22.05.06, 17:13
na co zwrocic uwage kupując zmywarke?
co to znaczy wywiewowa, a co kondensacyjna
i jaką wybrac? czy 45 jest lepsza dla trzyosobowej rodziny czy 60 lepiej?
czy wolnostojącą moge wsadzic pod blat? i jaką polecacie a jaką odradzacie,
podzielcie sie doswiadczeniem
Obserwuj wątek
    • mieszkowamama Re: zmywarka 22.05.06, 17:23
      Moofka, było tu trochę wątków na ten temat. Poza tym dużo tego na Zakupach.
    • misiak36 Re: zmywarka 22.05.06, 18:26
      ja polecam 60 bo w 45 nie wsadzisz większych garków , albo zmieści się tobie
      jeden czy dwa , ja mam 60 i jestem z niej bardzo zadowolona , u mnie
      wolnostojąca jest wsadzona pod blat i nic nie przeszkadza , trzeba było tylko
      blat od zmywarki odkręcić i wsadzić pod blat od szafek.
    • babka71 Re: zmywarka 22.05.06, 19:18
      żartujesz trzy osobowa rodzina i Tobie potrzebna zmywarka???..
      To ile garów musisz zmywać dziennie??
      • galela Re: zmywarka 22.05.06, 19:26
        Moja rodzina była dwuosobowa, gdy kupiliśmy zmywarkę. Dlaczego sobie nie
        ułatwić życia gdy można? Rozumiem, że pralkę automatyczną też kupuje się
        dopiero "po drugim dziecku"?
    • galela Re: zmywarka 22.05.06, 19:30
      Lepsza będzie 60, wszystko ci na luzie wejdzie. Kosztują podobnie, nawet 60
      taniej bo standardowa. Zwróć uwagę czy ma funkcję szybkiego mycia, przydaje się
      np. przy myciu skurzonych tylko kieliszków i talerzyków. Dobre są Bosha, AEG a
      inne to nie wiem. Wolnostojąca można wsadzić pod blat (nie wiem czy każdą -
      zapytaj). Generalnie im więcej programów tym lepiej ale i drożej, moim zdaniem
      4 wystarczą. Nie wiem czym się różni wywiewowa od kondensacyjnej, nawet nie
      wiem jaką mam w tym względzie. Zmywarka to suuper sprawa.
    • sklepdziecinada Re: zmywarka 22.05.06, 19:36
      Mam zmywarkę od 3 lat i nie wyobrażam sobie bez niej życia smile. Nie marnuję
      czasu, wody (ekologia!) i rąk. Brudne naczynia od razu wkładam do zmywarki a
      więc nie mam bałaganu oraz nikt nie stoi i nie męczy się nad zlewem. Gdybym
      wiedziała wcześniej jaka to wygoda już dawno zakupiłabym zmywarkę. Osoby
      krytykujace zmywarki po prostu nie miały z nimi do czynienia smile. Dlatego, nie
      słuchaj krytyk.
      Najlepiej, nie patrząc na ilość osób w domu kupić 60. Można tam włożyć
      wszystko, włącznie z garnkami i patelniami. Ja mam pod zabudowę i ślicznie
      komponuje mi się z całością kuchni.

• sklepdziecinada Re: zmywarka 22.05.06, 19:38
        Zapomniałam dodać, że zmywarki wolnostojacej, nie pod zabudowę nie wstawisz pod
        blat. Pod blat może wejść tylko taka pod zabudowę smile
        • basiaurban Re: zmywarka 23.05.06, 01:40
          Wolnostojąca spokojnie wlezie pod blat, o ile ściągnie się z góry klapę
          (nazewnictwo na mój użytek wink).
          • burza4 Re: zmywarka 23.05.06, 09:17
            wolnostojąca spokojnie może stać pod blatem, ja mam po prostu podniesione o
            parę cm szafki kuchenne, gorzej jesli szafki już są - bo nie kazdy blat da się
            ze zmywarki zdjąć bez szwanku.
    • moofka Re: zmywarka 22.05.06, 19:38
      bardzo dziekuje za wszystkie uwagi smile
      nie ma to jak doswiadczone uzytkowniczki
      babeczko kochana ja i dla siebie samej bym kupila
      niczego na swicie tak nienawidze jak zmywania wlasnie, z tym, ze czeklaismy do
      generalnego remontu kuchni z ta zmywarką
      teraz sie zbuntowalam i chce juz, remont moze poczekac, najwyzej jakąs szafke
      wywalę smile)
      • aise moofka 22.05.06, 19:55
        a jak nie masz miejsca w kuchni, to na środku pokoju postaw.smile
        bez zmywarki nie da sie żyć. tylko teraz juz wiem, że lepiej kupic 60. ja mam 45
        i bywa, ze jest za mało miejsca (albo nie opracowałam ekonomicznego upychania
        garów). wolnostojącą wstawiłam pod blat, tylko że teraz jeden z blatów jest
        troche wyżejsmile

rodzina trzyosobową jestsmile
      • babka71 Re: zmywarka 22.05.06, 20:04
        mofka to mów od razu , że na zapas kupujesz!!, a nie , ze potrzeba..jakowaś
        jak tak, to zrób miejsce kup whirpoola na raty i sie nie pytaj..tylko wybieraj
        do koloru do wyboru
    • yenna_m Re: zmywarka 22.05.06, 19:53
      ZDECYDOWANIE odradzam candy tio (takie 3 w jednym - piekarnik, zmywarka,
      gazowka)

wlasnie mi sie toto popsulo i naprawde mam ogrone problemy z serwisem candy
      no i generalnie, jak takie urzadzenie sie zepsuje, to juz dramat, bo np na
      warsztat trza wywozic calosc
      ew kupowac co najmniej 2 urzadzenia, jesli sie chce miec nadal zmywarke i
      gazowke z piekarnikiem (lub kupic to cholerstwo, a drooogie ono i naprawde ani
      dobrze garow nie myje, ani swietnie nie piecze, ani gazowka za rewelacyjna nie
      jest)
    • kasik751 Re: zmywarka 22.05.06, 21:05
      Przerabialam 45 i nie moglam sie doczekac wymiany na 60. Jesli gotujesz obiady
      45 to stanowczo za malo - po wlozeniu na dol duzej patelni i powiedzmy od biedy
      nieduzego garnka po ziemniakach, nic tam wiecej nie wejdzie. A jeszcze
      powiedzmy kilka duzych talerzy, jakies miski i miseczki od chocby surowki itd.
      itd. smile
      Bardzo duzo gimnastyki z upychaniem tego albo wlaczanie 2 razy.

Nie - zmywarka 45 jest dobra, ale dla 2 osob jedzacych obiady na miescie smile)

Jesli chodzi o firmy to ja taki sprzet preferuje niemiecki, ale w sumie bez
      dowodow na jego niezawodnosc, tak jakos mam smile Ale jedna rzecz sprawdzilam -
      poprzednia zmywarke boscha mialam z takim srebrnym metalowym panelem z przodu i
      mialam ja 5 lat. Awarii nie bylo, natomiast gdzies po roku, dwoch z panela
      starly sie napisy i wygladalo to kiepsko, wiec takich nie polecam.

Uzaleznianie posiadania sprzetu AGD od ilosci domownikow jest oczywiscie
      bzdura smile Zmywarke podobnie jak pralke, odkurzacz czy mikser warto w domu miec
      i tyle. Wszystko da sie zobic recznie, ale... po co? wink
      • gemmavera Re: zmywarka 23.05.06, 11:02
        kasik751 napisała:

> Przerabialam 45 i nie moglam sie doczekac wymiany na 60. Jesli gotujesz
        obiady
        > 45 to stanowczo za malo - po wlozeniu na dol duzej patelni i powiedzmy od
        biedy
        >
        > nieduzego garnka po ziemniakach, nic tam wiecej nie wejdzie.

A tu się nie zgadzam - do mojej 45 tylko na dole mieszczą się sztućce, talerze
        oraz dwa garnki (jeden mały, litrowy i jeden większy) plus patelnia. Po prostu
        patelni nie trzeba klaśc na plasko, tylko tak jak talerze, w pionie.

Jest nas w domu czworo i 45 w zupełności wystarcza, zwłaszcza że nie znoszę
        gromaczenia brudnych garów (żeby zapełnić zmywarkę) i zapaszku, który temu
        towarzyszy.
        Podobno najlepsze są Boshe, Siemensy (to w zasadzie to samo) i Elektroluxy.
        Sama mam Siemensa i blat jest za zasady demontowalny. smile Czyli zmywarka
        spokojnie wlezie pod blat kuchenny. Aha, mamy ją od prawie pięciu lat i nie
        było z nią żadnych problemów.

ktoś tu sie podśmiechiwał na słowa " zmywarka i oszczędność" - więc chcialam
        napisać, że zmywarka to jest naprawdę oszczędność: nie tylko czasu i nerwów,
        ale również wody. kilka lat temu przed zakupem specjalnie robiliśmy pomiary
        wody. Na jedno zmywanie ręczne schodziło nam ok. 45 litrów - a zmywarka zużywa
        13 - 15 litrów. Różnica spora.
    • antulek Re: zmywarka 22.05.06, 23:05
      Zmywarka super rzecz jest. Kupując zwróć uwagę żeby była cicha - dla mnie to
      okazało się ważne!
      Pozdrawiam
    • umasumak Zdecydowanie 60 22.05.06, 23:35
      Jesli masz w planach zabudowę kuchni, to polecam Miele. Brzydka jak kupa, ale
      najlepsza i najbardziej funkcjomalna. Z całego serca polecam zakup zmywarki.
      Oszczędnośc czasu, rączek i mniej wydasz w rzapce na lamcoume;-P
      • ekan13 Re: Umo 22.05.06, 23:40
        Ręcę mi opadły jak zobaczyłam w Twoim poście wyraz OSZCZĘDNOŚĆ, na szczęście piszesz o o szczędności czasu...ufff.smile))))
    • volta2 Re: zmywarka 22.05.06, 23:42
      Ja polecam zmywarkę bosza, jeśli kuchnia otwarta na salon to opcja cichej też
      jest ważna, my mamy super silent. Ja mam 45(brak miejsca w kuchni na więcej)
      ale się sprawdza, a obiady dla 2+2 gotuję sumiennie. Czasem się zdarzy, że coś
      się nie zmieści, ale bez przesady, zdarza się rzadko.
      Weź pod uwagę klasę czystości(ja mam A), bo może nie domywać ci garnków(znajomi
      oszczędzili forsę przy kupnie ale gary myją ręcznie)
    • mamamichasia1 Re: zmywarka 23.05.06, 00:27
      Zmywarka znakomicie ułatwia życie,bardzo polecam ten zakup.
      Kondensacyjna wykorzystuje skroploną parę wodną z cyklu suszenia.
      Tylko 60 cm, o 45 zapomnij.
      Wolnostojącą wstawisz pod blat po zdjęciu płyty z góry/jak już wcześniej
      zauważono/.
      Polecam Miele/super ale drogo/Elektroluks, Bosch lub Siemens.
      Ardo i Amica nie.
      Ważne,żeby miała klasę A,była cicha,miała program szybkiego mycia.
      Wicej info na forum Kuchnia - wyposazenie oraz Kuchnie i lazienki.
      Pozdrawiam.
      • galela Re: zmywarka 23.05.06, 00:30
        Ja mam boscha, miele to chyba bardzo drogie są.
        • galela Re: zmywarka 23.05.06, 00:36
          Taa sprawdziłam: miele od 3700 do 7600.
    • moofka Re: zmywarka 23.05.06, 06:54
      dzieki za kolejne zmywarkowe uwagi smile
      bardzo są mi pomocne
      Powiedzcie, czy odmontowanie blatu górnego nie powoduje utraty gwarancji na
      przyklad?
      • neospasmina Re: zmywarka 23.05.06, 08:28
        Odradzam 45 i odradzam Indesit,
        Whirpool niezła, ale Miele najlepsza
        ale zmywarkę MUSISZ mieć;
        może niektórych to zdziwi, ale bardzo oszczędza sie na wodzie myjąc w zmywarce
        • umasumak Neo 23.05.06, 10:18
          Nie tylko wodę się oszczędza. Oszczędza się nerwy, oszczędza się ręce,
          oszczędza się czas.... same oszczędności. Też uważam, że zmywarka to artykuł
          pierwszej potrzeby smile
      • mruwa9 Re: zmywarka 23.05.06, 08:39
        Nie sadze. Zmywarki zwykle sa w ten sposob pomyslane, zeby bez uszczerbku mozna
        bylo zdemontowac gorny blat.
        Jesli jestes na etapie wymiany kuchni, roponuje uwzglednienie zmywarki do
        zabudowy - z widocznym panelem lub w pelni zintegrowana, z niewidocznym
        panelem. Wowczas zmywarka otrzyma front, jak pozostale szafki.Chyba, ze Ci nie
        przeszkadza widok bialego frontu zmywarki (inox odradzam, zycie zmarnujesz na
        jego polerowaniu). Mnie osobiscie przeszkadza, ale to kwestia gustu, no i tego,
        czy kuchnia jest otwarta, czy nie.
        Wejdz na forum kuchnie, tam temat zmywarek wraca kilka razy dziennie:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=653
        Bierz pod uwage funkcje: zbedna jest np. 1/2 wsadu, nie znam nikogo, kto by jej
        uzywal. Dla mnie zbedna funkcja jest opozniony start, ale to tez kwestia
        preferencji. Nie kupilabym zmywarki taniej, wloskiej lub polskiej (zadna Amica,
        Candy, Indesit czy Marstercook) ze wzgledu na awaryjnosc. Mialam whirpoola, ale
        produkowanego w Niemczech, bardzo sobie chwalilam,, teraz przymierzam sie do
        miele: przy zakupie drozej, ale za to mam 10 lat gwarancji producenta i wedlug
        uzytkownikow 15-20 lat bezawaryjnego uzytkowania.
        • mruwa9 Re: zmywarka 23.05.06, 08:41
          aha, oczywiscie 60cm, zmywarke 45cm odpusc sobie.
          Do babka71: masz pralke automatyczna? to tez rozrzutnosc przy 3-osobowej
          rodzinie. Ilez to tych majtek macie do prania? wink
    • dominika8 Re: zmywarka 23.05.06, 08:45
      jesteśmy 3 osobową rodziną, mamy 45, ale jest za mała. Jak będę zmieniać to na
      pewno będzie to 60. Zresztą też zależy ile gotujesz, bo jak mieszkałam sama i
      żywiłam się kawą i jogurtami, to mi akurat wystarczała mniejsza.
    • moofka Re: zmywarka 23.05.06, 09:31
      i znowu jestem mądzrejsza o cos smile
      wybierając zmywarke koniecznie oglądaj czy sie blat zdejmuje smile)
      dzieki za Wasze rady wszystkie, tak czytam i pluje sobie w brode, ze nigdy
      wczesniej nie uwazalam zmywarki za rzecz pierwszej potrzeby
      a za wode place miesiecznie przeszlo 200 zl
      czy zmywarka wymaga jakiejs specjalnej instalacji?
      • mruwa9 Re: zmywarka 23.05.06, 09:40
        Musisz zmywarke podlaczyc do pradu, doprowadzic wode i odprowadzic brudna wode,
        jak w pralce. Czyli- rozgaleznik w rurze doprowadzjacej wode np. do kranu, z
        zaworem, oraz syfon zlewozmywakowy z bocznym odprowadzeniem na rure odplywowa
        ze zmywarki. Spytaj w sklepie z artykulami sanitarno-instalacyjnymi, wiedza o
        co chodzi.
        Jesli zmywarka ma sie zmiescic pod blatem, musisz miec wystarczajaco duzo
        miejsca (w swietle szafki 60cm, a nie szerokosc samej szafki 60cm, sprawdz
        rowniez glebokosc, czy z tylu nie ma jakisc rur, ktore uniemozliwia wsuniecie
        zmywarki).
        Patrz na klase energetyczna zmywarki (A-E, najlepsze sa AAA, im wyzsza litera
        alfabetu, tym wiecej pradu zmywarka pobierze), czy zmywarka ma grzalke (widac
        na dnie po otwarciu drzwiczek), czy przeplywowy ogrzewacz (nie widac go,
        pobiera mniej pradu i ladniej wyglada).Jesli ma byc do zabudowy, musisz zamowic
        odpowiedni front w firmie, ktora robi meble do Twojej kuchni. Przydatna finkcja
        jest skladany lub wyjmowany "ruszt" na talerze w dolnym koszu, aby moc go
        zlikwidowac, gdy zamierzasz myc gary. Wiele zmywarek, zwlaszcza tanszych, ma te
        stojaki na talerze na stale przspawane do kosza, a dla mnie jest to istotna
        funckja.
      • umasumak Re: zmywarka 23.05.06, 10:21
        moofka napisała:

> czy zmywarka wymaga jakiejs specjalnej instalacji?

Wymaga, ale o to niech Cię Twoja piękna głowka nie boli. Przyjdą tacy panowie
        (fachowcy w sensie), co to zrobią, ewentualnie monsza zagonisz do roboty ;-P
    • oxygen100 Re: zmywarka 23.05.06, 13:01
      ja mam boscha jakas tam nie pamietam dokladnie 60 cm. A dodam ze nie mam
      dziecka mieszkam tylko z mezem. To byl strzal w 10-tke. Zwroc uwage na to zeby
      zmywarka miala dodatkowe udziwnienia w srodku. Np. zeby pojemnik na sztucce
      mogl zmieniac miejsce w miare potrzeby a nie stac tylko w jednej pozycji.
      Doadtkowo fajne sa dodatkowe rozkladane poleczki jakies takie stojaki na wysoki
      naczynia. Nasza zmywarke podlaczyl moj maz sam. Zadna filozofia. Nie podlaczaj
      zwyklym przedluzaczem moim znajomym sie stopil po 2 latachsmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka