aducha06 26.10.06, 09:59 który fotelik bedzie lepszy dla 10 miesieczniaka.musze kupic nowy fotelik ale nie wiem ktory.prosze o opinie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lolka33 Re: romer czy maxi cosi tobi? 26.10.06, 12:33 Jestem na takim samym etapie i bardzo mi pomogło to forum ( szczególnie Mama Kasi H ) jestem zdecydowana na romera, gdyż jak sie okazało nie wszystkie dzieci lubią Tobi ( byłam przymierzyć córeczkę ) i rzeczywiście bardzo jej sie nie podobały te pasy, Pan ze spokojem oświadczył, że to nie pierwszy przypadek, a nawet zdarzało sie, że klienci chcieli wymienić Tobi na coś innego. Jedź do sklepu i przymierz fotelik zarówno do dziecka jak i do auta. Poszukaj w wyszukiwarce, było o tym ostatnio bardzo bardzo dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi_ha Aducha :_) 26.10.06, 12:52 My juz o tym mega watki tworzylysmy- romer king ts plus czy maxi-cosi tobi :_). Ale wiem, ze co innego dla Malucha 10 mies. a co inego dla mojej 1,5 rocznej pannicy ;_) Ja wybralam Tobi- niestety, bo nie pasuje mi ani do berlingo ani do vito. Tzn. chodzi o kat odchylenia fotela w samochodzie i w foteliku. Tobie jest o wiele bardziej pionowy. Romer ma niby tylko 3 pozycje regulacji, a Tobi 5, ale i tak jest bardziej poziomy niz Tobi. Ja osobiscie nigdy bym nie kupila Tobiego dla tak malego dziecka. Jesli masz samochod, ktory ma bardziej poziome fotele, to byc moze bedzie o.k. ale z reguly wypada blado w porownaniu z Romerem. Ja bardzo bym chciala zamienic moj tygodniowy fotelik na Romera ale raczej to sie nie uda, wiec musimy tego Tobiego zaakceptowac, bo co zrobic. Jedyne pocieszenie,ze kupilam go w dobrej cenie. Mogalbym go sprzedac, ale i tak troche zawsze na tym strace. Moja rada: przymierz dziecko do obydwu, a nastepnie, tak samo wazne- fotelik do samochodu. Poza tym Romer montuje sie o wiele latwiej i mam wrazenie,ze jest solidniej wykonany. Jedyny plus Tobiego to min. dluzsze oparcie i to, ze jest bardzo fajnie zabudowany. Jest tez bardziej kubelkowy, a Tobi ma proste siedzisko. Wybor nie jest latwy, ale kieruj sie wygoda dziecka. Jesli da rade, wypozycz fotelik za kaucja i przewiez dziecko, moze zasnie, wtedy bedziesz wiedziala na pewno. U nas jest tak,ze glowka Kasi czasem opada do przodu. Teraz rzadziej, bo wywalilismy zaglowek na tylnej, srodkowej kanapie i jakos jezdzimy. W sumie dziecko i tak predzej cz pozniej musi sie przyzwyczaic do badziej pionowych foteli od 15 kg. Tylko, ze Twoj Maluch jest jeszce bardzo Maly . Suma sumarum- polecam Romera Kinga Ts Plus. Pozdr. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: romer czy maxi cosi tobi? 26.10.06, 14:29 My się właśnie chyba na pewno zdecydowaliśmy na Tobiego. Oglądałam Romera i jakoś średnio mi przypadł do gustu. Jest dosyć szeroki, siedzenie jest płaskie (wg mnie to Tobi ma kubełkowe siedzisko) no i brzydkie ma te tapicerki. W Romerze mały ryczał. Wcześniej w Tobim też, ale przypinała go pasami pani ze sklepu i to mu nie przypadło. Jak mąż go zapina to jest OK. Już się przekonałam, że nie da się przewidzieć czy coś dziecku będzie na pewno odpowiadało mimo nie wiem jak pozytywnych opinii na forum. Właściwie na forum jest zdecydowanie więcej pozytywnych opinii o Tobim. Mam wózek Quinni Speedi, wcześniej firmowany przez Maxi Cosi i jestem coraz bardziej z niego zadowolona, choć na początku spacerówka mnie wkurzała, ale teraz za nic nie zamieniłabym na inną. Mamo Kasi, jak nie uda się zamienić fotelika, to mam nadzieję, że też się przekonasz. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi_ha Re: romer czy maxi cosi tobi? 26.10.06, 15:12 Pewnie sie przekonam, a raczej Kasia, bo ja jestem przekonana chocby testami- dla porownania: Tobi - minimalne obciazenie przy zderzeniu przednim, a Romer przecietne. Jednak jest roznica. Trzeba tylko umiec Tobiego zaakceptowac. Ja juz sie ucze . Jednak twierdze,ze dla tak malego dziecka Romer bedzie lepszy. No chyba, ze mama potrzebuje fotelik na zwyczajne codzienne przejazdzki i nie musi sie martwic, ze w trakcie wielogodzinnej jazdy dziecku bedzie glowka opadala do przodu. No i po raz 100 chyba mowie- wszystko zalezy od duetu: fotelik/ fotel w samochodzie. jak ktos ma normalna osobowke, a nie transportera, czy terenowke, Tobi jak najbardziej o.k. Do kotki . Nie ma o co kruszyc kopii- wolalabym Romera, ale mam Tobiego i nie ma co plakac, bo to detal w obliczu calego zycia, a fotelik za rok pewnie i tak zmienie Juz sie pozytywnie na niego nakrecam. Maz mnie przekonuje, choc za bardzo nie smiga w temacie, ze zrobilismy moze nie najlepiej, ale na pewno dobrze. Byly dwie dobre opcje, wybralismy jedna z nich. Pozdr. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kasi_ha Re: romer czy maxi cosi tobi? 26.10.06, 15:16 Plusem Tobiego jest na pewno to, ze jest wysoki i nawet male dziecko jak nie spi moze ogladac widoki za oknem . No i jest prawdziwa pozycja siedzaca. Niektore dzieci nie lubia siedziec w pozycji odchylonej do tylu. Ja mialam tak w renoluxie- Kasia sie wsciekala, bo jest duza i chciala sobie posiedziec a tu nic z tego bo fotlik stworzony byl do spania Odpowiedz Link Zgłoś
kotka.szrotka Re: romer czy maxi cosi tobi? 26.10.06, 15:18 Mąż ma rację Kasia na pewno się w końcu przyzwyczai. Odpowiedz Link Zgłoś
groszek_n Re: romer czy maxi cosi tobi? 26.10.06, 16:31 Dla swojego 9 miesiecznego dziecka kupiłam Romera.Miałam wczesniej ten fotelik pozyczony od sasiadów i bardzo synkowi sie spodobał.W zeszły weekend odbylismy długa ponad 400 km podróz do rodziców i mały prawie cała drogę przespał w pozycji lezacej.Wygodnie mu było.Głowka delikatnie opadała na bok.No i co dla nas było najwazniejsze mały nie był w tym foteliku spocony!Bardzo fajnie sa pomyslane pasy.Nie uciskaja dziecka,naramienniki dodatkowo maja takie specjalne gabkowe wzmocnienia chroniace przed otarciami.Sa dodatkowym zabezpieczeniem w razie wypadku.W foteliku jest sporo miejsca dla dziecka i jego zabawek Tak jak juz doradzały ci inne mamy jak masz mozliwośc wypozyczenia fotelika to tak zrób bo tylko tak sie przekonasz czy tobie i twojemu dziecku on odpowiada.Mój syn od czasu kupienia wiekszego fotelika pokochał jazde samochodem bo dotychczas podróz dla mnie i dla niego to był wielki stres. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś