Dodaj do ulubionych

Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ???

17.08.06, 13:11
Zastanawiam się nad kupnem wózka Freestyle 3XL Comfort, nie widziałam go "na
żywo" ale trochę o nim słyszałam, dotychczas same pozytywy... Warto go kupić
dla październikowago maleństwa? Nie jest za ciężki (podczas prowadzenia,
nosić go nie muszę)? Obrotowe kółko nie blokuje się? Jakie są Wasze
doświadczenia, proszę o opinię? A może ktoś kupował go w internecie i może
polecić mi sprawdzony sklep?
Obserwuj wątek
    • sasza71 Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 17.08.06, 13:24
      wartosmile))
      jeździ nim mój wrześniowy synek już prawie rok,bardzo go lubi- jest mu wygodnie-
      poczytałaś o wózku,więc na pewno wiesz o naprawde funkcjonalnej spacerówce(w
      pełni rozkładane oparcie,wielopozycyjny podnózek,pałąk,możliwosć ustawienia
      siedziska przodem i tyłem do kierunku jazdy etc....)
      Prowadzi się go bardzo lekko-jednym paluszkiem po równym terenie,bez wysiłku po
      wertepach, a i na plaży-po suchym piachu sobie radził dosc dobrze.
      Kółko nie blokuje się,jeżdzi bez zarzutu-byliśmy w serisie na przeglądzie-
      naoliwiono(?)tylny hamulec-bo troszkę siły musiałam wkładać w zwalnianie
      blokady.
      Tapicerka ok,nie blaknie,łatwo zdjąć do prania.
      Polecam,kupiłabym go i dziś.
      • sylwia169 POMOCY! Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy warto ? 22.08.06, 15:38
        Do tej pory słyszałam same pozytywne opinie o tym wózku. Planowałam go kupić,
        już nawet kupiłam gondolkę a tu usłyszałam, że spacerówka: cytuję: "Quinny
        Freestyle 3XL Comfort ma bardzo
        wąskie siedzonko i niezbyt długie, budka bardzo głośno się składa i rozkłada
        a dodatkowo te plastikowe wielkie zamki na tapicerce
        wyglądają fatalnie, kiczowato. sad"
        Nie mam możliwości zobaczenia go w sklepie, w internecie doczytałam,że
        siedzisko ma wymiary: 40x24x47 cm. Ma tylko 24cm szerokości????!!!! To bardzo
        mało! Proszę o odpowiedź użytkowników tego wózka.

• w-ella Re: POMOCY! Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy wa 22.08.06, 15:49
          wg mnie to 40cm - szerokość, 24-głębokość, 47- wysokość oparcia
          • sylwia169 Re: POMOCY! Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy wa 22.08.06, 15:55
            Ja też tak przypuszczałam ale teraz obawiam się, że 40 cm to głębokość z
            podnóżkiem, szer. 24cm. Ktoś zna rzeczywiste wymiary?
            • sasza71 Re: POMOCY! Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy wa 22.08.06, 23:20
              -siedzisko( w najwęzszym miejscu0 jest szerokie na 34 cm,sprawdzilam przed
              momentenem, z nasego wózk korzystal spory 3latek, nie było mu ciasnosmile<
              - budka rzeczywiscie dosyc glosno rozklada sie,przyzwyczailismy sie do tego z
              filipem,to nie problem w ogolnym rozrachunku,
              -kiczowate zamki?smile))))rzecz gustu,mamy czrnego comforta z szarosrebrnymi
              suwakami,ktore delikatnie odbijaja swiatlo(zawlaszcza sztuczne- działaja jak
              odblaski) i dla mnie to wyglada suuuper,a lubie przede wszystkim klasykesmile
              no,ale to Ty juz musisz byc do wozka przekonana w 100%
    • malgorzata.p Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 17.08.06, 14:17
      Ja mam ten wózwek już ponad rok, od lipca 2005. Jest suuuuper i nie
      zamieniłabym go na żaden inny. Prowadzi się go bardzo, bardzo lekko i jest
      bardzo zwrotny (zawraca w miejscu). W tym roku jeżdziliśmy nim po plaży i nie
      było żadnych problemów. Kółko przednie się nie blokuje, mąż tylko od czasu do
      czasu go przesmaruje i chodzi idealnie. No i co ważne nie skrzypi jak niktóre
      wózki podczas prowadzenia. Spacerówka rozkłada się całkowicie do pozycji
      leżącej, jest pałąk i można ją mocować przodem i tyłem do kierunu jazdy. Dla
      październikowego maleństwa na pewno możesz go kupić bo gondola starczy ci
      spokojnie do końca wiosny. Moje dziecko jeździło w gondoli całą zimę i jeszcze
      na wiosnę jak było chłodno. Ja kupiłam wózek w Wa-wie w Calineczce ale śpiworek
      do spacerówki kupiłam też tam tylko że w internecie, i wszystko było jak
      najbardziej ok. Dodam jeszcze, że to sklep z dość konkurencyjnymi cenami jak na
      Wa-we.
      • jedrus58 Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 23.08.06, 12:12
        Witam serdecznie wszystkich,
        od 1,5 roku eksploatujemy do granic mozliwosci Quinny 3XL Comfort, najpierw z
        gondolka a do tej pory spacerowke. Spiworek mumia sprawdzil sie idealnie na
        mrozy 25stopniowe, dziecko bylo otulone i nie odczuwalo zimna. Kupilismy go w
        Niemczech, w komplecie za 219 Euro ze spacerowke, Gondolka kosztuje 139 albo 159
        a Spiworek 49. Sklep baby-top-sales.de wysyla rowniez do Polski. A tak w
        ogole ceny wozkow w Niemczech sa duzo nizsze jak w Polsce.
        Z pozdrowieniami
        Andrzej
        • sylwia169 Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 23.08.06, 23:16
          Dzięki. Pomyślę nad zakupem w Niemczech. Pozdrawiam.
        • sylwia169 Re: Do jedrus58 23.08.06, 23:25
          Panie Andrzeju a jak to jest z serwisem i naprawami gwarancyjnymi - chodzi o
          wózki nie kupione w Polsce...?
          • jedrus58 Re: Do jedrus58 26.08.06, 12:28
            Gwarancja obejmuje cale EU, wiec polski przedstawiciel maxi cosi (quinny) nie
            moze robic problemow.
            Z powazaniem
            jedrus58
            • myszowata1 Re: Do jedrus58 26.08.06, 12:58
              nie moze..ale robismile
              dwukrotnie korzystalam z pomocy naprawde przemiłych panów z serwisu quinny przy
              siedzibie dystrybutora acp.sp.jawnej w katowicach,i placilam-wprawdzie
              symboliczne kwoty,ale..
              dystrybutor sugerowal odeslanie wozka do niemiecsmile
              nie mam sily na spory,nie znam tez na tyle przepisow regulujacych te
              kwestie,by cytowac odpowiednie paragrafy.
              moze pan Andrzej podpowie..?
              • bluestarfish Re: Do jedrus58 26.08.06, 17:16
                Na 100% wózki Quinny zakupione za granicą Polski w Polsce nie są objęte
                gwarancją (można to potwierdzić u dystrybutora). Polityka producenta tych
                wózków (firmy Dorel Netherlands) jest taka, że kupujący wszelkie reklamacje
                załatwiają poprzez punkt zakupu, a nie bezpośrednio u dystrybutora,
                przynajmniej w przypadku marki Quinny te zasady obowiązują na całym świecie (to
                z kolei można sprawdzić na oficjalnej stronie www.quinny.nl). Czyli kupując
                wózek w Niemczech, faktycznie tylko poprzez ten niemiecki sklep można go
                reklamować (w serwisie w Niemczech).
                Wymiary z oficjalnej Broszury Technicznej marki Quinny na rok 2006:
                maksymalna szerokość siedziska - 28cm
                głębokość siedziska - 27cm
                długość oparcia - 49cm
                Mojej 13-miesięcznej córeczce (która lubi się na spacerku "rozwalać" w wózku,
                nawet siedzieć "po turecku") zdecydowanie zbyt wąsko nie jest, a wolnego
                oparcia ma jeszcze ponad głową dobre kilkanaście centymetrów.
                Ja również polecam Freestyle'a Comfort z całego serca, ten wózek sam się
                prowadzi, jest super wygodny i dla mamy i dla dziecka. Mam wózek + śpiworek +
                oryginalną folię, z całego kompletu jestem bardzo zadowolona.
                • kcr2 Re: Do bluestarfish 27.08.06, 09:02
                  czy możesz sprawdzić w swoim wózku, jakie dokładnie są wymiary siedziska i
                  oparcia, długość i szerokość?
                  Już kilka razy podawano różne wymiary, że juz sama nie wiem.
                  Czy podnóżek jest regulowany?
                  Śpiworek masz oryginalny, czy dokupiłaś inny?
                  • bluestarfish Re: Do kcr2 29.08.06, 12:11
                    Śpiworek mam oryginalny, zarówno wózek jak śpiworek w kolorze Sand.
    • patyk.od.zosi Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 27.08.06, 14:51

Ja kupilam quenny freestyle w zeszlym tygodniu dla 1.5 roczniaka, ale nie model komfort, bo w sklepie
      powiedziano mi, ze komfort ma mniejsze siedzisko od wozka freestyle. Zapytalam sie, to gdzie ten
      komfort? wink
      Wozek jest wygodny (przynajmnije jak nasza dotychczasowa emmaljunga) i latwy w prowadzenia.
      Na allegro widzialam takie wozki z zeszlej kolekcji, nowe, o 500zl tansze, bo w kolorze niebieskim, juz
      nie modnym wink.
      • sylwia169 Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 27.08.06, 15:04
        Ja również proszę o rzeczywiste wymiary siedziska Freestyle 3xl Comfort 2006!
        (wymiary siedziska i
        oparcia - długość i szerokość)? Spotykam się z róznymi wymiarami (ostatnio pani
        ze sklepu @ napisała mi że szer. to 24cm... może dlatego, że są wózki z 2005 i
        2006r. chyba te tzw. Comfort...? Sama nie wiem. Z tego co słyszałam to różnica
        pomiędzy modelem wcześniejszym a 2006 r jest taka, że nowe mają możliwość
        ustawienia oparcia w pozycji prawie pionowej i regulowany/podnoszony podnóżek,
        pałąk. Jeszcze raz proszę o podpowiedź użytkowników Freestyle 3xl Comfort 2006 -
        jak to jest z wymiarami, oparciem, podnóżkiem. Nie chcę sie poźniej
        rozczarować a wózka "na żywo" nie mam jak zobaczyć.
    • bluestarfish Wymiary Freestyle Comfort (właśnie zmierzone!) 29.08.06, 00:10
      Faktyczne wymiary są właściwie zgodne ze specyfikacją producenta, czyli mamy:
      szerokość siedziska - 27-28cm
      głębokość siedziska - 29cm (plus 16cm podnóżek)
      wysokość oparcia - 49cm
      szerokość oparcia może 1cm mniej od szerokości siedziska, z powodu miękko
      wyściełanych boczków.

Porównywalne wymiary zarówno Quinny Speedi jak i Quinny Buzz to wg producenta:
      maksymalna szerokość siedziska - 30cm
      głębokość siedziska - 20cm (!)
      wysokość oparcia - 45cm

To dla porównania dla tych, którzy znają "z autopsji" Speedi'ego albo Buzz'a, a
      niw widzieli Freestyle'a Comfort w rzeczywistości.
      • bluestarfish Pełna charakterystyka Freestyle 3XL Comfort 29.08.06, 00:30
        Dodam jeszcze, dla wyjaśnienia wątpliwości: wersja 2005 i 2006 to jedno i to
        samo, czyli Freestyle 3XL Comfort. Wcześniejsza wersja nosiła nazwę po prostu
        Freestyle 3XL - ten wózek nie jest już produkowany, ale "zalega" jeszcze w
        wielu polskich sklepach. Wyglądem różnią się one znacząco już na pierwszy rzut
        oka.

Pełna charakterystyka wózka Comfort:
        - przednie koło obrotowe (360 stopni) z możliwością blokady (we wcześniejszej
        wersji było jedynie tzw. "skrętne", pochylające się w stronę skrętu)
        - siedzisko łatwo zdejmowane, można je montować zarówno przodem jak i tyłem do
        kierunku jazdy (bardzo przydatne dla małych dzieci, które chcą widzieć mamę -
        nie było tej możliwości w starszej wersji)
        - cztery pozycje położenia oparcia, od pionu (dziecko wygodnie siedzi) do
        leżenia na płasko (to też nowość tej wersji), bardzo łatwe
        podnoszenie/opuszczanie (regulacja jedną ręką)
        - komfortowe obicie siedziska, oparcie z usztywnieniem (dziecko się nie
        zapada), miękkie boki oparcia oraz samo oparcie i siedzisko
        - na oparciu w okolicach główki dziecka mięciutka poduszeczka, którą można
        odpiąć
        - pasy 5-punktowe wpinane w jedną klamrę, można je ustawić na jednej z dwóch
        wysokości (odpowiedniej do wzrostu dziecka), pasy barkowe i pas między nóżkami
        z miękkimi osłonkami dla większego komfortu dziecka
        - regulowany podnóżek, dwie pozycje: do siedzenia i leżenia (w starej wersji
        brak regulacji)
        - pałąk bezpieczeństwa (też nowość tej wersji), łatwo odpinany z jednej strony,
        co ułatwia wkładanie/wyjmowanie dziecka z wózka, można go również zupełnie
        zdemontować
        - obszerna budka z dodatkowym daszkiem przeciwsłonecznym (możliwość odpięcia),
        z tyłu budki okienko, które można zamknąć
        - również z tyłu budki dwie podwójne kieszonki zapinane na suwaki i doczepiany
        dodatkowy futerał na komórkę
        - tylną część budki można latem całkowicie odpiąć (mocowana na suwak), tworząc
        z pozostałej części budki rodzaj przeciwsłonecznego baldachimu
        - regulowana wysokość rączki, pięć pozycji (wysokość od 84cm do 107cm), wygodna
        zarówno dla niskiej jak i wysokiej osoby
        - rączka pokryta miękkim tworzywem, dodatkowo posiada skórzane, zdejmowane
        pokrowce (bardzo wygodne w trzymaniu)
        - przy rączce dzwonek
        - zintegrowany postojowy hamulec nożny oraz spowalniający hamulec ręczny na oba
        tylne koła, przydatny przy zjeździe z górki
        - blokada wózka po złożeniu (ułatwia transport)
        - mocna, aluminiowa rama stelaża z blokadą niekontrolowanego zamknięcia
        - łatwo zdejmowane, pompowane koła ze szprychami
        - solidne amortyzatory
        - duży kosz na zakupy, odpinany z boku na suwak dla ułatwienia dostępu
        - obszycia z taśmy odblaskowej, również dwa światełka odblaskowe z tyłu stelaża

Dopuszczalna waga dziecka: 20kg
        Całkowita waga wózka: 15.6kg

Uff... No to chyba tyle smile
        • kcr2 Re: Pełna charakterystyka Freestyle 3XL Comfort 29.08.06, 07:22
          bluestarfish: wielkie dzięki, za tak wyczerpujące informacje - o to właśnie mi
          chodziło.Czy posiadasz może jeszcze informacje o szerokości oparcia w Speedi?
          Widziałam ten wózek na żywo i chciałam właśnie porównać Freestyle'a do
          Speediego.
          Pozdrawiam
          • bluestarfish Re: Pełna charakterystyka Freestyle 3XL Comfort 29.08.06, 11:41
            Wymiary Speedi'ego i Buzz'a podałam za producentem, szerokości oparcia nie
            podają, ale myślę, że tak jak we Freestyle, jest zbliżona do szerokości
            siedziska. Speedi'ch (w przeciwieństwie do Freestyle Comfort) jest dużo w
            różnych sklepach wózkowych, więc nie powinnaś mieć problemu, żeby to sobie
            ewentualnie gdzieś zmierzyć. Pozdr
            • kcr2 Re: Pełna charakterystyka Freestyle 3XL Comfort 29.08.06, 11:51
              no właśnie Speedi ma bardzo szerokie oparcie, nawet miałam okazję włożyć do
              niego mojego malucha, który ma w nim dość dużo jeszcze miejsca.Ty podajesz
              szerokość oparcia około 26-27 cm, ja w swoim bebecarze mam ok 32 cm i jest on
              za wąski dla mojego syna (który choć młody, duży jest nad wyraz, 7 m-cy i 11
              kg).Wg centymetrów, Speedi powinien być węższy od bebecara, a jest dużo
              szerszy.Jedna z dziewczyn podaje takie wymiary Speediego
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=47595918&a=47608387
              i to by się na moje oko zgadzało.
              Być może wg producenta wymiary są mierzone w najwęższym miejscu, bo z tego co
              pamiętam oparcie od Speediego poszerza się ku górze, więc może berta333 podaje
              szerokość w najszerszym miejscu???
              Co ty na to?
              • sylwia169 Re: Pełna charakterystyka Freestyle 3XL Comfort 29.08.06, 23:02
                Potwierdzam, szer. siedziska Speedy to ok. 40cm /jest b. szerokie/, głębokość o
                ile pamietam ok. 24cm - dziś byłam w sklepie i go ogladałam. Jeśli mam być
                szczera to mi ten wózek jakoś nie pasuje, czegoś mu brak, poza tym moja 2-
                letnia córeczka (fakt, jest dość wysoka) już się do niego nie mieści, głowa
                wystaje, nogi podkurczone, pupa dziwnie zjeżdża z siedziska - szkoda bo
                nastawiałam się na kupno tego wózka dla drugiego brzdącą! Freestyle Comfort mi
                się podoba ale te wąskie siedzisko mnie trochę niepokoi... dziecko się mieści
                ale nie wiem czy będzie chciało tak "otulone" jeździć... może to zależy też od
                budowy całości, w końcu użytkowniczki bardzo chwalą ten wózek. Najgorsze jest
                to, że w ogóle nie ma tego modelu w sklepach i nie można go "pomacać". PS.
                Użytkowniczki Freestyle 3xl Comfort piszcie jak wasze wrażenia!!! Pozdrawiam.
                • iga59 Re: Pełna charakterystyka Freestyle 3XL Comfort 30.08.06, 15:40
                  Byłam dziś w Calineczce i wózek stoi, czerwony i napewno można go wzdłóż i w
                  szerz oglądać.

• martika06 Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 30.08.06, 15:43
      Jak najbardziej TAK!!!!!
      A obrotowe kółko jak najbardziej można zblokować.
      Do prowadzenia jest lekki, do wnoszenia nie za bardzo.
      • martika06 Re: Quinny Freestyle 3XL Comfort, czy WARTO ??? 30.08.06, 15:47
        a siedzisko wg jest bardzo duże. dokladnie 29x30cm- bez podnóżka i boków.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka