05.01.06, 14:25
Dziewczyny poradzcie...
Jaki laktator ręczny czy elektryczny kupić? (zamierzam być przez jakiś czas na wychowawczym, więc raczej później nie będę codziennie odciągać mleka przed pracą) Z jakiej firmy jesteście zadowolone? Czy zabrać laktator już do szpitala czy można go kupić po wyjściu do domu?
dzuiekuję za dobre rady
Obserwuj wątek
    • monidelko Re: Laktator? 05.01.06, 14:29
      Ja miałam Medeli Mini Electric i jestem z niego baaardzo zadowolona - z róznych
      przyczyn odciągałam mleko i podawałam przez dziewięć miesięcy i nigdy mnie nie
      zawiódł. Lepiej kupić przed porodem, na spokojnie, po człowiek nie ma głowy ;-
      ))) a i do szpitala też może się przydać a jak masz kupiony to i z
      podrzuceniem mniejszy problem niż z kupowaniem na 'gwałt'.
      • ade1 Re: Laktator? 05.01.06, 14:32
        przeciez moze sie okazac ze wogole nie bedzie potrzebny laktator jesli laktacja
        bedzie przebiegala bezproblemowo, poza tym jesli zamierzasz isc na wychowawczy
        to po co ci laktator. mi sprawdzil sie aventu reczny
        • monidelko Re: Laktator? 05.01.06, 14:36
          ja byłam na wychowawczym i laktacja przebiegała prawidłowo a jednak laktator
          był mi niezbędny ... fakt można wypożyczyć a w razie co potem kupić ale jedno
          jest pewne 'przezorny zawsze ubezpieczony'
          • ade1 Re: Laktator? 05.01.06, 14:37
            matko ja nic nie rozumiem, przeciez na wychowawczy sie idzie po macierznskim i
            po urlopie wypoczynkowym czyli prawie pol roku p oporodzie to po co teraz
            kupowac laktator ( a moze ona wogole nie bedzie karmic piersia)
            • monidelko Re: Laktator? 05.01.06, 14:42
              teraz to ja bym kupiła przed a nie tak jak wtedy w nocy o północy z nawałem
              pokarmu szukaj wiatru w polu i pomocy... bo nawet mąż nie dawał rady mi
              odciągnąć pokarmu własnymi utami i mimo że brzmi to śmiesznie zapewniam że
              śmieszne nie było ( cholernie bolesne ) wszystko zależy, można karmić, można
              nie, różnie bywa, a laktator zawsze można sprzedać a i kupić można używany
              taniej niż w sklepie
    • ciapek7 Re: Laktator? 05.01.06, 14:31
      najszybszy jest elektryczny, ja wypożyczałam z poradni laktacyjnej firmy
      Medela, wcześniej miałam 2 firmy Lakta , takie zwykłe tłoczkowe (lipa) i ręczny
      firmy Avent (niezły)
      Z tych wszystkich najlepszy jest elektryczny , ale ten model Medeli chyba dużo
      kosztuje. Może lepiej wypożyczyć ?
      • kokons Re: Laktator? a propos wypozyczania 05.01.06, 14:41
        > Z tych wszystkich najlepszy jest elektryczny , ale ten model Medeli chyba
        dużo
        > kosztuje. Może lepiej wypożyczyć ?
        Z wypozyczniem bylabym ostrozna, bo zrobilam wywiad i po skalkulowaniu okazlo
        sie ze rozsadniej jest kupic niz pozyczac!
        Mianowicie wypozyczenie kosztuje (przynajmniej w Krakowie) srednio 5 zl na
        dobe/ jesli na miesiac to 60-120 w zaleznosci od rodzaju... no ale trzeba
        zakupic czesci tzw. jednorazowe za ok. 30 - 60 zl a za taka sume to mozna juz
        kupic reczny laktator Nuka czu Aventu w sklepie...
        Tyle dygresji.

PS.Choc prawda jest ze trzeba firmie Medela medal przyznac za wyjscie do
        klienta, bo ponoc w Krakowskich szpitalach pozyczaja te laktatory bezplatnie
        dla wszystkich na porodowce.
    • kokons Re: Laktator? Medela mini elektric 05.01.06, 14:34
      Ja dostalam od znajomych laktator Medeli mini-elektrec z ktorego obni byli
      bardzo zadowoleni... niestety jest on bardzo drogi - w sklepie kosztuje 340 zl
      ale oni nabyli go ponoc w hurtowni za 240.
      Narazie wyprobowywal go malzonekwink Mysle,ze jesli ktos musi czesto sciagac
      pokarm (ja bede musiala wybiegac do pracy() elektryczny daje wiekszy komfort,
      bo trwa to wg doswiadczonych szybciej,a Medela ma patent, ze moze dzialac na
      akumulatorki lub byc podlaczona do kontaktu, bo w kaplecie jest ladowarka. Ma
      tez regolowana sile ssania - na tym mi zalezalo. Po zatym wyglada jak kazdy
      inny laktator...
      Pozrawiam/36 tc)
    • efilix Re: Laktator? 05.01.06, 14:39
      Ja mam ręczny Canpol Premium i jest niezły chociaz różne opinie na jego temat
      słyszłam. Teraz kupiłabym laktator przed porodem, na spokojnie. Myślę, że
      laktator zawsze się przyda, nawe jak laktacja przebiega bezproblemowo. Gdy
      bedziesz musiała wyjść bez dziecka zawsze możesz odciągnąc i zostawić. Ponadto
      myślę że nie zawsze wszystko zależy od laktatora. Znam osoby które laktatorem
      Aventu odciągają 200 ml, a inne 30 ml. Ja najwięcej odciągam 100-130 ml, a moja
      koleżanka tym samym laktatorem 180 ml. Pozdrawiam.
    • saskiaplus1 Re: Laktator? 05.01.06, 14:39
      Moim zdaniem nie ma co kupować na zapas, skoro teraz można go w każdej chwili
      bezproblemowo nabyć, a nie jest to tania rzecz. Lepiej upatrz sobie jakiś
      konkretny i jak okaże się potrzebny, poślij po niego męża z karteczką smile Mnie w
      ogóle nie był potrzebny.
    • aga2008 Re: Laktator? 05.01.06, 15:00
      Polecam Avent Isis - możesz zabrać do szpitala. Mnie maż kupił jak urodziłam ,
      przed porodem dokładnie mu pokazałam jaki chce. Jestem bardzo zadowalona bo
      gdyby nie ten laktator to w ogóle bym nie karmiła piersią ( moje dziecko
      niechce ssać)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka