24.03.06, 08:52
Jaki materac polecacie? Muszę chyba niestety wymienić materac w naszym
małżeńskim łożu, bo męża boli kręgosłup, a mi od kilku miesięcy w nocy
drętwieją ręce. Robiłam prześwietlenie kręgosłupa szyjnego w opisie napisano,
że jest ok. Ale mam wątpliwości, bo kiedyś zasnęłam z córką i ręce mi nie
drętwiały. Drętwieją mi tylko, gdy śpię z mężem w małżeńskim łóżkusad Myślę, że
mamy za twardy materac. A miał być taki super i kosztował ładnych parę lat
temu 1 500 zł. Może ktoś wie jaki materac dla ludzi w średnim wieku ze
zmianami zwyrodnieniowymi kręgosłupa?
Czytałam o materacu termoelastycznym, kosztuje nieziemsko, ale może warto? Ma
ktoś?

Obserwuj wątek
    • panna.sarabella Re: Materac. 24.03.06, 09:07
      o ile wiem to bardzo zdrowo jest spać na twardym materacu, a już na pewno jeśli
      ktoś ma problemy z kręgosłupem (czyli twój mąż).
    • anet81 Re: Materac. 24.03.06, 10:14
      Mnie ręce drętwieją jak trzymam je w nocy ponad głową. Tak nie wolno spać -
      ręce mają spływać wzdłuż tułowia - gdy są wyżej niż reszta ciała - krew ma
      problemy z dopłynięciem tam i wtedy drętwieją ręce. Poobserwuj siebie, czy
      casem nie lubisz spać w takiej pozycji.
      A co do odcinka szyjnego kręgosłupa - jak układasz poduszkę? Poduszka ma być
      tylko pod głową i pod karkiem - barki (ramiona) mają juz być na materacu - nie
      mogą być na poduszce - bo wtedy kręgosłup się nadwyręża. Warto kupić poduszkę
      anatomiczną - są krótsze niż te zwykłe - spoczywa na nich tylko kark i głowa-
      nie ramiona.
      Zanim kupisz materac - przyjrzyj się jak śpisz i popraw to. Moze pomoże smile
      Pozdrawiam
      Anet
      • dzindzinka Re: Materac. 24.03.06, 13:45
        Z tą poduszką to super pomysł, poszukam takiej. Dzięki.
    • julia246 Re: Materac. 24.03.06, 10:47
      Na takie problemy polecam materac wypełniony trawą morską lub włóknem
      kokosowym, są dość drogie ale twarde i najlepsze do spania.
      • dzindzinka Re: Materac. 24.03.06, 13:44
        Dzięki za rady. Jeśli chodzi o to, że podobno najlepszy jest materac twardy to
        zdania są ewidentnie podzielone. Kiedyś słuchałam audycji i pamiętam, że mówiono
        tam, iż twardy materac wbrew obiegowym opiniom nie jest dobry na kręgosłup ze
        zmianami zwyrodnieniowymi. Jest bardzo dobry dla młodych ludzi z dobrym
        kregosłupem. Nie jest chyba prosto wybrać odpowiedni materac, trzeba to robić
        indywidualnie. Jeśli chodzi o te drętwienia to wypróbowałam już wszystkie
        pozycje, za radą neurologa śpię na bardzo płaskiej poduszce i wtedy nie
        drętwieją mi ręce, pod warunkiem, że śpię na materacu córki, dlatego
        przypuszczam, że ten superowy materac właśnie z włókna kokosowego i lateksu mi i
        mojemu mężowi nie służy. Niedawno mąż spał parę nocy w hotelu i go kręgosłup
        nie bolał. Chyba go przetnę na pół i dam dzieciom, a materace dzieciaków wstawię
        do naszego łóżka, póki nie będzie nas stać na jakiś extra, który jest
        uniwersalny. Są takie, ale zapomniałam jak się zwą.
        Pozdrawiam.
        • biaemi Re: Materac. 25.03.06, 11:16
          Tez mielismy z mezem ten sam problem.Maz ma zwyrodnienia odcinka ledzwiowego -
          dyskopatie i rwe kulszowa nia spowodowana. Lekarze z bozej laski zalecili
          spanie na twardym podlozu. W takcie ataku rwy maz spal na desce polozonej na
          lozku, a ja sila rzeczy z nim. PO pewnym czasie, a stan ostry trwal bardzo
          dlugo, ja nabawilam sie bolow odcinka piersiowego i szyjnego i dretwialy mi
          stopy. Co ciekawe, nie mialam tych problemow spiac na lozkach w hotelach.
          Zdecydowalismy zmienic materace na porzadne. Wybieralismy chyba ponad pol roku,
          bo decyzja na dlugo i wydatek duzy. Wreszcie zdecydowalismy sie po
          wielokrotnym, bardzo dlugim sprawdzaniu w sklepie na Dunlopillo Duotexx Nova
          (niestety wysoka cena - za 2 80-tki zaplacilismy ponad 5 tys.). Jestesmy super
          zadowoleni, materac super dopasowuje sie do ciala, nie jest ani za twardy, ani
          za miekki, nareszcie odpoczywamy spiac. Nie wiem skad jestes, ale jesli z W-wy,
          to moge Ci polecic sklep na Ursynowie, gdzie daja spore rabaty na te materace.

• dzindzinka Re: Materac. 26.03.06, 09:02
            Czyli wszystko jasne! Cena 5 tysięcy złotych jest zabójczasad
            Jestem z Warszawy, bardzo proszę o te namiary.
            • biaemi Re: Materac. 26.03.06, 12:06
              Ten sklep nazywa sie MERITA i miesci sie przy Al. KEN 83 (kolo stacji metra
              Stoklosy). Widzialam na ich stronie, ze maja jeszcze sklep przy Grochowskiej
              (www.merita.pl).
              Teraz mi sie jeszcze przypomnialo, ze jak juz nabylismy nasze materace, to
              widzielismy taki materac oparty na technologii kosmicznej - rzeczywiscie daje
              rewelacyjnie kosmiczne wrazenie totalnego dopasowania sie do ciala. Nazywa sie
              TEMPUR (www.tempur.pl)i tez jest drogi, o ile nie drozszy od tych, ktore Ci
              polecalam, ale moze warto obejrzec. Maz ma poduszke z tego materialu i jest
              naprawde ekstra.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka