładana w Polsce (stad tansze te foteliki)
              - spelnia normy ECE R44/03
              - ma b.dobre wyniki w testach zderzeniowych
              - bardzo ladny wyglad i fotelik dosc przestronny - w porówaniu do waskiej
              bardzo np.inglessiny-temat juz poruszany w wątku "kity i hity", a nasza dzidzia
              będzie w nim jeżdziła zimą, wiec grubiej ubrana...
              - dodatkowe info na stronie www.ramatti.com.pl

polecano nam Coneco Pioneera, ale jak maz uslyszal ze skladane w Chinach
              zrezygnowal; myslelismy o Peg perego, aby pasowal do stelaza wozka który juz
              kupilismy, ale cena ponad 500 zł, za fotelik który będzie używany około 9-10 m-
              cy nie ma sensu, nawet sprzedawcy tak mówili

a szczerze, fotelik powinnismy kupowac nowy, aby byc pewnym, ze nie bral
              udzialu w najmniejszej choćby stluczce, no i najwazniejsze abysmy byli dobrymi
              kierowcami, i oby ten fotelik nie byl testowany na naszych dzieciach, prawda?
          • galaxia Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 01.08.05, 23:08
            erinka napisała:

> a co sadzicie o bebe confort? chodzi mi o fotelik 9-18kg. nie pamietam niestety
            >
            > nazwy modelu, ale ma rowniez naciagacz pasow co jest dla mnie sporym atutem,
            > oraz rozszerzane boczki? cena troche wysoka - ponad 800 zl, ale moze warto?
            > dodam ze waham sie pomiedzy maxi cosi priori, roemerem i bebe confort?

Roemer i Kiddy Life Plus - to zdecydowanie bezpieczniejsze foteliki (4 gwiazdki
            w teście Adac) niż MaxiCosi i Bebe Conf. Przy Romer uważaj tylko na model bo
            niektóre mają 3 gwiazdki. W związku z porównywalnymi cenami lepiej kupić 4
            gwiazdkowy bo jest bezpieczniejszy. Osobiście posiadamy Kiddy Life Plus -
            idealny fotelik - polecam.
            • jl101 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 15:40
              a maxi cosi np. punktow ma tyle samo co te niemieckie. nie ma testow bc na tej
              stronie podanej o testach fotelikow. na jakiej podstawie piszesz, ze sa lepsze?
              pytam powaznie. sa inne testy?
              • lgosia1 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 16:29
                dla mnie jedynie słusznym argumentem przy wyborze fotelika jest BEZPIECZEŃSTWO.
                A bezpieczeństwo fotelików badają różne instytucje, m.in. ADAC. Reszta jest
                mało ważna. Fotelik ma ratować dziecko podczas wypadku i to jest jego
                najważniejsza cecha. Druga rzecz, że różnie przez różne osoby to BEZPIECZEŃSTWO
                jest postrzegane. Niektóre mamy ufają bardziej swoim ocenom niż ocenom
                instytucji. A racja jest zawsze gdzieś pośrodku.
                • lgosia1 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 16:35
                  jeśli argumentem za wyborem fotelika miałoby być właśnie bezpieczeństwo, to nie
                  warto opierać swoich decyzji wyboru na opiniach użytkowników, którym nie
                  zdarzył się (i mam nadzeję, że nigdy się nie zdarzy) wypadek. Bo w końcu co
                  warta jest taka opinia? - oczywiście jeśli chodzi o argument bezpieczeństwa.
                  Przecież żaden rodzić nie jest w stanie ocenić, co by było gdyby był wypadek z
                  tym ich fotelikiem....
                  Jeśli opieramy swój wybór na argumentach innych niż bezpieczeństwo, to można
                  faktycznie poczytać opinie mam o wygodzie lub braku wygody, o możliwośćiach, o
                  łatwości montażu, o możliwości zdejmowania tapicerki do prania itp.
                • jl101 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 20:09
                  no wiec ja wlasnie o inne testy bezpieczenstwa pytam, bo adac daje tym fotelikom
                  tyle samo, wiec nie wiem na jakiej podstawie niemieckie maja byc bezpieczniejsze
                  od takiego maxicosi. na stronie fotelik.info tez maja tyle samo punktow czyli
                  cztery. wiec pytam o inne testy bezpieczenstwa, ktore udowadniaja to twierdzenie.
                  • lgosia1 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 20:15
                    kiedyś któraś mama dawała linki do różnych instytucji nie tylko niemieckich.
                    Trzeba by było poszukać w wyszukiwarce, ale chyba będzie trudnosad. Ja gdzieś
                    sobie przekopiowywałam te linki - jak znajdę to podam
                  • renata28 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 21:39
                    Owszem w bezpieczeństwie MaxiCosi i Römer mają tyle samo punktów. Ich ocena
                    różni się tylko w "komforcie jazdy" (akurat dla mnie to też jest istotne). Tu
                    Römer King TS plus wypada lepiej i ma najwyższą notę., czyli 5.
                    • jl101 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 21:45
                      czyli bezpieczniejszy nie jest smile
                      • galaxia Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 22:42
                        Tu masz tabele ADAC po polsku:
                        www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249

Kiddy Life Plus i Roemer Duo Plus mają po 4 gwiazdki
                        Bebe Conf Iseos Safa Side i Maxi Cosi Priori po 3 .
                        Dlatego w uproszczeniu i z przymrużeniem oka powiedziałam że "niemieckie lepsze"
                        Odniosłam się do tych konkretnych fotelików bo z kontekstu wynika że mówimy
                        właśnie o nich.

Czyli bezpieczniejszy jest.
                        • jl101 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 03.08.05, 09:13
                          no tak, ale dziewczyna nie pyta o priori do 10 kg tylko o wieksze foteliki czyli
                          wychodzi ze to bedzie rodi, ktory cztery gwiazdki ma. np tu:
                          www.adac.de/Tests/Kindersitze/Kindersitze_2004/tab2004.asp?ComponentID=82295&SourcePageID=116445%230
                          • jl101 Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 03.08.05, 09:13
                            priori do 18 oczywiscie wink
              • galaxia Re: Play Beat - marne bezpieczeństwo 02.08.05, 22:42
                jl101 napisała:

> a maxi cosi np. punktow ma tyle samo co te niemieckie. nie ma testow bc na tej
                > stronie podanej o testach fotelikow. na jakiej podstawie piszesz, ze sa lepsze?
                > pytam powaznie. sa inne testy?

Tu masz tabele ADAC po polsku:
                www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249

Kiddy Life Plus i Roemer Duo Plus mają po 4 gwiazdki
                Bebe Conf Iseos Safa Side i Maxi Cosi Priori po 3 .
                Dlatego w uproszczeniu i z przymrużeniem oka powiedziałam że "niemieckie lepsze"
                Odniosłam się do tych konkretnych fotelików bo z kontekstu wynika że mówimy
                właśnie o nich.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka