Dodaj do ulubionych

tetra - a jednak taniej

02.02.06, 09:11
Witam
dostalam wreszcie roczne rozliczenie licznikow zuzycia sciekow, cieplej i
zimnej wody i koszty podgrzania cieplej wody. porownalam sobie z ciekawosci
ile wiecej zuzywam odkad sie Maluch urodzil i wyszlo mi ze miesiecznie place
45 zl wiecej.
No i teraz sedno sprawy - uzywam pieluch tetrowych w dzien, pampki na noc i
na spcerki. gdybym uzywala samych pampkow (uzywam bella happy) to wydawalabym
miesiecznie na nie 120zl. Natomiast teraz wydaje ok 30 zl na pampki, 45 na
pranie pieluch (co drugi dzien) i ok 7zł na proszek (uzywam Dzidziusia). Tak
wiec wychodzi mi ze miesiecznie w kieszeni zostaje ok 40zł.
Pisze tego posta nie zeby rozpetac burze co lepsze i czy warto dla 40 zl. Po
prostu sporo tu juz bylo dyskusji co sie oplaca, co lepiej i czy rzeczywiscie
taniej.
Tak wiec taniej - o 40zł miesieczniesmile
Obserwuj wątek
    • lirio Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 09:30
      Było kiedyś rozliczenie w programie TV, do tego co piszesz pan dodawał zużycie
      prądu przez pralkę i na ewentualne prasowanie. Proponował aby dodać sobie choć
      złotówkę za godzinę za dodatkową pracę wink) Prąd i wodę rozliczaj na podstawie
      zużycia pralki na jedno pranie - z instrukcji obsługi, a nie z rachunku.
      Ewentualnie policz ile wody schodzi do pralki na podstawie wodomierza. U mnie z
      obliczeń wyszło dokładnie tyle samo co pampki (bez wypłaty za pracę), robiłam
      czysto teoretyczne obliczenia.
      P.S. Uwielbiam produkty do prania Dzidziuś
      • magalik a, nie dopisalam pradu 02.02.06, 09:45
        ah, prad oczywiscie tez jest w te moje wyliczenia wliczony
        PS. mam dosc stara pralke (ma 7 latek) i pewnie duzo mniej ekonomiczna niz te
        nowe. i dlaczego mam wyliczac nie na podstawie licznikow i kwoty ktora mam do
        zaplacenia tylko utrudniac sobie zycie i liczyc z tego co na instrukcji obslugi
        (nawet nie wiem gdzie ja mamsmile )
    • mamusia_chlopczyka Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 09:59
      najbardziej dziwi mnie ta kwota za pampki - 120zł??? ja kupuję jumbo packa
      Pampersów za 45 zł i starcza na 3 tygodnie... nawet jakbym zurzywała dwie paczki
      jumbo packa na miesiąc to bym płaciła 90zł... a za te 10zł zaoszczędzone to mam
      mniej czasu na spędzenie go z dzieckiem... oczywiście nie neguję twojego wyboru
      - tetry... ale na początku jak mały się urodził zrobiłam obliczenia i na jedno
      wyszło... wolę z dzieckiem pobyć dłużej niż prać, wieszać, prasować...
      • lirio Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 10:06
        Ja wydaję na Huggiesy Super Flex ok. 80 zł miesięcznie. Dziecko ma 4,5 mies.
        • magalik Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 10:17
          tez mam 4,5 miesieca, no za tydzien juz 5smile
          jak wyjezdzamy do rodzicow na weekend i jedziemy na pampersach to zuzywam 9 szt
          na dobe (strasznie mi smierdza siki polaczone z ta chemia), czyli ok 4zł
          dziennie razy 30 dni w miesiacu to wychodzi 120zł.
          co do smierdzenia - probowalam i pampersow i huggisow - tez mi smierdza.
          A pracy nie ma tak duzo wcale, najgorzej bylo w 1szym miesiacy kiedy trzeba
          bylo pieluchy prasowac. teraz przeprasowuje poskladane i 30 szt zajmuje 5 min.
          a sklada maz wieczorem jak oglada TVsmile. aha, wieszanie to tez 5 min.
    • ywwy Re: tetra - zdrowsza 02.02.06, 10:38
      Moim zdaniem jest zdrowsza smile i ładniej pachnie ( pampersy też mi śmierdzą
      chemią ), a jeśli chodzi o ekonomię to chyba na jedno wychodzi. Im dziecko
      starsze tym mniej zużywa. I tutaj zgadzam się z dziewczynami, że stanowczo za
      dużo Ci wyszło na pampersy. W większych opakowaniach pampersy są prawie o
      połowę tańsze.
      A jak zakładacie pieluszki z tetry? Ja na początku zakładałam dwie( jedna w
      kształcie trójkąta )+ ceratka, a teraz tylko jedna , ceratka i potem body - b.
      fajnie sie to sprawdza smile
    • triss_merigold6 Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 10:40
      Może i taniej ale ile roboty. Nawet oszczędność 100 zł nie rekompensuje czasu
      straconego na zabawę z pieluchami tetrowymi.
      • magalik Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 10:48
        triss_merigold6, uzywalas tetry ze wiesz ile to roboty? jak pisalam wczesniej,
        najgorszy byl pierwszy miesiac, a teraz to pikus - 20min na dwie doby (taki mam
        cykl praniasmile )
        co do ceny pampkow - bella happy 68szt w praomocji kosztuja 33zł (akurat takie
        niedawno w geant kupilam), a to wychodzi 48gr za pampka - mniej niz 120zł nie
        chce wyjsc na miesiac. jak pisalam jak uzywam tylko pampkow to zmieniam je
        bardzo czesto bo mi smierdza, jasne ze mozna rzadziej, jak ja je wyjmuje to sa
        calkim lekkie, ale i tak smierdza!
        no i jak pisalam w pierwszym poscie - rozna jest syt finansowa roznych osob i
        nie bede sie wypowiadac nt czy 40zł to duzo czy malo i czy dla 40zł wartosmile
        • magalik do yvvy 02.02.06, 10:53
          uzywalam majtek z sucha pielucha az do teraz - rozmiar L jest juz dla nas za
          malysad no i wlanei nie wiem co dalej, nigdy nie zakladalam dwoch pieluch, jak
          sie wiaze ten trojkat zeby nie ugniatal i sie nie przesuwal?
          kupilam wczoraj ceratowe majteczki z gumka, sa bardzo luzne i musze dobrze je
          body przycisnac zeby nic nie wylatywalo. Moze sa jakies majteczki bawelniane w
          malutkim rozmairze i na ta ceratke moznaby je zalozyc, ale wtedy co? ceratka,
          majtki i jeszcze body? duzo tych warstw. Troszke sie boja jak bedzie w upaly,
          czy ceratka taka nie odparzy, ale do nich jeszcze troszk eczasu - moze juz
          nocnik bedziesmile
        • triss_merigold6 ;) 02.02.06, 14:25
          Ok., masz swoje zdanie. Mnie by się zwyczajnie nie chciało robić czegokolwiek z
          zasikanymi albo zafajdanymi pieluchami poza wyrzuceniem do śmieci.
          Co kto lubi.
    • saskiaplus1 Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 11:18
      Póki co na szczęście te czterdzieści złotych nie robi mi różnicy i uważam, że
      mój czas jest cenniejszy. Ale co innego, gdybym miała braki finansowe - wtedy
      na pewno to opcja godna zainteresowania.
    • kata123 Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 11:31
      ja nie liczę, czy taniej, muszę używać tetry. moje dzieci nie tolerują żadnyc
      (!) pampków. roboty nie ma dużo, i nie zajmuje to wiele czasu. skladalam i
      prasowalam jak Wojtek spal.
      cieszę sie, że tetra nie zostala totalnie wyklęta i ktoś jej jednak używa
    • kata123 Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 11:32
      jeszcze jedno: czy przypadkiem komputer nie zajmuje wam więcej czasu niż zabawa
      z tetrą?
      • mama_kotula Re: tetra - a jednak taniej 03.02.06, 12:02
        kata123 napisała:

> jeszcze jedno: czy przypadkiem komputer nie zajmuje wam więcej czasu niż
        zabawa z tetrą?

Ale co ty porównujesz?
        Czy uważasz, że pranie pieluch, prasowanie itp. to przyjemność, sposób na
        spędzanie wolnego czasu?
        Ja osobiście wiem, że zajmowałabym się - jak to określiłaś - zabawą z tetrą
        wtedy, gdy moje dziecko by spało. Wolę jednak spędzić ten czas przy komputerze,
        poczytać książkę, obejrzeć film, cokolwiek.
        Co kto lubi, ja sobie wolę obowiązków nie dodawać. Leniwa jestem, ot co.
    • ywwy Re:do magalik 02.02.06, 13:02
      nie używam majtek, bo moja Ada jeszcze nie siada i raczkuje. Z ceratki wycięłam
      pasek trochę szerszy niż złożona pieluszka i ta ceratka izoluje pieluchę od
      ubranka np. body . Ta kombinacja doskonale sprawdza się w dzień ( mała od razu
      daje znać kiedy sie posiusia ) w nocy ... pampers sad Kiedyś używałam dwóch
      pieluch : pielucha normalnie, ceratka i na końcu pielucha w kształcie trójkąta,
      dłuższym bokiem owijasz dziecko , a krótszy ( ramiona ) wkładasz miedzy nóżki (
      dziecko ma szeroko nogi ), ale to było trochę dziwne... raczej nie polecam.
      Jeszcze jedno, wydaje mi się , że dzieci po tetrze szybciej siadają na
      nocniczek !
      A co do czasu, przecież nikt normalny nie zajmuje sie pieluszkami zamiast
      dzieckiem, a moje dziecko lubi sobie czasem pospać. A czasem nawet wolę
      poprasowac te pieluchy ( przy włączonym tv wink a mąż woli... zabawiać Adę smile
      • balba_77 Re:do magalik 02.02.06, 13:05
        ja od 3 miesiąca życia Julki wydaję na pampersy 80 zł na miesiąc.
        A ile mam czasu na zabawę i inne rzeczy ;D

trochezafałszowane te Twoje obliczenia wink
        • magalik Re:do magalik 02.02.06, 13:30
          >>> trochezafałszowane te Twoje obliczenia wink

a tak, specjalnie falszowalam, bo jestem z nowo powstalej firmy produkujacej
          tetre i teraz, strzez sie, bede Cie nawracac. smile

co do obliczen -
          - cena pampersow - nijak nie chce mi wyjsc mniej - moze dlatego ze jak juz
          uzywam w dzien to zmieniam je co 2 godziny, w srodku nocy raz.
          - cena wydatkow pradu, wody itp - nic nie naciagalam, mam dokladniutkie
          wskazania licznikow, liczylam z czystej ciekawosci. uzywam tetry nie dla
          oszczednosci a dla zdrowia i ograniczania chemi poki sie jeszcze da.
          • b.bujak Re:do magalik 02.02.06, 13:47
            magalik, weź pod uwage, ze sporo rodzicow uwaza, ze w pampersie dziecko ma
            sucho, mimo, ze nasika i trzymaja dziecko z moczem w pieluszce, zamiast zmienic
            ja natychmiast - dlatego koszt zakupu pieluch jednorazowych wychodzi im taniej;
            ja wymieniam przy kazdym zesikaniu i koszty wychodza mi podobne do twoich
            • ggosiek Re:do magalik 02.02.06, 15:00
              Ja używam zarówno tetrowych i pampersów i jedno wam napiszę moja niunia jak ma
              cały dzień zakładane pampersy to ma strasznie podrażnioną dupkę więc zakładam
              jej trochę tych i trochę jednorazowych. Poza tym lekarze polecają zakładanie
              tetrowych nawet w nocy jak się chce dziecko odzwyczaić od pieluch. A jeszcze
              jedno dziecko na tetrówach po pewnym czasie wymusza zmianę pieluch jak ma mokro
              i to mi się podoba. Jeśli chodzi o mnie pampersy to wygoda dla matki i dlatego
              zakładam niuni pampersy zwykle na spacer jak gdzieś wychodzimy, na noc i
              czasami w dzień.
            • saskiaplus1 Re:do magalik 03.02.06, 12:05
              Masz jakiś czujnik na siuśki? Bo ja nie zauważam każdego zesikania... Mało
              czujna ze mnie matka.
          • balba_77 Re:do magalik 02.02.06, 20:47
            echhhh..... a ograniczaj sobie do woli nikt CI nie broni ;-D
            ale jakosnie znam mamy która wydaje 120 zł na pampersy dla starszego niemowlaka
            (wygląda na to że większość mam to straszne niechluje i brudasy) wink
    • jakw Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 15:05
      No pewno, że jednak taniej. Tylko ja nawet nie miałabym gdzie tej tetry suszyć.
    • asia06 Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 16:27
      Hmmm... Aż tyle na pampersy nie wydaję. Wychodzi mi tak do 80 zł miesięcznie.
      Dziecko ma 8 miesięcy.
      • mueller2 Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 18:28
        Pewnie taniej. Używałam tetry jakis czas, i uważam, że to upierdliwe zajęcie.
      • malwisienia Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 18:34
        ja kupuję Tesco (27 zł/ paczka), zużywam nie całe 2 paczki miesięcznie, więc te
        120 zł to trochę przesada, ponadto nie śmierdzą chemią jak pampersy;
        i uważam, że za wynalezienie pieluch jednorazowych powinni kogoś tam ozłocić,
        dla mnie bomba sprawa! (podobnie żwirek dla kotów - ten który wpadł na ten
        pomysł dorobił sie fortuny)
        • balba_77 Re: tetra - a jednak taniej 02.02.06, 20:48
          He he tego od pampersów to niektórzy, np. ekolodzy z chęcią pewnie by
          powiesili zamias ozłacać wink
          • malwisienia Re: tetra - a jednak taniej 03.02.06, 11:45
            pewnie tak, jak i za wiele innych rzeczy, niestety takie są koszty
            ucywilizowania, ja nawet byłabym skłonna zrezygnować z pampersów w imię
            czystszego środowiska, ale tylko i wyłącznie dla rzeczywistych efektów a nie
            dla idei, czyli jeżeli zaprzestano by produkcji pieluch ze względu na
            środowisko, to powiedziałabym trudno, są ważniejesze cele niż moja wygoda; ale
            skoro to nierealne, tak więc korzystam z tego dobrodziejstwa, bo przecież sama
            świata nie zmienię
    • magdek2 używamy pampersów bo 03.02.06, 12:20
      tak jest mi wygodniej, zwyczajnie, wydaje na nie duzo kasy to fakt ale nie
      wyobrażam sobie zmiany pieluch tetrowych jak moja mała potrafi i 5 razy robic
      kupę, pampersy zmieniamy jej bardzo często i nigdy nie czekamy az bedzie
      cięzki, nie widze powodu żeby utrudniac sobie zycie praniem i prasowaniem
      pieluch tetrowych
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka