Dodaj do ulubionych

PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędnych...

30.12.05, 12:20
Wyprawka - mam już 3 kartki A4 zapisków -listę niezbędnych rzeczy dla
dzidziusia [ Termin na 2 poł. kwietnia] Nie ukrywam, że z radościa buszuję
po internetowych sklepach, tudzież tych w realu, ale nie chcę kupować rzeczy
[ na razie oglądam], które mi się nie przydadzą, ewentualnie, które będą
tylko na raz.

I tu moja PROŚBA do świeżo upieczonych MAM.
Pomóżcie mi przygotować LISTĘ rzeczywiście NIEZBĘDNYCH ciuszków i akcesoriów
A)do szpitala oraz B) na pierwsze tygodnie 1)DLA DZIDZIUSIA 2)DLA MAMY
Będę Wam szczerze wdzięczna za dzielenie sie swoimi doświadczeniami.
POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • 19maj Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 12:42
      ja napiszę co mi się kompletnie nie przydało termometr do wody bo według niego
      woda jest za zimna, wkładka z gąbki do kąpieli, termoopakowanie na butelkę,
      • maretina Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 12:47
        uzywam termometru, ale nie stosuje sie do poradnikowych rad o temperaturze
        kapieli (36-37 stopni). kajtek kocha cieplejsza wode. zatem 40-42 to jego
        standart.
        nie przydal mi sie rozek, oczywiscie nie wywalilam. sluzy za kolderke do
        dziennej drzemki, noca syn ja wykopujeuncertain
        synek olewa karuzele nad lozeczkiem, nie bawi go i czesc. kupilam tez za duzo
        pampersow newbornow. lepiej kupic mniej, w sklepach jakby co nie zabraknie.
        mozna dokupic.
        nie przydaly mi sie najmniejsze rozmiary dresikow, spodenek i innych bajerow.
        kajtek najlepiej czul sie w pajacach, zbyd dlugie i mozlone ubieranie go
        doprowadzalo do bialej goraczki, poza tym nie sadze, zeby bylo wygodnie dziecku
        lezec w kaftanikach, ktore ciagle sie zwijaja. polecam body.
      • sylwietka76 pieluchy tetrowe 30.12.05, 12:50
        na początku kupiłam ich tylko 5 szt. ale z czasem okazało się że trzeba ich wiecej (40szt) bo mały tak ulewa po każdym jedzonku że co wieczór robiłam pranie prawie wszystkich.
        Na krótko przydały mi się dwa staniki do karmienia ( okropne są) , kupiłam sobie z fiszbinką zwykłe.
        Mały ma 4,5mieś i dopiero teraz używamy kołderki z kompletu pościeli.
        • mama-in-spe Re: pieluchy tetrowe 31.12.05, 12:06
          sylwietka76 napisała:

> na początku kupiłam ich tylko 5 szt. ale z czasem okazało się że trzeba ich
          wie
          > cej (40szt) bo mały tak ulewa po każdym jedzonku że co wieczór robiłam pranie
          p
          > rawie wszystkich.
          > Na krótko przydały mi się dwa staniki do karmienia ( okropne są) , kupiłam
          sobi
          > e z fiszbinką zwykłe.
          > Mały ma 4,5mieś i dopiero teraz używamy kołderki z kompletu pościeli.

A mi się tetrowe w ogóle nie przydaly, mała nie ulewała, więc nie am sensu
          kupować na zapas (kupiłam w amoku 20 i sobie leżą). Za to życia bez stanika do
          karmienia sobie nie wyobrażam, podwijanie zwykłego jest potwornie niewygodne.
          BArdzo ładne staniki są w Marksie i Spencerzesmile
    • susu1 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 12:58
      moj synek ma prawie 4 miesiace i okazalo sie ze kupilam wiele niepotrzebnych
      rzeczy, niestety.
      1) do szpitala: dla mamy: 2 pizamki, najlepiej zapinane z przodu,pomocne sa
      przy karmieniu; wklady poporodowe-ja polecam tena, do kupienia w aptece;
      kosmetyki-plyn do higieny intymnej, mydlo, szampon itd; recznik duzy u maly,
      cos do czytania lub sluchania;telefon
      dla dzidzi: ze 2-3 pajycyki lub spioszki i 2-3 body; skarpetki-mozan ich uzywac
      tez jako lapek niedrapek; czapeczka; kocyk; duzy recznik; kosmetyki-krem do
      buzi, oliwka, cos na odparzenia na wszelki wypadek; pieluchy; chusteczki
      nawilzane (u mnie w szpitalu wszytsko dla dziecka bylo dostepne, ale nie wiem
      jak bedzie u Ciebie).
      aaa, polecam tez kolko poporodowe, przydaje sie po naieciu krocza, i warto tez
      miec wlasny laktator.

a na pierwsze tygodnie...
      kilka sztuk pajacykow, szpioszkow, bodziakow- ja mialam po 3-4 wszystkiego, po
      jakims czasei mozna bez probelmu dokupic. skarpetki, jakas czapeczka, reczniki
      duze ze 2-3. pieluchy flanelowe i tetrowe, ja mialam po 5 szt. Chusteczki
      nawilzane, pieluchy jednorazowe, paklanki, patyczki specjalne do uszu, zestaw
      do obcinania paznokci, Frida do nosa (lepsza jest od gruszki moim zdaniem),
      spirytus do przemywania pempuszka, kompresy jalowe do przemywania pempuszka,
      sol fizjologiczna do oczek i noska, Alantan do pupci, plyn do kapieli - ja
      zywam kosmetykow Mustella bebe, sa super, nie ma po nich zadnych uczulen, nic:-
      ) krem do buzi, oliwka.
      Nie kupuj poscieli do lozeczka, wystarczy przescieradlo, bo koldry i podusi i
      tak na poczatku nie bedziesz uzywac, lepiej zainwestowac w cieplutkie,
      leciutkie kocyki polarowe ze 2-3, pod ktorymi dzidza bedzie spala
      przydatny jest tez nawilzacz do pokoju dziecka
      a jak bedzie mialo miesiac to fajna rzecza jest tez lezaczek. moj maluszek go
      uwielbiasmile
      przy kolce i problemach z gazami bardzo mi sie przydala woda koperkowa Gripe
      Water z apteki, super dziala, jesli nie to espumisan lub esputicon.

sama nie wiem czy wszytsko napsalam co na poczatek potrzebne, ale trudno to
      jakos wszytsko ogarnacsmile ale wszytsko co napisalam na pewno mi sie przydalosmile
      pozdrawiam i zycze udanych zakupow

aha, nie wiem czy stosujesz cs na rozstepy tzn zeby im zapobiegac. polecam
      Mustelle lub vichy
    • lwiontko0 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 13:08
      Wysłałam Ci wiadomość z Moją wyprawką, mam nadzieję, że się przyda smile
    • mika_p Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 13:33
      U Kwietniówek 2005 bezcenna była Subiektywna Lista Linkii, każda rzecz z
      komentarzem:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23334&w=17687075&v=2&s=0
      i jeszcze kilka komentarzy do pewnej "aptecznej" listy, która ktoś dostał i sie
      przeraził, na szczescie dobre forum go ottrzeźwiło:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23334&w=20326480&v=2&s=0
      • mala67 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 14:06
        nam sie nie przydal lezaczek do kapieli-no chyba ze na pierwsze 2 tyg , potem
        mala byla cala w wodzie.
        kup duzo reczniczkow duzych z kapturkami-ale tych duuzych,
        pieluch tetrowych, chusteczki dla nas tykko pampers, reszta uczula,to samo
        pieluchy
        oilatum emulsja i krochmal-najlepsze do kapieli noworodka, z ciuszkow pajacyki
        i jesszcze razpajacyki
        pozdr
        ewa
    • luboanna Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 14:14
      na poczatku juz w domu w ogole nie przydala sie na nam posciel do lozeczka i
      do wozka. Trzymalam malego jeszcze bez poduszeczek, a koldra do lozeczka byla
      dla niego zdecydowanie za duza. Bylo lato i upaly spal wiec w lozeczku na
      materacyku pod kocem. to samo w wozeczku. Urodzil sie w lipcu posciel przydala
      sie dopiero gdzies w polowie wrzesnia. Zbednym wydatkiem okazal sie tez rozek -
      byl za duzy, Kuba w nim ginal, ale mozna go wykorzystac takze jako kolderke np.

Dla mnie samej nieocenione byly wkladki laktacyjne, bo wprost lalo mi sie z
      piersi! Zaczelam uzywac Bella, ale z czasem okazalo sie, ze wydalam na nie
      majatek - 30szt/14zł. Moze wiec lepiej kupic te wielokrotnego uzytku do prania -
      aventa kosztuja podobno 50-60 zl za 6 szt.
    • mynia0 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 14:40
      mnie zupełnie nie przydały sie kosmetyki - dziecko miało uczulenie - zużyłam
      sama, choć w niemowlęcych zapachach specjalnie nie gustuję smile do dziecka
      używałam wyłącznie oliwy z oliwek, a jak było starsze - kostki oilatum.

ciuszków w szpitalu nie używałam wcale - dziecko musiało być w szpitalnych /
      ponoć takie przepisy.../. w domu polecam rozpinanie na całej długości body,
      albo takie, które sie wiąże w kopertę. ciuszki wciagane przez główkę czasem
      sprawiają trudnosć początkującej mamie. żadnych piżamek itp. córka najlepiej
      czuła się w śpioszkach lub pajacach.

nie używałam termometru, podgrzewacza, pościeli nie używam do dziś / córa ma 1,
      5 roku/. ale ochraniacz na łóżeczko polecam jak najbardziej. zabawek nie
      kupowałam wcale, a mam tego całą górę - wszystko otrzymane od znajomych i
      rodziny. czapki po kąpieli też nie używałam - dziecko urodziło sie latem i nie
      było takiej potrzeby. ręcznika kąpielowego nie kupowałam - wystarczył zwykły,
      ale duzy. gąbka do kapieli jest do kitu - nasiąka wodą i momentalnie ją studzi -
      dziecko wyło przez pół kąpieli, a ja nie wiedziałam , dlaczego. jak
      wyciągnęłam ustrojstwo z wanny, płacz się skończył. natomiast moje dziecko
      bardzo lubiło delfina firmy Deltim do kapieli / albo foczka - wszystko jedno/.
      jak już było sztywniejsze, chciało oglądać świat, ale jeszcze nie siedziało -
      super ustrojstwo, a ja miałam obie ręce wolne.

obyłam się bez maty edukacyjnej i leżaczka - tu wystarczyła karuzela na
      łóżeczko, potem inne zabawki oraz fotelik do samochodu / kołyska 0-13 kg/. nie
      kupuj drogiego fotelika w tej grupie - starczy na bardzo krótko, lepiej
      zainwestować później w fotel - 9-18/36.

polecam długi przewijak -/ są różne rozmiary!/ - starczy na dłużej. to samo z
      wanną - te maleńkie trzeba wywalić po miesiącu. lepiej od razu kupić
      największą. i nie pakuj kasy w wypasiony wózek z gondolą. pojeździsz nim góra
      pół roku, a potem dziecko będzie chciało przesiąść się do spacerówki.

kieruj się zdrowym rozsądkiem - zaoszczędzisz masę kasy!
      • mynia0 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 14:48
        zapomniałam dodać jeszcze o mnie - laktator kupiłam dopiero, jak musiałam
        wracać do pracy. poczekaj z zakupem, bo może nie być potrzebny,a dobry
        laktator to przynajmniej 200zł. wkładki kupiłam w szpitalu - mleko mnie
        zalewało, więc były konieczne. polecam podkłady Belli po porodzie / tzn. tak
        naprawdę sa to pieluchysmile/ - fajne, szerokie i chłonne. na czytanie nie miałam
        siły smile radia nie właczyłam ani razu - byłam nim zmęczona. polecam koszule z
        pozpieciem do pasa - takie dla karmiacych - to wielka wygoda, nie musisz
        rozbierać sie do karmnienia, a noworodkowi ciągle mało mlekasmile więc karmisz
        niemal co chwilę. i mimo wszystkich wad polecam staniki do karmienia - są
        delikatne, bawełniane i w poczatkowym okresie laktacji, kiedy są nawały
        pokarmu, są lepsze niż te,z fiszbinami. ja przez fiszbiny nabawiłam sie guzków
        i zastojów w piersi - a to dośc bolesna przpadłość. jak laktacja się unormuje,
        można zmienić stanik na ten z usztywnieniem.

i jakkolwiek głupio to brzmi - nie zapomnij o klapkach pod prysznic smile))
    • adams_wawa Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 14:47
      Czytając wcześniejsze wypowiedzi - z niektórymi rzeczami można się zgodzić z
      innymi zupełnie nie - więc powiem Ci jedno - wyprawka jest sprawą bardzo
      indywidualną. Wiadomo musisz mieć sporo ubranek (nie kupuj najmniejszych bo
      szybko wyrośnie - min 62), do kąpieli wanienka i gąbeczka (przynajmniej dla nas
      baardzo wygodna), co do kosmetyków w szpitalu powiedzą Ci wszystko - reszta
      wyjdzie ci "w praniu". Nie wierz w wyprawki cud przydatne podane przez kogoś
      innego - bo "wyprawki cud" nie ma !!! Każde dziecko jest inne :]
      • asia06 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 16:30
        Z tymi ubrankani to też do końca tak nie jest. Ja kupiłam 62, bo tak mi
        polecano, ale córcia urodziła się z długością 50 cm, więc w ubrankach 62
        zupełnie ginęła. Babcie potem biegały za ubrankami w rozm. 56 i ten też był za
        duży smile Proponuję kupić w rozm. 62 jeden - dwa komplety (np. body plus
        śpioszki), a po resztę wysłać męża czy kogoś innego. Nawet jak będzie za duże,
        to do rozmiaru dziecko dorośnie.
    • kasiaa256 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 15:18
      pościeli do łóżeczka nie kupuj, bo w kwietniu juz będzie ciepło, polecam
      śpiworek do spania np. polarkowy. Ja strasznie lubiłam rożki - te bez
      usztywnienia. Jeżeli chodzi o ubranka to dla mnie najlepsze okazały się body
      zapinane z przodu (szczególnie takie kopertowe) i śpiochy rozpinane w kroczku.
      Przez pierwszy miesiąc wolałam kaftaniki i śpioszki niż pajacyki. Teraz małą
      ubieram głównie w pajacyki.
    • luboanna Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 15:31
      na poczatku juz w domu w ogole nie przydala sie na nam posciel do lozeczka i
      do wozka. Trzymalam malego jeszcze bez poduszeczek, a koldra do lozeczka byla
      dla niego zdecydowanie za duza. Bylo lato i upaly spal wiec w lozeczku na
      materacyku pod kocem. to samo w wozeczku. Urodzil sie w lipcu posciel przydala
      sie dopiero gdzies w polowie wrzesnia. Zbednym wydatkiem okazal sie tez rozek -
      byl za duzy, Kuba w nim ginal, ale mozna go wykorzystac takze jako kolderke np.

Dla mnie samej nieocenione byly wkladki laktacyjne, bo wprost lalo mi sie z
      piersi! Zaczelam uzywac Bella, ale z czasem okazalo sie, ze wydalam na nie
      majatek - 30szt/14zł. Moze wiec lepiej kupic te wielokrotnego uzytku do prania -
      aventa kosztuja podobno 50-60 zl za 6 szt.
      Przydaje sie przewijak dla dziecka. Troche to kosztuje, po kilku m-cach juz nie
      uzywasz, ale gdy karmisz piersia i kupki sa wlasciwie plynne szkoda za kazdym
      razem brudzic i na okraglo prac jakies podklady materialowe. A wierz mi taki
      maluch potrafi zrobic kupke nagle i niespodziewanie i bardzo to przesiaka!
      Mysle, ze ulatwia sprawe takze stojak do wanienki (nie kupuj malej wanienki dla
      noworodka, tylko od razu ta wieksza, dziecko rosnie tak szybko, ze za chwile
      musialabys kupowac druga wieksza!).
      Nie warto kupowac jakis gadzetow, zabawek pluszakow czy grzechotek, bo
      dzidziusia jeszcze to nie interesuje. Na takie rzeczy jeszcze przyjdzie czas!
      Bardzo dobrze sprawdzaja sie dla takich maluchow body zamiast koszulek -
      koszulka zawsze gdzies tam sie podwinie, a z body nie ma klopotu.
      Powodzenia!
    • kalina_p Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 15:42
      a ja sie wcale nie obkupowałam. Doszlam do wniosku, że wszystko wyjdzie "w
      praniu", mielismy łóżeczko, posciel, wózek, pieluchy tetrowe, ubranka (od
      przyjaciół + kilka kupionych), maśc bepanthen, gruszke do nosa, butelki,
      smoczki...
      No i grzechotki. Kocyki.
      Nie wiem, ale jakos specjalnie nic nie wymyslalismy, przewijaka w końcu nie
      kupilismy, okazal sie zbędny, wanienke oddalismy, nieprzydatna jak dla nas -
      córa kapie sie z nami w normalnej wannie.
    • mammamiam Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 15:59
      zupełnie nie polecam nozyczek do obcinania paznokci Canpola, z zaokrąglonymi
      czubkami, bezsensu zakup, nie użyłam ani razu, obcinam swoimi nozyczkami, nie
      przydał mi się również termometr do wody, Twoj łokieć wystarczy w zupełności,
      zbedne tez grzebień, maly łysy jak kolano, ręczniki z kapturkiem kup duże,
      dzieciak szybko wyrośnie z tych malutkich, mój po dwóch miesiącach się już w nie
      nie mieścił.Rzeczywiście z pościelą można poczekać, na początku dzidziuś spi w
      rożku, poduszka i kołderka nie są potzeebne,na pewno przydadzą się potem,ale np.
      u nas sprawdził się ochraniacz na szczebelki, bo małemu było przytulniej, choć
      to też rzecz niekoniecznie potrzebna, bo mały długo spał w wózku, w łózeczku nam
      " zginął". Beznadziejne są wszelkie ubranka wkładane przez głowe, najlepsze
      osławione pajacyki rozpinane wzdłuż.
      Kup sobie parę ubranek na 56, resztę na 62, lepiej mieć większe, podwiniesz
      rękawki jakby co.
      Nam się przydały:
      - laktator Avent - koszt 200 zł.,łatwy w uzyciu,dla mnie niezbędny, bo mały miał
      żótaczkę dość długo, nie chciał ssać i miałam potworny nawał pokarmu, poza tym
      potem popekane brodawki, konieczne ściąganie mleka, zresztą to rzecz, która
      przyda się przy następnemu dziecku,
      - koszula nocna z rozpięciem z przodu,
      - przewijak, taki nakładany na łóżeczko, do dziś w użyciu, mimo, że mały ma 6 m-cy,
      - maść Bepanthen i dla mamy na popekane brodawki i na odparzenia dla dzidziusia,
      - waciki Dzidziuś, nam sie przydały do wycierania pupy po kupce, bo mały miał
      uczulenie na nawilżane chusteczki, nie są drogie a jedną paczkę można miec,
      - zwykła gaza, służy nam do dziś jako myjka do kąpieli, do podmywania itp,
      - spirytus 90 % do przemywania kiukuta pępowiny, pałeczki i gaziki jednorazowe
      do tego samego celu,
      - książka- W oczekiwaniu na dziecko i Pierwszy rok z życia dziecka, do
      poczytania w szpitalu i teraz w długie zimowe wieczory super, choć to drogi
      zakup, ale może ktos zrobi ci prezent?
      Myślę, że nie unikniesz kupienia jakieś rzeczy, która dla Ciebie będzie
      niepotrzebna, każde dziecko jest inne i to co u jednych jest niezbędne, dla
      innych jest wręcz nieodzowne,myślę jednak, że wypowiedzi nasze pomoga Ci w
      kompletowaniu wyprwki, pozdrawiam gorąco.
    • poziomkaaa Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 16:22
      Nie kupuj body wkładanych przez głowę rozmiarów 56-62, bo zdecydowanie
      wygodniejesze są zapinane z przodu. Większe rozmiary już łatwiej przełożyć przez
      głowę. I nie kupuj też ubranek z kapturem w małych rozmiarach - dziecko głównie
      leży i nie ma co zrobić z tym kapturkiem. No i nie przydały się też żadne
      spodenki i sztruksiki itp. Dziecko musi mieć miękkie ubranka żeby mogło
      swobodnie machać nóżkami, poza tym nóżki dziecka są przykurczone jak u żabki.
      A z przydatnych rzeczy to dla nas na pewno: rożek, przewijak na łóżeczko,
      delfinek do kąpieli (np. z deltimu). Pozdawiam
    • mamusia_chlopczyka Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 16:24
      do szpitala to polecam
      - przedewszystkim wziąść sobie 3 koszule najlepiej rozpinane u góry,
      - majtki jednorazowe
      - weż sobie też Rywanol, jakby cię pocieli, to przynosi ogromną ulgę przyłożony
      do rany
      - i coś do poczytania

dla dzidzi do szpitala
      - napewno ubranka,
      - pieluszki
      - ewentualnie rożek
      - i to co wymaga dany szpital...

a na pierwsze dni z dzidzią to
      - nie kupuj kaftaników tylko body, gdyż kaftaniki się zwijają pod pleckami
      - rękawiczki albo skarpetki, by dziedziątko się nie podrapało
      - pościel to zależy od dziecka, wszystkie mamy narzekają, a mój 3-miesięczny
      synek od urodzenia śpi pod kołderką i w niczym mu nie przeszkadza, jak kupisz
      teraz to później nie będziesz musiała, a nóż się przyda
      - rożek u mnie się nie sprawdził, bo małego denerwowało już w szpitalu
      jakiekolwiek skrępowanie ciałka, dlatego też jednym rozkiem jest wyścielany
      wózek, a drugi służy do przykrywania w dzień albo do leżenia na brzuszku
      - ja polecam kupic jedną butelkę, tak na wszelki wypadek (antykolkową) - u mnie
      dziecko słabo się najadało moim mleczkiem, i gdy wróciliśmy już do domu, to
      gdyby nie butelka to mały by ryczał całą noc z głodu - napoiłam go herbatką z
      kopru bo nie miałam mleka modyfikowanego i spał całą noc. być może urzyjesz ją
      dopiero jak mały skończy pół roku, a może jeszcze w pierwszych dniach pobytu w
      domu
      - laktator - ja kupiłam zwykły za 15 zł w aptece - i dobrze zrobiłam bo bardzo
      krótko karmiłam piersią i gdybym kupiła droższy to bym sobie nie wydarowała
      200zł... a pozatym może ci się wogóle nie przydać więc lepiej poczekać z tym
      zakupem
      - termometr do kapieli bardzo nam się przydał na początku, bo teraz to już
      na "oko" wiemy z meżem jaką wodę przyszykować do kąpieli
      - ręczniki dla dziecka wystarczą dwa ale duże
      - ubranka kupilismy 62 i mały używał ich przez 2,5 miesiąca, za to 56 miał
      tylko 2 ubranka i miał je tylko 2 razy na sobie
      - kosmetyki pielęgnacyjne to mogłam się wtrzymać, bo w szpitalu dostałam
      mnóstwo próbek i dopiero teraz zaczynają mi się kończyć... w dodatku na
      odparzoną pupę mojego synka działa tylko oliwka, więc wszystkie kremy leżą
      bezużyteczne

a reszta to wszystko wyjdzie w "praniu"... nie da sie wszystkiego
      przewidzieć... życzę udanych zakupów... szczęśliwego Nowego Roku... i
      szczęśliwego rozwiązania

pozdrawiamy
      Agusia i Stasio
    • poziomkaaa Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 16:28
      przydały się wkładki laktacyjne, wielorazowe z aventu - za 30 zł 6 sztuk
      (allegro), laktator kupiłam przed powrotem do pracy, na allegro też kupisz dużo
      taniej niż w sklepie - avent isis 130-140 zł - rewelka polecam
    • jamile Droga Klaro 30.12.05, 16:33
      • jamile Re: Droga Klaro 30.12.05, 16:36
        się wcisłowink
        jeszcze niedawno miałas 3 strony wyprawki a teraz masz ich chyba z 10smile
        • ariella Kocyki! - dobre rady 30.12.05, 17:13
          Kocyki to podstawa, jak chce odlozyc mlodego, a nie ejestem w pokoju z
          lozeczkiem to bach kocyk na podloge i go klade na ziemi. Przynajkmniej wiem, ze
          nigdzie nie spadnie i mozna spokojnie pojsc do lazienki czy cos robic. polecam
          z piec sztuk.
          a z ubranek polecam -3pak body z krotkim rekawem, 3pak pajacow kolorowych - oba
          zestawy z mothercare, drogawe, ale najlepsza jakosc pod sloncem, zwlaszcza
          jesli planujesz drugie dziecko (a zaraz wyprzedaz wiec wydasz na to w sumie
          stowke), reszte ciuszkow doniosa znajomi i rodzina. Rozmiar - spytaj na
          ostatnim usg, mi przewidzieli dlugosc co do cm. czapeczek w kwietniu raczej nie
          potrezbujesz, poscieli tez nie, przyda sie spiworek lekki - taki jak dla
          doroslego, a nie zapinany na ramionkach - te przydadza sie pozniej. ze 4
          reczniki do kapieli - mpga byc zwykle, te z kapturkiem to bajer.wanienka,
          oilatum do kapieli. do przewijania - parafina i husteczki mokre - polecam
          polskie bobini - tanie i dobre. zadnych wiecej kosmetykow nie uzywam, zamiast
          pieprzenia sie ze spirytem i gazikami do pepka kup w aptece 10 juz
          przygotowanych takich gazikow. Frida, laktator, wkladki do stanika, butelki,
          smoczek, podgrzewacz kupisz jesli beda potrzebne. termometru nie uzywam,
          obcinam paznokcie normalnym naszym obcinaczem. torebek na pieluchy tez nie mam,
          jak sie zbierze caly pojemnik to wyrzucam.
          nie wchodz w kosmetyki dla dzieci - to naprawde zbedne, zadnych zasypek i
          balsamow i kremikow. Oilatum do kapieli - ze 40 zl, ale uzywamy juz 4 miesiac i
          parafina styka.
          jesli nie mozesz sie oprzec kupowaniu ubranek - kupuj wieksze rozmiary, kiedys
          sie przydadza smile
          pozdr
    • bolsz Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 17:09
      Rodziłam 15kwietniasmileJeśli o mnie chodzi,to w szpitalu z całej torby drobiazgów
      dla mamy przydały sie tylko:mydło,szampon i szczoteczka do zębów oraz
      pasta,szlafrok i jedna koszula rozpinana z przodu,dużo majtek i codziennie mąż
      mi czysty ręcznik ciemny przynosił.Po porodzie korzystałam ze szpitalnych
      koszul-fajne,karmiłam bez problemu- nie miałam biustonosza i wkładek
      laktacyjnych,a przydałyby się,bo płynęła mi rzeka mleka!Bardzo plamiłam te
      koszule- i mleko i krew,nie wyobrażam sobie,że musiałabym je sama dopierać!Jak
      już wstałam i sama zaczęłam przebierać dzidzię,mąż przyniósł domowe ubranka dla
      małej i chusteczki bambino oraz oliwkę.Z rzeczy w domu polecam wkładki
      laktacyjne bella,ligninę zamiast podpasek-podobno przepuszcza powietrze i rana
      lepiej się goi.Jakbyś chciała jeszcze się poradzić w jakiejś
      sprawie,zapraszam!moj mail: bolsz@gazeta.pl
      P.S.Rozśmieszają mnie poradniki za rzeczy konieczne do szpitala uznające
      kosmetyki do malowania i perfumy!wstałam w drugiej dobie po porodzie,ale byłam
      tak słaba,ze nie pozwolono mi samej pojsc pod prysznic!marzyłam wiec o umyciu
      sie(podmycie sie!!!włosy!!!)a dezodorant,szminka,rany...to bzdury.moze przy
      kolejnym dziecku...ale przy pierwszym?!a perfumy to mysle,ze draznią
      maleństwo.dopiero od miesiąca uzywam zelu pod prysznic i perfum.wczesniej tylko
      mydlo dla dzieci.
      • ariella Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 17:18
        co do kosmetykow - ja mialam planowane cc i na zabieg pojechalam pomalowana,
        wstalam tego samego dnia, czesalam sie mylam i malowalam normalnie. jesli na co
        dzien sie malujesz - wez kosmetyki, najwyzej ni uzyjesz. wogole wez wszystko co
        ci przyjdzie do glowy, najwyzej nie uzyjes, a pod szpitalnym lozkiem duzo sie
        zmiesci
      • olgu78 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 06.01.06, 13:14
        Bolsz! Jesteś cudna!! W końcu ktoś normalny, kto powiedział wprost o ochocie do
        malowania sie na porodówce. Bardzo ci jestem wdzięczna za te słowa, bo już
        myślałam, że tylko ja jedna mam takie poglądy. Dzięki i pozdrawiam
    • pati775 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 20:23
      ach wyprawka ... jeszcze niedawno sama sleczalam nad taka lista i rylam w
      internecie jak glupia zeby stworzyc niezbedne minimum - balam sie ze w ciazawo-
      radosnym szale przedobrze z iloscia

jak juz stworzylam swoja liste wyprawkowa z tych sugerowanych przez emamy
      wyslalam ja do moich zaprzyjanionych kolezanek - mam do kolejnej weryfikacji -
      duzo z niej wylecialo

zasady sa dwie:
      1. ile mam tyle list wyprawkowych (teraz juz to wiemsmile )
      2. kupujemy minimum bo zawsze dokupic mozna zyjemy w XXI wieku sklepow 24h w
      brod, aptek otwartych non stop tez wiec po co robic mega zapasy lub kupowac
      full rzeczy jak sie moze okazac nie potrzebnych

zycze powodzenia w ukladaniu listy
      pozdrowionka
    • ewpiot Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 30.12.05, 21:19
      A ja się wyłamię. Wszyscy tez mi radzili,żeby nie kupować dożu ubranek 56, no
      to kupilam 2 komplety 56 i 4 komplety 62. Synek urodzil sie 3300 i okazało się
      ze w 62 tonie, dlatego pare dni po porodzie musialam jechac do sklepu i
      dokupowac 56. Teraz bym kupila co najmniej 4-5 kompletów 56, a dziecko bedzie
      caly czas roslo bardzo szybko, ja wskakiwalam w większy rozmiar co miesiąc,
      także nie ma co na ubrankach oszczedzac, zmienia się przeciez codziennie.
      Z innych rzeczy ktore bardzo mi sie przydaly to laktator i podgrzewacz mimo iż
      planowałam karmic tylko i wyłącznie piersią i długo się zastanawialam czy
      kupować, a po porodzie okazało się że mialam ogromny problem z laktacja i gdyby
      nie laktator nie wiem co by było, przez 2 tyg. non-stop wisialam na tym
      laktatorze, i przy jego pomocy udało mi się wystymulować laktację i karmić
      dziecko piersią.
      Przydała mi sie też baaardzo gumowa gruszka do nosa-od pierwszego dnia i tylko
      dzieki niej wyjmuje kozy z nosa-codziennie!
      Pajacyki kupować tylko i wyłącznie rozpinane z przodu-innych nie bylam w stanie
      wpakować na wrzeszczacego i spiętego noworodka.

Z rzeczy komletnie nieprzydatnych to:

-rożek-przedmiot kompletnie bez sensu
      -termoopakowanie-nie użyłam ani razu
      -pościel-na początku były tylko kocyki i spiworki
      -termometr do wody tradycyjny-strasznie długo naciąga,miedzy czasie woda
      całkiem wystyga... Zamiast niego kupiliśmy elektroniczny ktory mierzy wodę w
      kilka sekund.
      Ech jak ci zazdroszcze..niedawno i ja to przezywalam, a teraz mam 5-
      miesiecznego synka i jestem taka szczesliwa-czego i tobie zycze!
      • mama-in-spe Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 31.12.05, 12:09
        ewpiot napisała:

>> -rożek-przedmiot kompletnie bez sensu

A ja uważam, że to genialny wynalazek, okutane dziecko śpi jak aniołek, czuje
        się ebzpiecznie i cieplutko jak w brzuchu.

>> -termometr do wody tradycyjny-strasznie długo naciąga,miedzy czasie woda
        > całkiem wystyga... Zamiast niego kupiliśmy elektroniczny ktory mierzy wodę w
        > kilka sekund.

A po kiego grzyba elektroniczny? Termometr przydaje się przez pierwszy tydzien,
        potem każdy już potrafi ocenić temperaturę na oko, a raczej na lokieć.
        > Ech jak ci zazdroszcze..niedawno i ja to przezywalam, a teraz mam 5-
        > miesiecznego synka i jestem taka szczesliwa-czego i tobie zycze!
    • ludlem Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 31.12.05, 13:56
      Moja Pola ma już 13 miesięcy. Niepotzrbny okazał się nawilżacz (powietrze jest
      po nim okropne, lepiej wietrzyc przed spaniem i nie grzać za bardzo), termometr
      do wody, super-ciuszki ( jak juz tu ktos pisał-sukieneczki, dresiki itp, u mnie
      laktator sie nie przydał (awentu-używałam jeden raz, ale miałam taką pompkę
      gerbera i był super-karmiłam 8 miesięcy i korzystałam z niego jak gdzieś
      wychodziłam), pościel (dzidziuś nie śpi pod nią dość długo, moja Pola do dziś
      niecierpi kołdry). To tyle co mi się przypomina. Aha-do szpitala dobre sa
      zwykła koszule, byle rozpinane. Ja kupiłam najtańsze na targu i po miesiącu je
      wywaliłam(były naprawdę wstrętne- te wzorki...). Ze stanika do karmienia nie
      korzystałam zbyt długo, sa obrzydliwe. Za to przydały mi się majtki ściągające,
      chodziłam w nich zaraz po poprdzie i 3 tygodnie po wchodziłam już w swoje
      ciuchy. Pozdrawaim. Ludmiła
    • gusia210 Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 31.12.05, 14:19
      a ja rozek i to z usztywnieniem kokosowym bardzo sobie chhwale a maly ma juz 6,5
      m-ca i nadal go na nim usypiam,jest wtedy bardzo ladnie ulozony na moich
      kolanach,no i na takim rozku latwiej jest dziecko wyciagnac z wozka bo jest
      sztywny i maly nawet sie nie budzil

a co do poscieli to uzywam od drugiego miesiaca i tez sobie chwale bo maly nie
      skopuje jej tak szybko jak kocyki

kolko do siedzenia po porodzie -super

no i stojak z zabawkami,juz od drugiego miesiaca maly sie nim bawil,rewelacja i
      uzywamy do dzis
      • majan2 Hity 31.12.05, 15:09
        Swiworek do spania, duzo pieluch flanelowych i tetrowych, spiworek do wozka
    • basoni Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 31.12.05, 17:17
      Z naszych dwumiesięcznych doświadczeń

Rzeczy które okazały się zbędne:
      podkłady poporodowe - w szpitalu dawali każdą ilośći lepiej chłonnych,
      czapeczki wiązane - wystarczyły 2 smerfetki na czas po kąpieli,
      rękawiczki niedrapki - nie pozwalano u nas zakładać, a w domu choć obcięliśmy
      paznokcie dziecko drapało się po twarzy przez kilka tygodni, taki odruch
      ochraniacz do łóżeczka - ograniczał widoczność i mnie i dziecku,
      ubranka z kapturkiem - niewygodne,
      ubranka małoelastyczne - ciężko założyć,
      ubranka wyjściowe - na co dzień nie używasz a dziecko szybciutko wyrasta,
      spodenki - lepsze pajace i śpioszki, najważniejsze żeby w kroku były rozpinane,
      pajace zapinane na plecach - niewygodne,

Musiałam dokupić po porodzie:
      więcej pieluch flanelowych - zasikiwane na przewijaku mam 10
      więcej pieluch tetrowych - używanych do podkładania, wycierania, odbijania, itd.
      więcej rzeczy w rozmiarze 62 (syn urodził się długi na 58 cm) mam około 20.
      smoczek choć chciałam wychowywać bez,
      butelkę do herbatki przeciw kolce,
      nawilżacz - problemy z sapką,
      przydałby sie jeszcze jeden kocyk z polaru,
      czapkę na spacer rozciągliwą, welurowych nie mogłam wcisnąć.

Rzeczy które się przydały choć niektórzy odradzają:
      pościel - synek od urodzenia śpi pod kołderką
      rożek -choć tylko na początku, obecnie jest kołderką do wózka,
      koszule do karmienia - cały czas korzystam,
      łóżeczko z możliwością bujania - dla mnie bomba

Rzeczy których nie kupiłam i nie żałuję:
      śpiworek
      laktator- nawał przeżyłam w szpitalu gdzie korzystałam z ich sprzętu,
      kółko poporodowe- miałam nieoczekiwaną cesarkę,
      staniki do karmienia - wole sportowe topy
      zabawki - dostaliśmy mnóstwo w prezencie

Pozdrawiamy
      Sonia i Cezary
      • ewpiot Re: PROŚBA -Wyprawka - mam już 3 kartki niezbędny 31.12.05, 17:40
        To prawda z tym zabawkami, myśmy zostali wprost nimi zawaleni. Kazdy kto
        przychodzil niosł zabawkę-dobrze żeśmy swoich dużo nie nakupili.
        Jeśli chodzi o rożek to nie wiem jakiej firmy mieliście, ja mialam Drewexu, z
        usztywnianym dnem, który w ogóle się nie sprawdzil-w nocy się rozpinał,trudno w
        nim ułozyć dziecko na boczku, dziecko szybko z niego wyrasta. Ja otulalam
        dziecko szczelnie kocykiem-byl milszy w dotyku i lepiej dopasowywal sie do
        ciałka. Ale każdy ma swoje preferencjesmile
        Jesli ktos chcialby odkupić ode mnie te rożek to bardzo prosze, bo prawie w
        ogole go nie używałam.smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka