Dodaj do ulubionych

Zdrowe buty

23.04.06, 13:54
Ja swojemu dziecku kupuję buty Bartka i uważam, że jest to bardzo dobry
wybór. Wolę zapłacic odrobionę więcej i mieć pewność, że mój młody będzie
miał zdrowe nogi.
Obserwuj wątek
    • dzoaann Re: Zdrowe buty 16.05.06, 14:56
      a ja oglądałam program w którym fizjoterapeuta udowodnił,że to pomyłka z tymi
      sztywnymi zapętkami i wysokimi chlewkami.Narząd ruchu rozwija sięw ruchu,a
      cgodzenie w takich butach dla dziecka to jak dla nas w butach narciarskich!!!
      Jeśli nie ma żadnych wad stóp,to takich butów nie powinno się wybierać.
      • mmala6 Re: Zdrowe buty 16.05.06, 15:19
        tak, tylko znajdz buty w rozmiarze 20 bez sztywnej piety i cholewki?jeszcze bez
        cholewk predzej ale z miekka pieta nie uswiadczylam.
        A w zeszlym nr Dziecka p.Zawistkowski chyba nieco inaczej pisal o butach....
      • boziaj Re: Zdrowe buty 16.05.06, 17:16
        tak, ale to byl tylko program poglądowy a nie rozmowa o konkretnych butach dla
        konkretnego dzieciaka
        do jednego wora wrzucono i te dobrze chodzące i te stawiające pierwsze kroczki,
        te zupełnie zdrowiutkie i te z tendencja do wad postawy (o różnej etiologii)
        wystarczy program w TVN Style i juz mamy nowego guru i nowe dogmaty wink
        • boziaj Re: Zdrowe buty 17.05.06, 18:52
          a i przypomnialo mi sie ze jedne z bucikow ktore pokazywali w programie jako
          niefajne byly łudząco podobne do jednego modelu bartkow z kolekcji z
          poprzedniego roku (balerinki)...
    • minkapinka Re: Zdrowe buty 16.05.06, 16:42
      anika1983 napisała:

Wolę zapłacic odrobionę więcej i mieć pewność, że mój młody będzie
      > miał zdrowe nogi.
      Pewności, ze Twoje dziecko będzie miało zdorwe nogi nie dają zadne buty.
      A Bartek, podobnie jak wiele innych firm, ma niektóre modele dobre a inne nie.
      • ewa_mewa Re: Zdrowe buty 16.05.06, 16:57
        Też oglądałam ten program (na TVN Style) i p.Zawitkowski stwierdził że idealnym
        butem dla dziecka jest but sportowy tzw adidas - są takie dziecięce w firmowych
        sklepach sportowych typu Adidas, Nike czy Reebok
        • nan12 Re: Zdrowe buty 16.05.06, 17:14
          Drogie mamy trochę więcej wiary w swoją intuicję nie we wszystko co mówią należy
          wierzyc. Podstawowym składnikiem pierwszych zupek jesst marchewka, a mój lekarz
          twierdzi że już są wyniki badań potwierdzające, że beta karoten , a zwłaszcza
          jej nadmiar nie służy dziecku. Ja kupiłam mojemu maluchowi ptrzewiczki Bartek i
          od razu je polubiła i już przaktycznie przestała raczkowac, tak jej się
          spodobało chodzenie w butkach.
          • anetuchap Re: Zdrowe buty 16.05.06, 19:02
            Zawistowski nie wypowiadał się źle o wszystkich butach z zapietkiem.
            Do butów narciarskich, porównał te sztywne kapcie ortopedyczne.
            O tym,że te kapcie nie są dobre, ja wiedziałam od dawna. Rehabilitantka
            mojej starszej córki, zabroniła nam tych kapci kupować. Dziecko nie jest w nich
            w stanie zginać stopy,bo maja bardzo sztywną podeszwę.
            • dorotakgg Re: Zdrowe buty 05.06.06, 15:26
              sa kapcioszki tzw. polortopedyczne, "buty Daniela", maka fajna podeszwe, dziecko
              moze normalnie zginac stopke i te sa ok. Mozna je kupic w sklepach Bartka.
    • kika_78 Bartki 17.05.06, 10:21
      Oglądałam - mają tak sztywną podeszwę, że trzeba się naprawdę nieźle wysilić,
      żeby ją zgiąć. Zginają się w połowie a nie w linii palców (widziałaś kiedyś
      stopę, która zgina się w połowie ???)
      Ja kupiłam Nike, Reeboki, półbuty i sandałki w Deichmannie i fajne tenisóweczki
      w H&M.
      • come_back Re: Bartki 18.05.06, 16:32
        Bylam dzisiaj ogladac min. nike i reeboki wlasnie i pani mowila, ze tydzien
        beda takie rozmiarki jak na Kasie, wiec moze do sandalkow Bartka sprawie jej
        takie fajne "adidaski" smile. Ale co do deichmanna to jestem zaskoczona, bo bylam
        i nie widzialam zadnych fajnych sandalkow niestety. Tzn. bylo pare fajnych
        elefanten. ale koszmarnie rozowe sad
        Masz fotke sandalkow? Jesli mozna smile
        Pozdr
        • dzoaann Re: Bartki 18.05.06, 19:20
          Jeden post przeciw i taka fajna dyskusjasmilei o to chodzismile)
        • agni71 Re: Nike, reebok - do comeback 18.05.06, 22:55
          Może zwróciłaś uwage na ceny? czy cena zależy od rozmiaru? Też szukam dla
          córki adidasków, choć marzą mi się takie bardziej wycięte, tylko nie wiem, czy
          ceny do zaakceptowania?

aga
          • mmala6 Re: Nike, reebok - do comeback 18.05.06, 22:59
            no tak, adidaski sa super ale pytanie czy dziecko, ktore dopiero zaczyna chodzic
            albo chodzi od 2-3 m-cy moze miec calkiem miekkie buty? Zawistkowski nie okresl
            wieku dziecka mowiac o butach.Inne beda dla poczatkujacego 'chodziarza' a inne
            dla 3 latka.Tak mi sie wydaje ale juz sama nie wiem...
            • agni71 Re: Nike, reebok - do comeback 18.05.06, 23:17
              mmala6 napisała:

> no tak, adidaski sa super ale pytanie czy dziecko, ktore dopiero zaczyna
              chodzi
              > c
              > albo chodzi od 2-3 m-cy moze miec calkiem miekkie buty?

No cóż, ja potrzebuję dla ponad 3,5-latki. Dla młodszej córki takich bym nie
              kupiła jednak....

aga
            • come_back Re: Nike, reebok - do comeback 18.05.06, 23:30
              Widze, ze zawistkowski na autorytet w dziedzinie butow wink) Szczerze - to ja
              ostatnio juz mam dosc, bo non stop co innego slysze; stare prawdy obalone- but
              juz nie ma byc taki wysoki, nie ma wiezic i oplatac scisle kostki, powwinien
              byc miekki, zapietek wcale nie sztywny- slowem- adidaski wroccie do laski wink)!
              A ta serio, to ja myslalam raczej zeby Kasi kupic jakies fajne nikusie ale
              dopiero na jesien- mam nadzieje, ze bedzie z niej wyedy chodziaz zaawansowany
              juz ;_)
              Dziewczyny, a tak w ogole skoro sportowcy prawie nie rozstaja sie z tego typu
              butam to moze one sa faktycznie the best? Tylko czy na pewno dla takich malych
              stopek? Nie wiem....
              Pozdr
              • monika_wroclaw Re: Nike, reebok, adidas 19.05.06, 09:19
                Moja Ninka już biega w adidaskach i szczerze powiem, że wydaje mi się, że
                najlepiej jej się chodzi w tych butkach.
                • mmala6 Re: Nike, reebok, adidas 19.05.06, 09:32
                  a ile miala Twoja Ninka a raczej jak dlugo chodzila zanim jej zalozylas adidaski?
                  • mamaly Re: Nike, reebok, adidas 19.05.06, 09:54
                    Moja córka za radą ortopedy jako pierwsze buty miała właśnie NIKE. Butki miały
                    bardzo miękką podeszwę, zginającą się dokładnie jak stopa, zapiętek był
                    sztywny, tylko wysokość bucika była niższa, ciut poniżej kostki. Mała bardzo
                    lubiła w tych butach chodzić. Ponieważ to było lato nosiła te butki na zmianę z
                    sandałkami już takimi bardziej klasycznymi tj. powyżej kostki , usztywnione
                    itp. Kolejnej wiosny znowu miała kupione NIKE. Obecnie ma 3 latka, żadnych wad
                    postawy, stopa rozwija się prawidłowo.

Do Mam które martwią się ceną takich bucików, na pocieszenie powiem, że nie
                    odbiegają cenowo od Bartka, a nawet bywają tańsze, zalezy od marki.

A.
                    • come_back Mamy pierwsze NIKE- sa super! 05.06.06, 12:47
                      wczoraj w m1 w Krakowie kupilismy Kasi sliczne nike, bezowe- granatowe. Byla
                      ostatnia para 21, wiec szybko je przechwycilam wink). Najbardziej zdziwila mnie
                      cena- 79 zl. przecena z 99. Chwile wczesniej ogladalam adidasy za 139 i pumy
                      169, a tu taka mila niespodzianka w deichamnnie smile
                      Oczywiscie do m1 podjechalismy w celu kupienia bartkow, albo geoxow, ale za
                      namowa juz kilku osob skusilismy sie na nike. Wydaje sie, ze sa o.k. Kasi sie
                      podobaja, ale kupilismy takie akurat, ta rozmiarowka jest troche zanirzona i
                      Kasia pochodzi w nich nie dluzej niz 3,4 tyg. pewnie, ale i tak cena byla spoko.
                      Dla mam zastanawiajacych sie nad bucikami sportowymi- wydaje sie, ze dziecku
                      jest wygodniej niz w bartkach za kostke np. Ale to juz moja subiektywna
                      opinia smile
                      No i sa miekkie i leciutkie, zapietek lekko usztywniony, przody wzmocnione,
                      podeszwa wyprofilowana. oddychajace dziurki, nie usztywniaja i nie krepuja
                      kostki- leciutko ja podtrzymuja. Dziecko ma wieksza swobode ruchow. U nas sa to
                      drugie buciki, a Kasia jest poczatkujacym chodziarzem- po prostu sandalki nie
                      bardzo sie sprawdzaja w takie lato ;-(. Bedziemy nosic na zmiane.
                      Pozdr
                      • agab72 Re: Mamy pierwsze NIKE- sa super! 06.06.06, 12:16
                        Dziś w przychodni rechabilitacyjnej od Pani doktor dowiedziałam się m.in. że
                        najlepiej miękkie butki sportowe, sandałki nie, bo dziecko ma w nich masę
                        piachu sprzyjającego powstawaniu infekcji (szczególnie między paluszkami),
                        butki poniżej pięty ponieważ małe dzieci zwykle coś "wypatrzą" i nie podchodzą
                        do tego spokojnie ale biegną - zwykle na palcach, żeby sięgnąć po coś z góry -
                        stają na palcach, żeby podnieść coś z ziemi - kucają a w tych wszystkich
                        czynnościach sztywne butki ponad kostkę bardzo przeszkadzają. Spróbujcie
                        kucnąć - noga nie pozostaje pod kątem prostym (jeśli tak kucniecie tyłek leci
                        do tyłu), ale zgina się do kąta ostrego.
                        To tak po krótce (bo było jeszcze tego trochę)- przyznam, że do mnie to
                        przemówiło..... no ale każda z nas musi wybrać sama smile)

Pozdrawiam.
                        Aga.
                        • come_back Re: Mamy pierwsze NIKE- sa super! 06.06.06, 23:31
                          Agab72 to wszystko prawda smile. Kasia dopiero w adidaskach zrobila kiolkanascie
                          krokow- przeszla dzisiaj i wczoraj caly pokoj, a do tej pory w sandalkach,
                          tylko kilka . Nie wiem, czy to zbieg okol. ale tak bylo. w ogole mam wrazenie,
                          ze chodzenie, sieganie czegos, schylanie sie, podnoszenie- to wszytsko idzie
                          jej latwiej w tych butkach sportowych.
                          Aha! Nie mamy butkow na wyrost, tylko rozmiar akurat na nia. Nie jest to moze
                          specjalnie ekonomiczne, ale na pewno zdrowsze dla stopek smile
                          Musze obczaic nastepne butki sportowe, bo te na dlugo nie starcza, ale przy
                          cenie 79 zl nie jest tak zle.
                          Pozdrawiam
                          • weronka77 Re: Mamy pierwsze NIKE- sa super! 06.06.06, 23:38
                            Ja kupowałam adidaski Adidasa-"do wózka" i Pumy-Julka nosiła jeszcze nie
                            chodząc.Teraz mamy adidaskowe Geoxy a reszta Ecco i Naturino.Geoxów podobno z
                            najnowszej kolekcji w Krakówku nie będzie-tak poinformowali mnie w outlecie
                            GR.Ale ja sobie kupiłam w Zakopanem-tam mieli letnie modele już od lutegowink))
                            • come_back Re: Mamy pierwsze NIKE- sa super! 07.06.06, 00:42
                              Mnie goexiki tez strasznie sie podobaja, a ecco- troche za drogie.
                              Pozdrawiam
                          • agni71 Re: do come_back 06.06.06, 23:43
                            > Musze obczaic nastepne butki sportowe, bo te na dlugo nie starcza, ale przy
                            > cenie 79 zl nie jest tak zle.

To popatrzcie też na Reeboki. Ja córce kupiłam właśnie tej firmy, za ok. 99 zł
                            (bez żadnej promocji). Ja wybrałam takie, które są ze skóry łączonej z tkaniną,
                            ale całe skórzane były w tej samej cenie. Model NACIONALE (i coś tam dalej, już
                            nie pamiętam).

aga
                            • come_back Re: do come_back 07.06.06, 00:41
                              licznie dziekuje za podpowiedz smile. Te starcza nie luzej niz na 3 tyg. wiec
                              zaraz bedzie czas na nastepne. A jak znajde cos ciekawego to od razu na jesien
                              kupie. Jakos mnie te wysokie butki sportowe np. elefanten czy inne nie
                              przekonuja. Kasia nie chciala w nich w ogole kucnac, wiec mysle, ze pomysl ze
                              sportowymi jest trafiony smile
                              Pozdr
    • weronka77 Re: Zdrowe buty 06.06.06, 13:39
      Ja nie wpsieram PBKwink)Od początku Naturino.Ecco i Geoxwink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka