04.10.06, 09:57
Moje dziecko ma w tej chwili 7,5 m-ca i planuję zakup kołderki, bo obecnie
śpi pod dwoma kocykami (mamy chłodno). Poszewka, jaką posiadam, ma wymiary
120 x 90. Czy takiej wielkości kołderka nie będzie dla tak dużego dziecka smile
za mała? pytanie wiem - durne, ale nie mam doświadczenia z dzieckiem wyjącym
się pod kołderka.
Obserwuj wątek
    • mamusia79 Re: Kołderka 04.10.06, 10:07
      moja chyba miała taką od początku, ale nawet się nad tym nie zastanawiałm.
      wiesz są też takie fajne śpiworki na zimę, dziecko się nie odkopie. Tylko zwróć
      uwagę na zapięcia, bo nie wszystko się sprawdzasmile
      • neptunka Re: Kołderka 04.10.06, 10:10
        tylko że to moje dziecko jest tak ruchliwe, że w śpiworku na pewno się zamota i
        wścieknie, że skotłowany zablokuje mu on swobodę ruchów. a że i tak ostatnimi
        czasy tragicznie śpi, to jak do tego dojdą dodatkowe pobudki, bo nie można
        wędrować po wyrze, to matka jego pójdzie do grobu ze zmęczenia
        • mamusia79 Re: Kołderka 04.10.06, 10:19
          to może pożycz i przetestuj, bo są tak sprytnie uszyte, że dziecko ma miejsce
          do kopania, a się nie zamota. Jak się nie sprawdzi to oddasz i nie musisz
          kupić. Popytaj znajome mamy.
    • mw144 Re: Kołderka 04.10.06, 13:14
      Kołderka takich rozmiarów jest wystarczająca, ale z doświadczenia mogę Ci poradzić, że teraz kupiłabym śpiworek zamiast tej kołderki, bo ciągle się w nocy rozkopuje, więc i tak musisz wstawać w nocy żeby ponownie przykryć. W śpiworku nie tak łatwo się zamotać, bo są dość obszerne, a przynajmiej masz pewność, że się w nocy nie odkryje i nie zmarznie.
    • neptunka Re: Kołderka 04.10.06, 13:35
      używacie może takiego?
      aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=131266819
      • mamusia79 Re: Kołderka 04.10.06, 13:45
        uhm, coś takiego, sprawdza się i dziecko się nie rozepnie.
      • mw144 Re: Kołderka 04.10.06, 14:08
        Taki mam zamiar kupićsmile
    • bluestarfish Re: Kołderka 05.10.06, 23:05
      Jeśli masz dziecko ruchliwe i "wędrujące" w nocy po łóżeczku (jak moja mała),
      to jednak odradzałabym śpiworek. Nasza córcia nauczyła się sama wstawać w
      łóżeczku jak miała 6.5 miesiąca, oczywiście stawała na nóżki natychmiast po
      obudzeniu się w nocy, a że sypiała wtedy właśnie w śpiworku, parę razy wstając
      przydepnęła sobie ten śpiworek i wyrżnęła łebkiem w szczebelki. Tak zakończyła
      się u nas era śpiworka. Teraz śpi pod kołderką, a że też się odkopuje, po
      prostu cieplej ją na noc ubieramy.
    • mooh Re: Kołderka 05.10.06, 23:18
      Tak jak pisały dziewczyny wyżej, uważam, że tak kołderka, jak i śpiworek dla
      bardzo ruchliwego dziecka to nie są dobre rozwiązania. Moja córka podczas snu,
      co kilkanaście minut zmienia pozycję. Gdy ją przykrywałam kołdrą, miałam jak w
      banku, że będę kilkanaście razy wstawać w nocy, by odplątać małą, okręconą w
      okrycie. Ze śpiworkiem było podobnie. Teraz ubieram ją w bawełnianego pajaca,
      na to zakładam pajaca z polaru (obydwa ze stópkami, rozpinane na całej
      długości) i niczym już nie przykrywam. Mała nie marznie, mimo uchylonego okna.
      • bluestarfish do mooh 07.10.06, 00:16
        Cześć mooh, moja córeczka Ada urodziła się dokładnie tego samego dnia co Twoja
        Klusia (o 13.50) - może wszystkie urodzone wtedy panienki są takie ruchliwe? smile
        A upał był wtedy okrutny...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka