Dodaj do ulubionych

pierwsze buty

06.08.05, 22:38
Witam!
moj synio ma prawie 10 miesiecy, zaczyna stawiac swoje pierwsze kroczki wiec jestem ciekawa kiedy
kupic mu pierwsze buty, znaczy prawdziwe a nie takie ozdobne wink zastanawam sie tylko czy
poczekac az bedzie pewnie chodzil, czy uczyc go chodzic w butach - bo jak mierzylismy to tylko
chcial sciagac. po czym poznac, ze but jest prawidlowo dobrany? jakich firm buty polecacie
doswiadczone mamy?
Obserwuj wątek
    • aqua_77 Re: pierwsze buty 07.08.05, 23:10
      UP!
      Dolaczam sie do pytania, mam ten sam dylemat...
      Pozdrawiam!
    • mama-smyka Re: pierwsze buty 08.08.05, 00:48
      Z tego co usłyszałam od dwóch lekarzy, należy kupić dziecku buciki z
      profilowaną wkładką, gdy zaczyna stawiać pierwsze kroczki.
      Ważne jest, by zapiętek był usztywniony (i kawałek bucika nieco w przód), by
      była wkładka oraz by w bucikach był luz około 1cm.
      Gdy kupowałam pierwsze butki nie wierzyłam sprzedawczyni, gdy poleciła mi kupić
      buty o az tyle za duże, ale minęło raptem 3-4 tygodnie, w czasie których stópki
      Antosia zaczęły rosnąć na potęgę i już paluszki mu prawie wystawały z
      sandałków. smile
      Ja polecam Bartki - poczatkowo było mi szkoda pieniążków, bo przecież co chwilę
      trzeba kupować nowe i przed nimi mieliśmy Gucie (3 pary big_grin), Postępy i Tombuty,
      ale nie byłam nimi zachwycona a tak na dobrą sprawę Tonio właśnie w Bartkach
      odważył się, by w końcu puścić się rączek mamy (wcześniej umiał chodzić sam,
      ale się bał).
      Podobnie szyte są bodajże Antylopy, zresztą też bardzo zachwalane przez mamy.
      Gucie są niby OK, ale mają sztywny tylko zapiętek a po bokach już samą skórkę,
      więc nie są idealne, choć myślę, że na sam początek OK.
      Aha, pamiętaj, by boso puszczać maluszka tylko po trawie czy piasku, w domu na
      kaflach czy panelach już nie, bo to może prowadzić do płaskostopia.
      Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka